Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Bundesbank in oorlog

Het nieuwste bewijs dat de eurozone een onwerkbaar systeem is, heeft zich aangediend. De Bundesbank (de centrale bank van Duitsland) ligt nu officieel overhoop met niet alleen de Europese Centrale Bank (ECB) maar ook met de Angela Merkel-clan.

Het is niet vaak voorgekomen dat de Duitse regering zo hard en zo publiekelijk tegen het advies ingaat van de Bundesbank. De laatste keer bij mijn weten was gedurende de Duitse hereniging toen Helmut Kohl tegen de wensen van de Bundesbank de wisselkoers één-op-één had gezet.

Achter de schermen rommelt het echter al langer. Vorig jaar nog legde Axel Weber, de toenmalige president van de Bundesbank, zijn functie neer om persoonlijke redenen. Officieus is de reden dat hij fel gekant was tegen het beleid van de ECB en de Duitse regering inzake de eurocrisis.

Zijn opvolger, Jens Weidmann, zit nu in dezelfde situatie en het is de vraag wat hij gaat doen.

Merkel is om
Wat is er nu precies gebeurd? Daarvoor moet ik u eerst nog een ander conflict voorschotelen wat bij de ECB heeft plaatsgevonden. De Duitser Jürgen Stark was een van de directeuren van de ECB tot hij in september van dat jaar besloot zijn functie neer te leggen.

Wederom om persoonlijke redenen, maar naar nu bekend is geworden was hij het oneens met het beleid van de ECB om als een dolle de staatschulden van de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) op te kopen om zodoende de rentes die deze landen moesten betalen omlaag te manipuleren.

Zijn opvolger (als Duitser in de ECB-directie) was Jörg Asmussen. Deze man is een zeer trouwe gezant van Angela Merkel en haar clan. Toen ECB-president Mario Draghi (een Italiaan) zijn nieuwe ingrijpende plannen bekendmaakte tijdens de vakantie van Asmussen, werden Duitsland en Asmussen geconfronteerd met een voldongen feit.

De vraag was tot nog toe of de Duitsers dit zouden accepteren. Maar na wat gedraai van Merkel leek het erop dat Duitsland zou instemmen. Na een interview van Asmussen voor een Duitse krant afgelopen maandag is alle twijfel weggenomen.

Asmussen laat onomwonden weten dat de ECB ongelimiteerd de ruimte moet krijgen om staatschulden van de PIIGS te kopen om zo de rente die deze landen betalen onder een bepaald niveau te houden.

Slow motion-staatsgreep
Echter, dit plan wordt door de Bundesbank afgeschilderd als het financieren van staatschulden met behulp van de geldprinter en als directe steun aan euro-lidstaten door de ECB, iets wat tegen de EU-verdragen in gaat (dus illegaal is). De Bundesbank staat nu dus alleen, verraden door de Duitse politiek en door de ECB.

De ironie wil dat de Bundesbank heeft gediend als het voorbeeld voor de ECB; de ECB moest een kopie zijn van de Bundesbank die de inflatie streng onder controle zou houden en zodoende een stabiele harde euro kon garanderen.

De ECB is langzaamaan overgenomen door politici en economen die het “zuidelijke” systeem van geld printen om problemen op te lossen nastaan; een staatsgreep in slow motion zoals ik al eens eerder heb beschreven met Gokhan Erem.

De vraag is nu wat Nederland gaat doen:

  • Kiezen we de kant van de Bundesbank of zijn we ook zo slap dan wel fundamentalistisch in onze eurodroom dat we rücksichtslos oude Weimar Republiek-tactieken steunen?
  • Kiezen we voor echte oplossingen of gaan we voor symptoombehandeling?
  • Trekken we de lessen uit het verleden of gaan we het verleden herhalen?
Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. Aperam Q1-cijfers
    3. Bpost Q1-cijfers
    4. Credit Agricole Q1-cijfers
    5. Ontex -Q1-cijfers
    6. Brunel Q1-cijfers
    7. Heijmans €0,89 ex-dividend
    8. VS banengroei en werkloosheid april Banengroei: 243K. Werkloosheid: 3,8%. Uurlonen: +0,3% MoM volitaliteit verwacht
    9. VS inkoopmanagersindex diensten S&P april (def)
    10. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM april (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht