Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Unilever: wiens probleem is het nou?

Unilever: wiens probleem is het nou?

De primeur is van Eva Wiessing, zij heeft de moeite genomen het jaarverslag van Unilever uit te pluizen. Bij BAM loonde dat eerder deze week helaas ook al - die affaire in Keulen die vandaag echter even wat naar de achtergrond schuift door alweer andere... U weet het intussen. Unilever dus.

De koers lijkt er niet op te bewegen en de vraag is of dat ook nodig is. Er staan 1,45 miljard aandelen uit, ofwel genoemde bedragen zijn rond een dubbeltje tot ruim veertig cent per aandeel. Analisten gaan dit jaar uit van €2,47 winst per aandeel, om deze bedragen een beetje te plaatsen.

Vraaag is echter of u zo moet rekenen. Want wiens probleem is dit nu, of, om in beurstermen te denken, bij wie ligt het risico? Is dat Unies zelf, de Britse of Nederlandse fiscus, of een combinatie? Collega Martin Crum chat mij dit en korter en duidelijker kan bijna niet.

  • In 1e lijn belastingdienst NL en VK
  • In 2e lijn overheid NL en VK
  • In 3e lijn: dubbel betalen voor Unies (worst case scenario)

Kortom, VK en Nederland moeten gewoon een compromis sluiten. En als ze er niet uitkomen en Unilever dreigt dubbel belasting te moeten gaan betalen, kan ze altijd nog van Londen naar een brievenbus aan een Amsterdamse gracht of een achterafstraatje op Schiphol-Rijk verhuizen.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht