Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Schnabel: oplopende energieprijzen dwingen centrale banken mogelijk tot actie
Beeld: ANP

Schnabel: oplopende energieprijzen dwingen centrale banken mogelijk tot actie

(ABM FN-Dow Jones) Stijgende energieprijzen kunnen de Europese Centrale Bank ertoe dwingen om in actie te komen om de inflatie te temperen. Dit zei bestuurder Isabel Schnabel van de ECB dit weekend tijdens een speech op de American Finance Association 2022 Virtual Annual Meeting.

Schnabel merkte op dat de wereldwijde economie afgelopen jaar werd geraakt door een "grote energiecrisis", nadat de olie- en gasprijzen hard opliepen toen de economieën weer heropenden na de lockdowns.

De bestuurder van de ECB zei dat snel oplopende energieprijzen geen onbekend fenomeen zijn. Echter waar die prijzen in het verleden vaak net zo snel weer daalden, vreest Schnabel dat dit nu wel eens anders kan zijn. "De noodzaak om de strijd tegen klimaatverandering op te voeren, kan betekenen dat de prijzen van fossiele brandstoffen nu niet alleen hoog moeten blijven, maar zelfs moeten blijven stijgen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen", aldus Schnabel. Dan moeten de meest kwetsbaren alleen wel worden beschermd, voegde zij toe.

En de centrale banken moeten volgens Schnabel op hun beurt bekijken welke risico's dit met zich meebrengt voor de prijsstabiliteit en of de stijgende energieprijzen "een aanvaardbare" impact hebben op de totale inflatie. Er zijn volgens Schnabel gevallen waarin de centrale banken niet langer de hoge energieprijzen kunnen negeren.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Philadelphia Fed index september (VS)
    6. Bestaande woningverkopen augustus (VS)
    7. Consumentenvertrouwen (UvM) aug (VS)
    8. FedEx cijfers eerste kwartaal
  2. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht