Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

BAM Groep Koninklijke NL0000337319

Laatste koers (eur)

3,834
  • Verschill

    -0,084 -2,14%
  • Volume

    1.085.177 Gem. (3M) 1,4M
  • Bied

    3,820  
  • Laat

    3,870  
+ Toevoegen aan watchlist

BAM Februari 2024

1.092 Posts
Pagina: «« 1 ... 34 35 36 37 38 ... 55 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 IQ 19 februari 2024 17:39
    quote:

    Marinus-86 schreef op 19 februari 2024 16:37:

    [...]
    Grimm...
    Jij wil niet weten hoeveel Bam aandelen ik , heb, net als NN en JET, maximale aantallen valende messen aandelen zijn het voor mij of gewoon gezegd casino aandelen.

    Handelen in aandelen is altijd risicovol koop met centjes die je kunt missen.
  2. forum rang 6 Zwijnash 19 februari 2024 17:43
    quote:

    HenkdeV schreef op 19 februari 2024 17:41:

    [...]

    Topdag.
    Lek naar boven duidelijk gevonden
  3. forum rang 4 Doemebest 19 februari 2024 17:47
    quote:

    Zwijnash schreef op 19 februari 2024 17:43:

    [...]

    Lek naar boven duidelijk gevonden
    Ja blij mee, ik had wel wat winstnemingen verwacht, zelf heb ik 20% voor 3,10 verkocht omdat ik er heel zwaar inzat.
  4. forum rang 6 Zwijnash 19 februari 2024 17:53
    quote:

    Doemebest schreef op 19 februari 2024 17:47:

    [...]Ja blij mee, ik had wel wat winstnemingen verwacht, zelf heb ik 20% voor 3,10 verkocht omdat ik er heel zwaar inzat.
    Ik had afgelopen week ook ~20% verkocht - wat mooie was door de stijgen op dag van cijfers was mij portfolio het zelfde waard als de dag er voor :-)

    Beetje winst namen is goed - voorlopig doe ik dat niet meer.

    Ben ook benieuwd wat Bam heeft te vertellen in de road shows…

    ABN zal ook komen met advise / ander koers doel
  5. forum rang 8 HenkdeV 19 februari 2024 17:57
    quote:

    Zwijnash schreef op 19 februari 2024 17:43:

    [...]

    Lek naar boven duidelijk gevonden
    En lek naar onderen gedicht.
  6. forum rang 6 OnoMatopee 19 februari 2024 18:44
    Na jarenlange afslankoperatie wil BAM aandeelhouders gaan belonen
    Datum
    19 februari 2024
    Delen
    Afslanken om sterker te worden. Weinig bedrijven zullen met die boodschap de handen van beleggers op elkaar krijgen. Toch was het voor bouwer BAM de enige manier om uit de gevarenzone te komen. Nu het bedrijf robuuster lijkt, wil het weer op de radar komen als serieuze belegging. Aandeelhouders hopen de komende jaren eindelijk eens te gaan profiteren van stabiele resultaten.

    Een selectief aanname- en selectiebeleid van bouwwerk, niet zelf voor alle risico’s opdraaien en projecten binnen begroting afronden. Het lijken open deuren, maar voor bouwbedrijven als BAM is een stabiele winstgevendheid zonder miscalculaties en projectverliezen lang een onmogelijke opgave gebleken.

    De grootste Nederlandse bouwgroep kampte tot enkele jaren geleden met structureel beroerde resultaten. In zeldzame goede jaren noteert een bouwer voor elke euro omzet hooguit een operationeel resultaat (ebitda) van vijf eurocent. Op het onderste lijntje van de resultatenrekening - na aftrek van afschrijvingskosten, rentebetalingen en belastingen - blijft daar als het meezit de helft aan nettowinst van over.

    Kleiner en fitter
    Met dergelijke schrikbarend dunne marges is er geen buffer voor projectverliezen. De meeste opdrachten lopen goed, maar één of meerdere missers zijn voldoende om dieprode sporen in de cijfers te trekken. En zulke incidentele tegenvallers waren er veelvuldig. Bij BAM-beleggers zullen de debacles bij Duitse infraprojecten, bij de zeesluis in IJmuiden of bij een museum in Dubai nog in het geheugen gegrift staan. Een onjuiste beoordeling van grondrisico’s, ontwerpfouten, boetes voor te late oplevering of niet betaald krijgen voor meerwerk: deze vormen van tegenspoed kostten de bouwer door de jaren heen honderden miljoenen euro’s.

    Tegen die achtergrond stond BAM slechts één ding te doen: stoppen met het jagen op omzet. Want groeien op basis van ondermaatse rendementen en hoge risico’s kan funest uitpakken. De bouwer uit Bunnik moest kleiner en fitter worden zodat het over de hele linie wel weer geld zou kunnen verdienen. Bij voorkeur met infraprojecten als wegen, dijken en viaducten, utiliteitsbouw (scholen, ziekenhuizen, parkeergarages) en woningen. En vooral zonder projectmissers die disproportioneel wegen op het resultaat.

    Dat was een logisch speerpunt van bestuursvoorzitter Ruud Joosten toen hij in de zomer van coronajaar 2020 aan de klus bij BAM begon. Echt grip krijgen op de business stond bovenaan zijn prioriteitenlijst. Dat begon met een prudentere tenderprocedure, met sleutelen aan het projectmanagement en met een betere financiële discipline. Dit laatste door bijvoorbeeld betere voorcalculaties te maken die wat ruimte inbouwen voor tegenvallers. Maar de financiering van projecten is net zo relevant. BAM moest minder zelf gaan voorfinancieren, moest sneller facturen aan klanten uitsturen en moest opdrachtgevers dichter op de huid zitten zodat deze de rekeningen sneller zouden betalen. Ook moesten in contracten meer risico’s bij de klant worden neergelegd in plaats van bij BAM.

    BAM schoonde ook de orderportefeuille verder op en bracht het vermogensbeslag terug. Een van de eerste ingrepen van Joosten om de balans te verkorten was het ontmantelen van BAM International, een onderdeel dat musea, havens en bruggen bouwde in overzeese gebieden als Dubai, Tanzania of Antarctica. Ook werden bedrijfsonderdelen in Duitsland, delen van België en in Zwitserland verkocht. BAM is nu alleen nog actief in de kernlanden Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland en het werkt momenteel aan vier opdrachten in Denemarken.

    Ook knipte BAM het bedrijf in de cijferrapportages grofweg op in twee onderdelen. Nederland (plus Denemarken) vormt een segment en het Verenigd Koninkrijk en Ierland vormen samen de andere divisie. De groepsomzet van circa zes miljard euro is ongeveer gelijk verdeeld over beide divisies. In het Verenigd Koninkrijk hield de bouwer daar vanwege kostenoverschrijdingen en faillissementen van enkele leveranciers wel aanzienlijk minder aan over. De (aangepaste) ebitda-winstmarge kwam uit op 3,9 procent, terwijl BAM in Nederland zes procent haalde.

    Targets gehaald
    Het renovatietraject van Joosten is nu bijna vier jaar onderweg. De targets die hij bij zijn komst formuleerde, zijn op een haar na gehaald. BAM is in omzet één miljard euro teruggegaan (tot 6,2 miljard euro), de winst is opgevoerd en echt grote projectmissers zijn er niet geweest. Het aangepaste ebitda-resultaat kwam uit op een winst voor iedere euro omzet van 4,9 eurocent, nipt minder dan de ten doel gestelde 5 eurocent. Het concern hield daarvan 170 miljoen euro aan operationeel resultaat (ebit, de winst voor rente en belastingen) over, oftewel iets meer dan 2,5 eurocent per euro omzet.

    BAM verbeterde in 2023 voor het vierde jaar op rij de winstgevendheid en naderde de eigen doelstelling

    Bron: BAM rapportages. Bewerking VEB. Aangepaste ebitda (als percentage van de omzet) volgens definitie BAM.

    De ingehouden winsten van de afgelopen drie boekjaren, in combinatie met een kortere balans, hielpen het bedrijf ook aan een hogere kapitaalbuffer. Die was eind 2020 op een gevaarlijk laag niveau van 13 procent beland. Zo’n marginaal weerstandsvermogen schrikt potentiële opdrachtgevers af om met BAM in zee te gaan. Inmiddels ligt de solvabiliteit op ruim 23 procent. Dat is hoger dan het eigen streefcijfer van 20 procent, maar nog altijd niet bijzonder comfortabel. BAM wil minimaal een kwart van het balanstotaal aan eigen vermogen hebben. Ter vergelijking: concullega Heijmans had halverwege 2023 een solvabiliteit van 30 procent.

    Verder opereert BAM met een behoorlijk negatief handelswerkkapitaal. Dat betekent dat de vooruitbetalingen die het krijgt en de openstaande rekeningen van toeleveranciers gemiddeld hoger zijn dan het bedrag dat de bouwer moet voorfinancieren op projecten omdat er nog geen rekening is uitgestuurd (onderhanden werk) of omdat de klant een factuur nog niet heeft betaald (debiteuren). In het algemeen geldt: hoe negatiever het werkkapitaal, hoe beter. Want hoe minder (werk)kapitaal er nodig is, hoe meer kasstroom er van de winst overblijft om onder aandeelhouders te verdelen.
  7. forum rang 6 OnoMatopee 19 februari 2024 18:44
    BAM incasseerde hier het afgelopen jaar overigens wel een tegenvaller. Door de hogere rente op banktegoeden wachten opdrachtgevers langer met het overmaken van geld naar Bunnik. Ook speelt al langer mee dat BAM grote projecten met een vaste aannamesom (meer dan 150 miljoen euro) niet meer accepteert vanwege het scheve risicoprofiel. Op die projecten kreeg het wel relatief hoge vooruitbetalingen. Het negatieve werkkapitaal bezorgde de bouwer uiteindelijk wel voor het tweede achtereenvolgende jaar een rendement op het geïnvesteerde vermogen van meer dan dertien procent. Bij BAM bestaat deze kapitaalsbasis vooral uit vaste activa als kantoorruimtes, fabrieken, vrachtwagens, hijskranen en walsen. Deze balanspost steeg het afgelopen jaar met circa 80 miljoen euro en ook dat zorgde voor opwaartse druk op het kapitaalsbeslag.

    Kortere balans en hogere winstgevendheid dragen bij aan het rendement op geïnvesteerd kapitaal

    Bron: BAM rapportages. Bewerking VEB. ROCE (return on capital employed) volgens definitie BAM.

    Geld naar beleggers
    Met twee redelijke jaren achter de rug, vindt Joosten het niet alleen tijd om het dividend te verhogen. De winstuitkering komt op 20 eurocent per aandeel (in cash of in aandelen) wat overeenkomt met 30 procent van het nettoresultaat. De BAM-topman haalt ook een ander beproefd instrument van stal om aandeelhouders voor zich te winnen.

    Voor het eerst in zijn historie gaat BAM namelijk op wat grotere schaal aandelen inkopen. Daarvoor reserveert het dit jaar 30 miljoen euro. Inmiddels heeft de bouwer weer enigszins de financiële ruimte voor deze “aandeelhoudersbeloning”, zoals Joosten het typeerde tijdens de jaarcijferpresentatie. Aan het einde van afgelopen jaar had het bedrijf een nettokaspositie - rekening houdend met leaseverplichtingen die als schuld meetellen - van 460 miljoen euro. Dat was wel 150 miljoen euro minder dan een jaar eerder, maar als we puur kijken naar de cash die de bedrijfsvoering in 2023 opleverde, oogt de beloning voor aandeelhouders fors. BAM draaide een operationele kasstroom (inclusief werkkapitaalmutaties) van ruim 106 miljoen euro. Alhoewel de bouw niet kapitaalintensief is, gaf BAM wel negentig miljoen euro uit aan nieuw en veelal energiezuiniger bouwmaterieel als heftrucks, vrachtauto’s en rupswalsen. Na dergelijke kapitaalsinvesteringen resteerde vijftien miljoen euro aan vrije kasstroom. Dat is niet voldoende om het dividend en de aandeleninkoop te dekken. Dividend en inkoop opgeteld komen namelijk neer op een kasuitstroom van circa 57 miljoen euro. Hierbij gaan we er dan wel vanuit dat iets meer dan de helft van de aandeelhouders voor cashdividend kiest, zoals over boekjaar 2022 het geval was. Op de huidige marktkapitalisatie komt een winstuitkering van ruim 50 miljoen euro neer op een dividendrendement van bijna zeven procent. De aandeleninkoop kan tot een hogere beurskoers leiden, maar dat moet nog blijken. Aandeelhouders die hun stukken niet aan BAM willen verkopen onder het inkoopprogramma krijgen wel een wat groter stukje van het bedrijf in handen

    Conservatisme
    Minder werk en meer verdienen. Afgaand op de resultaatsontwikkeling van BAM in de laatste drie jaar is dat dus gelukt. Toch betekent dat niet dat bouwklussen alleen maar rendabeler zullen worden. De prognoses voor de periode tot en met 2026 die Joosten met beleggers deelde, ademen conservatisme. Zo moet de aangepaste winst op 4 tot 6 procent uitkomen. Een ruime bandbreedte, maar wel een die volgens Joosten “voorspelbaarheid uitstraalt en door de cyclus heen reëel is”. Hij zei er ook bij dat dit het niveau is waarop de best presterende Europese concurrenten zitten.

    Voor aandeelhouders blijft tussen de 30 en 50 procent van het nettoresultaat beschikbaar als dividend. Bovendien is een aandeleninkoop niet per se tot dit ene jaar beperkt. Joosten en financieel directeur Frans den Houter overwegen via die route geld aan beleggers terug te blijven geven mits er overtollige cash beschikbaar is. “Maar dat bekijken we jaar voor jaar”, aldus Den Houter tijdens de analistenbijeenkomst.

    Het buffervermogen moet in Joostens plannen stijgen tot een “sterke” 25 procent. Die beperkte verbetering ten opzichte van de eindstand van 2023 lijkt er ook op te wijzen dat de marktomstandigheden moeilijk blijven. Signalen dat het in de branche minder gaat, zijn er voldoende. Zo zijn sinds de coronapandemie de kosten voor staal, hout, beton en aluminium geëxplodeerd. De oorlog in Oekraïne heeft die stijging nog een extra zetje gegeven. Ook energie is duurder geworden en dat merkt BAM bij de productie van bouwmaterialen als beton, staal en bakstenen. Verder is de rente gestegen, zijn de grondprijzen hoog, lopen vergunningstrajecten voor nieuwbouwlocaties traag en is personeel duurder geworden. BAM zal al deze hogere inputkosten moeten doorberekenen in zijn offertes. Ten slotte is het bedrijf ook afhankelijker geworden van de woningbouw in Nederland. En juist die vastgoedactiviteit wordt steeds meer het zorgenkindje van Nederlandse bouwers.

    Vlekkeloze uitvoering
    Het verdienmodel van de bouwsector blijft een lastige. Voor de maatschappij als geheel vervullen bouwers een essentiële functie, maar verschaffers van risicodragend en achtergesteld kapitaal - de aandeelhouders - profiteren daar nauwelijks van. Het werk van een bouwer is riskanter dan dat van een supermarktondernemer of een fabrikant van consumentengoederen. Alleen als BAM gedurende langere tijd stabiele marges, een degelijke kasstroom, een zo laag mogelijke kapitaalsbasis én scherp risicomanagement weet te realiseren, kan het bedrijfsmodel werken.

    De nieuwe vergezichten ogen misschien wat voorzichtig, het verschil moet (blijven) komen uit een vlekkeloze uitvoering zonder zeperds. Realiteitszin en stabiliteit zijn ook de komende jaren voor BAM van levensbelang.
  8. forum rang 4 Tartessos 19 februari 2024 18:49
    Tekst Van IEX dd 19 feb 2023:

    De Amsterdamse hoofdindex sloot vrijdag op een all-time high, dus het is niet zo gek dat de borden vandaag rood zijn. Defensieve reuzen Wolters Kluwer en RELX vinden we bovenin de AEX, terwijl de chippers en vooral ArcelorMittal achterblijven. Ook Aperam in de Midkap staat ruim 3% in het rood, net als Alfen. Hieronder leest u daar meer over. De AScX staat in de plus, vooral dankzij de +1,9% van zwaargewicht BAM.

  9. forum rang 6 Zwijnash 19 februari 2024 19:01
    quote:

    Tartessos schreef op 19 februari 2024 18:49:

    Tekst Van IEX dd 19 feb 2023:

    De Amsterdamse hoofdindex sloot vrijdag op een all-time high, dus het is niet zo gek dat de borden vandaag rood zijn. Defensieve reuzen Wolters Kluwer en RELX vinden we bovenin de AEX, terwijl de chippers en vooral ArcelorMittal achterblijven. Ook Aperam in de Midkap staat ruim 3% in het rood, net als Alfen. Hieronder leest u daar meer over. De AScX staat in de plus, vooral dankzij de +1,9% van zwaargewicht BAM.


    Volgens mij iets van 12% van ascx
  10. axie 19 februari 2024 21:16
    Het lijkt erop dat BAM volgens VEB artikel ondanks cash 'tekorten' (cash out met dividend en inkoop is groter dan cash -in) toch dividend uitkeert en ook aandelen inkoopt.

    Lijken ze hierop vooruit te lopen op eventuele meevallers bij Kinderziekenhuis Ierland of meevallende boete bij FIOD? Je gaat immers toch niet meer cash uitgeven als deze twee zaken in de lucht hangen. Zou van die 500 miljoen claims (ierland kinderziekenhuis) bijvoorbeeld 20% uitgekeerd worden door een deal?

    Wat denken jullie? (@Zwijnash? of anderen met financiele kijk op de cijfers?)
  11. forum rang 4 Doemebest 19 februari 2024 23:03
    quote:

    axie schreef op 19 februari 2024 21:16:

    Het lijkt erop dat BAM volgens VEB artikel ondanks cash 'tekorten' (cash out met dividend en inkoop is groter dan cash -in) toch dividend uitkeert en ook aandelen inkoopt.

    Lijken ze hierop vooruit te lopen op eventuele meevallers bij Kinderziekenhuis Ierland of meevallende boete bij FIOD? Je gaat immers toch niet meer cash uitgeven als deze twee zaken in de lucht hangen. Zou van die 500 miljoen claims (ierland kinderziekenhuis) bijvoorbeeld 20% uitgekeerd worden door een deal?

    Wat denken jullie? (@Zwijnash? of anderen met financiele kijk op de cijfers?)
    Die 90 miljoen die uitgegeven is aan heftrucks, vrachtwagens en rupswalsen, schrijven ze niet in 1 jaar af, verder ga ik er vanuit dat Joosten heel goed weet wat hij doet of er meevallers komen weet ik niet, maar bij grote te verwachten tegenvallers koop je geen aandelen in lijkt me.
  12. forum rang 5 hvasd2 20 februari 2024 03:23
    quote:

    Jeanette schreef op 19 februari 2024 22:49:

    Bam morgen weer hoger , zwaar ondergewaardeerd.
    Nu 16% volgens Simplywall .. niet echt zwaar lijkt mij
  13. forum rang 6 Zwijnash 20 februari 2024 07:00
    quote:

    axie schreef op 19 februari 2024 21:16:

    Het lijkt erop dat BAM volgens VEB artikel ondanks cash 'tekorten' (cash out met dividend en inkoop is groter dan cash -in) toch dividend uitkeert en ook aandelen inkoopt.

    Lijken ze hierop vooruit te lopen op eventuele meevallers bij Kinderziekenhuis Ierland of meevallende boete bij FIOD? Je gaat immers toch niet meer cash uitgeven als deze twee zaken in de lucht hangen. Zou van die 500 miljoen claims (ierland kinderziekenhuis) bijvoorbeeld 20% uitgekeerd worden door een deal?

    Wat denken jullie? (@Zwijnash? of anderen met financiele kijk op de cijfers?)
    Ik ben geen expert of zo maar ik heb allen aandelen in Bam dus stop ik veel tijd in Bam - als ik meerder aandeel hadden kunt ik dat niet doen .

    Paar punten wat ik zie
    1. 30 miljoen voor aandelen inkoop, Bam heeft slechts 5% belasting betaald in 2023, in een normale jaar was dat zo ongeveer 30 miljoen meer - lijkt erop dat deze meevaller wordt gebruikt om negatief trend uit maakt te zetten en alle aandelen houders te belonen voor goed werk ( inc van Bam )
    2. “Verder opereert BAM met een behoorlijk negatief handelswerkkapitaal” - denk de bodem is bereikt ( geen grote projecten wordt aangenomen met lump sum - denk dat de meest werk is nu af of onderdelen besteld, denk dit wordt beter dit jaar .
    3 bam heeft ook minder geld nodig dan vroeger, Frans zegt tussen 400-500 M is meer dan genoeg buffer .

    En wat is al gezegd- afschrijving doen je over meerde jaren

    Ander mensen wat kunnen toevoegen? / of niet mee eens ?
1.092 Posts
Pagina: «« 1 ... 34 35 36 37 38 ... 55 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht