Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Nyrstar BE0974294267

Laatste koers (eur)

0,072
  • Verschill

    -0,001 -1,91%
  • Volume

    12.490 Gem. (3M) 53,8K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

Nyrstar - 2020: De laatste loodjes

1.287 Posts
Pagina: «« 1 ... 42 43 44 45 46 ... 65 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 De Zwarte kat 4 juli 2022 13:57
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 4 juli 2022 12:56:

    [...]

    Jij snapt er niks van: de Nyrstar-zinkfabrieken en -mijnen zijn eigendom van Trafigura.

    Niet voor niks wil de praktisch lege Nyrstar NV z'n naam wijzigen.
    26 juli weten we meer
  2. Alias321 4 juli 2022 16:05
    hoe stupido,kan een jaarvergadering verlopen??
    De zogezegt (onafhankelijke) voorzitter, Martin Konig ,verklaart zich bij het openen van de debatten,zich enkel te bekommeren over de aandeelhouders ,en enkel voor ogen heeft , de belangen van de aandeelhouders te verdedigen????Maar elke vraag ,die simpel met JA of NEE kon beantwoord worden werd genoteerd,waarbij na een ellen lange pauze,er verschillende gestelde vragen zelf niet beantwoord werden,HOE KUN JE ZULK EEN RAAD VAN BESTUUR O SERIUES NEMEN?

  3. Alias321 10 juli 2022 18:52
    Op de jaarvergadering werd eveneens duidelijk gemaakt ,aan de raad van bestuur , door Walter Van Steenbrugge,dat de raad van bestuur strafrechtelijk kan vervolgd worden,en vroeg (enkel niet aan de voorzitter)of iedereen wel op de hoogte was ,wat de consequenties daarvan kunnen zijn.
    Na de pauze ( waarbij de raad van bestuur) ,het nogal moeilijk had ,om alle vragen te beantwoorden,werd de vraag van Walter Van Steenbrugge , in feite deels genegeerd ,en deels weggelachen.
    Wat opvallend is,hoe meer de waarheid dichterbij komt , hoe meer Nyrstar ,Trafigura doen alsof hun neus bloed ,en Trafigura zich van langs om meer voordoet als een voorbeeld multinational in de wereld ,MAAR SCHIJN BEDRIEGT.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 juli 2022 09:16
    Nyrstar heeft een turbulente tijd achter de rug. Het bedrijf maakte tot 2019 deel uit van het gelijknamige Belgische beursfonds NYR . Dat fonds kwam, onder meer door een mislukte overnamestrategie, in grote financiële nood.

    Grondstoffenhandelaar Trafigura voorkwam een ondergang en werd daarmee vrijwel volledig eigenaar van de fabrieken. Het beursfonds bleef als lege huls achter.

    Een groep kleinere aandeelhouders verzette zich de afgelopen jaren tegen die deal. Zo blokkeerden ze een naamsverandering van het beursfonds.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1446336/zinkfabri...
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 juli 2022 18:41
    Strijd om Nyrstar is processie van Echternach
    De belangrijke vestiging van Nyrstar staat in de Kempense gemeente Balen. ©© Johannes Vande Voorde
    Bert Broens
    Vandaag om 01:00

    Een vonnis volgende week in Turnhout kan het uitwijzen: gaat de strijd van een groep kleine aandeelhouders van Nyrstar tegen de grondstoffengigant Trafigura een belangrijke nieuwe fase in of wordt het écht een processie van Echternach?

    Het belandt mogelijk in de handboeken, het conflict dat nu al ruim drie jaar aan de gang is tussen tientallen aandeelhouders van de vroegere zinkgroep Nyrstar en het Singaporese concern Trafigura over de vraag of die laatste correct heeft gehandeld bij de overname van de activiteiten van Nyrstar medio 2019. Het is een van de opvallendste dossiers van de voorbije decennia in ons land over de rechten van minderheidsaandeelhouders bij (beursgenoteerde) bedrijven.

    Waar draait het om? Daarvoor spoelen we even terug naar 2007, toen de Belgische materialengroep Umicore haar zinkdivisie samensmolt met die van het Australische Zinifex. Het fusiebedrijf Nyrstar met een aparte beursnotering in Brussel werd na Korea Zinc de grootste zinksmelter ter wereld - smelters winnen zink uit zinkerts. Nyrstar telde toen ruim 4.600 werknemers en was goed voor 3,8 miljard euro omzet.

    Maar na drie jaar met een bescheiden winst keerde in 2012 het tij: Nyrstar stapelde de verliezen en de schulden op en kwam almaar meer in de problemen, onder meer door de slecht uitgedraaide beslissing zelf zinkmijnen te kopen. In 2018 drong zich een redding op en het jaar erna belandden de activiteiten van het beursgenoteerde Nyrstar voor 98 procent bij Trafigura, een van de grootste grondstoffentraders ter wereld. De aandeelhouders van het genoteerde bedrijf behielden 2 procent.
    Nyrstar

    Producent van zink, lood, legeringen van beide, zilver, goud, koper, indium, zwavelzuur en andere producten.
    Tweede grootste zinkproducent ter wereld na Korea Zinc.
    Aandeelhouders: Trafigura (98%), aandeelhouders van het beursgenoteerde Nyrstar (2%).
    Actief: in Europa (Balen en Pelt in België), de VS en Australië.
    Werknemers: ongeveer 4.000.
    Resultaten: onbekend sinds de overname, nog verlieslatend in het jongste boekjaar van

    Tweede grootste grondstoffentrader ter wereld (naar omzet in 2021).
    Omzet (tot eind september 2021): 231,3 miljard dollar.
    Nettowinst (tot eind september 2021): 3,1 miljard dollar.
    Aandeelhouders: ongeveer 1.000 werknemers.

    Geen klassieke redding

    Onder leiding van de ondernemer en activistische aandeelhouder Kris Vansanten leggen meerdere tientallen kleine aandeelhouders zich daar niet bij neer. Volgens hen was het geen klassieke redding van een noodlijdend bedrijf, maar een zorgvuldig georkestreerde campagne van Trafigura om Nyrstar van binnenuit - als aandeelhouder met 24,4 procent van het kapitaal, financier, klant én leverancier - doelbewust te verzwakken om de activiteiten te kunnen inlijven.
    " Dat België voor de werking van justitie niet de beste leerling van de klas is, speelt gigantisch in het nadeel van de aandeelhouders. "

    Een goedgeplaatste bron

    ‘De grootste bedrijfsfraude uit de Belgische geschiedenis’, zegt Vansanten onomwonden. Veel stelliger dan toen hij in 2019 voor het eerst naar buiten trad. Dat komt door de bewijzen die volgens hem sindsdien boven water gekomen zijn. De aandeelhouders, die hun belang in het genoteerde Nyrstar intussen hebben opgedreven tot ruim 15 procent, konden zich voor hun speurwerk onder meer baseren op interne documenten die door hun vele juridische procedures werden vrijgegeven.

    Een volledig overzicht van die procedures zou te ver leiden. Een sleutelzaak is het proces voor de ondernemingsrechtbank van Turnhout - de vroegere maatschappelijke zetel van Nyrstar in Balen valt onder Turnhout - tegen Trafigura. De aandeelhouders eisen daar het annuleren van de overname of, als dat niet kan, ongeveer 2 miljard euro schadevergoeding.
    Perfecte storm

    Tijdens de pleidooien in juni gingen hun advocaten uitgebreid in op de manier waarop Trafigura volgens hen Nyrstar infiltreerde en er een perfecte storm deed ontstaan, onder meer door een liquiditeitscrisis uit te lokken en de markt foutief te informeren. Om ten slotte zonder verantwoording aan andere aandeelhouders of de concurrentieautoriteiten de zinkgroep aan de haak te slaan. Trafigura repliceerde dat de beschuldigingen op niets gestoeld zijn en dat de aandeelhouders zich schuldig maken aan vergezochte complottheorieën.

    De rechtszaak is om meerdere redenen belangrijk. Het is in de lange rij processen het eerste ten gronde. Bovendien kruist de groep rond Vansanten voor het eerst rechtstreeks de degens met Trafigura. De trader was tot nu alleen tussenbeide gekomen in de procedures tussen de aandeelhouders en Nyrstar.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 juli 2022 18:42
    2)

    Bovendien hangt er veel van af. De rechtbank spreekt zich in principe dinsdag uit en de voorzitter liet in juni op de pleitdag duidelijk verstaan dat hij zich vooral zal uitlaten over procedurekwesties, eerder dan over de grond van de zaak. Met in eerste instantie een antwoord op de vraag of de rechtbank bevoegd is. Trafigura argumenteert van niet omdat de tegenpartij twee Singaporese vennootschappen dagvaardde.

    Als de aandeelhouders op dat punt het deksel op de neus krijgen, zou dat een grote nederlaag zijn. Het zou betekenen dat ze mogelijk naar Singapore moeten trekken om daar te gaan procederen tegen hun voornaamste tegenstander, een behoorlijke hinderpaal. Tenzij ze er voor het Antwerpse hof van beroep in zouden slagen het Turnhoutse vonnis terug te draaien.

    Datzelfde hof buigt zich in oktober over een andere Nyrstar-rechtszaak. Daar is de inzet de vraag of de deskundigen die waren aangesteld door de Antwerpse ondernemingsrechtbank voor een onderzoek naar de gang van zaken voor de overname, hun werk mogen voortzetten. Vansanten en co. bekwamen hun aanstelling, maar het verweer van Trafigura legde hun werk na een klein jaar lam. Hun moeizame werk: bepaalde cruciale informatie kregen ze niet in handen en veel passages in documenten werden zwart gemaakt.

    Magere balans

    Het is koffiedik kijken hoe de uitspraak in Antwerpen, de eerste door een hof van beroep, en die in Turnhout uitdraaien. Tot nu oogt de balans voor de aandeelhouders eerder mager, ondanks ruim drie jaar strijd, veel onkosten en een reeks beschikkingen van rechtbanken in Brussel en Antwerpen, plus een arrest van de Raad van State. Daardoor lijkt de strijd om Nyrstar meer een processie van Echternach.

    Dat komt ook omdat Trafigura, het beursgenoteerde Nyrstar en zijn bestuurders zich weren als een duivel in een wijwatervat. Nyrstar doet dat trouwens met van Trafigura geleend geld omdat het zelf geen inkomsten meer heeft. Dat is de groep rond Vansanten een serieuze doorn in het oog: de lening gaat gepaard met zoveel voorwaarden en beperkingen dat Nyrstar de handen absoluut niet vrij heeft.

    ‘Het feit dat België voor de werking van justitie niet de beste leerling van de klas is, speelt gigantisch in het nadeel van de aandeelhouders, doordat partijen als Trafigura vrij spel krijgen en een uithongeringsstrategie kunnen toepassen, zoals dat in het recht heet’, zegt een goedgeplaatste bron. ‘Maar de informatie die al naar boven gekomen is, maakt er voor hen tot nu geen totaal verloren strijd van.’
    Kris Vansanten leidt het verzet van de Nyrstar-minderheidsaandeelhouders. ©Bart Dewaele

    Het is de vraag hoelang de aandeelhouders volhouden. Vansanten stelt zich nog zeer combattief op en lijkt all the way te willen gaan. Maar Trafigura is een te duchten tegenstander. Het is wat in juridische conflicten met aandeelhouders- of beleggersbelangen wel eens een deep pocket wordt genoemd, een partij met diepe zakken die kan betalen als het moet, maar ook financieel een erg lange adem heeft om aanvallen af te weren.

    Om een idee te geven: Trafigura zag in het halfjaar tot eind maart zijn eigen vermogen aanzwellen tot 12,7 miljard dollar (12,5 miljard euro). Niet voor niets had Jeroen Raskin (Monard Law), de advocaat van de kleine aandeelhouders, het in Turnhout over een strijd van David tegen Goliath.

    Politieke wereld

    De aandeelhouders lijken bovendien alleen te staan. Het aandeelhouderschap van Nyrstar was en is zo versnipperd dat buiten Trafigura en de groep rond Vansanten niemand meer dan 3 procent in handen heeft. De politieke wereld heeft zich nog geen enkele keer uitgelaten over het dossier, tot ergernis van de aandeelhouders.

    Nochtans was Nyrstar gedeeltelijk Belgisch en doet het dossier sterk denken aan wat gebeurde na de val van Fortis en de overname van Fortis Bank door BNP Paribas. Vansanten manifesteerde zich destijds ook in dat dossier.

    Het verschil is wel dat bij Fortis veel meer aandeelhouders in het verweer kwamen en dat opvolger Ageas bereid was tot een schikking. Het is onduidelijk wat Trafigura van plan is, maar de kans op een regeling in der minne lijkt nihil. De trader werd ook in enkele andere landen genoemd in onfrisse dossiers, maar schikte nog maar zelden een geschil.

    Strafklacht

    De aandeelhouders hebben, met behulp van de advocaat Walter Van Steenbrugge, ook een strafklacht klaargestoomd die waarschijnlijk wordt ingediend. Die zal onder anderen Jeremy Weir, de CEO van Trafigura, viseren. Het is voor zover bekend de eerste keer dat dat gebeurt. De klacht komt boven op het lopende strafonderzoek door Laurence Heusghem, onderzoeksrechter in Brussel, na een klacht met burgerlijkepartijstelling van enkele aandeelhouders.

    Volgens een bron bij het gerecht loopt dat onderzoek nog, maar de stand van zaken is niet bekend. Het ziet er echter niet naar uit dat het potten zal breken. Elders valt te horen dat Heusghem informatie opvroeg bij de FSMA.
  7. Alias321 24 juli 2022 22:26
    De bla bla van Trafigura,slaat echt op niets,zij beweren dat de overname door Trafigura door alle rechtbanken ,en iedere betrokken partij werd goedgekeurd???
    Maar hoe kun je dit verantwoorden ,als ge niet eens de noodgedwongen vrijgegeven documenten (maanden na de overname)hebt kunnen inkijken??
    Pas na het doorlichten van die gedwongen vrijgave van die documenten kan men tot een conclusie komen toch?
    En dit is wat Kris Vansanten heeft gedaan ,die weet als geen ander hoe de vork in de steel zit,en zal zeker niet opgeven voor de volledige waarheid aan het licht word gebracht.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 juli 2022 08:19
    quote:

    Alias321 schreef op 24 juli 2022 22:26:

    De bla bla van Trafigura,slaat echt op niets,zij beweren dat de overname door Trafigura door alle rechtbanken ,en iedere betrokken partij werd goedgekeurd???
    Maar hoe kun je dit verantwoorden ,als ge niet eens de noodgedwongen vrijgegeven documenten (maanden na de overname)hebt kunnen inkijken??
    Pas na het doorlichten van die gedwongen vrijgave van die documenten kan men tot een conclusie komen toch?
    En dit is wat Kris Vansanten heeft gedaan ,die weet als geen ander hoe de vork in de steel zit,en zal zeker niet opgeven voor de volledige waarheid aan het licht word gebracht.
    Als Kris genoeg geld heeft, dan kan dit verhaal nog makkelijk 20 jaar duren.
  9. Blackadder19 26 juli 2022 19:17
    Eindelijk goed nieuws voor de kleine aandeelhouders

    Minderheidsaandeelhouders Nyrstar halen eerste overwinning in rechtbank

    De zeventig minderheidsaandeelhouders van zinkverwerker Nyrstar hebben een eerste overwinning geboekt in hun zaak tegen de internationale grondstoffengroep Trafigura. ‘Het tussenvonnis van het geding is positief’, meldt Kris Vansanten, hun vertegenwoordiger.
    Enid Vera Panchana26 juli 2022, 17:45

    De ondernemingsrechtbank van Turnhout heeft besloten dat een Belgische rechtbank de zaak tegen Trafigura ten gronde kan behandelen. Trafigura stelde dat de rechtbank in deze zaak onbevoegd is, maar zou nu toch over de hele lijn betrokken worden in het dossier. Daardoor kan de internationale grondstoffengroep zich niet onttrekken aan een proces in ons land. Ook in beroep gaan is geen optie.

    Trafigura had in het verleden gesteld dat de Belgische ondernemingsrechtbank geen jurisdictie had over de zaak, onder andere omdat Trafigura werkt met dochterondernemingen op Malta.

    “Dit is heel belangrijk voor ons”, zegt Vansanten. “Men had mij altijd gezegd dat ik Trafigura niet voor de rechtbank zou krijgen. Dit is een enorme doorbraak. We gaan de strijd nu rechtstreeks kunnen voeren. De poging van Trafigura om de rechtsgang te blokkeren, is mislukt.”
    Uitgelokte crisis

    De minderheidsaandeelhouders van Nyrstar verwijten meerderheidsaandeelhouder Trafigura dat het het zinkbedrijf van binnenuit heeft vernietigd door een liquiditeitscrisis uit te lokken en het vervolgens voor een appel en een ei in te lijven.

    Trafigura stelt dan weer dat het Nyrstar gered heeft van de ondergang door het financieel bij te staan in moeilijke tijden. Trafigura zegt ook dat de overname was goedgekeurd door Amerikaanse en Britse gerechtshoven. Volgens Herman De Bode, ex-topman van McKinsey Benelux, is deze zaak de “grootste hold-up uit de Belgische industriële geschiedenis”.

    De Bode schreef eerder dat Nyrstar “de parel is aan onze Belgische industriële kroon”, maar dat het bedrijf wordt leeggeroofd terwijl iedereen erbij staat.
  10. Blackadder19 26 juli 2022 20:01
    quote:

    De Zwarte kat schreef op 26 juli 2022 19:59:

    Ze eisen 2 miljard dat is omgerekend 18 euro per aandeel als ik het goed heb . Ik geloof niet dat het dit gaat worden
    Geloof ik ook niet
    Voor Trafigura is dat echter kleingeld
    Maar ik zie het niet gebeuren

    Vijf euro per aandeel moet wel mogelijk zijn
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 juli 2022 20:36
    quote:

    DeZwarteBibber schreef op 26 juli 2022 19:47:

    Goedja ZwarteRidder? Moet een zwarte dag zijn voor jou! We gaan alvast een vazeke drinken!
    Dit noemen ze nu een Pyrrhus-overwinning.

    Je begrijpt toch wel dat er een hoger beroep komt....???
  12. Blackadder19 26 juli 2022 21:06
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 26 juli 2022 20:36:

    [...]

    Je begrijpt toch wel dat er een hoger beroep komt....???
    Trafigura stelde dat de rechtbank in deze zaak onbevoegd is, maar zou nu toch over de hele lijn betrokken worden in het dossier. Daardoor kan de internationale grondstoffengroep zich niet onttrekken aan een proces in ons land. Ook in beroep gaan is geen optie.
1.287 Posts
Pagina: «« 1 ... 42 43 44 45 46 ... 65 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in
Premium

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van BeursDuivel en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 55% korting!

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht