Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bescheiden winst in Brussel
Beeld: Euronext

Bescheiden winst in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag 0,3 procent hoger geëindigd bij een slot van 3.893,20 punten.

De bescheiden winst volgde op een sterke aprilmaand, waarin de sterindex circa een procent steeg. Woensdag vond in Brussel geen handel plaats, vanwege de Dag van de Arbeid.

Beleggers konden donderdag het rentebesluit van de Federal Reserve verwerken. Conform de verwachting liet de Fed de rente ongemoeid.

"De opmerking van Powell dat een volgende rentebeweging waarschijnlijk omlaag is, was niet meer dan een schrale troost", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Vanuit de marktenzaal van KBC werd gewezen op de licht dalende obligatierentes. 

"De markten rekenden op een havikistische verrassing van voorzitter Powell na een reeks hoger dan verwachte inflatiecijfers en aanhoudende economische veerkracht. Het uitblijven van deze verrassing duwde de rente tot 7 basispunten lager aan het begin van de dag, met een extra verlies van ongeveer 2 basispunten vandaag", aldus KBC.

Volgende richtpunt is het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt. Ook de kwartaalcijfers van Apple kunnen richting het weekend vermoedelijk op aandacht van beleggers rekenen.

"Er is een gedachteschool die denkt dat als de werkloosheid eindelijk reageert op de vertragende vraag naar arbeid en in september stijgt tot pakweg 4,2 procent, de Fed de rente kan verlagen", zeiden analisten van ING. De werkloosheid in de VS noteerde in maart op 3,8 procent en vermoedelijk bleef de werkloosheid in april op dit niveau.

De kans op een Amerikaanse renteverlaging in juni is inmiddels minder dan 10 procent, volgens de FedWatch Tool van CME.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Europese industrie in april iets minder hard is gekrompen dan uit een voorlopige raming bleek. De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie daalde van 46,1 naar 45,7. De voorlopige index kwam eerder nog uit op 45,6.

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, signaleerde vooral een snelle afname in nieuwe orders voor de Europese industrie en leidde daaruit af dat een herstel voorlopig niet waarschijnlijk is.

De Amerikaanse fabrieksorders zijn in maart iets minder hard gestegen dan verwacht. De fabrieksorders stegen met 1,6 procent op maandbasis, waar economen rekenden op een toename van 1,7 procent.

Het muntpaar euro/dollar koerste donderdag rond het slot in Amsterdam op 1,0707. De olieprijzen schommelden tussen winst en verlies.

Stijgers en dalers

Onder de steraandelen won Argenx 3,5 procent. Galapagos, dat vanavond met cijfers komt, steeg met 2,9 procent. Umicore verloor juist 4,5 procent. Aedifica won 3,3 procent na solide cijfers, merkte Jefferies op. 

In de BelMid kon IBA op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel steeg 4,1 procent. IBA tekende een contract met het Connecticut Proton Therapy Center voor de installatie van een ProteusONE protontherapiesysteem.

Verder won Xior 2,0 procent en Kinepolis 1,9 procent. Azelis leverde 2,4 procent in en Proximus daalde 2,9 procent.

VGP heeft een contract getekend met Isar Aerospace voor de ontwikkeling van een nieuw hoofdkantoor voor dit bedrijf in het VGP Park München in Vaterstetten. Dit maakte de vastgoedgroep donderdagmorgen bekend. Het aandeel sloot 2,0 procent hoger in de BelMid.

Onder de kleinere aandelen won Unifiedpost 2,4 procent nadat Berenberg het koopadvies handhaafde bij een iets lager koersdoel van 6,00 euro. Agfa-Gevaert steeg 2,7 procent.

Van de Velde gaf juist 7,0 procent prijs.

Hybrid Software heeft de groei in het eerste kwartaal zien versnellen. Dit maakte het bedrijf woensdagavond bekend. Het aandeel schoot donderdag liefst 16,5 procent omhoog.

De handel in het aandeel Nyrstar werd donderdagmiddag opgeschort door de FSMA, in afwachting van een persbericht.

Wall Street

Rond het slot in Brussel noteerden de Amerikaanse beurzen circa 0,5 procent hoger.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht