Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bill Gates: Klimaattechnologie levert 10 Tesla’s, een Google, een Amazon en een Microsoft op

Bill Gates: Klimaattechnologie levert 10 Tesla’s, een Google, een Amazon en een Microsoft op

Rijk worden hoeft voor Bill Gates niet meer. Maar voor wie het wel wil, heeft hij een tip. Er zijn volop kansen in klimaattechnologie. Het Tesla van de toekomst, of Big Climate Tech, wie wil er nu niet in beleggen?

Daar gloren rendementen die vergelijkbaar zijn met wat de grootste techbedrijven opleveren, schrijft CNBC naar aanleiding van een interview met Gates tijdens de virtuele SOSV Climate Tech Summit. U moet wel risico’s durven nemen.

Iedereen kent beurslieveling Tesla. "Maar er komen nog acht tot tien van zulke bedrijven", voorspelt Bill Gates. "Het is dat we er nu nog maar één kennen."

Nieuwe Microsofts en Googles

De koers van Tesla is onder leiding van Elon Musk de afgelopen vijf jaar meer dan 2000% gestegen. Iedereen die in Tesla heeft belegd, voelt zich een slimme winnaar. Maar de winst zal uitgesmeerd worden over een groter aantal ondernemingen. En er zullen bedrijven komen van het type Microsoft, Google en Amazon. Dat zijn nu drie van de vier meest waardevolle Amerikaanse bedrijven. 

SOSV is een durfkapitalist die investeert in start-ups in klimaattechnologie. Gates zelf investeert ook in schone technologie. Hij doet via zijn bedrijf Breakthrough Energy Ventures, waarin ook Jeff Bezos, Michael Bloomberg en Ray Dalio investeren.

Lees verder: 5 manieren om te investeren in de strijd tegen klimaatverandering

Klimaat laat veel geld in rook opgaan

Hoewel Gates optimistisch is over de sector, verwacht hij dat er veel geld zal worden verloren. Hij trekt een vergelijking met het uiteen klappen van de internetbubbel. "Het is vandaag net zoals de begindagen van software en computers. Veel technologie staat nog in de kinderschoenen en beleggers moeten goed afwegen hoe levensvatbaar een idee is." 

Ook zullen veel projecten cash verbranden voordat kan worden bewezen dat zij werken. Gates wijst op kernfusie, kernsplijting en energieopslag. "Die terreinen vereisen honderden miljoenen of, in het geval van kernenergie, miljarden dollars om te testen, zonder dat zeker is of de technologie een bijdrage levert of niet. De helft van de technologie die nodig is om naar nul emissie toe te gaan, bestaat nog niet of is te duur."

Er is niet alleen geld nodig

Maar er is meer dan alleen geld nodig. Beleidmakers zullen moeten zorgen voor stimulering van emissievrije technologieën. De moeilijkste sectoren in de klimaattechnologie zijn het afvangen van CO2, waterstof, staal en duurzame vliegtuigbrandstof. Het faalpercentage zal hoog zijn, maar er zijn ook genoeg succesvolle ideeën, met name als die de juiste overheidssteun krijgen.

Te risicovol? Zoek het elders

Beleggers die hun geld met minder risico aan het werk willen zetten kunnen bijvoorbeeld kiezen voor het financieren van zonneparken. Degenen die het risico niet aankunnen of die rendement op korte termijn willen, raadt Gates aan het ergens anders te zoeken.

Zie ook: De 15 interessantste ESG-aandelen volgens Morgan Stanley

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht