Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nvidia helpt Wall Street aan groene opening
Beeld: ABM Financial News

Nvidia helpt Wall Street aan groene opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een groene opening tegemoet, waarbij de Nasdaq weer op recordkoers ligt dankzij een verwachte koerssprong van Nvidia. De futures op de techindex stegen in aanloop naar de openingsbel in New York tot 1,1 procent. De futures op de S&P 500, die donderdag ook zijn record kan aanscherpen, noteerden 0,7 procent hoger, terwijl de Dow-futures licht stegen.

Woensdag sloot Wall Street nog licht lager, "na uitgesproken havikachtige commentaren van enkele Fed-functionarissen", zag beleggingsexpert Kevin Verstraete van online broker Lynx. De notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve leken te benadrukken dat de centrale bank voorzichtig blijft met het verlagen van de rente, omdat de inflatie ondanks alle inspanningen hardnekkig hoog blijft.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild verwacht CEO David Solomon van Goldman Sachs geen renteverlaging dit jaar, terwijl zijn collega van JPMorgan, Jamie Dimon, waarschuwde dat het geen zin heeft om te proberen in te schatten waar de rente zal komen te staan.

De onzekerheid rond het rentepad van de Fed lijkt donderdag vooralsnog overschaduwd te worden door de "indrukwekkende kwartaalcijfers van Nvidia", zei Verstraete. Nvidia wist afgelopen kwartaal opnieuw de hooggespannen verwachtingen te verslaan.

"Na bekendmaking van de cijfers steeg het aandeel Nvidia nabeurs voor het eerst boven de 1.000 dollar, op 1.007 dollar", aldus Verstraete.

Volgens data van FactSet is Nvidia inmiddels bijna 2,5 biljoen dollar waard en dat is bijna evenveel als alle Duitse beursgenoteerde bedrijven samen.

Op macro-economisch vlak was er voorbeurs aandacht voor de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS. Afgelopen week werden 215.000 nieuwe steunaanvragen gedaan, een daling van 8.000 ten opzichte van een week eerder en onder de verwachting van 220.000 nieuwe aanvragen.

De Chicago Fed index toonde in de maand april een sterkere krimp van de activiteit. De index daalde van -0,04 tot -0,23.

Later vanmiddag volgt nog de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in de VS in mei en de nieuwe woningverkopen over april.

De euro/dollar handelde donderdagmiddag 0,3 procent hoger op 1,0855. De olieprijzen stegen tot een procent door de dollarzwakte, terwijl de Amerikaanse obligatierentes stabiliseerden.

Bedrijfsnieuws

Nvidia behaalde in het eerste kwartaal een omzet van 26 miljard dollar, wat beter was dan het bedrijf zelf had voorzien en ook boven de analistenconsensus. Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op een omzet van gemiddeld 28 miljard dollar, waar de markt 26,5 miljard dollar voorspelde. Verder kondigde het AI-bedrijf een aandelensplitsing aan van 10-voor-1, die op 7 juni nabeurs wordt doorgevoerd. Nvidia gaat donderdag een ruim 7 procent hogere opening tegemoet op circa 1.017 dollar.

Sectorgenoten als Advanced Micro Devices, Micron Technology en Super Micro Computer gaan donderdag een 3,5 tot 6 procent hogere opening tegemoet in New York.

De Amerikaanse notering van TSMC steeg voorbeurs ruim 3 procent nadat de Taiwanese chipproducent weer iets positiever werd over de outlook voor de mondiale chipsector. TSMC rekent nu op een groei van 10 procent dit jaar, waar dat in april nog "rond de 10 procent" was. Dat was toen een verlaging ten opzichte van een eerder verwachte groei van "meer dan 10 procent."

DuPont is van plan om zich op te splitsen in drie afzonderlijke naamloze vennootschappen, waarbij de scheiding naar verwachting binnen 18 tot 24 maanden zal zijn voltooid. Aandelen stegen voorbeurs met meer dan 5 procent.

Live Nation daalde 6,5 procent in de voorbeurshandel nadat The Wall Street Journal meldde dat het Amerikaanse ministerie van Justitie en een groep staten van plan zijn het bedrijf aan te klagen, omdat de eigenaar van Ticketmaster zijn ticketmonopolie heeft gebruikt om de concurrentie te onderdrukken. Het bedrijf zou volgens de autoriteiten moeten worden opgesplitst.

Snowflake steeg voorbeurs bijna 5 procent na het verhogen van de outlook voor het lopende boekjaar. Wel stelde de winst in het afgelopen kwartaal teleur.

De Europese Commissie heeft Mondelez donderdag een boete van omgerekend 337,5 miljoen euro opgelegd voor het belemmeren van de grensoverschrijdende handel in chocolade, koekjes en koffieproducten tussen de lidstaten. Omdat Mondelez, bekend van merken als Milka, Oreo, Cadbury en LU, medewerking heeft verleend aan het onderzoek en zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, krijgt het wel een boetevermindering van 15 procent. Aandelen van Mondelez noteerde donderdag voorbeurs 0,7 procent lager.

News Corp steeg in de voorbeurshandel op Wall Street met ruim 5 procent. De uitgever van Dow Jones Newswires en The Wall Street Journal heeft een licentiedeal gesloten met OpenAI, die over een periode van vijf jaar een waarde van meer dan 250 miljoen dollar zou hebben.

Modelabel Ralph Lauren wist de verwachtingen te verslaan in het afgelopen kwartaal maar de outlook viel tegen. Het aandeel daalde voorbeurs 4,5 procent.

Slotstanden

De S&P 500 sloot woensdag 0,3 procent lager op 5.307,01 punten, de Nasdaq daalde 0,2 procent tot 16.801,54 punten en de Dow Jones-index verloor 0,5 procent tot 39.671,04 punten. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 juni

    1. Detailhandelsverkopen mei (Chi)
    2. Industriële productie mei (Chi) volitaliteit verwacht
    3. ING Beleggersdag
    4. Flow Traders ex €0,15 dividend
    5. Empire State index juni (VS)
  2. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht