Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 wankelende vastgoedreuzen in China

5 wankelende vastgoedreuzen in China

De vastgoedsector in China heeft veel weg van een vulkaan die op uitbarsten staat. De crisis heeft al meerdere projectontwikkelaars geraakt en vertoont nog geen tekenen van ophouden. CNN Business zet vijf probleemgevallen op een rij.

In september veroorzaakte Evergrande een schokgolf toen de grootste projectontwikkelaar van China dreigde te bezwijken onder zijn enorme schuldenlast. Beleggers raakten in de stress en de hele sector vreesde voor besmetting.

Onduidelijk is nog hoe de crisis opgelost moet worden. Gaan de schulden geherstructureerd worden? Steekt Peking de reddende hand uit? Hoopvol zijn de signalen nog niet. Volgens de Chinese centrale bank is er bij Evergrande sprake van wanbeleid, maar de beleidsmakers zien de risico’s voor het financiële systeem beheersbaar. In het slechtste geval zorgt een reeks wanbetalingen voor een schokgolf door de Chinese economie, die ook daarbuiten gevoeld kan worden.

Welke vijf projectontwikkelaars zijn al in de problemen gekomen?

Evergrande – de aanstichter

De crisis begon met de waarschuwing van Evergrande dat het niet aan zijn obligatieverplichtingen kon voldoen. Sindsdien is er weinig veranderd. Met een totale schuldenlast van zo’n 300 miljard dollar, inclusief 20 miljard aan internationale obligaties, is Evergrande het vastgoedbedrijf met de meeste schulden.

Eind september haalde het 1,5 miljard dollar op door een deel van zijn belang in een Chinese bank te verkopen. De tijd dringt na drie gemiste couponbetalingen. De koers van Evergrande is dit jaar zo’n 80% gedaald en de marktwaarde is gekelderd tot slechts 5 miljard dollar. Handel in het aandeel ligt stil.

Fantasia – op of al over het randje

De ontwikkelaar van luxeappartementen Fantasia Holdings balanceert op de rand van de afgrond. Fantasia kon onlangs een verplichting van 315 miljoen dollar niet nakomen en waarschuwde dat het waarschijnlijk in gebreke zou blijven met zijn externe schulden.

Kredietbeoordelaars S&P en Moody's gaven Fantasia het label wanbetaler en waarschuwden dat het vastgoedbedrijf waarschijnlijk ook in gebreke zou blijven met betrekking tot de resterende obligaties. De koers van het bedrijf is dit jaar bijna 60% gedaald.

China Properties Group – probeert orde op zaken te stellen

China Properties Group maakte onlangs bekend dat dochterbedrijf Cheergain Group, in gebreke was gebleven met de aflossing van een obligatielening van 226 miljoen dollar.

Het moederbedrijf zegt dat het niet in staat is om het uitstaande bedrag te financieren totdat het de verkoop of herfinanciering van bepaalde activa heeft voltooid. De aandelen van China Properties Group met een notering in Hong Kong zijn sinds april geschorst.

Modern land – bestuurders steken helpende hand uit

Vastgoedontwikkelaar Modern Land heeft ook moeite om zijn verplichtingen na te komen. Het vroeg onlangs investeerders om extra tijd om een obligatielening van 250 miljoen dollar terug te mogen betalen die op 25 oktober vervalt.

Modern Land vraagt respijt om de financiën op orde te kunnen krijgen. Als teken van goede wil schieten topbestuurders Zhang Lei en Zhang Peng het bedrijf financieel te hulp. Zij lenen het bedrijf 800 miljoen yuan (124 miljoen dollar). De koers van Modern Land is dit jaar met bijna 50% gedaald.

Sinic Holdings – grootste verliezer op de beurs

Huizenbouwer Sinic Holdings voegde zich ook in het rijtje worstelende ontwikkelaars. Het moet waarschijnlijk in gebreke blijven bij obligatiebetalingen ter waarde van 250 miljoen dollar. Aflossing en rente moesten op 18 oktober worden betaald.

Deze maand verlaagde Fitch de rating van Sinic naar C, slechts één stap boven de status voor een wanbetaler die nog niet is begonnen met een formeel proces van faillissement of liquidatie. Het aandeel van Sinic heeft dit jaar het meest geleden van deze vijf probleemgevallen in de vastgoedsector. Het is bijna 90% gedaald. 

Bekijk ook: Evergrande en de gevolgen voor de wereld

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht