Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Jacques Potuijt - ABN Amro Show

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 april 2007 12:45
    Slecht verliezer als het om ABN AMRO gaat en inderdaad de colleges van Slagter geven geen enkele deskundigheid temeer omdat ze bijna 40 jaar geleden gegeven zijn.
  2. inja 27 april 2007 13:52
    wat een rare redenering....
    aandeelhouders zeggen vlgs mij niet dat lasalle NIET verkocht mag worden, maar dat aandeelhouders daar vooraf toestemming voor zouden moeten geven.
    een besluit van een rvb waar aandeelhouderstoestemming voor nodig is, is niet inhoudelijk per se fout, maar wel formeel/procedureel.
  3. [verwijderd] 27 april 2007 14:07
    Wat Jaques terecht aanhaalt is dat de aandeelhouders via een omweg toch op hetzelfde resultaat zullen uitkomen. Nu moet de rechter er aan te pas komen of het rechtmatig was dat La Salle verkocht werd zonder toestemming van de aandeelhouder. Er zijn twee mogelijkheden:
    1. Terecht, La Salle wordt verkocht aan BoA of aan een hogere bieder.
    2. Onterecht, La Salle wordt opnieuw ter verkoop aangeboden. BoA kan dus gewoon een nieuw bod uitbrengen.

    Rijkman wordt niet echt dwarsgezeten door zijn aandeelhouders...
  4. [verwijderd] 27 april 2007 14:08
    De rechter zal moeten concluderen dat het bestuur rechtmatig heeft gehandeld. De koers zal maandag dan wel een tik krijgen. Beleggers zitten dan nog steeds goed en gelukzoekers krijgen het lid op hun neus.
  5. niek60 27 april 2007 14:59
    Groenink heeft het over een prachtige opbrengst voor "La Salle", maar is dat wel zo?
    La Salle heeft aan liquide middelen 5 miljard in kas, verder heeft ABNamro een lening van 6 miljard aan La Salle kwijtgescholden. De Bank of America is heel gelukkig en heeft een koopje aldus "Bartjes" in het FD.
    En Groenink maar opscheppen dat het een wereldprijs is!!!
    De BoS, Fortis en Santander zien er nog muziek in en bereiden een nieuw bod voor, waar ze komende week mee komen! De voorwaarde is dat het bod op La Salle hoger moet zijn dan het bestaande, ik schat in dat dat gebeurt, dus de race is nog niet gelopen.
  6. [verwijderd] 27 april 2007 15:17
    ...alsof dat een legitiem doel is.

    quote:

    marcel912 schreef:

    De rechter zal moeten concluderen dat het bestuur rechtmatig heeft gehandeld. De koers zal maandag dan wel een tik krijgen. Beleggers zitten dan nog steeds goed en gelukzoekers krijgen het lid op hun neus.
  7. [verwijderd] 27 april 2007 15:25
    quote:

    niek60 schreef:

    De BoS, Fortis en Santander zien er nog muziek in en bereiden een nieuw bod voor, waar ze komende week mee komen! De voorwaarde is dat het bod op La Salle hoger moet zijn dan het bestaande, ik schat in dat dat gebeurt, dus de race is nog niet gelopen.
    Ik heb zelf ook niet de indruk dat de hoofdprijs is betaald voor LaSalle. De race is zeker nog niet voorbij.

    Als de ondernemingskamer de La Salle deal ongeldig verklaart lijkt mij het redelijk simpel, dan zal het consortium bod van ca 39 euro op het geheel gedaan worden.

    Indien de Ondernemingskamer de LaSalle deal goedkeurt ga ik ervan uit dat RBS een bod doet op LaSalle. Wat er met het restant van AAB gebeurt is dan de vraag. Er zal in ieder geval druk komen op Barclays om het bod te verhogen (in cash) met de meeropbrengst van LaSalle. Verder blijft de mogelijkheid van een bod van het consortium (eventueel ex RBS) open staan. Dat zou een bod kunnen worden dat lager is als 39 euro. LaSalle brengt mogelijk niet op wat zij er als prijskaartje op geplakt hadden. Bovendien zou RBS wel eens af kunnen haken als LaSalle geen onderdeel van de deal uitmaakt zodat de kruimels die RBS op zou rapen in theorie minder opbrengen. Verder is het natuurlijk heel verleidelijk om wat mensen te gaan stangen door duidelijk onder het indicatieve bod te gaan zitten en 37 of evt. 38 te bieden onder verwijzing van het wegvallen van synergie door de LaSalle deal.

    mvg
    Wilco
  8. [verwijderd] 27 april 2007 23:39
    Het feit dat columnist 'de ondernemingskamer' schrijft ipv 'de Ondernemingskamer' zegt voldoende over de achtergrondkennis van de Ondernemingskamer.
  9. [verwijderd] 28 april 2007 16:45
    'Draai flitsverkoop LaSalle terug'
    AMSTERDAM (ANP) - Mag ABN Amro zijn Amerikaanse dochterbedrijf LaSalle verkopen zonder daarvoor toestemming te vragen aan zijn aandeelhouders? Dat was zaterdag de hamvraag in een door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) aangespande rechtszaak tegen ABN Amro.
    De VEB wil dat de 'flitsverkoop' van de dochter, voor 21 miljard dollar aan Bank of America, wordt bevroren. De rechter doet op donderdag 3 mei om vier uur 's middags uitspraak.

    Volgens de VEB is de plotselinge verkoop van LaSalle Bank, die in vier dagen rond was, een gifpil. De beleggersclub denkt dat ABN Amro zijn kroonjuweel rap heeft verkocht om zichzelf onaantrekkelijk te maken voor een overname door andere partijen dan Barclays.

    'Trieste dag'

    Met deze Britse bank wil ABN Amro graag fuseren. Een consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander heeft ook belangstelling in ABN Amro. Omdat de drie de bank willen opdelen, vreest ABN Amro hun interesse.

    Helemaal aan het einde van de zitting, toen alle partijen aan het woord waren geweest in de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, richtte ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink het woord tot rechter Huub Willems.

    ,,Ik zou als oud-raadsman moeten smullen van dit juridische steekspel. Maar eigenlijk is dit een trieste dag. We zijn inmiddels verworden tot een speelbal van de activistische aandeelhouders'', zei de topman. Hij zei dat een voor hem negatieve uitspraak van de Ondernemingskamer zijn bedrijf in grote chaos zou storten.

    'Oneerlijk biedingsproces'

    Het betoog van VEB kwam erop neer dat door de verkoop van LaSalle niet iedereen dezelfde kansen krijgt in het biedingsproces. Dat is volgens de club niet eerlijk.

    ,,We verzoeken u in te grijpen, omdat op deze manier het biedingsproces rond ABN dreigt te ontsporen'', zei de advocaat van de VEB. Als de rechter de verkoop niet terugdraait, zou de VEB graag zien dat hij ABN Amro alsnog naar zijn aandeelhouders stuurt, zodat zij de transactie zelf kunnen afstemmen.

    'Terugdraaien schaadt'

    Volgens ABN Amro hoeft de bank dergelijke transacties helemaal niet voor te leggen aan zijn aandeelhouders. Het terugdraaien van de transactie met Bank of America zou aandeelhouders juist schaden, omdat deze bank dan hoge schadevergoedingen zou gaan eisen, aldus de raadslieden van de bank. Dat het consortium geen gelijke kansen heeft, bestrijdt de bank.

    Bij de verkoop van de Amerikaanse dochter werd afgesproken dat andere partijen naast Bank of America nog tot veertien dagen erna de tijd krijgen een beter bod neer te leggen. ,,Laat ze op LaSalle enerzijds en de rest anderzijds bieden. Dat staat ze vrij om te doen'', aldus de advocaat. Bij deze verkoopmethode per opbod zijn aandeelhouders trouwens prima gebaat, vond de advocaat.

    'Zo'n tien gegadigden'

    Naast Bank of America zijn er volgens ABN Amro inmiddels meer gegadigden voor LaSalle. Zo'n tien, aldus de raadsman. Pikant genoeg zei de advocaat dat ook RBS zich heeft gemeld, waarmee deze bank zijn rug zou keren naar het consortium. Maar of dit echt waar is, bleef verder onduidelijk.

    De raadsman van het consortium van banken weersprak het betoog dat er sprake is van gelijke kansen rondom LaSalle. ,,Er is bepaald dat Bank of America het recht krijgt het beste bod op het laatst nog te evenaren. Dat kun je dan toch geen gelijke kansen noemen.''

    De dramatische oproep van Groenink tijdens het proces, vond VEB-voorzitter Peter Paul de Vries eigenlijk niet kunnen. ,,Rechter Willems zal daarvan niet onder de indruk zijn'', wist hij.

  10. [verwijderd] 28 april 2007 18:05
    "Bij de verkoop van de Amerikaanse dochter werd afgesproken dat andere partijen naast Bank of America nog tot veertien dagen erna de tijd krijgen een beter bod neer te leggen. ,,Laat ze op LaSalle enerzijds en de rest anderzijds bieden. Dat staat ze vrij om te doen'', aldus de advocaat. Bij deze verkoopmethode per opbod zijn aandeelhouders trouwens prima gebaat, vond de advocaat.'

    Daar kun je volgens mij weinig tegen inbrengen. Helemaal nu de overdracht tot 14 dagen de tijd heeft.
  11. [verwijderd] 28 april 2007 19:59
    Die Groenink begint wel een beetje een zielig mannetje te worden. Nu gebruikt hij weer een mogelijke schadeclaim om de aandeelhouders onder druk te zetten. Dan moet hij die claim maar uit eigen zak betalen vind ik.
  12. [verwijderd] 28 april 2007 21:19
    Beleggen is simpel. Je bent op tijd of te laat. Als je te laat bent moet je eerder instappen. Da's logisch. Kijk. ABN kan omhoog of omlaag. Simpel. Als je nu instapt en hij gaat omlaag dan ben je te laat. Als ie omhoog gaat wil je eruit want je wilt niet te laat zijn om uit te stappen.
  13. [verwijderd] 29 april 2007 09:55
    Rijkman Groenink en raadslieden bij de Ondernemingsrechter (Foto Maurice Boyer)
    ABN Amro vreest miljardenclaim
    Bank verweert zich voor gerechtshof tegen eisen beleggersvereniging VEB
    Door onze financiële redactie
    Bij dit artikelachtergrond - Zeven vragen over de strijd om ABN Amro
    28 april - Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro vreest dat zijn bank een grote schadevergoeding tegemoet ziet als de voorgenomen verkoop van haar Amerikaanse dochterbedrijf LaSalle aan Bank of America afketst. “Schadeclaims in de Verenigde Staten zijn altijd erg hoog. Dan moet u aan miljarden denken.” Dat zei Groenink vanochtend direct na afloop van de spoedzitting voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof, waarin de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bevriezing eiste van de verkoop van LaSalle. De VEB vindt de verkoop van LaSalle een dusdanig grote en ingrijpende transactie dat de bank die ter goedkeuring aan de aandeelhouders moet voorleggen. ABN Amro acht zich daar niet wettelijk toe verplicht.

    De verkoop van LaSalle speelt een cruciale rol in de overnamestrijd die de afgelopen week in alle hevigheid is losgebarsten. ABN Amro heeft maandag ingestemd met een overnamebod door de Britse Barclays bank ter waarde van - oorspronkelijk - 67 miljard euro. Een consortium van drie Europese banken onder leiding van Royal Bank of Scotland sprak woensdag de intentie uit een tegenbod te doen, dat tenminste 12 procent hoger ligt dan dat van Barclays. ABN Amro voelt daar weinig voor omdat zij vreest dat het consortium de bank in onderdelen wil opsplitsen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank, die de minister van Financiën adviseert over de noodzakelijke toestemming, heeft eerder gewezen op de risico's van een dergelijke operatie.

    Kort voor de 'fusieovereenkomst' met Barclays, verkocht ABN Amro zijn Amerikaanse dochter LaSalle voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) aan Bank of America. Daarmee sneed de bank op voorhand het concurrerende trio de pas af, omdat algemeen wordt aangenomen dat Royal Bank of Scotland alleen in juist de Amerikaanse activiteiten van ABN Amro is geïnteresseerd. De verkoop van LaSalle is, aan de andere kant, een nadrukkelijke voorwaarde voor Barclays om haar bod door te zetten. Contractueel is vastgelegd dat concurrenten van Bank of America tot 6 mei de tijd hebben een tegenbod op LaSalle te doen. Daarna heeft Bank of America nog de kans om zo'n bod te evenaren.

    De VEB, onder aanvoering van directeur Peter Paul de Vries, noemt de transactie met Bank of America een 'flitsverkoop', omdat die in vier dagen tot stand is gekomen. Hij vermoedt dat deze deal bewust deel uitmaakt van het fusieplan met Barclays, en concurrerende partijen een ongelijke kans geeft om een eventueel tegenbod te formuleren. Dit is volgens de VEB niet in het belang van de aandeelhouders. De bank had, gelet op de omvang van de LaSalle bank, de verkoop eerst moeten voorleggen aan de aandeelhouders. Advocaat Jurjen Lemstra betitelde de verkoop van LaSalle vanochtend voor de rechter een “ongeoorloofde beschermingsconstructie”, een “omgekeerde gifpil”.

    Een batterij aan advocaten van ABN Amro, van Barclays en van Bank of America betoogden vanochtend dat zowel de verkoop van LaSalle als de fusieovereenkomst met Barclays zorgvuldig en juist wel in het belang van de aandeelhouders is uitgevoerd. Wanneer de Ondernemingskamer de eisen van de VEB inwilligt ontstaat daarmee minimaal vertraging van het bedachte verkoopproces, en wellicht ook annulering. Dat zou grote schade voor de bank en haar aandeelhouders met zich meebrengen. Zij zien voldoende kansen voor het rivaliserende consortium, of andere partijen, een concurrerend bod uit te brengen, alleen zullen dat dan twee separate biedingen moeten zijn: één op LaSalle, één op de rest van ABN Amro. De bank zalt zonder de Amerikaanse dochter, volgens advocaat Olden van ABN Amro, nog steeds “een gezond functionerend lichaam zijn, maar dan zonder blinde darm”.

    Topman Groenink greep de kans aan het eind van de zitting het woord te mogen aan om – net als tijdens de aandeelhoudersvergadering van afgelopen donderdag – een emotioneel betoog te voeren. “Het is een trieste dag. ABN Amro is speelbal geworden van speculanten, hedgefondsen en arbitrageurs. Deze procedure [voor de Ondernemingskamer] levert daaraan geen gezonde bijdrage.” De getergde bestuursvoorzitter vreest dat er een “schadelijke situatie”ontstaat wanneer de verzoeken van de VEB worden toegekend. “Het brengt zeer grote onzekerheid met zich mee voor onze medewerkers en onze klanten. Dat is funest voor de bank en de aandeelhouders.”

    Ondernemingskamervoorzitter Huub Willems doet donderdagmiddag uitspraak. Hij vloog vanmiddag naar Amerika om een congres bij te wonen over aandeelhoudersactivisme.

    Na afloop van de zitting sprak Groenink tegen journalisten zijn angst uit voor een miljardenclaim van Bank of America, als ten gevolge van een voor hem negatieve uitspraak, de verkoop van LaSalle niet doorgaat. “Barclays zal zijn bod dan verlagen of zelfs intrekken.” Groenink zei dat er onder de medewerkers van de bank grote onzekerheid heerst. “Ze krijgen veel vragen van klanten.”

    Volgens onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, dat hij vanochtend publiceerde, overweegt een derde van de particuliere klanten van ABN Amro in Nederland zijn rekening op te zeggen, als de bank wordt overgenomen door Barclays of het consortium rond Royal Bank of Scotland.

    www.nrc.nl/economie/article703370.ece...
  14. dmzn 29 april 2007 23:11
    ABN Amro heeft nu wel even genoeg aandacht gehad. Kom maar op met je mening over Tomtom. Kun je dan ook iets zeggen over het opmerkelijke verschil in k/w verhouding van dit bedrijf met Amazon?
  15. optiepipo 30 april 2007 09:15
    ’Draai flitsverkoop LaSalle terug’
    30 Apr 07, 08:16
    AMSTERDAM (ANP-AFX) - Mag ABN Amro zijn Amerikaanse dochterbedrijf LaSalle verkopen zonder daarvoor toestemming te vragen aan zijn aandeelhouders? Dat was zaterdag de hamvraag in een door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) aangespande rechtszaak tegen ABN Amro.

    De VEB wil dat de ’flitsverkoop’ van de dochter, voor 21 miljard dollar aan Bank of America, wordt bevroren. De rechter doet volgende week uitspraak.

    Volgens de VEB is de plotselinge verkoop van LaSalle Bank, die in vier dagen rond was, een gifpil. De beleggersclub denkt dat ABN Amro zijn kroonjuweel rap heeft verkocht om zichzelf onaantrekkelijk te maken voor een overname door andere partijen dan Barclays. Met deze Britse bank wil ABN Amro graag fuseren. Een consortium van Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander heeft ook belangstelling in ABN Amro. Omdat de drie de bank willen opdelen, vreest ABN Amro hun interesse.

    ’Smullen’

    Helemaal aan het einde van de zitting, toen alle partijen aan het woord waren geweest in de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, richtte ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink het woord tot rechter Huub Willems. “Ik zou als oud-raadsman moeten smullen van dit juridische steekspel. Maar eigenlijk is dit een trieste dag. We zijn inmiddels verworden tot een speelbal van de activistische aandeelhouders”, zei de topman. Hij zei dat een voor hem negatieve uitspraak van de Ondernemingskamer zijn bedrijf in grote chaos zou storten.

    Het betoog van VEB kwam erop neer dat door de verkoop van LaSalle niet iedereen dezelfde kansen krijgt in het biedingsproces. Dat is volgens de club niet eerlijk.“We verzoeken u in te grijpen, omdat op deze manier het biedingsproces rond ABN dreigt te ontsporen”, zei de advocaat van de VEB. Als de rechter de verkoop niet terugdraait, zou de VEB graag zien dat hij ABN Amro alsnog naar zijn aandeelhouders stuurt, zodat zij de transactie zelf kunnen afstemmen.

    Hoge schadevergoedingen

    Volgens ABN Amro hoeft de bank dergelijke transacties helemaal niet voor te leggen aan zijn aandeelhouders. Het terugdraaien van de transactie met Bank of America zou aandeelhouders juist schaden, omdat deze bank dan hoge schadevergoedingen zou gaan eisen, aldus de raadslieden van de bank. Dat het consortium geen gelijke kansen heeft, bestrijdt de bank.

    Bij de verkoop van de Amerikaanse dochter werd afgesproken dat andere partijen naast Bank of America nog tot veertien dagen erna de tijd krijgen een beter bod neer te leggen. “Laat ze op LaSalle enerzijds en de rest anderzijds bieden. Dat staat ze vrij om te doen”, aldus de advocaat. Bij deze verkoopmethode per opbod zijn aandeelhouders trouwens prima gebaat, vond de advocaat.

    Meer gegadigden

    Naast Bank of America zijn er volgens ABN Amro inmiddels meer gegadigden voor LaSalle. Zo’n tien, aldus de raadsman. Pikant genoeg zei de advocaat dat ook RBS zich heeft gemeld, waarmee deze bank zijn rug zou keren naar het consortium. Maar of dit echt waar is, bleef verder onduidelijk. De raadsman van het consortium van banken weersprak het betoog dat er sprake is van gelijke kansen rondom LaSalle. “Er is bepaald dat Bank of America het recht krijgt het beste bod op het laatst nog te evenaren. Dat kun je dan toch geen gelijke kansen noemen.”

    De dramatische oproep van Groenink tijdens het proces, vond VEB-voorzitter Peter Paul de Vries eigenlijk niet kunnen. “Rechter Willems zal daarvan niet onder de indruk zijn”, wist hij. De rechter doet op donderdag 3 mei om vier uur ’s middags uitspraak.
19 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.846
AB InBev 2 5.297
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.884
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.024
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.578
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.275
AFC Ajax 537 7.025
Affimed NV 2 5.773
ageas 5.843 109.782
Agfa-Gevaert 13 1.887
Ahold 3.536 74.014
Air France - KLM 1.024 34.377
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.778
Alfen 12 16.799
Allfunds Group 3 1.227
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 340
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.771
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.450
AMG 965 126.426
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.525
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 383
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.181
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.627
Arcelor Mittal 2.024 318.742
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.175
Aroundtown SA 1 184
Arrowhead Research 5 9.303
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.748
ASML 1.762 77.414
ASR Nederland 18 4.161
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 335
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.747
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 mei

    1. NL werkloosheid april
    2. Aegon Q1-cijfers
    3. Vastned Q1-cijfers
    4. Deutsche Telekom Q1-cijfers
    5. KBC Q1-cijfers
    6. Siemens Q2-cijfers
    7. ArcelorMittal $0,25 ex-dividend
    8. IMCD €2,24 ex-dividend
    9. Shell $0,344 ex-dividend
    10. Unilever €0,4268 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht