Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

GOUD

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. niphtrique 18 mei 2001 20:22
    Terwijl iedereen hier praat over aandelen, is op het ogenblik een explosieve rally bezig in goud. De goudprijs is nu $286, een stijging van $12. Dat hebben we lang niet meer gezien.
  2. niphtrique 19 mei 2001 08:19
    Er zijn altijd mensen die beweren dat de goudprijs kunstmatig laag wordt gehouden. Dat zou kunnen, maar ik denk dat het niet waar is. De logica voor de lage goudprijs van de afgelopen jaren was een hoge reële rente, d.w.z. rentevoet min inflatie. Vanaf het begin van de jaren 80 was de reële rente aanzienlijk en de goudprijs is steeds gedaald. Zelfs voor Japanners, met rente 0%, was goud niet aantrekkelijk, omdat zij beter in de VS konden beleggen. Nu de rente in de VS in rap tempo omlaag gaat, terwijl de inflatie daar 3,5% is, staat na de volgende verlaging de korte rente op hetzelfde niveau. Dan wordt goud plotseling interessant. Goud is namelijk ook een betaalmiddel waarop grote marktpartijen 1-2% rente op jaarbasis kunnen krijgen. Je kunt dit goud als bank uitlenen aan mensen die een betaling in goud willen verrichten, net zoals een betaling in dollars gedaan kan worden. Zo ontstaat papiergoud of giraal goud net zoals wij girale euro's hebben. Het verschil met giraal goud en girale euro's is dat giraal goud altijd een aanspraak is op goud die in principe inflatie bestendig is. De hoeveelheid papiergoud in circulatie wordt door bepaalde kringen gezien als manipulatie van de goudprijs. Om de goudprijs laag te houden zou door financiële instellingen papiergoud worden gecreëerd, zodat aan de toenemende vraag naar goud kan worden voldaan. Deze mensen, de "gold bugs" genaamd, hebben liever fysiek goud. Alle aanspraken op papiergoud, kunnen niet worden gedekt door het goud in circulatie, zodat een stijgende goudprijs problemen kan geven voor veel partijen die short zitten, d.w.z. goud hebben uitgeleend dat zij niet in bezit hebben. Dat gebeurde bijvoorbeeld door middel van. de volgende constructie: - centrale bank leent goud tegen 1-2%; - bank leent goud en verkoopt het tegen dollars; - bank zet dollars uit tegen bijvoorbeeld 6%; - bij constante koersen is dit 5% winst voor de bank. Dergelijke banken kunnen in de problemen komen, wanneer de koers van het goud plotseling sterk stijgt.
  3. [verwijderd] 19 mei 2001 09:42
    Greenspan roept de problemen over zichzelf af, doordat beleggers geen alternatief meer hebben. Het verlagen van de rente, bij oplopende inflatie, is een probaat middel om beleggers (opnieuw) de aandelenmarkt op te dwingen. Echter het middel wordt te vroeg ingezet, omdat de waarderingen van aandelen nog altijd te hoog zijn. De meeste aandelen (met uitzondering van wat value stocks) bieden (te) lage rendementen. Het is niet zonder reden dat juist value beleggingen het goed doen (zie ook DSM en Stork, om enkele voorbeelden te noemen). Goud(mijnen) zijn eveneens een value belegging bij uitstek. Ook onder ICT fondsen vindt je nog wel een enkel value fonds. Maar ook op de locale beurs stan nog altijd pareltjes, zoals bijvoorbeeld Int. Muller. Er valt dus best wel wat te beleggen, maar je moet selectief zijn in je aanpak. Met dit soort fondsen hoef je ook niet te traden, wat een hoogst vermoeiende bezigheid wordt (is). Bij echte value loont Zich nog steeds een buy and hold strategie. Tenslotte: hoewel ik nog steeds voorzichtig wil zijn met puts, vanwege de kunstmatige stijging van de DOW (gemakkelijk te manipuleren), geloof ik anderzijds niet zo in een voortgaande rally in de AEX. Of we zouden een herhaling moeten krijgen van de speculatieve mania in technologie. Alles is mogelijk, maar ik denk toch niet dat technologie in brede zin nog veel verder stijgt. We krijgen wellicht een periode met wat zijdelingse bewegingen, totdat duidelijk wordt of investeringen in technologie weer aantrekken. Ik denk nog steeds dat dit niet gaat gebeuren, omdat kapitaal nu naar andere sectoren wordt gezogen, zoals energie-voorziening. Succes.
  4. [verwijderd] 19 mei 2001 09:51
    De bond market pruimt de aanpak van Greenspan niet. De lange rente op bonds is al enige tijd aan het stijgen. Hoewel hypotheken ook met kort geld gefinancierd kunnen worden, zijn lange arrangementen toch gebruikelijker. Nu de lange rente stijgt, komt er een eind aan de stijgingen van het onroerend goed. Zowel in de VS als hier in Nederland. Mocht ook deze bubble barsten, dan hebbe centrale bankiers reeds een groot deel van hun kruit verschoten. De meeste renteverlagingen zijn dan reeds achter de rug. Men staat dan verder machteloos. We hebben nog even de tijd om het aan te zien, maar het scenario begint is vrijwel onafwendbaar te voltrekken. Neem rustig de tijd om het op je in te laten werken. Rome is ook niet in een dag gebouwd. De geleidelijke vermindering van onze economische voorspoed wordt eveneens een geleidelijk proces. Na vette jaren komen nu eenmaal ook wel eens meer magere jaren. Het kan geen kwaad je daarop voor te bereiden. Optimisme is prima, maar je ogen sluiten voor de realiteit is dom.
  5. [verwijderd] 19 mei 2001 12:09
    Zeer opmerkelijk, deze explosieve stijging. We moeten af van de gedreven goudaanbidders, die gele metaal zien als een monetair vehicle (hoewel goud en diamanten waarde is die wel gemakkelijk getransporteerd kan worden). Immers, ook andere schaarse, fysieke goederen en grondstoffen (waaronder goud, maar dus ook olie en nu hout) laten zien dat de dollar, yen en euro met rasse schreden minder waard zijn geworden (je kunt er steeds minder voor kopen). Ik kocht jaren geleden een participatie in een plantage. Wellicht dat het toch nog wat oplevert.
  6. [verwijderd] 19 mei 2001 13:05
    Diamanten! In Zuid-West-Afrika (het huidige Namibie) waar ik in de jaren 70 was hebben ze de droge rivierbeddingen volgestort met beton. Dit om te voorkomen dat de prijs van diamant zakt naar 0. Je vindt ze daar als kiezelstenen op een grindpad.
  7. [verwijderd] 19 mei 2001 13:39
    Hoi semi, Ik heb naar je grafiek gekeken van de houtprijs futur. Dit zou beduiden dat (nieuwbouw)huizen duurder worden, n'est-ce pas? Lange rente die stadig stijgt zou minder vraag naar huizen generen? wat moet ik hier nu uit concluderen? Even iets anders: Ik was mezelf aan 't beraden om een appartement hier in parijs te kopen. Ik woon in 't centrum van Parijs,en heb geconstateerd dat de prijzen in 't centrum binnen een jaar van ongeveer 25.000ff naar 35.000ff per vierkante meter zijn gestegen en er is een enorm aanbod ook. Ik doe maar even niks. Wat zijn de prijzen per vierkante meter in centrum Amsterdam? Alvast bedankt groeten pluton Groeten Pluton
  8. [verwijderd] 19 mei 2001 13:54
    Welke fondsen zijn "value " ? De ict hype is over. Men schakelt terug naar value. De is immers de basis van alles. Wie kan er een aantal opnoemen. Na de verliezen in BAAN, WORLDONLINE, UCC en TAS, is bij mijn de ICT aandelen uit de gratie. Ih heb mijn geld op een spaarrekening gezet. Dit brengt op dit moment niets op. De inflatie bedraagt immers 5%. Ik wil nu graag aandelen kopen die goederen maken, dit om geldontwaarding tegen te gaan. Aandelen: AKZ0; DSM; CORUS; STORK; EVC; INT M. MULLER ETC. Wat mij opvalt is dat er veel de laatste jaren gedegradeerd zijn en dat in de AEX en Midcap veel ICT fondsen zijn gekomen. Kunnen jullie nog meer fondsen?
  9. [verwijderd] 19 mei 2001 13:57
    AKZ0; DSM; CORUS; STORK; EVC; INT M. MULLER ETC Stork en INT M... de rest is voor mij niets... zet anders je stukje effe in het hal forum waar die discussie al bezig is.
  10. [verwijderd] 19 mei 2001 15:51
    Hoi Infobelegger, AKZO is geen value, DSM wel. EVC is zwaar verliesgevend, dus geen value. Stork wel, maar vooral ook Intern. Muller. Vergeet de bouwsector niet: met name VWS, Heijmans en met name BAM. Accell is prima (fietsen). In de ITC hoek zou je kunnen denken aan Blue Fox en LCI (?). Verder Geveke, Vopak, Nagron.
  11. Cézan 19 mei 2001 15:59
    What about VDM? Gesplitst, maar toch, zal me niets verbazen als ze deze zomer niet gaan vlammen. Of wachten? Financials deden/doen het toch redelijk goed? Of zie ik iets over het hoofd? Grt
  12. [verwijderd] 19 mei 2001 16:04
    Je ziet over het hoofd dat met 70% stijging een kw van 10 misschien niet zo veel is.. maar het is nog maar de vraag of ze hun winst vast kunnen houden nu de vollumes op de beurs zo zijn gedaald. Afblijven nog.. AOT ook.
  13. [verwijderd] 19 mei 2001 16:49
    Novartis dat is een fonds met value,ze bulken van geld en ze weten er gewoon geen blijf mee hebben ze dan maar even 20% in Roche gekocht,en tussen dit en drie jaar verscillende beloftevolle medicamenten in de pipeline. Als er één fonds is waar ik al jaren in belegd ben dan is het wel Novartis.Vroeger Sandoz en Ciba Geigy en binnen enkele jaren rijven ze ook Hofmann La Roche binnen.Dat noem ik value.
  14. [verwijderd] 19 mei 2001 18:06
    Beste InfoBelegger, Ook ik heb afgelopen jaar veel verloren met ICT. Toch ben ik het niet met je eens dat beleggen in ICT daarom nu niet verstandig is. In maart 2000 hebben tal van aandelen onrealistisch hoge koersen bereikt. Die overdrijving moest een keer mislopen. Nu zijn echter veel ICT-aandelen weer overdreven ver gedaald. Het is natuurlijk idioot dat in februari 2000 bijna iedereen de aankoop van aandelen Versatel (om maar een voorbeeld te noemen) voor 60 euro verantwoord vond, terwijl men zich nu afvraagt of aankoop voor minder dan 6 euro wel verstandig is. Als je geen vertrouwen hebt in dit bedrijf kun je hetzelfde zeggen voor KPN, KPNQWest, UPC, Devote, OPTV, etc. OK, dit zijn bedrijven die vrijwel allemaal (nog) verlies draaien, dus misschien niet het voorbeeld van veilige beleggingen. Er zijn echter ook tal van goeddraaiende, winstgevende ICT-bedrijven, die ook een flinke koersdaling hebben meegemaakt, terwijl de winsten nog steeds OK zijn waarmee de koerst-winstverhoudingen vaak duidelijk lager liggen dan tijdens de hype. Denk bijvoorbeeld and Blue Fox, LCI, Getronics, Scala Business Solutions of CMG. Ik ben de laatste tijd bezig mijn verliezen van afgelopen jaar terug te verdienen door juist in die aandelen te beleggen die sterk, en naar mijn mening, te sterk zijn afgestraft te beleggen. Daarmee heb ik afgelopen twee maanden bijna 50% winst gemaakt, iets wat met zogenaamde ‘value-aandelen’ nooit was gelukt. Juist bij een echt beursherstel, en die komt eraan als de Amerikaanse economie later dit jaar aantrekt, zijn het de hardst getroffen ICT-aandelen die of, hele goeie vooruitzichten, of een lage k/w hebben, die het hardst herstellen. Mogelijk gaat dit zelfs gedeeltelijk ten koste van wat jij ‘value-aandelen’ noemt a.g.v. sectorrotatie. Als je niet teveel risico wilt lopen en niet elke dag je aandelen wilt volgen zou ik je aanraden om bijvoorbeeld een kwart in dit soort ICT-aandelen te stoppen en de rest in defensieve aandelen. De gein van deze aandelen is namelijk dat enerzijds het risico van verlies wat groter is (hoewel dat sterk afhangt van welke aandelen je kiest), maar daar krijg je kansen op koerswinsten van 100 of meer procent voor terug binnen een half jaar. Welke aandelen in aanmerking komen? Hieronder een rijtje met het risicoprofiel erbij: - Blue Fox (Laag risico. Mooie winstontwikkeling, lage k/w, goede cashpositie om door overnames verder te groeien) - LCI (Laag risico. Lage k/w, en nog een aantal leuke beloftes) - KPN (Laag risico. Solide bedrijf met sterke marktpositie, komt wel goed) - Libertel (Laag tot gemiddeld risico. Telecom, lage koers, mooie winst en geen extreme investeringen in UMTS) - Getronics (Laag tot gemiddeld risico, volg ik niet meer zo, twijfels over het management) - KPNQWest (Laag tot gemiddeld risico, Europees marktleider in een markt met enorme potentie, gaat als één van de eerste in deze branche winst maken) - Versatel (Gemiddeld risico, in de gaten houden, koers terug van 80 naar 5, terwijl vooruitzichten vooral voor ADSL voor consumenten goed zijn, enige twijfels over eigen vermogen) - Scala Business Solutions (Gemiddeld risico. Lage koers en sinds kort winstgevend) - OPTV (Gemiddeld tot hoog risico. In de gaten houden, enorme koerspotentie, maar ook nog veel onzekerheid, winst pas op lange termijn in zicht) - UPC (Gemiddeld tot hoog risico, goed in de gaten houden. Diep in de schulden, maar bij huidige lage koers speculatief aantrekkelijk, geen aandeel voor buy and hold) Als je voor deze aandelen een ruime stop-loss van 25% hanteert, dan kun je die risico-aanduidingen lezen als de kans dat je stop-loss geraakt wordt voordat de koers 50% omhoog is gegaan. De kans dat meer dan twee van deze aandelen voor het eind van het jaar hun koers hebben zien verdubbelen acht ik aanzienlijk. Mijn persoonlijke voorkeur voor de middellange termijn (komende half jaar) is (met de meest aantrekkelijke voorop)
  15. [verwijderd] 19 mei 2001 18:38
    buis, een vraagje: hoe kom je aan je LAAG RISCO bij bedrijven als kpn en optv die al meer dan 80% van de koers hebben moeten inleveren, wie zegt dat dit geen 98% wordt?
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.846
AB InBev 2 5.296
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.786
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.015
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.571
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.226
AFC Ajax 537 7.025
Affimed NV 2 5.772
ageas 5.843 109.782
Agfa-Gevaert 13 1.887
Ahold 3.536 74.008
Air France - KLM 1.024 34.374
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.778
Alfen 12 16.763
Allfunds Group 3 1.226
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 340
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.770
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.436
AMG 965 126.390
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.525
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.178
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.627
Arcelor Mittal 2.024 318.737
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.171
Aroundtown SA 1 183
Arrowhead Research 5 9.299
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.739
ASML 1.762 77.383
ASR Nederland 18 4.161
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.710
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 mei

    1. ABN Amro Q1-cijfers
    2. InPost Q1-cijfers
    3. Allianz Q1-cijfers
    4. Commerzbank Q1-cijfers
    5. RWE Q1-cijfers
    6. Thyssenkrupp halfjaarcijfers
    7. ASMI €2,75 ex-dividend
    8. NL economische groei Q1 (voorlopig)
    9. NL consumentenuitgaven maart
    10. NL internationale handel maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht