Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Moeten we nog wel op de dip kopen?

Moeten we nog wel op de dip kopen?

Aandelen oppikken na een flinke daling is de afgelopen tien jaar een prima strategie geweest. Een aantal Wall Street-strategen wijst voor nu echter op de risico’s ervan, schrijft Reuters.

De S&P 500 maakte sinds 2012 in totaal 25 correcties door van 5% of meer, zo ging Ryan Detrick, hoofdstrateeg bij LPL Financial, na. In die periode kreeg de index er meer dan 240% bij. Het instappen in periodes van zwakte loonde dus zeker.

Scherpste sell-off van het jaar

Deze week veerde de S&P 500 1% op na de scherpe sell-off die eraan vooraf ging, de zwaarste van dit jaar tot nu toe. Kopers waren veelal particuliere beleggers; zij stopten gemiddeld 1,2 miljard dollar per dag in aandelen deze week, blijkt uit gegevens van Vanda Research. 

Marko Kolanovic van JP Morgan stelt dat de pandemie 'praktisch ten einde' is, en beleggers cyclische aandelen op de dip kopen die profiteren van een breed economisch herstel. Andere strategen waarschuwen dat kopen op de dip nu veel risico’s op de korte termijn oplevert nu de Federal Reserve het steunprogramma gaat afbouwen.

'Kust verre van veilig'

Volgens analisten van Bank of America Global Research is de kust verre van veilig, nu de Fed het bijzonder ruime beleid, dat de markt dubbel zo hoog zette vanaf de dieptepunten vorig jaar, gaat afbouwen. Het koersdoel van BofA voor de S&P 500 is 4250 punten, zo’n 2,5% onder het slot van woensdag. Analisten van Morgan Stanley denken dat de S&P wel 20% kan dalen als de economie afkoelt.

"Kopen op zwakte heeft absoluut gewerkt de afgelopen tien jaar", zegt JJ Kinahan, hoofdstrateeg bij TD Ameritrade. "Maar op een gegeven moment is een strategie uitgewerkt, zeker wanneer mensen het keer op keer blijven doen."

Sterk momentum helpt wel

Aan de andere kant: de geschiedenis laat zien dat een markt die wordt gedreven door een sterk momentum doorgaans blijft stijgen. In bijna 80% van de gevallen volgde een positief vierde kwartaal wanneer de S&P 500 er in de eerste negen maanden van het jaar meer dan 12,5% bij kreeg, zo zocht Detrick uit.

JP Morgans Kolanovic adviseert beleggers intussen, als ze dan toch op de dip willen kopen, te kiezen voor aandelen uit zowel opkomende als gevestigde markten, maar high growth- en technologiebedrijven te mijden.

'Niet zo erg om op de top te kopen'

'Onze eigen' IEX-collega en analist Niels Koerts zei ook al niet zo'n voorstander te zijn van de Buy the dip-strategie. Liever kiest hij voor bedrijven die op lange termijn goed presteren en waarbij het aankoopmoment minder van belang is. Volgens hem is het niet zo'n probleem op de top te kopen. Hier legt hij uit waarom.

En sowieso is het altijd beter om het geld te beleggen dan om te sparen, benadrukt hij. "Iedere dag dat geld niet belegd wordt, kost rendement."

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Wachten op de dip?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht