Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

OCI NL0010558797

Laatste koers (eur)

25,300
  • Verschill

    +0,250 +1,00%
  • Volume

    328.207 Gem. (3M) 378,3K
  • Bied

    24,780  
  • Laat

    25,490  
+ Toevoegen aan watchlist

OCI 2024

721 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 37 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Stork 49 14 februari 2024 10:58
    quote:

    de schaatser schreef op 14 februari 2024 10:34:

    [...]

    OCI heeft precies op tijd zijn kunstmest activiteiten verkocht voor een goede prijs.
    Zij hoeven niet meer te rekenen op een nabetaling en ik moet nog zien of alles wel glad verloopt ivm met de trust autoriteiten.
    Een dividend uitbetaling van 14 euro is mooi dan is de rest nog 13 euro waard.
    Nu de energie transitie vertraging oploopt en met de verkiezingen van dementerende bejaarden in de VS voor de deur, waag ik mij niet aan de nieuwe OCO 3.0. Succes allen.
    vraag blijft nog of de autoriteiten die overname gaat goedkeuren (van de kunstmestactiviteiten); zou zomaar kunnen van niet en dan.....?????
  2. forum rang 6 BultiesBrothers 14 februari 2024 11:03
    quote:

    Sgar schreef op 14 februari 2024 10:48:

    De koers halveert bij teruggave van kapitaal a 13-14 euro. Je verdient er dus niets mee t.o.v. huidige koers. Waar het om gaat is wat er met de rest gebeurt. Texas Blue gaat pas in 2025 produceren (https://www.reuters.com/sustainability/fertilizer-company-oci-bets-big-climate-friendly-ammonia-2023-07-10/). De low-carbon ammonia heeft subsidie nodig van de VS; de vraag is wat er gebeurt als Trump president zou worden ivm eventueel terugdraaien subsidies. Ik begrijp dat Texas Blue nog geen grote afzetmarkt heeft voor low carbon producten. Texas Blue heeft dus grote orders nodig uit o.a. de scheepvaart (de nieuwe schepen die gebouwd worden); ze kunnen te vroeg zijn al lopen ze wellicht een jaar voor op concurrenten. Maersk was overigens bezig zijn groene brandstofproductie op te zetten.

    JP Morgan geciteerd hier : JPMorgan houdt er rekening mee dat OCI zich ten doel stelt om een belangrijke speler te worden op de markten voor ammoniak en methanol met een laag koolstofgehalte.

    Dit zal naar verwachting op de middellange tot lange termijn een sterke groei opleveren, onder meer door nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld als scheepsbrandstof.

    Op geconsolideerde basis schatten de analisten van JPMorgan de aangepaste EBITDA van OCI in het vierde kwartaal van 2023 op 328 miljoen dollar, een daling van 51 procent op jaarbasis en 16 procent onder de Bloomberg-consensus. Voor de overgebleven activiteiten was de aangepaste EBITDA volgens de bank vermoedelijk 74 miljoen dollar.

    Dat was nog een verlies van 18 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2022. Tussen 2024 en 2026 zal deze aangepaste EBITDA volgens JPMorgan flink stijgen, tot 428 miljoen dollar in 2026. Dan schat de bank de vrije kasstroom op 274 miljoen dollar.


    Daarnaast wordt de gewone dividend opgeschort. Dat is logisch omdat Texas Blue nog niet produceert en omdat het bedrijf veel kleiner is geworden. Bottom line : OCI ging het dividend pad op, maar is veranderd in een potentieel groeiaandeel met alle risico's die daar bij horen. Of: het Texas Blue gaat idd ook de verkoop in voor CF of Yara (die laatste 2 lopen achter); in dat geval wordt OCI wellicht helemaal geliquideerd. Aandeel OCI komt na teruggave uit op 13 euro; Texas Blue was geschat op ca. 8 euro? De rest?
    De kunstmestmarkt is afgedaald tot de waardes van voor de coronacrisis; methanol idem? Gasprijs kan alle kanten op, maar is nu erg laag. Iig kan OCI straks schuldvrij zijn. We gaan er vanuit dat de verkopen doorgaan en geen moeilijkheden opleveren (is dat zo?).
    Diegenen die op 18-20 euro zijn ingestapt hebben het heel goed gedaan, lijkt me.
    Ik ben relatief laat ingestapt en ben er met een kleine winst op 27.5 euro uitgestapt en wacht af hoe het verder zich ontwikkelt komend jaar; mogelijk stap ik einde van dit jaar weer in.
    Texas Blue is er voornamelijk voor Europa.
    Daar heeft OCI haar agreements mee afgesloten in de afgelopen maanden/jaren.
  3. forum rang 5 Money Never Sleeps 14 februari 2024 12:34
    Dan loopt het ANDERS dan ik nu verwacht.
    Niet eens zo'n gekke daling als je de cijfers ziet.
    En dan ineens een koersdoelvehoging eroverheen. Zal mij benieuwen waar we eind deze week staan.
  4. forum rang 4 anders 14 februari 2024 14:04
    quote:

    Money Never Sleeps schreef op 14 februari 2024 12:34:

    Dan loopt het ANDERS dan ik nu verwacht.
    Niet eens zo'n gekke daling als je de cijfers ziet.
    En dan ineens een koersdoelvehoging eroverheen. Zal mij benieuwen waar we eind deze week staan.
    Tja, hij blijft nu wel liggen. Denk na de cc en er wordt verteld dat men nog meer waarde.wilt creëren. Zouden we echt +3% kunnen eindigen.
  5. forum rang 10 voda 14 februari 2024 14:12
    Update: OCI keert minimaal 3 miljard dollar uit
    14-feb-2024 14:02

    Maar schort dividend eerst op.

    (ABM FN-Dow Jones) OCI heeft in het vierde kwartaal van 2023 de resultaten flink zien teruglopen en besloot het dividend op te schorten, in aanloop naar een uitkering van minimaal 3 miljard dollar uit de verkoopopbrengst van twee desinvesteringen. Dit bleek woensdag uit cijfers van de kunstmestfabrikant.

    CEO Ahmed El-Hoshy sprak van een "uitdagend jaar" voor OCI, waarin een belangrijke transformatie plaatsvond.

    In het afgelopen kwartaal daalde de omzet op jaarbasis met 45 procent tot 1,2 miljard dollar, terwijl de aangepaste EBITDA met 54 procent terugliep tot 310 miljoen dollar.

    OCI verklaarde deze afnames door prijsdalingen, die deels werden opgevangen door lagere gasprijzen in Europa en de VS. Op kwartaalbasis steeg de aangepaste EBITDA wel met 28 procent als gevolg van een herstel in de ammoniakprijzen.

    Onder de streep restte er afgelopen kwartaal een nettoverlies van 46 miljoen dollar. Een jaar eerder werd er nog een nettowinst van 205 miljoen dollar geboekt.

    Zakenbank Jefferies vond de resultaten tekortschieten, hoewel deze nipt beter waren dan de consensus.

    De vrije kasstroom bedroeg afgelopen kwartaal 16 miljoen dollar. Dat was nog 416 miljoen dollar vorig jaar.

    De nettoschuld kwam uit op 3,7 miljard dollar met een schuldratio van 3,1 per eind december.

    OCI kondigde in december de verkoop aan van een belang van 50 procent in Fertiglobe, terwijl ook het volledige belang in Iowa werd verkocht na een strategische beoordeling in maart 2023. Dit levert netto 6,2 miljard dollar aan contanten op. Naast dat OCI de schulden wil verlagen, zal meer dan 3 miljard dollar worden gebruikt om terug te laten vloeien naar de aandeelhouders.

    OCI besloot wel om het reguliere dividend tijdens de transitieperiode op te schorten, zo werd woensdag bekendgemaakt.

    Degroof Petercam was te spreken over de beloofde aandeelhoudersbeloning, hoewel dit geen verrassing was volgens de bank, en besloot het koersdoel te verhogen van 29 naar 31 euro.

    OCI verwacht als gevolg van de herstructureringsplannen wel de kosten omlaag te brengen in de komende jaren. OCI blijft de verdere strategische opties bekijken.

    Het aandeel OCI daalde woensdag met 2,1 procent.

    Update: om meer informatie, CEO, analisten en koersreactie toe te voegen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  6. forum rang 6 de schaatser 14 februari 2024 14:13
    Uit de earn out clausule met Fertiglobe aangegaan, verwacht ik geen positieve bate naar OCI toe. Wat ik mij afvraag werkt deze regeling ook andersom? Zodat bij een slechte kunstmestmarkt OCI iets minder krijgt bij de afrekening?
    Handels-technisch gezien lijkt mij dit wel zo. Immers partijen zijn op het moment van verkoop en koop ongewis over de situatie op het moment van leveren en sluiten met goedkeuring van partijen de Earn- Out regeling.
    Is er een deskundige op dit forum?
  7. forum rang 4 anders 14 februari 2024 14:49
    quote:

    anders schreef op 14 februari 2024 14:04:

    [...]

    Tja, hij blijft nu wel liggen. Denk na de cc en er wordt verteld dat men nog meer waarde.wilt creëren. Zouden we echt +3% kunnen eindigen.
    Vasthouden gaat goede kant op
  8. the maker 14 februari 2024 15:04
    De Egyptische zakenman Nassef Sawiris sluit de volledige ontmanteling van de Nederlandse chemiegroep OCI niet uit. Er zijn geen aanwijzingen dat hij en zijn broers ook willen vertrekken bij de Belgische bouwreus Besix.
    Ze zijn niet met veel, de Afrikaanse miljardairs. En zeker niet degenen die ook zakelijke belangen hebben in Europa. De Egyptenaar Nassef Sawiris (63) vormt daarop een uitzondering. Sawiris is de rijkste inwoner van zijn land. Volgens het Amerikaanse blad Forbes is hij met een geraamd vermogen van 8,5 miljard dollar (bijna 8 miljard euro) de op twee na vermogendste Afrikaan.

    ij ons is hij vooral bekend als indirecte aandeelhouder van de bouwreus Besix. Die is voor 50 procent in handen van het Belgische management rond Johan Beerlandt en voor 50 procent in handen van de Egyptische beursgenoteerde bouwgroep Orascom Construction. Die wordt gecontroleerd door Sawiris, met voorsprong de grootste aandeelhouder, en zijn twee broers. Ze zijn de zonen van Orascom-oprichter Onsi Sawiris.
    Meststoffen de deur uit

    Daarnaast is Nassef Sawiris de grootste aandeelhouder en uitvoerend voorzitter van de eveneens beursgenoteerde chemiegroep OCI Global, met een belang van 38,7 procent. Ook de rest van de familie zit in het kapitaal. OCI, een Nederlandse firma, noteert op Euronext Amsterdam
    OCI
    0,81%
    en is een belangrijke producent van meststoffen, methanol en stikstof. Maar de groep is in volle omwenteling na een strategische doorlichting.
    Deels onder invloed van de Amerikaanse activistische aandeelhouder Jeff Ubben gingen twee belangrijke meststoffenactiva eind vorig jaar de deur uit voor een kleine 7 miljard euro. Minstens de kleine helft daarvan wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, meldde OCI woensdag. Dat betekent dat Sawiris binnenkort ruim 1 miljard euro mag bijschrijven op zijn bankrekening.
    Zeldzaam interview

    Daar houdt het mogelijk niet op. In een zeldzaam interview, met de Britse zakenkrant Financial Times, zei de Egyptische magnaat al dan niet toevallig ook woensdag dat de rest van OCI Global eveneens de deur uit kan gaan. Dan blijft een lege schelp over die de opbrengst kan gebruiken voor nieuwe investeringen.
    1 miljard
    DIVIDEND
    Nassef Sawiris kan binnenkort ruim 1 miljard euro van chemiegroep OCI opstrijken.
    'We hebben altijd gezegd dat we bouwers zijn, niet mensen die vasthouden aan hun belangen. Als de onderdelen van OCI meer waard zijn voor een andere partij, dan verdient die het meer de eigenaar ervan te zijn. Als OCI helemaal verkocht is, weet het kernteam dat we serieondernemers zijn en iets nieuws gaan doen', zegt Sawiris.
    Oogje op Anderlecht

    Volgens de krant houdt de familie vast aan Orascom Construction. Dat valt ook te horen bij Besix. 'De verklaringen van Sawiris staan los van Orascom. Er zijn geen aanwijzingen dat de familie wil vertrekken uit het kapitaal van Besix', zegt de woordvoerster van de bouwgroep. Tien jaar geleden was wel sprake van een mogelijke exit, maar kwam het er niet van.
    Met zijn family office NNS is Nassef Sawiris ook een grote aandeelhouder van de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas. Hij zit daar in het kapitaal samen met de Frère-holding GBL. De Egyptische en de Belgische zakenfamilies kennen elkaar goed: ze hadden plannen om met een blancochequebedrijf (spac) deals te doen, maar dat leverde niets op. Sawiris is ook kind aan huis bij Exor - de Italiaanse Agnelli-holding waar hij in een adviesraad zit - en hij investeerde in een Deense horecaketen.
    Ten slotte is er de bij miljardairs vaak onvermijdelijke band met het voetbal. Nassef Sawiris is mede-eigenaar van de Britse eersteklasser Aston Villa en de Portugese club Vitória SC. En passant lonkte hij ook naar Anderlecht. Maar niet voor het geld. 'Wie zegt dat hij in voetbal zit als pure investering, is in 95 procent van de gevallen een leugenaar. Het is een passie. Het is verslavend en het kan je weekend en een deel van de week erna om zeep helpen.'
  9. forum rang 5 The Third Way... 14 februari 2024 15:09
    quote:

    anders schreef op 14 februari 2024 12:10:

    Zal me niks verbazen als we alsnog 2% in het groen komen
    Wellicht te vroeg voor die 2%, maar toch al een ABtje voor het correct voorspellen v/d ommekeer vandaag... Was er een goede analisten call?

    ;-)
  10. Petex 14 februari 2024 15:15
    quote:

    Money Never Sleeps schreef op 14 februari 2024 15:00:

    3 miljard uitstrijken over 210270000 aandelen ( als ik het goed lees)
    Dat is 1,42 per aandeel aan dividend.

    Wie o wie kan hier aanvulling op geven?
    Denk, dat u een komma verkeerd zet of met nullen verkeerd deelde?
    Ik kom aan EUR 14,26 (!!!) per aandeel aan uikering ;-) .....
    Of zie ik nu iets over het hoofd?
721 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 37 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht