Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Corus Terug naar discussie overzicht

Krantenberichten in 't Ned

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 oktober 2006 19:06
    Trouw 21-10
    Management Corus voelt wel voor overname door Tata
    Van onze redactie economie
    Corus, het Brits-Nederlandse staalbedrijf, wil zich laten overnemen door zijn Indiase collega Tata Steel. Beleggers gokken echter nog op een hoger bod uit Russische hoek.
    Tata Steel is een uitstekende partner voor Corus, zo meent niet alleen de top van Corus maar bijvoorbeeld ook analist Jurriaan Hofman van Iris, het onderzoeksbureau van de Rabobank. De hoogovens van Corus in IJmuiden en Wales zouden zo toegang krijgen tot goedkoop ijzererts, waarover Tata beschikt, terwijl omgekeerd de Indiërs kunnen profiteren van de hoogwaardige kennis in Engeland en Nederland en de klantenkring van Corus. De winstgevendheid van het Brits-Nederlandse staalconcern stond de laatste jaren vooral onder druk van de gestegen grondstofprijzen.

    Samen dringen Corus en Tata Steel door tot de top-5 van de mondiale staalfabrikanten, waar Corus nu op een achtste plek prijkt en Tata pas op plaats 55 is te vinden. De staalwereld is het afgelopen jaar stevig opgeschud door de overname van het Frans-Luxemburgse Arcelor door het Indiase Mittal, met 110 miljoen ton staal verreweg de grootste producent. De staalsector is vanouds sterk verbrokkeld.

    Of de combinatie Corus-Tata - samen goed voor 23,5 miljoen ton staal - daadwerkelijk tot stand komt, moet nog blijken. Tata biedt 455 pence per aandeel Corus, wat neerkomt op omgerekend 6,4 miljard euro voor het hele bedrijf. De beurskoers bleef daar ook gisteren echter ruim boven liggen: rond de 475 pence. Dat geeft aan dat beleggers ervan zijn overtuigd dat er nog een beter bod zal komen, ofwel van Tata zelf, danwel van Russische concurrenten als Severstal of Evraz.

    Tom Muller, analist van zakenbank Theodoor Gilissen, ziet meer logica in een samengaan van Corus met een Oost-Europese speler. In de fusie van Corus met Tata ziet hij „geen directe voordelen voor Corus”. Tata wil dat de huidige bestuurders van Corus, onder wie voorzitter Varin, in functie blijven.

    IJmuiden wacht af
    „Allereerst willen wij meer weten over Tata en de financiering van de deal. Zolang zijn we neutraal over een overname”, zegt Frits van Wieringen, voorzitter van de ondernemingsraad van Corus Nederland.

    Van Wieringen vliegt volgende week naar Londen, voor overleg met de Corus-directie. „We willen weten wat de strategie is van Tata. Je leest wel berichten dat Tata vanuit India plakken staal naar Europa zal verschepen, die hier verwerkt worden, maar hoe waarschijnlijk is dat? De Corus-fabriek in IJmuiden, het voormalige Hoogovens, is een geïntegreerde staalfabriek. Wij hebben geen halffabrikaten nodig.”

    De Britten maken zich meer zorgen dan de Nederlanders: hun fabrieken, vooral die in Zuid-Wales, zijn minder efficiënt dan IJmuiden. De investeringsplannen voor IJmuiden tot 2010, een paar honderd miljoen, lopen geen gevaar, denkt Van Wieringen. De werkgelegenheid evenmin.

    De Unie-bestuurder Alex van der Molen waarschuwt ervoor niet te vroeg te juichen. „Het is mooi dat Tata zijn eigen ijzerertsmijnen heeft. Wij zouden structureel voordeel kunnen genieten van dat goedkope erts.” Maar Van der Molen wijst er op dat er „heus geen hopen ijzerterts en kolen op ons liggen te wachten”.
    Indiase familie Tata doet in auto's en thee
    Tata Steel is het grootste particuliere staalbedrijf van India. Tata heeft zijn eigen ijzerertsmijnen, en bovendien kolen tot zijn beschikking, en geldt als hoogst efficiënt. Tata Steel nam onlangs een Singaporese en een Thaise staalfabrikant over: het bedrijf ontwikkelt zich tot fabrikant van speciale producten, niet alleen stalen plakken, maar ook draden, ringen en buizen.

    Tata Steel maakt deel uit van de Tata Group, een stokoud familiebedrijf (1868) van 96 ondernemingen die onder meer auto's en vrachtwagens maken, financiële diensten verlenen, kunstmest fabriceren, koffie en thee verhandelen, energie leveren en internationale hotels runnen. De eerste Tata, Jamsetji, had een textielfabriek.

    Het conglomeraat- 28 van zijn bedrijven staan aan de beurs genoteerd - had tot een paar jaar geleden de naam ingedut te zijn. Sinds eind jaren negentig heeft bestuursvoorzitter Ratan Tata (68), die de hoogste functie sinds 1991 bekleedt, dat imago van zich afgeschud: de onderneming ging wereldwijd op overnamepad en kocht onder meer Tetley Tea (thee) en de vrachtwagens van Daewoo op. Tata verdient geld als water, maar investeert ook fors in de gemeenschap door Indiase liefdadigheidstrusts.

    www.trouw.nl/hetnieuws/economie/artic...
  2. de brooker 21 oktober 2006 19:26
    "Tata Steel is een uitstekende partner voor Corus, zo meent niet alleen de top van Corus maar bijvoorbeeld ook analist Jurriaan Hofman van Iris, het onderzoeksbureau van de Rabobank."

    Alweer zo'n bank zonder richting. Zo'n week geleden wees de Rabobank een overname als onwaarschijnlijk van de hand:
    "Rabo Securities Analist Richart Brakenhof denkt verder dat de Britse bedrijfsactiviteiten van het staalconcern nog altijd moeilijk te verkopen zijn."
  3. [verwijderd] 21 oktober 2006 20:06


    Corus stond eerder in de belangstelling van de Russische staalbedrijven Evraz en Severstal.

    Op de beurs werd gisteren lauw gereageerd op het bod van 6,4 miljard euro van Tata op Corus. In Londen en Amsterdam stond het aandeel rond het middaguur 1,5 procent lager.

    Beleggers speculeren op een hoger bod door een (Russische) branchegenoot. De Amsterdamse zakenbank Theodoor Gilissen ziet meer logica in een samengaan van Corus met een Oost-Europese speler. In de fusie van Corus met Tata ziet de bank ‘geen directe voordelen voor Corus, behalve dan het onderdeel zijn van een groter bedrijf’.

    mvrgr jo jo
  4. [verwijderd] 21 oktober 2006 21:24
    quote:

    de brooker schreef:

    Alweer zo'n bank zonder richting. Zo'n week geleden wees de Rabobank een overname als onwaarschijnlijk van de hand:
    "Rabo Securities Analist Richart Brakenhof denkt verder dat de Britse bedrijfsactiviteiten van het staalconcern nog altijd moeilijk te verkopen zijn."
    En nu we het toch over banken hebben:

    Bankers on both sides met once a week in secret, off-site locations, but despite months of negotiations, the talks fell apart six weeks ago because the banks advising Tata, ABN AMRO and Deutsche Bank, couldn’t come up with the necessary financing package.
    -------------
    The only thing that remains to be seen now is whether or not a rival shows up with a bigger offer, although analysts and bankers cast doubt on that happening, given Tata has its financing in place and is ready to roll.

    “We hear everybody’s hiring advisers, maybe someone will turn up with a big number, but it’s going to take a lot of cash,” the source said.
    -------------

    Hoezo geen voorkennis?

    Vond ik wel interessant artikel over het zoeken van banken naar een partner voor Corus:
    www.dnaindia.com/report.asp?NewsID=10...

    Mvg Rob
  5. [verwijderd] 21 oktober 2006 21:32
    Synergie voordelen zijn er pas op middellange termijn volgens Tata.
    Corus krijgt geen ijzererts of kolen uit India,
    dus geen goedkopere grondstoffen.
    Dat is toch altijd de zoektocht geweest dacht ik.
    Wel is Tata zeer geinteresserd in de technologische kennis van IJmuiden.
    Synergie moet worden gehaald uit best practices, en uit een excellerend management.
    Ik begrijp niet zo goed waar het voordeel voor Corus nu te halen valt, wel ben ik van mening dat Corus voor voor een appel en een ei wordt verpatst.
    In die zin heeft Standaard Life gelijk
    Wellicht zit het voordeel in een booming markt in India waar de huidige staalbedrijven van Tata moeten worden veranderd naar de structuur van IJmuiden. Dan is het inderdaad een middellange tot lange termijn voordeel. Jammer dat we hier niet van kunnen profiteren, want Tata beurs genoteerd worden in India
  6. [verwijderd] 21 oktober 2006 21:38
    Tsja daar zeg je me wat.
    Weg is dan de waarde voor ons belegger en dat was ons wel belooft.
    Tenzij je een Brooker hebt die toegang verschaft tot de Indiaase beurs.
    "hallo meneer Alex ik zou graag in India willen handelen."
    Haha ze zien me aankomen.
  7. [verwijderd] 21 oktober 2006 21:51
    Was al bekend dit bericht maar toch nog effe neergezet voor de duidelijkheid:

    Corus-houder Standard Life vindt bod Tata te laag
    Vrijdag 20 Oktober 2006 16:33

    LONDON (Dow Jones)--Standard Life PLC zegt dat Tata Steel Ltd met zijn bod van 455 pence per aandeel voor Corus Group PLC, de Brits-Nederlandse staalmaker onderwaardeert.

    De Britse verzekeraar is met een belang van ongeveer 7,9% een grote aandeelhouder in Corus.

    'Wij hadden niet verwacht dat het bestuur van Corus zou instemmen met de 455 pence per aandeel die Tata biedt voor Corus, omdat het bod daarvoor te laag is', stelt Standard Life in een verklaring.

    Eerder vrijdag maakten Tata en Corus bekend dat zij overeenstemming hadden bereikt over het bod. Het Indiase Tata biedt GBP4,3 miljard voor Corus.

    'Het bod creeert geen significante waarde voor de aandeelhouders in Corus', aldus Standard Life, 'zeker niet in het licht van de grote besparingen die zouden kunnen worden behaald door het samenvoegen van de bedrijven.'

    Momenteel vindt er in de mondiale staalmarkt een felle consolidatieslag plaats. 'Corus bekleedt daarin een interessante strategische positie', aldus de grootaandeelhouder. 'Wij vinden dat het bod die strategische positie niet helemaal op waarde weet te schatten.
  8. [verwijderd] 22 oktober 2006 01:33
    quote:

    k.bruin schreef:

    Synergie voordelen zijn er pas op middellange termijn volgens Tata.
    Corus krijgt geen ijzererts of kolen uit India,
    dus geen goedkopere grondstoffen.
    Dat is toch altijd de zoektocht geweest dacht ik.
    Wel is Tata zeer geinteresserd in de technologische kennis van IJmuiden.
    Synergie moet worden gehaald uit best practices, en uit een excellerend management.
    Ik begrijp niet zo goed waar het voordeel voor Corus nu te halen valt, wel ben ik van mening dat Corus voor voor een appel en een ei wordt verpatst.
    In die zin heeft Standaard Life gelijk
    Wellicht zit het voordeel in een booming markt in India waar de huidige staalbedrijven van Tata moeten worden veranderd naar de structuur van IJmuiden. Dan is het inderdaad een middellange tot lange termijn voordeel. Jammer dat we hier niet van kunnen profiteren, want Tata beurs genoteerd worden in India

    Nogmaals,wordt een goed concern tegen een veel te lage pijs verkwanseld door hebberige managers.

    Corus management schaamteloos,

    Ja,het lijkt dat deze managers schaamteloze zakkenvullers zijn.

    Corus(Hoogovens) was na de fusie in 1999 gewaardeerd op EUR 4,6 miljard.
    Tata Steel wil het concern nu in 2006 het overnemen voor GBP 4,3 miljard (ca. EUR 6,4 miljard).
    De laatste jaren werd er weer winst gemaakt, dankzij de aantrekkende wereldeconomie(China.
    Het was echt niet de verdienste van de managers. Het reorganisatieplan en de emissie van toen om Corus gezond te maken kon iedereen verzinnen.
    Hoe kan een slecht bedrijf in 1999 meer waard zijn dan hetzelfde, en nu een goed bedrijf,in 2006.

    Corus stelt dat de overname door Tata Steel het bedrijf in staat stelt om op wereldwijde schaal te kunnen concurreren in een toenemende concurrerende omgeving, terwijl het bod van Tata Steel een 'aantrekkelijke prijs' voor aandeelhouders betekent.

    Ook het gekraai van het CNV, die de overname Corus door Tata 'geen slechte zaak' vindt
    is weer hetzelfde geluid als in de jaren ’70 en ’80.
    Volgens voorzitter Gre Kremer van de vakbond is een van de voordelen dat Corus door de overname toegang krijgt tot goedkope(re) grondstoffen. Zij zegt niet bevreesd te zijn voor de werkgelegenheid in Nederland.
    Bij Corus in Nederland werken circa 9.000 mensen.
    Snapt zij dan niet dat er over 2 jaren fors gesneden gaat worden in de werkgelegenheid of komt er nu al een afvloeiingsregeling

    Onderstaand onderstreept nogmaals het schaamteloze en zakkenvullende gedrag van de genoemde managers.

    Tata Steel wil het bod gestand doen als ten minste 75% van de uitstaande aandelen worden aangeboden. Het is de bedoeling dat Corus-bestuursvoorzitter Philippe Varin en chairman Jim Leng toetreden tot het bestuur van Tata Steel.

    Varin zal ten minste twee jaar bij Tata Steel blijven, evenals David Lloyd. Varin zal na een jaar benoemd worden als 'deputy managing director'. Ook Jacques Schraven en Anthony Hayward zullen naar verwachting worden benoemd als bestuurder bij het Indiase staalconcern.

    Na 2 jaar gaat toch alles op de schop. De overname is ongeloofwaardig en lachwekkend.Het gaat hoofdzakelijk over managers en nauwelijks over het concern zelf.

    Wat vindt de VEB van deze managers en dit bod?

    Damrak mag na 67 jaar afscheid nemen van Hoogovens/Corus

    Het is de bedoeling dat na de overname de beursnotering van Corus na 67 jaar in Amsterdam wordt geschrapt.Het is beter met een Rus in zee te gaan en de beursnotering in Amsterdam, om een betere positie voor de werknemers maar ook voor de aandeelhouders, te behouden.

    Extra noot. Varin,Schraven en nog een paar managers zijn verdervelijke managers,die hun bedrijf tegen een veel te lagen prijs verkwanselen. Over 2 -5 jaar zullen de werknemers het slachtoffers zijn.
    De aandeelhouders zullen behoorlijk als deze fusie doorgaat verliezen, en de werknemens, vaak met lange staat van dienst, zullen massaal worden ontslagen en afgevloeid.

    In een persbericht van de Partij van de Arbeid
    PERSBERICHT PVDA

    Den Haag, 6 mei 2002

    BOS VERWIJT SCHRAVEN ONVERANTWOORDELIJK GEDRAG

    Wouter Bos verwijt VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven onverantwoordelijk gedrag. Bos vindt dat zijn verkapte pleidooi voor een coalitie met de Lijst Pim Fortuyn de belangen van het Nederlands bedrijfsleven direct schaadt.
    Bos stelt de coalitievoorkeur van de VNO-NCW voorzitter aan de orde tijdens een door VNO-NCW georganiseerd debat. Dit debat vindt plaats op 6 mei en begint om 18.00 uur. Locatie: Hotel Heidepark, Jan Steenlaan 22-24 in Bilthoven.

    Ik kan me niet voorstellen dat op deze trieste dag het debat ooit heeft plaatsgevonden.
    Wel kan ik mij voorstellen dat de besluiten van deze managers het belang van het bedrijfleven,in dit geval Corus,niet alleen van de aandeelhouders maar ook van de werknemers in ernstig mate heeft geschaad, omwille van een enorm geldelijk eigenbelang
  9. [verwijderd] 23 oktober 2006 07:35
    RTRS-Nederlandse aandelen in het nieuws op 23 oktober
    AMSTERDAM (ANP) - De volgende Nederlandse aandelen kunnen
    maandag worden beïnvloed door nieuws uit de media of andere
    factoren:

    Het aandeel Corus staat maandag ongetwijfeld in de
    schijnwerpers. Het Braziliaanse staalbedrijf CSN bekijkt of ze
    het recent door Tata Steel uitgebrachte bod op Corus kan
    overtroeven. Het bedrijf heeft investeringsbank Lazards
    ingehuurd voor advies. Dat meldde de Britse krant The Sunday
    Times zonder bronnen te noemen.
  10. [verwijderd] 23 oktober 2006 12:36
    De Telegraaf, maandag 23 oktober 2006

    Speculaties rond Corus

    Van een onzer verslaggevers


    AMSTERDAM – Het bod van Tata Steel van E 6,4 miljard op Corus heeft het afgelopen weekeinde vooral in het Verenigd Koninkrijk tot speculaties geleid, maar officieel is er (nog) geen sprake van een hogere bieding.
    Het Braziliaanse staalbedrijf CSN zou de investeringsbank Lazards hebben ingehuurd voor advies en ook Thyssen Krupp wordt als belangstellende partij genoemd. Het Duitse bedrijf heeft de berichten over een mogelijke interesse in Corus echter ontkend.
    Ook doemt de naam op van het Russische Severstal, dat een beursgang op de London Stock Exchange voorbereidt. Om deze reden wordt de kandidatuur van dit bedrijf niet hoog ingeschat. In Britse media wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat Tata Steel zich terugtrekt, mocht er een biedingstrijd om Corus losbreken. Het bestuur van de Brits-Nederlandse staalgroep ging eind vorige week akkoord met het Indiase bod. Uit het koersverloop van het aandeel Corus op de beurs in Londen afgelopen vrijdag valt op te maken dat beleggers wel anticiperen op een hoger bod. Corus sloot boven de prijs per aandeel die Tata Steel heeft toegezegd te zullen betalen.


    Grootaandeelhouder Standard Life, dat 8% in Corus heeft, is niet tevreden over de hoogte van de bieding van Tata Steel en zou niet de enige zijn.
    Philippe Varin, de Franse topman van Corus, kan zo’n 13 miljoen Britse pond (ruim €19 miljoen) tegemoet zien als het bod van Tata Steel slaagt. Varin heeft bijna 1,8 miljoen aandelen van Corus. Volgens berekeningen zou hij ook nog ongeveer 5 miljoen pond toucheren uit prestatie gerichte opties.

    Foto bijlage:
    Philippe Varin (r) schudt lachend handen met twee leden van de Tata-top, die links op de foto staan.
    FOTO: REUTERS

11 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.858
AB InBev 2 5.311
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.508
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.059
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 167
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.836
Aedifica 2 847
Aegon 3.257 320.498
AFC Ajax 537 7.029
Affimed NV 2 5.872
ageas 5.843 109.790
Agfa-Gevaert 13 1.904
Ahold 3.536 74.041
Air France - KLM 1.024 34.412
AIRBUS 1 2
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.779
Alfen 13 17.589
Allfunds Group 3 1.242
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.248
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 343
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.779
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.822 240.612
AMG 965 126.895
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 384
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.220
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.631
Arcelor Mittal 2.025 318.829
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 272
arGEN-X 15 9.208
Aroundtown SA 1 190
Arrowhead Research 5 9.333
Ascencio 1 21
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.801
ASML 1.762 78.082
ASR Nederland 18 4.183
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 348
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.830
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.701

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 04 juni

    1. Werkloosheid mei (Dld)
    2. Vacatures april (VS)
    3. Fabrieksorders april (VS)
  2. 05 juni

    1. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex diensten Caixin mei (Chi)
    3. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Dld)
    4. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (EU)
    5. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (VK)
    6. Producentenprijzen april (eurozone)
    7. Campbell Soup Q3-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht