Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Banken misbruiken hypotheekrente als melkkoe

59 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 september 2015 13:10

    Elk nadeel heeft ook een voordeel .
    Doordat het monopolie van de banken langzaam verdwijnt gaat ook het bestaansrecht van banken ophouden en deze korte termijn politiek zal ervoor zorgen dat ze zichzelf wel opheffen.
  2. gerrit 69 16 september 2015 15:46


    www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

    wo 16 sep 2015, 09:43
    Hypotheekrente kan nog lager

    Thijs Rösken
    De hypotheekrente in Nederland was in vijftig jaar niet zo laag, maar kan best nog wat lager, blijkt uit een vergelijking van de ECB.
    In de eurozone waren rentepercentages gemiddeld in de afgelopen zes jaar bijna een procentpunt lager dan in Nederland. In het rapport van de ECB komt de gemiddelde Nederlandse rente op bijna 3% uit in het tweede kwartaal van 2015, terwijl Duitsland en Oostenrijk onder de 2% duiken.
    Woningwaarde
    Oorzaken zijn dat bij Nederlanders de hypotheek hoger is ten opzichte van hun woningwaarde. Veel huizenkopers lenen nu 103% van de woningwaarde, terwijl dat in Duitsland vaak 70% of 80% is. Dat betekent minder risico voor de Duitse bank en dus een lagere rente. Ook was er de laatste jaren weinig concurrentie op de hypotheekmarkt. De drie grootbanken domineren de markt.
    „Maar we kruipen langzaam richting de andere landen”, zegt econoom Dimitry Fleming van ING. „Wat je mag lenen ten opzichte van de woningwaarde is verlaagd, huizenbezitters moeten annuïtair aflossen en de hypotheekrenteaftrek is beperkt. Al die dingen trekken toetreders op de hypotheekmarkt.”
    Pensioenfondsen en verzekeraars steken meer geld in hypotheken en ook buitenlandse spelers wagen zich aan Nederlandse hypotheken.
    Fleming betwijfelt echter of Nederland de gemiddelde rente in de eurozone gaan benaderen. „We lenen nog steeds meer dan bijvoorbeeld Duitsers.”
  3. [verwijderd] 16 september 2015 18:26
    weet u wat ik niet snap .
    Banken hebben het over risicotoeslagen van procenten als het hun goed uitkomt .
    Waarom is dan een tophypotheek maar weinig duurder als iemand die een 70 % hypotheek neemt .
    Waarom hanteren banken dan zo weinig rentetoeslag ?

  4. gerrit 69 19 oktober 2015 23:32
    www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

    a 19 okt 2015, 17:06
    'Bestaande hypotheken minstens 2 miljard te duur'

    Door de extreem lage hypotheekrentes zijn grote besparingen mogelijk op bestaande hypotheekleningen. Als de helft van alle huiseigenaren 1% minder hypotheekrente betaalt, vloeit er jaarlijks bijna twee miljard euro terug in de zakken van de consument.
    Die conclusie trekt stichting ODIN, kennisplatform voor financiële dienstverleners. op basis van eigen onderzoek. Volgens de stichting is op dit moment sprake van "[een] unieke markt waarin alle partijen [lijken te] winnen."
    Bodemprijzen
    De lage hypotheekrente staat op dit moment onder de 3%, terwijl die vijf jaar geleden nog op 5,2% stond. Experts denken dan ook dat bodem van rentemarkt is bereikt, waardoor een maximaal voordeel kan worden behaald.
    Daarnaast verwachten experts dat een rentestijging binnen afzienbare tijd noodzakelijk is om de economie weer op gang te krijgen.
    Ook de Nederlandse Staat heeft zijn voordeel bij een structurele verlaging van de hypotheekrente. De 1% lagere hypotheekrente betekent ook jaarlijks ruim 1,3 miljard minder hypotheekrenteaftrek. Geldverstrekkers worden momenteel door Den Haag daaarom onder druk gezet om huiseigenaren “zo snel mogelijk te laten meeprofiteren van de extreem lage rentes”.
    Verliezers blijken winnaars
    Hoewel het klinkt alsof de hypotheekverstrekkers het zwaar hebben vanwege lage rente-inkomsten, is het tegendeel waar.
    “Bij geldverstrekkers gaat het niet om de hoogte van de hypotheekrente, maar om de winstmarge die ze kunnen behalen. En die is op dit moment ook historisch hoog. Vaak zelfs honderden procenten! Het inkopen van geld is voor hypotheekaanbieders namelijk zo goed als gratis", zegt stichting ODIN-voorzitter Jeffrey Leichel.
    "Door de zeer aantrekkelijke marge op hypotheken betreden ook nieuwe aanbieders de markt. En dat zet de marge onder druk. Door bestaande hypotheken weer voor langere tijd vast te zetten tegen de aantrekkelijke rentemarges van dit moment wordt de hoge winstmarge behouden. Vaak is de winstmarge op nieuwe rentevaste periodes zelfs hoger dan in de oude situatie. Een geldverstrekker gaat dan gek genoeg meer aan de hypotheek verdienen.”
    Directe besparing
    Op een gemiddelde hypotheek kan een huiseigenaar al snel een directe besparing van € 200,00 per maand realiseren. Voor consumenten waarvan de huidige rentevaste periode in de hypotheek nog niet afloopt is er de mogelijkheid om vroegtijdig over te stappen.
    Er is dan sowieso sprake van een boeterente, en soms extra kosten. In sommige gevallen kunnen de boeterente en kosten ook in de nieuwe hypotheek worden opgenomen. Het verschilt dan ook per persoon of een overstap voordelig is.
  5. forum rang 5 andre68 20 oktober 2015 09:10
    Tja, ik zeg het al een tijdje. Zogenaamd geen kartel door de NL grootbanken. Maar wel ongekend hoge winstmarges. Toezichthouders AFM, NMA etc, overheden.......allemaal wegkijken (....toekomstig baantje op het fin. pluche).

    En de banken, met hun onmisbare briljante topmanagers...zij WOEKERDEN voort....
  6. gerrit 69 26 oktober 2015 14:25
    www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24661...

    ma 26 okt 2015, 14:00
    Hypotheekopsteker voor tweeverdieners
    door Martin Visser
    Tweeverdieners kunnen volgend jaar makkelijker aan een hypotheek komen. Vooral voor de hogere inkomens pakt dat gunstig uit. Zij kunnen in 2016 meer lenen voor hun huis.
    Klik hieronder om te downloaden:
    PDF Rekenvoorbeelden Nibud.pdf.pdf
    Dat adviseert het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, aan minister Stef Blok van Wonen. Het Nibud-advies over de nieuwe hypotheeknormen zijn vanmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd.
    ‘In ons advies gaat het tweede inkomen van tweeverdieners voor de helft meetellen bij het bepalen van de maximale financieringslast’, zegt Nibud-onderzoeker Marcel Warnaar. ‘Dat telt nu nog voor een derde mee.’ Hij wijst erop dat tweeverdieners door de fiscus gunstiger worden behandeld, waardoor ze netto meer overhouden dan een eenverdiener met hetzelfde totaalinkomen.
    Doordat de zogeheten aanrechtsubsidie, de arbeidskorting voor niet-werkende partners, in stapjes wordt afgebouwd, worden de verschillen in besteedbaar inkomen tussen tweeverdieners en eenverdieners de komende jaren alleen maar groter, zo constateert het Nibud. Op den duur zou het tweede inkomen van tweeverdieners daarom volledig moeten meetellen bij de maximaal te krijgen hypotheek, zo stelt het Nibud in zijn persbericht.
    ‘Als er niets aan het overheidsbeleid verandert, zou er in 2023 geen verschil meer zijn tussen de maximale hypotheek van een- en tweeverdieners.’ Lange tijd werd het tweede inkomen slechts gedeeltelijk meegeteld, omdat veel vrouwen minder uren gaan werken als er kinderen komen. Dat effect wordt volgens het Nibud grotendeels teniet gedaan door de fiscale begunstiging van tweeverdieners.
    De Nibud-normen waren in de jaren negentig alleen bedoeld voor de hypotheken onder de Nationale Hypotheek Garantie. Inmiddels gelden ze voor alle hypotheken en worden ze door de overheid omgezet in een ministeriële regeling. Vorig jaar was er ophef over de strengere Nibud-normen die zonder slag of stoot door de minister waren overgenomen.
    Volgens het Nibud zijn de nieuwe hypotheeknormen voor komend jaar ‘nagenoeg gelijk’ aan die van afgelopen jaar. Toch zijn er wel verschillen tussen inkomenscategorieën. Bij een hypotheekrente van 2,75% kunnen eenverdieners tot een bruto inkomen van ongeveer €70.000 volgend jaar minder hypotheek nemen. Vooral voor mensen met een inkomen van €30.000 is de nieuwe norm een stuk strenger. Dat komt voornamelijk door de lagere zorgtoeslag die leidt tot een daling van het besteedbare inkomen.
    Tweeverdieners ondervinden een strengere norm tot een gezamenlijk salaris van circa €75.000, opnieuw bij een rente van 2,75%. Daarboven worden de normen juist verruimd. De hoogste inkomens, zowel bij eenverdieners als bij tweeverdieners, krijgen te maken met een iets strengere leennorm. Dat komt door de aftopping van de hypotheekrenteaftrek. Als je inkomen in het toptarief van de belastingen valt, wordt het tarief waartegen je de rente kan aftrekken ieder jaar met een half procentpunt verlaagd.
    Rekenvoorbeeld (bij rente van 2,75%)

    Eenverdieners
    Max. hypotheek
    Bruto-inkomen 2015 2016 Verschil
    € 30.000 € 137.786 €127.296 -8%
    € 40.000 € 183.715 €178.008 -3%
    € 60.000 € 293.944 €291.850 -1%
    € 80.000 € 416.421 €422.250 1%
    Tweeverdieners
    Bruto inkomen
    € 30.000 € 15.000 € 206.679 €200.258 -3%
    € 40.000 € 20.000 € 275.572 €273.221 -1%
    € 40.000 € 40.000 € 367.430 €389.133 6%
    € 50.000 € 25.000 € 359.775 €372.574 4%
    € 70.000 € 35.000 € 557.269 €591.978 6%
  7. gerrit 69 16 november 2015 20:34
    www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

    ma 16 nov 2015, 11:28
    'Concurrentie op hypotheekmarkt neemt toe'

    UTRECHT -
    De dominante positie van de grootste banken op de hypotheekmarkt kalft verder af. Vorig kwartaal hadden Rabobank, ABN AMRO en ING samen voor het eerst minder dan de helft van de hypotheekmarkt in handen, meldde consultancybureau IG&H maandag.
    Vooral verzekeraars en pensioenfondsen krijgen een steeds sterkere positie op de hypotheekmarkt. Nieuwkomer Munt Hypotheken, die zich richt op de verstrekking van hypotheken met behulp van investeringen uit de pensioensector, boekte vorig kwartaal de sterkste groei en is nu de op vier na grootste speler op de markt.
    Het herstel van de huizenmarkt zorgt ook voor sterke groei op het gebied van hypotheken. De omzet op de hypotheekmarkt lag vorige maand 50 procent hoger dan een jaar eerder. De oversluitmarkt kende het beste kwartaal in vier jaar, voor de aankoopmarkt was het zelfs het beste kwartaal sinds de start van de crisis in 2008.
  8. forum rang 6 hirshi 16 november 2015 20:48
    Voor een schijntje hypotheekrente betalen en dan nog klagen.

    Hoog tijd dat die prijsopdrijvende hypotheekaftrek geheel wordt afgeschaft.
  9. morgen1 16 november 2015 21:47
    Sinds een jaar gebeurt ons bankentoezicht niet meer vanuit De Nederlandse Bank in Amsterdam, maar vanuit de ECB in Frankfurt. Nog steeds probeert DNB de ECB er van te overtuigen dat er geen zorgen hoeven te zijn over wanbetaling op Nederlandse hypotheken.

    Bij de ECB verbazen ze zich nog steeds over de hypotheken in Nederland, waarbij huizenkopers meer geld lenen dan de waarde van het huis, terwijl hypotheken ook nog eens aflossingsvrij zijn. Maar DNB gaat daar tegenin. Er is weinig wanbetaling op hypotheken in Nederland, zelfs bij stresstesten zijn de verliezen nog gering, aldus DNB.

    100 procent financiering vs 80 procent in buitenland
    Tot voor kort gold de Nederlandse hypotheekmarkt als een van de vijf grootste risico’s in de Europese financiële sector. DNB heeft de ECB al een beetje weten te overtuigen, waardoor het risico nu iets minder hoog wordt ingeschat.

    Als je in Nederland een huis wilt kopen hoef je nog nauwelijks spaargeld mee te nemen. Het bedrag dat je kunt lenen wordt tot 2018 in kleine stapjes afgebouwd tot 100 procent van de waarde van het huis. In het buitenland is dat vaak niet meer dan 80 procent.

    Hypotheekrente omhoog?
    Volgend jaar wordt besloten hoe de regels in Europa worden aangescherpt. Dat kan betekenen dat consumenten mogelijk meer geld moeten meenemen als ze een huis willen kopen. Ook kan het zijn dat er een hoger risico wordt toegekend aan hypotheken die banken op hun balans hebben staan.

    Dat betekent dat banken grotere reserves zouden moeten aanhouden voor hypotheken. Mogelijk gaat ook de hypotheekrente omhoog.

    DNB: maximaal 90 procent van woningwaarde lenen
    De Nederlandsche Bank wil dat huizenkopers nog maar 90 procent van de kosten voor de koop van een huis kunnen financieren. Daardoor zouden vooral jongere huizenkopers worden beschermd doordat ze minder snel onder water komen te staan. Ook zijn de gevolgen kleiner bij gedwongen verkoop.

    RTL Z
  10. [verwijderd] 17 november 2015 07:38
    Bij een cap. van 90% stort de markt in.
    Figuren/gezinnen die amper 5k euro kunnen sparen, of dat in ieder geval niet gewend zijn! tonnen te laten lenen voor een huis is vragen om ernstige problemen, de ECB zet steeds meer druk op de ketel om dit fenomeen af te wenden.

    Dat de rente nu naar <2% loopt doet daar niets aan af, in Amsterdam zie je nu jongen gezinnetjes die zich voor 30 jaar committeren aan een Rabo of ABNOMRO, een vals gelukkig gevoel dat zomaar om kan slaan in lang slepende rechtzaken(verzuimde zorgplicht)
  11. gerrit 69 17 november 2015 11:53
    www.telegraaf.nl/dft/geld/24752886/__...

    di 17 nov 2015, 10:16 | 37 reacties
    Consument weet niet dat hypotheek omlaag kan

    UTRECHT -
    Een groot deel van de Nederlanders weet niet dat hypotheeklasten tussentijds mogelijk omlaag kunnen. Uit onderzoek onder ruim duizend hypotheekbezitters blijkt onder meer dat ruim de helft van hen niet weet of zij al dan niet kunnen profiteren van de huidige lage rentestand. Zo is de meerderheid onbekend met de kortingen die banken aanbieden op de rente als bij die bank ook een betaalrekening wordt geopend.
    Het merendeel van de hypotheekbezitters weet ook niet dat de rente eventueel omlaag kan op het moment dat tussentijds gebruik wordt gemaakt van De Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook weet ruim 54 procent van de ondervraagden niet dat bij het aflossen van een hypotheek overwaarde kan ontstaan, waardoor een hypotheek mogelijk in een lagere tariefklasse valt. Sowieso weet meer dan de helft van de ondervraagden niet dat er mogelijk minder hypotheekrente hoeft te worden betaald, als er overwaarde is op een huis.
    Opdrachtgever van het onderzoek SNS rekent voor dat op jaarbasis honderden euro's kunnen worden bespaard. Bij een hypotheek van 200.000 euro, een modaal inkomen en een rente van 4 procent kunnen consumenten bruto circa 360 euro per jaar besparen, aldus de bank.
    Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief
    Mensen zijn zich volgens het onderzoek wel bewust van de boete die ze krijgen bij het openbreken van een huidig contract om daarmee te profiteren van de lage rentestand. Ook weet het leeuwendeel dat ze bij het aflopen van een rentevaste periode de actuele hypotheekrente krijgen.
    Consumenten gaven aan dat ze graag actiever worden geïnformeerd door banken en hypotheekadviseurs over de mogelijkheden de maandlasten omlaag te brengen.
  12. forum rang 5 andre68 17 november 2015 15:14
    quote:

    gerrit 69 schreef op 17 november 2015 11:53:

    www.telegraaf.nl/dft/geld/24752886/__...

    di 17 nov 2015, 10:16 | 37 reacties
    Consument weet niet dat hypotheek omlaag kan

    UTRECHT -
    Een groot deel van de Nederlanders weet niet dat hypotheeklasten tussentijds mogelijk omlaag kunnen. Uit onderzoek onder ruim duizend hypotheekbezitters blijkt onder meer dat ruim de helft van hen niet weet of zij al dan niet kunnen profiteren van de huidige lage rentestand. Zo is de meerderheid onbekend met de kortingen die banken aanbieden op de rente als bij die bank ook een betaalrekening wordt geopend.
    Het merendeel van de hypotheekbezitters weet ook niet dat de rente eventueel omlaag kan op het moment dat tussentijds gebruik wordt gemaakt van De Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook weet ruim 54 procent van de ondervraagden niet dat bij het aflossen van een hypotheek overwaarde kan ontstaan, waardoor een hypotheek mogelijk in een lagere tariefklasse valt. Sowieso weet meer dan de helft van de ondervraagden niet dat er mogelijk minder hypotheekrente hoeft te worden betaald, als er overwaarde is op een huis.
    Opdrachtgever van het onderzoek SNS rekent voor dat op jaarbasis honderden euro's kunnen worden bespaard. Bij een hypotheek van 200.000 euro, een modaal inkomen en een rente van 4 procent kunnen consumenten bruto circa 360 euro per jaar besparen, aldus de bank.
    Voortaan automatisch via de mail nieuws over geld, hypotheek of pensioen ontvangen? Abonneer u dan hier gratis op de DFT Nieuwsbrief
    Mensen zijn zich volgens het onderzoek wel bewust van de boete die ze krijgen bij het openbreken van een huidig contract om daarmee te profiteren van de lage rentestand. Ook weet het leeuwendeel dat ze bij het aflopen van een rentevaste periode de actuele hypotheekrente krijgen.
    Consumenten gaven aan dat ze graag actiever worden geïnformeerd door banken en hypotheekadviseurs over de mogelijkheden de maandlasten omlaag te brengen.
    De "niet(s) wetende te weinig kritische consument" = woekerwinst bank.
  13. gerrit 69 11 januari 2016 14:06
    www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

    ma 11 jan 2016, 08:00
    Onderzoek toont aan:
    VEH: Hypotheekrente kan omlaag

    door Emile Bode en Ruben Eg
    AMERSFOORT -
    De hypotheekrente kan verder omlaag. Dat vindt Vereniging Eigen Huis. De winst van banken en andere geldverstrekkers op hypotheken is de afgelopen maanden enorm toegenomen, zo blijkt uit onderzoek.
    De Universiteit van Amsterdam heeft voor Eigen Huis berekend dat een huiseigenaar met een nieuwe hypotheek van circa €200.000 ongeveer €75 bruto per maand meer moet betalen dan ongeveer een half jaar geleden. Dat komt omdat de geldverstrekkers een extra winstopslag berekenen.
    De belangenvereniging noemt de conclusies opmerkelijk, omdat er steeds meer nieuwe aanbieders van hypotheken komen. Desondanks steeg de gemiddelde extra winstmarge tussen juni en november 2015 van 0,25 procentpunt naar 0,46 procentpunt. Dat is bijna een verdubbeling.
    Winstmarges
    Volgens woordvoerder Hans Andre de la Porte van Eigen Huis hoeven pensioenfondsen en verzekeraars als nieuwe hypotheekverstrekkers niet met scherpe tarieven te concurreren, omdat de grote banken hun marktaandeel juist aan het afbouwen zijn: „Daardoor kunnen de winstmarges oplopen, en alle aanbieders lijken dat prima te vinden. Deze situatie kan alleen doorbroken worden als er nog meer partijen actief worden op de hypotheekmarkt en ook daadwerkelijk onderling gaan concurreren.”
    Banken halen hun geld op via de kapitaalmarkt, waar de rente historisch laag staat. Maar volgens het onderzoek wordt dit slechts ten dele doorberekend aan de consument. Zo is de hypotheekrente in 2015 met 2,86% nauwelijks gewijzigd voor een nieuwe hypotheek of verlenging met een rentevaste periode van bijvoorbeeld tien jaar. „De rente zou hier nog een stuk lager kunnen, als er sprake zou zijn van echte prijsconcurrentie,” meent De la Porte.
    Fair
    Rabobank en ABN Amro zeggen zich ‘niet te herkennen’ in het beeld waarin marges stijgen. „Dit is juist gedaald vanwege de almaar toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt”, vertelt een woordvoerder van Rabobank. „Wij hanteren een fair tarief om een product aan te bieden waar onze klanten tevreden over zijn en dat nodig is voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering, rekening houdend met de huidige en de te verwachten wet- en regelgeving.”
    ING plaatst twijfels bij de rekenmethode van het onderzoek. De bank stelt dat de hoogte van de hypotheekrente ‘voortdurend wordt aangepast’. „Waarbij rentewijzigingen worden doorberekend in de tarieven aan onze klanten”, benadrukt een woordvoerder. „Als klanten een hypotheek afsluiten, moet ING daarvoor ook geld lenen en dus ook rente betalen. De rente op de kapitaalmarkt is inderdaad lager dan de rente die klanten betalen, omdat een bank ook kosten maakt.”
    Nieuwkomers
    Verzekeraars en pensioenfondsen sluiten via nieuwe aanbieders, zoals Munt Hypotheken, Tellius en Attens, inmiddels de helft van het aantal nieuwe hypotheken af. Banken moeten door strengere internationale toezichtregels steeds grotere kapitaalbuffers aanleggen voor risicovolle investeringen, zoals hypotheken. Zo moet worden voorkomen dat de staat bij een nieuwe crisis opnieuw moet bijspringen om faillissementen van banken te voorkomen.
    Voor verzekeraars en pensioenfondsen worden Nederlandse hypotheken door de toezichthouders juist bestempeld als veilige beleggingen met hoge rendementen. Vergeleken met de traditionele staatsleningen zijn de rendementen op hypotheekleningen fors hoger. „Verzekeraars en pensioenfondsen hebben juist geen last van deze kostprijsverhogende invloed van de nieuwe toezichtregels voor banken”, stelt ABN Amro. „Desondanks zien we dat bijvoorbeeld het belangrijke 10-jaar rentevasttarief voor klanten op een historisch laag niveau staat.”
  14. forum rang 8 objectief 11 januari 2016 15:45
    Niemand kan me wijsmaken dat een bank bij een hypotheekrente van 2,5% voor 10 jaar (vorig jaar zelf nog afgesloten) meer verdiend dan bij een hypotheekrente van 5,5% een paar jaar geleden...lijkt me logisch dat de marge dan lager is en ze opslagrente in rekening brengen tenslotte moeten ze geld verdienen en niet zo weinig ook door de hogere kapitaalseisen.
    De VEH is niet voor niets een belangenvereniging.
  15. forum rang 8 josti5 11 januari 2016 15:49
    'De VEH is niet voor niets een belangenvereniging.'

    De banken vormen niet voor niets een oligopolie, een kartel.

  16. gerrit 69 20 januari 2016 15:11
    www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

    wo 20 jan 2016, 05:30 | 105 reacties
    Minder dan 2 procent rente
    Hypotheek goedkoper dan ooit

    Thijs Rösken
    AMSTERDAM -
    In 2016 blijven hypotheekrentes hard dalen tot ongekende percentages. Gemiddeld betalen huizenkopers voor 5 jaar vast sinds deze week minder dan 2% rente, lager dan ooit.
    Dat blijkt uit de meest recente cijfers van adviesketen De Hypotheekshop. Rentes bevinden zich al jaren in een duikvlucht. Waar een dieptepunt al enkele keren nabij leek, kunnen tarieven blijkbaar wekelijks nog lager. „Er is weinig zicht op een ommekeer”, zegt specialist Oscar Noorlag. „Dat kan wel 2017 worden.”
    Aan het begin van de crisis in het najaar van 2008 bedroeg het gemiddelde tarief voor 5 jaar rentevast nog bijna 6%, nu 1,99%.
  17. gerrit 69 21 augustus 2017 00:37
    www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

    Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
    19 AUG 2017 Redactie DFT
    LUIK - Klanten van wie de hypotheekrente bij de Belgische bank Belfius onder nul is gekomen, moeten daar van de geldverstrekker over zwijgen.

    Voor een aantal Belfius-klanten is de variabele hypotheekrente door de lage standen op onder meer de kapitaalmarkt inmiddels onder nul gekomen. Dat betekent dat ze geld toe krijgen op de lening voor hun huis.

    Belfius heeft zich jarenlang verzet tegen het onder nul laten zakken van de hypotheekrente. Huiseigenaren die de zwijgplicht schenden, en toch aan de grote klok hangen hoeveel geld ze van de bank krijgen, moeten dat geld mét rente terugbetalen.

    In Nederland zijn ook huiseigenaren met een negatieve hypotheekrente – voornamelijk mensen met een zogenoemde ’euriborhypotheek’. Hoe groot hun aantal is, of hoeveel geld ze toe krijgen, is onbekend.
  18. gerrit 69 22 augustus 2017 10:18
    www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...

    'Hypotheekrente dit najaar weer lager'
    2 uur geleden
    AMSTERDAM - De hypotheekrente gaat dit najaar weer verder omlaag. Dat verwacht De Hypotheekshop op basis van recente ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkten.

    De lage rente is vooral te danken aan het beleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) al een paar jaar voert om de economie en inflatie de eurozone te stimuleren. Dit voorjaar veerden de rentes even op door speculaties op een mogelijke afbouw van die steunmaatregelen. Maar het lijkt alweer een stuk onwaarschijnlijker dat dit op heel korte termijn gebeurt.

    De gedaalde marktrente is voor veel banken al aanleiding geweest voorzichtig over te gaan tot een verlaging van hun hypotheektarieven. ,,Nu het einde van de zomervakantie nadert, ligt het in de lijn der verwachting dat de komende weken meer geldverstrekkers tot verlaging zullen overgaan'', denkt De Hypotheekshop.
59 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.913
AB InBev 2 5.355
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.581 49.628
ABO-Group 1 21
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 262
Accsys Technologies 22 9.720
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 173
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 17.424
Aedifica 3 886
Aegon 3.257 321.627
AFC Ajax 537 7.051
Affimed NV 2 6.060
ageas 5.843 109.834
Agfa-Gevaert 13 1.950
Ahold 3.536 74.138
Air France - KLM 1.024 34.646
AIRBUS 1 10
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.903
Alfen 15 21.749
Allfunds Group 3 1.305
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.250
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 367
Altice 106 51.197
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.791
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.824 241.085
AMG 965 130.580
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.599
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 414
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.527
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 357
Arcadis 251 8.665
Arcelor Mittal 2.028 319.711
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 278
arGEN-X 15 9.699
Aroundtown SA 1 210
Arrowhead Research 5 9.466
Ascencio 1 24
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 38.315
ASML 1.763 89.943
ASR Nederland 19 4.379
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 373
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 31 11.921
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 60
Azerion 7 2.866

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht