Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Wees voorzichtiger, maar niet pessimistisch'

'Wees voorzichtiger, maar niet pessimistisch'

Doordat de inflatie stijgt maar de economische groei afzwakt, ligt er stagflatie op de loer. Amundi, de grootste vermogensbeheerder van Europa, vindt dat we wat voorzichtiger mogen worden maar dat er nog geen reden is voor pessimisme.

Dat schrijven CIO Pascal Blanqué en Deputy CIO Vincent Mortier in de maandelijkse Cross Asset Investment Strategy. Er zijn genoeg redenen om wat voorzichtiger te worden. De twee belangrijkste zijn China en inflatie. 

Torenhoge energieprijzen heet hangijzer

China kreeg in de zomer te maken met een stijging van het aantal besmettingen met de deltavariant, meer regeldruk voor techbedrijven en problemen met vastgoedgigant Evergrande. En dan de inflatie van met name energie- en voedselprijzen. 

"De energieprijzen in Europa zijn een heet hangijzer. De gasprijzen rijzen de pan uit en ook voedselprijzen stijgen sterk. De stijgende energierekening is zo heftig dat die zorgt voor groeiende ongelijkheid onder de bevolking", schrijven de experts.

Geen reden voor de-risking

Toch zien ze nog geen reden om in de 'de-risking'-modus te schieten. "Op korte termijn zullen aandelenmarkten niet capituleren. Er zijn weinig alternatieven voor aandelen."

"Bovendien wordt de dreigende stagflatie door centrale banken gepareerd met nog steeds ruim monetair beleid. Hoewel de bedrijfswinsten onder druk staan, denken we niet dat we structureel risico moeten afbouwen. Er zijn namelijk geen tekenen van een winstrecessie. Beleggers zouden daarom neutraal op risicovollere beleggingen moeten zijn."

'Focus op bedrijven die onverstoorbaar doorgaan'

In welke delen van de markt moeten beleggers dan zijn in Europa? "In onze regio verwachten we een verdere normalisering en heropening van de economie. We zien kansen bij financials en industrials. Ook prefereren we defensieve kwaliteitsnamen in de healthcare-sector. Met IT en cyclische consumentengoederen zijn we wat voorzichtiger."

"Het is sowieso verstandig om de ‘kortetermijnruis’ te negeren en te focussen op bedrijven die onverstoorbaar doorgaan met hun business en zorgen voor duurzame winsten op lange termijn."

Bekijk ook: Nog lang geen hoogtevrees bij Nederlandse belegger

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht