Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Er is een golf van desinflatie in de maak'

'Er is een golf van desinflatie in de maak'

Vanavond neemt de Fed een beslissing over de rente; naar verwachting komen er nog eens 75 of zelfs 100 basispunten bij. Maar Paul Ashworth, hoofdeconoom Noord-Amerika bij Capital Economics, denkt dat het gauw afgelopen zal zijn met het agressieve rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

"Wij denken dat de inflatie snel zal terugvallen en als dat uitkomt, zullen de beleidsmakers spoedig kiezen voor kleinere rentestappen", schrijft hij in een notitie.

"De continue daling van de benzineprijzen en de afkoelende voedselprijzen zullen wegen op de CPI (consumentenprijsindex) de komende twee maanden." Ook ziet hij tekenen van desinflatie bij de kern-CPI, dus gecorrigeerd voor energie- en voedselprijzen.

Desinflatie

Desinflatie betekent dat we nog steeds in een periode van inflatie zitten, maar dat die afneemt. De term moet absoluut niet verward worden met deflatie, waarbij het prijspeil (langdurig) daalt.


Aanbodtekorten zijn nu minder nijpend, en de Product Shortage Indicator suggereert dat de kerngoedereninflatie al aan het einde van het jaar kan terugvallen naar 2%, waar die 7% was in augustus.

'Minder risico op loon-prijsspiraal'

Volgens Ashworth is een desinflatiegolf in de maak. "Er zijn meer tekenen van desinflatie in bredere zin, dat gaat van vliegtickets tot hotelovernachtingen. Daarnaast zijn de inflatieverwachtingen gedaald, zodat het risico op een loon-prijsspiraal aanzienlijk afgenomen is. We zullen snel duidelijkere en meer overtuigende tekenen van afkoelende inflatie gaan zien."

Bekijk ook: Volgend jaar alweer deflatie?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht