Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Dag met een bijzondere uitschieter

Slotcall: Dag met een bijzondere uitschieter

De AEX (+1,0%) heeft er nog een eindsprintje uit getrokken. De hoop op fiscale steun vanuit Washington is weer gestegen nu de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat hij toch bereid is om akkoord te gaan met een extra steunpakket.

Dinsdagavond zei Trump nog dat hij het over de presidentsverkiezingen heen wilde tillen. Het goede sentiment heeft direct gevolgen voor de VIX-index. De paniekbarometer zakt ruim 11% naar 21,2 punten en dat is nipt boven het normale niveau van rond de 15.

Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de coronacrisis stond er tijdelijk een stand van 100 op het bord. Dit betekent natuurlijk slecht nieuws voor Flow Traders (-0,6%). Bij een VIX van 20 moet de marketmaker een huzarenstukje verrichten, wil het de vorige twee kwartalen evenaren.

In het eerste kwartaal behaalde Flow Traders een winst per aandeel van €5,71 en in Q2 werd er onderaan de streep €2,51 verdiend. Maar goed, de market maker heeft ons wel vaker verrast.

Jobless claims blijven hoog

Op het macrofront is het vrij rustig. We moesten het doen met de wekelijkse jobless claims. Deze vielen niet echt mee. Er vroegen afgelopen week 840.000 mensen voor het eerste een werkloosheidskering aan en dat is een tikje meer dan verwacht.

Positief is dat het aantal wat terugloopt, al is het absolute niveau nog te hoog. Ter vergelijking: onder normale omstandigheden komen de jobless claims uit op zo'n 200.000. Het huidige aantal ligt hier dus vier keer boven.

Hier staat echter tegenover dat er ook weer veel mensen worden aangenomen. Maar goed, het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt mag wel wat sneller verlopen.

Fastned +33,8%

De grote winnaar op het Damrak is Fastned (+33,8%). Het Nederlandse snelllaadbedrijf opent samen met Tesla het grootste snellaadstation van Duitsland. Fastned zet er acht laadpunten neer en de Amerikaanse autobouwer twintig superchargers.

De fikse koersstijging is opmerkelijk, omdat er van een intensieve samenwerking geen sprake lijkt te zijn. Daar komt bij dat de fundamentals van Fastned te wensen overlaten. Het bedrijf kent een schuldenlast van ongeveer €57 miljoen en hierover moet het €3,4 miljoen rente betalen.

Voor veel bedrijven is dit een schijntje, maar voor Fastned niet. In 2019 behaalde het snellaadbedrijf een omzet van slechts €4,5 miljoen. Fastned lijkt dus de perfecte shortkandidaat. Het probleem is alleen dat Fastned een echte storystock is en we hebben met storystocks zoals Nikola, Eastman Kodak en Tesla gezien hoe hard de koers kan oplopen.

Als shorter word je dan helemaal uitgerookt. Het nachtmerriescenario is dan dat je een belletje van de bank krijgt en verplicht moet terugkopen tegen een koers waarop je dat echt niet wil. Er zijn de nodige handelaren die hier over kunnen meepraten. Bijvoorbeeld de diehards die slim dachten te zijn en op de eerste handelsdag van Fastned short gingen. Dat liep niet zo goed af.

Rentes

De rentemarkt gaat tegen de aandelenmarkt in. Normaal zien we alleen fors dalende rentes als de beurzen een slechte dag hebben. Wie van de twee gaat er gelijk krijgen?

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 1,0% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (+1,0%). De Fransen (+0,6%) blijven daarentegen wat achter.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 11,0% en noteert 21,2 punten.
  • Wall Street levert de openingswinst grotendeels in. Er resteert vooralsnog een winst van 0,4% voor de S&P500 en Nasdaq.
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,176 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,1%) en zilver (+0,8%) stonden er vanochtend beter voor.
  • Olie: WTI (+1,9%) en Brent (+1,7%) hebben de smaak te pakken.
  • Bitcoin (+2,2%) nadert de $11.000.

Het Damrak

  • Heineken (+2,2%) profiteert wellicht van een koersdoelverhoging van Barclays. Analist Laurence Whyatt rekent op een volumedaling van zo'n 4% in het derde kwartaal. Hij verwacht sterke cijfers uit Brazilië, maar dit kan de krimp in Azië, Mexico en Zuid-Afrika niet volledig compenseren.
  • De schwung lijkt er bij DSM (-0,1%) een beetje uit.
  • Het is opvallend hoe slecht Ahold (-0,9%) er de laatste tijd bij ligt. Misschien loopt de coronawinst er in Amerika een beetje uit. In Nederland zou de supermarktketen toch weer een enorme zak met geld moeten kunnen verdienen.
  • Credit Suisse verhoogt het koersdoel van ASMI (+1,0%) met €2 naar €152 en handhaaft het koopadvies. De analist van dienst rekent op een omzet van €309 miljoen en een brutomarge van 44,2%. Dit is in lijn met de verwachtingen van ASMI zelf. Het management van de chipper gaat uit van een omzet van €300 a €320 miljoen.
  • Adyen (+3,3%) sluit op een all time high. Van die waardering krijg ik eerlijk gezegd de bibbers.
  • Winkelvastgoed wordt opgepikt. De grootste stijger is Unibail Rodamco (+4,3%).
  • PostNL (-2,8%) doet vandaag een stapje terug. Wellicht speelt de adviesverlaging van ABN Amro een rol. De Nederlandse grootbank verhoogt het koersdoel weliswaar met 50% naar €3, maar het aandeel gaat van de kooplijst. Barclays wordt daarentegen positiever over het aandeel.
  • BAM (+4,3%) vindt de weg omhoog. Is NN Group gestopt met afbouwen?
  • Pharming (+5,8%) is geen pennystock meer. Het is mij een raadsel waarom het aandeel er zo goed blij ligt. Op het forum wordt er in ieder geval volop gespeculeerd. Het is prachtig om te zien dat de dagkoers van een aandeel zo veel invloed heeft op de toon van de forumberichten. Gaat de koers omhoog dan moet er binnenkort een positief persbericht aankomen en gaat de koers omlaag dan wordt het helemaal niets met het aandeel.
  • SBM Offshore (+1,9%) is op de kooplijst van Societe Generale gezet. Het koersdoel wordt opgewaardeerd naar €18.
  • Stappen er mensen over van Alfen (-1,9%) naar Fastned (+33,8%)? 

Adviezen

  • ASMI: naar €152 van €150 en kopen - Credit Suisse
  • Galapagos: naar €135 van €130 en houden - UBS
  • Just Eat Takeaway: naar €110 van €100 en houden - Deutsche Bank
  • Heineken: naar €85 van €82 en houden - Barclays
  • PostNL: naar kopen van houden en naar €3,60 van €2,40 - Barclays
  • PostNL: naar houden van kopen en naar €3 van €2 - ABN Amro
  • SBM Offshore: naar kopen van houden en naar €18 van €12,30

Agenda

9 okt Event Consensus
08:00   VK industriële productie aug +5,0% MoM
08:45   Frankrijk industriële productie aug +5,0% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht