Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Crypto’s staan op scherp

Crypto’s staan op scherp

De lancering van de eerste Amerikaanse bitcoin-ETF deze week, genaamd ProShares Bitcoin Strategy Fund (BITO), heeft voor een flinke impuls gezocht in het cryptolandschap. Ondanks dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC dit meerdere malen heeft tegengehouden, is het er nu toch van gekomen.

De eerste handelsdag van de bitcoin-ETF was een groot succes. Met een handelsvolume van ongeveer 1 miljard dollar was de ETF één van de succesvolste lancering ooit.

Voor particulieren die wat huiverig zijn voor de bekende cryptoplatformen en liever via hun eigen broker willen beleggen, is de stap naar crypto’s hiermee een stuk makkelijker gemaakt. Wat veel particulieren niet weten is dat deze mogelijkheid voor Europese en Canadese beleggers al langer bestaat. Bovendien is de Amerikaanse ProShares Bitcoin Strategy Fund bij veel Europese brokers niet verhandelbaar wegens het ontbreken van de juiste vertaalde beleggersinformatie.  

Ik bespreek deze week twee VanEck Vectors ETN’s die blootstelling bieden aan de grootse cryptovaluta’s bitcoin en ether.

Bitoin

De VanEck Vectors Bitcoin ETN (ISIN: DE000A28M8D0) is een note die 100% gedekt is door bitcoin. ETN staat voor 'Exchange Traded Note' en wordt uitgegeven door een financiële instelling om zo het rendement van een bepaalde index na te bootsen. ETN’s zijn net zo verhandelbaar als een ETF.

 

Technisch bezien houdt bitcoin het spannend. De koers van de bitcoin-ETN is de afgelopen weken sterk opgelopen, maar wist de uitbraak boven de stevige horde van 30,08 (gevormd op 14 april) niet vast te houden. Deze zogenaamde 'false move' neutraliseert vooralsnog de eerdere verbetering.

Een harde voorwaarde voor een belangrijke verbetering van het technische plaatje, is dat koers erin slaagt om boven deze oude horde te blijven. Dan mag een positief koersverloop verwacht worden richting berekend koersdoel €37. Tot die tijd adviseren wij beleggers even geen nieuwe actie te ondernemen.

Ethereum

Ook de VanEck Vectors Ethereum ETN (DE000A3GPSP7) is gestrand op een stevige horde rond €22,13, de top van 12 mei. Ethereum is een platform waar gebruikers programma’s kunnen doorontwikkelen op basis van blockchaintechnologie.

Dit ethereumnetwerk wordt door velen gezien als een nieuw soort internet dat veel veiliger en privacyvriendelijker zou zijn dan het huidige internet. Om dit netwerk in stand te houden, wordt gebruikgemaakt van een digitale munt of token, genaamd ether.

 

De VanEck Vectors Ethereum ETN heeft de weerstand 22,13 (gevormd op 12 mei) bereikt binnen de stijgende trend. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. Wij adviseren de opwaartse uitbraak af te wachten.  

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht