Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fondsenrondje: Groen knollenland

Fondsenrondje: Groen knollenland

Gaat wel lekker vandaag? Toch is het onderliggend een beetje anders dan andere stijgingsdagen deze hete herfst. Wat opvalt is dat het niet alleen de cyclische, afgestrafte en aandelen met issues zijn die de opgang dragen, waarbij defensieve fondsen achterblijven, maar dat alles door elkaar heen loopt. Uitschieter is vastgoed, dat om mij onduidelijke redenen het beste presteert vandaag. Kijk Unibail eens vlammen.

Bovendien staan er niet van die drastische percentages op het bord, ofwel fondsen die zonder aanleiding niet op een procentje meer of minder kijken. Alleen het arme Wessanen niet. Misschien speelt windowdressing een rol...? Geen fondsmanager die met de kerstborrel dit aandeel in porto wil hebben.

Zo meer, eerst even marktbreed kijken. Voor de koersen, behalve dat arme pond dan, maakt het allemaal niet zoveel uit, maar in het VK zijn de rapen weer gaar:

Er is geen vers handelsoorlog- en tarievennieuws als ik goed heb gekeken. Is dit in Europa het belangrijkste aandelenverhaal vandaag? Het aloude liedje van overnames die geen waarde toevoegen. Pernod Ricard doet +4%.

Het marktbrede overzicht dan maar:

  • Alles groen in Europa, de AEX hoort bij de uitblinkers.
  • De Amerikaanse futures kleuren ook mooi groen.
  • De volatiliteit betaalt de stijging cash uit. De AEX VIX Index staat nu op 18 en dat duidt... Eigenlijk helemaal op niks?
  • De dollar rommelt wat aan rond 1,133.
  • De AAA-rentes doen niks.
  • Olie stijgt bijna 2%.
  • Goud en bitcoin lopen nipt op.

Beursplein 5

Het Damrak heb ik aan het begin van dit stukje geduid. Wat valt er nog meer op? Eerst maar de adviezen van vandaag. Bij Jefferies hebben ze het stof van de staaldossiers geblazen zo te zien.

  • ArcelorMittal: naar €35 van €39 (buy) - Jefferies
  • Aperam: naar €37 van €44 (buy) - Jefferies
  • Air France-KLM: start met houden en €10 - Commerzbank

Het nieuws dat Ahold Delhaize haar Albert Heijns wil verhipsteren wordt goed ontvangen? Intussen zit De Concurrentie niet stil:

Paul Polman gaat Unilever netjes achterlaten. Misschien wel met een...?

Dat Flow Traders een lijntje met de volatiliteit heeft weten we, maar die vlieger gaat zeker niet iedere dag op. Zoals nu. Legt u mij maar uit waarom Boskalis alweer slecht ligt en meer weet ik echt niet te vertellen.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht