Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Sif Holding NL0011660485

Laatste koers (eur)

10,140
  • Verschill

    -0,060 -0,59%
  • Volume

    8.829 Gem. (3M) 13,5K
  • Bied

    10,100  
  • Laat

    10,200  
+ Toevoegen aan watchlist

Sif Holding - 2023

337 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 november 2023 13:26
    quote:

    Uniek schreef op 1 november 2023 14:38:

    [...]Gelukkig heeft SIF in ieder geval twee grote launching customers
    Dit soort overeenkomsten zijn nooit waterdicht.
  2. Senior 1936 3 november 2023 16:08
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 3 november 2023 09:39:

    [...]

    Je pist weer naast de pot (samen met Senior).
    Zwarte Ridder, nu blijkt dus dat jij het beter wist dan ik: gefeliciteerd met je goeie visie.

    Ik heb in strijd met mijn eerdere reactie mijn aandelen gistermiddag toch maar verkocht, voor 9,40
  3. forum rang 6 'belegger'' 4 november 2023 10:59
    "Uncertainty around several offshore wind projects in mainly the United States of America and the United Kingdom due to higher interest rates and material costs, have resulted in turmoil in the industry and a distraction from the progress made elsewhere. The monopiles for Empire Wind 1 and 2 and the transition pieces for Empire Wind 1 are Sif’s only contracted projects in the USA and in our order book for the second half 2024 up till 2026 in various production slots. The transition pieces for Empire Wind 2 are included in the order book under exclusive negotiations. Empire Wind is evaluating the impact of the negative feedback from NYSERDA on their request for higher power rates and the rejected Planned Offshore Wind Transmission Act for the power export cable. We are considering the impact of a possible delay or cancellation of these projects which could have a material impact on Sif’s order book, factory utilization, results, prospects and outlook for 2024 and beyond."

    sif-group.com/nl/nieuws/trading-updat...
  4. forum rang 9 nine_inch_nerd 4 november 2023 12:29
    Orsted en Sif: Tegenwind bij Windenergie

    4 nov 2023 om 08:34

    De energietransitie is in volle gang. Nieuwe energievormen nemen steeds meer de overhand. Zon, wind, kernenergie en waterstof rukken op terwijl de fossiele sector terug wordt gedrongen.

    Of is dat niet zo? Recentelijk ziet het er eerder andersom uit: de renewables op de beurs doen het beroerd terwijl de olie- en gassector juist aan alle kanten de zakken vult.

    Vooral windenergie heeft het zwaar. Het meest pregnante voorbeeld daarvan is hoe het Deense Orsted gevaren is in de Verenigde Staten.

    De VS liep achter wat betreft windenergie maar Biden wilde daar wat aan doen. Het Deense Orsted, vroeger DONG geheten en actief in oliewinning, sprong al jaren geleden op de windenergietrein en is marktleider nu.

    Orsted nam twee grote projecten aan voor de kust van New Jersey, Ocean Wind I en Ocean Wind II. Dat gebeurde al voor corona. Echter deze week werd bekend dat Orsted beide projecten afblaast.

    Kosten: 4 miljard euro.

    De lokale gemeenschap zou profiteren, niet alleen 50% schone energie voor Atlantic City en omstreken maar ook banen, banen en banen voor de lokale economie. Orsted had zelfs 15 miljoen in een Pro New Jersey Trust gestopt om het lokale MKB te paaien.

    Het windpark zou worden opgezet door Orsted, maar door de hoge rente én de hogere kosten voor de bouw en het feit dat Orsted maar weinig inflatie mag doorberekenen kan het voor Orsted helemaal niet meer uit. Ja, hogere stroomprijzen vragen, maar dat zit er niet in.

    Daarom heeft Orsted woensdag bekendgemaakt dat het hele project niet doorgaat, althans, niet met Orsted. Kosten van het cancellen van dit park en Ocean Wind II: 28 miljard Deense Kronen oftewel 4 miljard euro.

    Orsted woensdag: Sinds augustus hebben de Amerikaanse offshore windprojecten verdere negatieve ontwikkelingen doorgemaakt als gevolg van negatieve effecten op de toeleveringsketens, gestegen rentetarieven en het uitblijven van een OREC-aanpassing (Offshore Renewable Energy Certificate) voor Sunrise Wind.

    Dat OREC certificaat is belangrijk, want daarmee wordt de toekomstige prijs voor stroom gezet. Daar zat bijvoorbeeld, voor Ocean Wind II, een inflatie percentage op van 2% vanaf 2029. Ook dat maakt huiverig, want als je de eindprijzen niet mag verhogen kan het nooit uit als de inflatie vanaf nu veel hardnekkiger is.

    Een en ander heeft te maken met het business model dat Orsted gebruikt voor windenergie. In documenten uit 2019 zie je hoe Orsted het zich voorstelde:
    nj.gov/bpu/bpu/pdf/boardorders/2019/2...

    Ørsted’s “develop, build, own, and operate model” means the company is vested in the long-term success of its wind farms. Ørsted’s track record demonstrates that it is careful not to overpromise and upholds its commitments.

    Ørsted remains responsible for delivering on its obligations over the life of the asset. Unlike other developers, whose interests may be more short-term, Ørsted’s financial success is inextricably linked to the performance of generation assets over the useful life of the projects. This means that Ørsted’s interests are well-aligned with those of the ratepayers Ørsted serves.


    Orsted neemt dus alles op haar schouders. Nu zie je ook waarom Orsted van deze projecten af wil: de verplichtingen die Orsted is aangegaan in 2018/19 hielden geen rekening met rentes van 5% en inflatiepercentages van 5-10% tussendoor.

    En zo zie je dat de gehele situatie nu omgekeerd is. Olie-aandelen doen het goed, die bedrijven verdienen verschrikkelijk veel geld terwijl de good guys, de bedrijven die al in een vroeg stadium de oversteek hebben gemaakt, met de gebakken peren zitten.

    Hoge rente, hoge inflatie, maar vooral tegenvallende eindvraag en een overheid die de stimulering van EV een beetje zat is. En als de subsidies opdrogen, zie je dat de verdienmodellen akelig dun zijn.

    Sif ook slachtoffer

    Ook het Nederlandse Sif dreigt slachtoffer te worden van deze ontwikkelingen. Sif gaat fors investeren op de Maasvlakte om grotere monopiles te kunnen maken. Het orderboek voor volgend jaar zit nog ramvol maar wat als de grotere projecten opeens niet meer doorgaan?

    Per eind september stond er voor 2024 668 kiloton aan opdrachten in het boek, maar over 310 kiloton wordt nog exclusief onderhandeld.

    De grote aannemers zetten de onderaannemers echter fors onder druk om goedkoper te leveren, om projecten alsnog rond te krijgen.

    Vergelijkbaar met de situatie in 2015-16 bij de bouwbedrijven, die het mes op de keel kregen van de overheid om goedkoper te werken: goedkoper of geen werk. De keus is dan (te) snel gemaakt.

    Je ziet dat Sif dit jaar al veel last heeft van hogere kosten. Het produceert (9 mnd) 12% méér, maar verdient 4% minder.

    De gang van zaken in de VS is alarmerend wat dat betreft. Kan windenergie uberhaupt wel uit nu de aanschafkosten een stuk hoger zijn en de consument dus een hogere eindprijs zal moeten betalen?

    Het gevaar voor Sif zit hem er in dat er heel veel geld (328 miljoen euro) geinvesteerd moet worden in iets wat straks niet rendabel te krijgen is. De financiering is weliswaar rond, maar Sif steekt zich daardoor behoorlijk in de schulden.

    Na de euforie rond de gelukte aandelenemissie en verdere financiering is het aandeel Sif afgegleden van 15 naar nu 9 euro. Je kunt inderdaad zeggen dat de wind hier behoorlijk tegen zit. De schuld die het bedrijf op zich neemt is ongeveer even groot als de huidige market cap.

    De mega-investering van Sif moet op termijn, in 2026, een ebitda opleveren van 160 miljoen euro voor het bedrijf.

    Hier onder zie je hoe Sif die 328 miljoen gefinancierd heeft:

    -100 miljoen euro vooraf betaald door twee launching customers
    -50 miljoen euro preferred equity van Equinor
    -50 miljoen euro via claimemissie op 11,50 euro
    -40 miljoen euro in operational leases
    -81 miljoen euro van Invest-NL (64 mln) en een consortium banken
    -Restant via cash van onderneming

    Die twee launching customers hebben getekend voor de afname van 348 kiloton aan productie. Een flinke uitdaging dus voor Sif, sowieso om binnen budget te blijven met de bouwkosten maar ook om de malaise in de huidige windsector te kunnen doorstaan.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 november 2023 08:57
    quote:

    Belangstellende schreef op 5 november 2023 21:13:

    Sif bouwt straks monopiles van 11,5 meter doorsnee en jij ziet de windmolens van deze doorsnede op een drijvend vlot?
    Ga eerst maar eens beter lezen.
  6. Belangstellende 7 november 2023 00:40
    Wij blijven het wel positief inzien voor Sif, dat een belangrijke schakel vormt in deze markt en de enige speler is die op grote schaal funderingen van maximaal 11,5 meter doorsnede kan maken. Vanaf 2025 gaat liefst 80% van de vraag daar naar uit, zo is de verwachting.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 november 2023 08:33
    quote:

    Belangstellende schreef op 7 november 2023 00:40:

    Wij blijven het wel positief inzien voor Sif, dat een belangrijke schakel vormt in deze markt en de enige speler is die op grote schaal funderingen van maximaal 11,5 meter doorsnede kan maken. Vanaf 2025 gaat liefst 80% van de vraag daar naar uit, zo is de verwachting.
    Je weet toch wel dat verwachtingen nooit uitkomen....!!!??
  8. forum rang 4 Uniek 7 november 2023 08:53
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 7 november 2023 08:33:

    [...]

    Je weet toch wel dat verwachtingen nooit uitkomen....!!!??
    Van sommige mensen niet nee.
  9. Padre 7 november 2023 17:22
    Miscien ,,, ik hoop ,,,als,,,verwachting ,, gaat gewoon niet goed daar zie je toch duidelijk aan de koers ,Denk maar dat ik gewoon m,n verlies neem
  10. forum rang 9 nine_inch_nerd 7 november 2023 17:36
    quote:

    Padre schreef op 7 november 2023 17:22:

    Miscien ,,, ik hoop ,,,als,,,verwachting ,, gaat gewoon niet goed daar zie je toch duidelijk aan de koers ,Denk maar dat ik gewoon m,n verlies neem
    Je hebt geen verlies, zolang je ze niet verkoopt.
    Transitie zit in zwaar weer.
    Geduld!
  11. Padre 7 november 2023 17:38
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 7 november 2023 17:36:

    [...]

    Je hebt geen verlies, zolang je ze niet verkoopt.
    Transitie zit in zwaar weer.
    Geduld!
    Dat is waar wat je zegt ,doe ik kijk nog wel even aan .
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 november 2023 17:41
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 7 november 2023 17:36:

    [...]
    Je hebt geen verlies, zolang je ze niet verkoopt.
    Transitie zit in zwaar weer.
    Geduld!
    Typische struisvogel tactiek.
337 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht