Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 interessante chipaandelen met een vleugje Hollands glorie

7 interessante chipaandelen met een vleugje Hollands glorie

De CHIPS and Science Act, de nieuwe stimuleringswet in de VS, waar miljarden dollars mee gemoeid zijn, biedt een steun aan chipaandelen. Dat kan een aantrekkelijke koopkans bieden voor langetermijnbeleggers. Dit is de top 7 van InvestorPlace.

Na een recordvraag in 2021 hebben zelfs de sterkste chipaandelen het moeilijk als gevolg van de problemen in de toeleveringsketen en zware macro-economische tegenwind. Dat bleek woensdagavond ook wel uit de cijfers van chipreus Nvidia.

Dit jaar is de S&P 500 Semiconductors Select Industry index al 21% gedaald. De iShares Semiconductors ETF heeft in dezelfde periode 22% verloren. Dat is meer dan de S&P500 (-10%) of de Nasdaq (-17%).

Maar ook in deze storm houden sommige chipaandelen beter stand dan andere. Er zijn groeifactoren, zoals kunstmatige intelligentie ('AI'), cloud computing, 5G, robotica, gaming en elektrische voertuigen (EV's) die koersen een zekere steun bieden. Deze aandelen springen er volgens InvestorPlace uit en zijn volgens de beleggingswebsite zelfs een nog betere keuze dan Nvidia.

  1. ASML 
  2. Texas Instruments 
  3. GlobalFoundries 
  4. Intel 
  5. Micron Technology 
  6. Qualcomm 
  7. Skyworks Solutions 

ASML: chipmakers kunnen niet om Hollands glorie heen

Het eerste aandeel dat wordt genoemd komt uit Nederland: ASML. Dit bedrijf is marktleider in hoogwaardige chipmachines. Het concern heeft een marktaandeel van meer dan 15% en is volgens InvestorPlace een van de beste chipaandelen om nu te kopen.

Bij de laatste kwartaalcijfers presenteerde ASML een omzet van 5,4 miljard euro, een toename van 35% ten opzichte van vorig jaar. De winst per aandeel steeg van 2,52 euro tot 3,54 euro.

De indrukwekkende groei is te danken aan stijgende verkopen van chipmachines. Klanten breiden hun capaciteit uit om aan de toegenomen vraag te voldoen en kunnen niet om ASML heen. De chipmachinefabrikant kon voor een record van 8,5 miljard euro aan nieuwe orders bijschrijven. De prognose voor 2023 is een omzetgroei van zo’n 10%.

Texas Instruments wordt nog groter in de VS

Texas Instruments is 's werelds grootste analoge chipfabrikant. Chips van Texas Instruments zijn te vinden in auto’s, persoonlijke elektronica, de industrie en communicatiesector.

Bij de laatste kwartaalrapportage meldde Texas Instruments een omzetgroei van 14% tot 5,21 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 20% tot 2,45 dollar, met een vrije kasstroom van 1,17 miljard dollar.

De grootste groei kwam uit de automotive en industriële markten. Het bedrijf had dus minder last van de daling in de verkoopcijfers van smartphones.

Texas Instruments zal ongetwijfeld profiteren van het stimuleringspakket uit Washington. Dat maakt het tot één van de beste chipaandelen om te kopen. Een groot deel van de chipfabrieken bevindt zich in de buurt van Dallas. Er zijn plannen om vier fabrieken te bouwen in Sherman, eveneens in de Amerikaanse staat Texas. Zo moeten Amerikaanse bedrijven minder afhankelijk worden van de overzeese toeleveringsketen.

Het aandeel heeft dit jaar 2% verloren en biedt momenteel een dividendrendement van 2,5%. 

GlobalFoundries: plannen voor uitbreiding in New York en Frankrijk

GlobalFoundries is een belangrijke speler op het gebied van 5G. Het bedrijf maakt chips voor voor 5G- en IoT-apparaten, maar levert ook chips voor autofabrikanten. Met een marktaandeel van meer dan 6% is het een betekenisvolle speler.

Bij de laatste kwartaalresultaten meldde het een omzet van 1,99 miljard dollar (+23%). Het concern behaalde een aangepaste winst per verwaterd aandeel van 58 cent, tegen een verlies van 6 cent een jaar eerder.

Onlangs verlengde Global Foundries de productieovereenkomst met chipgigant Qualcomm tot 2028. Dat levert meer dan 4 miljard dollar omzet op. De CHIPS Act versnelt naar verwachting de plannen van het bedrijf om een nieuwe fabriek in New York te bouwen, waardoor de capaciteit van de chipfabrikant kan verdubbelen. GlobalFoundries heeft ook plannen voor een fabriek in Frankrijk.

Intel heeft last van toeleveringsproblemen

Intel behoeft weinig introductie. Het is een van de grootste chipmakers ter wereld en bouwt momenteel in Arizona twee ultramoderne chipfabrieken.

De cijfers over het tweede kwartaal waren matig. De omzet kwam 22% lager uit op 15,3 miljard dollar, terwijl de kosten stegen. De omzet in Client Computing en Data Center en Artificial Intelligence daalde met respectievelijk 25% en 16%. Als oorzaak werd gewezen op verstoringen van de toeleveringsketen en lockdowns in China.

Intel verlaagde de omzetprognose voor 2022 naar 65 tot 68 miljard dollar. Eerder mikte het concern nog op 76 miljard dollar.

Dit jaar is de beurskoers met bijna 30% gedaald, maar Intel biedt een robuust dividendrendement van 4%.

Micron Technologie: groot in geheugen

Micron Technology is wereldleider in opslag- en geheugenoplossingen op basis van halfgeleiders. De chipmaker is gespecialiseerd in dynamisch random-access geheugen (DRAM) en NAND-flash geheugenchips die gebruikt worden in smartphones, datacenters, PC's en auto's.

In het tweede kwartaal steeg de omzet met 16% tot 8,64 miljard dollar. Het aangepaste nettoresultaat bedroeg 2,59 per aandeel.

De omzetgroei is te danken aan stijgende vraag naar chips van Micron voor elektrische auto's, 5G-infrastructuur en AI. De verwachting is dat tegen 2025 het grootste deel van de omzet komt uit de datacenter-, automobiel- en industriële markten. Het bedrijf verwacht echter dat de inkomsten in het volgende kwartaal met ongeveer 13% zullen dalen op jaarbasis.

Qualcomm profiteert van elektrisch rijden en 5G

Qualcomm is de grootste chipproducent ter wereld. Het concern levert onder meer aan Apple. In het tweede kwartaal stegen de inkomsten met 36% op jaarbasis tot 10,94 miljard dollar. De aangepaste winst kwam 54% hoger uit op 2,96 dollar per aandeel. Qualcomm boekte een recordomzet in de auto-industrie (+38%) en IoT (+31%). De winstmarges in deze segmenten zijn doorgaans hoger dan in de smartphone-activiteiten.

Ondertussen blijft Qualcomm profiteren van de 5G-ontwikkelingen. De wereldwijde markt voor 5G-chips zal tegen 2028 naar verwachting zo’n 66,5 miljard dollar bedragen. Dat betekent een jaarlijkse groei van bijna 70% in de periode van 2021 tot 2028.

De beurskoers is dit jaar met 17% gedaald, terwijl het dividendrendement momenteel 2% bedraagt. 

Skyworks Solutions: na Apple, nu ook de keuze van Alphabet en Samsung

Skyworks Solutions produceert halfgeleiders voor handsets en andere apparaten die draadloze connectiviteit ondersteunen. Het is een grote toeleverancier van Apple, dat alleen al goed was voor bijna 60% van de omzet van Skyworks in het boekjaar 2021.

In het laatste kwartaal groeide de omzet met 10% tot 1,23 miljard dollar. De aangepaste winst steeg met 13,5% tot 2,44 per aandeel. Volgens het bedrijf is de solide groei te danken aan expansie in hoogwaardige smartphones met 5G-ondersteuning, de auto-industrie, datacenters en netwerkinfrastructuur.

Voor het komende kwartaal verwacht de chipmaker een omzetstijging van 7% en een winstgroei van 11%. Alphabet en Samsung hebben beide gekozen voor de hoogwaardige chips van Skyworks voor de volgende generatie smartphones.

Het aandeel heeft dit jaar 27% verloren en is volgens InvestorPlace inmiddels aantrekkelijk geprijsd. De chipmaker biedt een dividendrendement van 2,2%.

Lees ook: 'Tech begint aan nieuwe bullmarkt'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht