Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Over mooie verhalen en saaie sommen

Over mooie verhalen en saaie sommen

Ach, u weet het ook wel. Toch? Anders hebt u onder de lunch iets om op te kauwen. Ooit was ik ook dom, jong, onschuldig én greedy. Ik heb handelen, beleggen en de beurs niet van huis meegekregen. Tijdens middelbare school en studie vielen die termen ook nooit. Tenminste, ik kan me niets herinneren.

Ik weet niet meer wanneer, maar zoveel jaar geleden maakte ik het onderstaande plaatje voor het eerst. En ineens snapte ik het. Het gaat niet om prijs, maar om waarde die yieldt:  

Het is eigenlijk simpel, de onderliggende waarde moet voor u werken, geld verdienen of u vergoeden. Dat is de truc van beleggen en vermogen opbouwen, of in ieder geval in stand houden. Zo niet, dan is het pure prijsactie en wat de gek ervoor geeft. Of erger. Bloomberg's geniale Joe Weisenthal zegt het gewoon:

Van bijvoorbeeld commodity- en bitcoinbeleggers (ik vind het traders, speculanten of gokkers omdat er geen yield is) krijgt u nooit sommen. Logisch, die zijn er ook niet. U krijgt alleen maar preken over Fed, ECB en fiat geld. Van dominees is nog nooit iemand rijk geworden. Van kooplui en ambachtslieden wel.

Dat is wel precies wat zulke assets sexy maakt voor vooral leken, want het is lekker om op monetaire autoriteiten te sakkeren. Oh, wat zijn ze dom en wat bent u slim. Dat echte beleggen alleen maar rekenwerk, rekenwerk en rekenwerk en dat u dat niet à la minute begrijpt, maakt de keuze alleen maar gemakkelijk. 

De verkeerde keuze welteverstaan, doorgaans, en dat zien we ieder jaar weer. Idiote (hoofdsom)risico's nemen en buitensporige kosten betalen voor net een beetje meer beloofd, maar weer eens niet gerealiseerd rendement. 

Zelf heb ik dit alles door schande en schade geleerd (veel geld verbrand) en ik weet dat snel rijk worden er niet bij is (voor mij). In mijn sommen neem ik de statistische 7% per jaar op aandelen, waar ik netto nog de helft van afhaal: inflatie, kosten, taxes en ter afronding een better safe than sorrypremie.  

Ik wist het, ik wist het. Dit tweette ik vanochtend en kijk in de draadjes: anoniemen met brallende rendementen. Over risico hoort u ze niet. Dan weet ik het wel.

Nog één ding: het plaatje boven dit stuk. Ik mompel nu iets over 100% hoofdsomrisico en gegarandeerd 0% bruto rendement en geloof dat ik het verder niet hoef te weten. Weer iemand zinloos geruïneerd. Het went nooit.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 mei

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Jap)
    2. Investeringen maart (NL)
    3. Consumentenvertrouwen mei (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Dld)
    6. Ahold Delhaize - beleggersdag
    7. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (eurozone)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VK)
    9. Aalberts - jaarvergadering
    10. Turkse centrale bank - rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht