Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nog lang geen hoogtevrees bij Nederlandse belegger

Nog lang geen hoogtevrees bij Nederlandse belegger

Deze maand bereikte de AEX opnieuw een recordhoogte, maar van hoogtevrees lijkt nog geen sprake onder beleggers. Ze hebben volop vertrouwen en verwachten dat de index de komende maanden zal blijven stijgen tot 802 punten in december.

Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer, de vertrouwensindex onder Nederlandse beleggers. 

Net als in augustus staat die op een stand van 145, vergelijkbaar met de afgelopen vier maanden. Beleggers kijken steeds positiever naar de Nederlandse economie. 73% nu denkt dat de economie verder aantrekt, dat was vorige maand nog 67%.

Beleggers trekken zich niets van records aan

Ondanks dat de beurzen het ene na het andere record neerzetten, ziet het er niet naar uit dat het beleggers afschrikt. Sterker nog, 43% trekt zich er niets van aan. 29% wordt wel voorzichtiger, maar 27% werd er juist enthousiaster van.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: "Dat merk ik ook in de praktijk. Een deel van de beleggers wordt juist aangetrokken door de nieuwe records, terwijl anderen juist hoogtevrees krijgen. Het passeren en weer wat terugvallen bij een rond getal, zoals recent de 800-puntengrens in de AEX, zorgt voor extra aandacht rondom de recordstanden."

Laten beleggers zich beïnvloeden door de deltavariant van het virus? Nee, zo blijkt. 80% van de ondervraagden zegt dat de variant hun gedrag op de beurs niet verandert. 46% van de beleggers verwacht dat we corona nu dermate onder controle hebben dat verdere economische schade beperkt blijft. 28% verwacht dat de deltavariant wel tot nieuwe ernstige economische schade zal leiden.

Risico nemen

De grootste groep beleggers (83%) neemt evenveel risico ten opzichte van twee maanden geleden en 5% neemt juist meer risico. Homan: "Dit laat zien dat het grootste deel van de beleggers zich niet veel aantrekt van records en vooruit blijft kijken."

"Voor jonge beleggers is het makkelijk de risico’s uit het oog te verliezen, nu de beurzen al anderhalf jaar zonder noemenswaardige dip stijgen, maar ook zij ontkomen er niet aan ook wat heftigere bewegingen mee te maken. Zaak is om dan het hoofd koel te houden en keuzes te maken die passen binnen het gewenste beleggersprofiel", aldus Homan.

Zie ook: Nu al hoogtevrees? We kunnen nog hoger

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht