Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

5,700
  • Verschill

    +0,025 +0,44%
  • Volume

    225.060 Gem. (3M) 285K
  • Bied

    5,725  
  • Laat

    5,725  
+ Toevoegen aan watchlist

remmen los!

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juli 2007 16:15
    We like the global portable navigation device (PND) penetration story and Garmin's market position, but think roughly four times price-volume elasticity in the U.S. is discounted in the stock compared to the 4.5 times we have modeled. The latter equates to 110% PND unit compounded annual growth rate over the next three years and brings U.S. penetration to 35% from 5%.

    oftewel in de komende 3 jaar een verdrievoudiging van PND's,
    het aantal verkochte TomToms zal toenemen van 5% naar 35% marktpenetratie

    kwartaalcijfers, kwartaalcijfers TomTom!
  2. [verwijderd] 11 juli 2007 17:13
    quote:

    boerrigt schreef:

    The latter equates to 110% PND unit compounded annual growth rate over the next three years and brings U.S. penetration to 35% from 5%.

    oftewel in de komende 3 jaar een verdrievoudiging van PND's
    Volgens mij moet je dat lezen als 110% groei jaar-op-jaar, oftewel 2,1 tot de macht 3 = 9,26, oftewel een ver-negen-voudiging in 3 jaar.

    Nou moet je groeipercentages van 110% in mijn ogen wel met een korreltje zout nemen. De UMTS-drama's zijn destijds ontstaan door dit soort naief extrapoleren van extreme groeipercentages. Kennelijk maken ook heel duur betaalde CFO's dergelijke kapitale (letterlijk!) blunders. In de praktijk blijken er namelijk vrijwel altijd verzadigingsverschijnselen op te treden waardoor de curve toch gaat afvlakken.

    Maar een vervijfvoudiging zou ook al mooi zijn, toch?!
  3. [verwijderd] 11 juli 2007 22:27
    quote:

    NavSys schreef:

    IK BLIJF SHORTEN TOT TOMTOM WEER 35 EURO IS!
    Garmin helpt je niet: vandaag weer 2,22% omhoog! O ja, TomTom was geen Garmin, volgens jou.

    Het ergste wat je kan overkomen met ongedekt geschreven calls is dat er een overname komt op ca. 60 Euro. Niet erg waarschijnlijk. Maar 50 (en hoger) na extreem goede Q2-cijfers en een succesvolle launch van de nieuwe lijn en de aankondiging van het eerste mega-inbouwcontract is absoluut geen "luchtfietserij".

    Hoeveel calls heb je eigenlijk geschreven? Blijft het bij dat soort stijgingen bij geld dat je goed kunt missen?
  4. [verwijderd] 12 juli 2007 22:44
    quote:

    NavSys schreef:

    IK BLIJF SHORTEN TOT TOMTOM WEER 35 EURO IS!
    Je hebt geen gelukkige timing voor je besluit, met de DJ vandaag weer 2,09% in de plus en GARMIN in zijn kielzog.

    Jouw idee van "doorrollen" naar september is volgens mij echt je kop in het zand steken. Als die daling er niet komt ga je gewoon steeds verder het schip in. Je lijkt wel "omgekeerd verliefd" op TomTom. Je enige motivatie om in een daling te blijven geloven zijn volgen mij vage noties als "what goes up must come down" en "hij is in het verleden wel vaker gedipt".

    Fundamenteel is er zowel voor TomTom als de navigatiebranche in zijn geheel geen vuiltje aan de lucht en de huidige stijging kan gemakkelijk nog veel verder doorgaan. Wat zijn jouw overwegingen voor het tegendeel? En met ongedekte calls vliegt het geld je bij zo'n doorzettende stijging door de vingers.

    Ik weet niet hoeveel calls je hebt geschreven en al helemaal niet welk percentage het inmiddels opgelopen verlies van je vermogen is. Als dat percentage boven de 15-20% ligt dan ben je stevig aan het graven aan je financiele graf!

    Ik heb zelf ooit heel hard moeten slikken en een gigantisch verlies moeten nemen. Maar daardoor hield ik wel nog 50% van mijn vermogen over waarmee ik weer voorzichtig ben kunnen gaan opbouwen. Recent ben ik weer in de plus beland, na 6 jaar up en downs en dit keer wel tijdig verliezen accepterend. Als ik destijds had volhard in mijn strategie ("stilzitten als je geschoren wordt") was ik echt alles kwijtgeraakt.

    Ik hoop van harte dat je gaat inzien dat wat jij momenteel doet net zo onverstandig is als grootschalig beleggen met geleend geld.

    In ieder geval sterkte gewenst in deze voor jou ongetwijfeld vervelende dagen!
  5. [verwijderd] 12 juli 2007 23:20
    Ik heb 15 calls geschreven, verlies valt nog mee, ca. 5000 euro, en dat is geen 10% van mijn beleggerde vermorgen.

    Wat ik ga doen is het volgende,

    - schrijven 10 calls 40 euro sept. 2007, ontvang ik dan ca. 3500 euro

    - schrijven 10 puts 40 euro setp. 2007, ontvang ik dan ca. 1800 euro.

    Bij elkaar is dus ruim 5000 euro. Dan maar hoop dat in sept. 2007, TomTom weer rond 40 euro, dan kan ik in een keer mijn verlies goedmaken. Wat denk je daarvan?
  6. [verwijderd] 13 juli 2007 06:29
    quote:

    NavSys schreef:

    Ik heb 15 calls geschreven, verlies valt nog mee, ca. 5000 euro, en dat is geen 10% van mijn beleggerde vermorgen.

    Wat ik ga doen is het volgende,

    - schrijven 10 calls 40 euro sept. 2007, ontvang ik dan ca. 3500 euro

    - schrijven 10 puts 40 euro setp. 2007, ontvang ik dan ca. 1800 euro.

    Bij elkaar is dus ruim 5000 euro. Dan maar hoop dat in sept. 2007, TomTom weer rond 40 euro, dan kan ik in een keer mijn verlies goedmaken. Wat denk je daarvan?
    Ik weet niet of je een ervaren belegger bent, dus neem me alsjeblieft niet kwalijk als ik je irriteer met "ongevraagd advies" (een keer zeggen en ik stop direct). Ik voel me betrokken omdat jouw scenario een beetje lijkt op dat van mij destijds.

    Ik vrees overigens voor je dat bij opening het verlies inmiddels weer met ca. 750 Euro is opgelopen.

    Op grond van hoe ik er tegenwoordig tegenaan kijk heb ik de volgende opmerkingen bij jouw plan.

    1.
    Je bent volgens mij te zeer gefixeerd op het willen "ontsnappen" aan je geleden verlies door te blijven handelen in het zelfde fonds en vanuit een nog vrijwel ongewijzigde visie. In mijn ervaring is het in zo'n situatie vaak verstandiger (gedeeltelijk?) afscheid te nemen van zo'n fonds en je heil ergens anders te zoeken.

    2.
    Je zou op zoek moeten gaan naar "risico-reductie": je moet er ook redelijk uit kunnen springen als je geen gelijk krijgt. Het schrijven van puts (in combinatie met eerder geschreven en inmiddels wellicht doorgerolde calls) doet dat. Maar het wederom schrijven van calls verhoogt dat risico. Het ongedekt schrijven van opties is volgens mij bijna altijd een slecht idee voor de langere termijn, omdat de consequenties te groot zijn wanneer je geen gelijk krijgt (zie jouw situatie met TomTom).

    3.
    Wanneer je bedoelt dat je eerst je verlies op de huidige calls neemt dan start je als het ware opnieuw en speculeer je op een constant blijvende of licht dalende koers. Doordat je opties schrijft werkt de tijdspremie in jouw voordeel. Gezien de explosieve koersontwikkelingen van TomTom de laatste tijd is dat best een zware gok, met wederom een gelimiteerde winst en een ongelimieerd verlies. Je kunt zelf uitrekenen wat, rekening houdend met de transactiekosten, de bandbreedte is waarin je verdient aan deze constructie. Ik zou me niet "rijk rekenen" door uit te gaan van een "best case-scenario".

    4.
    Mijn vader (echt een oude rot) heeft me verteld dat hij met ongedekt schrijven van opties uiteindelijk weinig succes heeft gehad, omdat een enkele misser de vele (soms kleine) succesjes volledig teniet doet. Wellicht ben jij nu met TomTom die zelfde ervaring aan het opdoen. Mijn eigen ervaring is dat ik door het GEDEKT schrijven in min of meer zijwaarts bewegende fondsen een leuk extra rendement kan maken. Maar ook daarin ben ik dit jaar enkele keren onaangenaam verrast door het overname/geruchtencircus (met name flink stuk stijging ABNAMRO gemist en daardoor slecht 60-70% rendement op jaarbasis, waar dat over die zelfde periode enkele honderden procenten had kunnen zijn).

    5.
    Het handelen in uitsluitend opties/turbo's wordt in de recente onderzoeken aangevoerd als een belangrijkse reden voor het slecht presteren van kleine particuliere beleggers en van mannen t.o.v. vrouwen. Dat komt volgens mij omdat je je met opties/turbo's te snel "rijk rekent" en te weinig rekening houdt met de soms grote risico's wanneer je geen gelijk krijgt.

    6.
    Voor je verder gaat met a la baisse te speculeren in TomTom zou je volgens mij alle fundamentele redenen voor wel/niet stijgen nog eens op een rijtje moeten zetten. Je weet dat in mijn ogen alles wijst in de richting van verdere stijging. Overigens raak ik volgende week vrijdag waarschijnlijk mijn volledige 2000 aandelen kwijt doordat zowel mijn eerder geschreven calls 39 jul07 als mijn recent geschreven calls 42 jul07 in the money gaan eindigen. Dus de recente stijging is ook harder gegaan dan ik zelf had verwacht. Maar mogelijk koop ik dan later "on-dip" weer bij.

    Tot slot:

    TomTom is de afgelopen maand na 5 maanden kwakkelen mijn grootste winstpost geworden (ca. 15.000 Euro). In ASML heb ik door gedekt licht out-of-the-money schrijven ongeveer 10.500 Euro winst en daar komt volgende week vrijdag waarschijnlijk weer 1000 Euro bij. In ING neem ik een heel zware "gok" door de combinatie van kopen warrants en zodra de koers voldoende stijgt schrijven van calls (zie ING-draadjes over die constructie). Die ING-constructie is misschien ook een alternatief voor jou i.p.v. TomTom, want ING moet nog gaan herstellen.

    Ik denk dat ik inmiddels alles wat ik te melden heb heb opgeschreven, dus ik zal proberen me hierna te beperken.

    Succes met je beslissing!
  7. [verwijderd] 13 juli 2007 06:52
    quote:

    NavSys schreef:

    IK BLIJF SHORTEN TOT TOMTOM WEER 35 EURO IS!
    Komt steeds meer concurentie bij uit azie dus meer prijsdruk :-) zou wel eens een goede beslissing kunnen zijn,straks als iedereen super positief is kunnen ze hard vallen
  8. [verwijderd] 13 juli 2007 09:44
    Dat is nooit waar dat je uitgaat dat een aandeel alleen een richting gaat! Als je zo denkt over TomTom, dan kan ik super veel puts schrijven.

    Verder ben ik van mening het volgende,

    - TomTom is NIET veel beter dan andere navigatiesystemen, b.v. Mio, navman

    - TomTom is wel duurder dan zijn concurrenten

    - Er zijn inderdaard meer concurrenten uit Azie

    - Veel mensen gebruiken liever zijn mobielje voor navigatie, wilt geen grote en onhandige TomTom erbij!!! Probeer TomTom 910 in jouw zak te stoppen!

    - Zelfs KPN komt ook met navigatiedienst!

    Ik geloof steeds niet dat TomTom eind dit jaar boven 40 euro komt.

    Beleggen is vooruit kijken. Nu zit ik met verlies maar dat betekent niet dat mijn visie fout zit. Ik ga echter door met TomTom, die fundenmentaal niet meer dan 30 a 35 euro waarde heeft. Garmin is ook een goede aandeel, maar ook overwaardeerd!

    Maar ik weet ook dat de markt soms kan langtijd irrational blijft!

    We zullen zien zal ik zeggen.
  9. [verwijderd] 13 juli 2007 10:03
    alles kan maar de kans dat de sterke stijging nog lang niet teneinde is lijkt me vele malen groter dan een terugval.
    ik zou desnoods wat puts kopen ( dan is het verlies beperkt ) maar in geen geval calls schrijven, het is niet altijd "wie schrijft die blijft" :) .
    technisch is de koers uitgebroken boven alle toppen en weerstanden, de remmen zijn los voor hen die daarnaar kijken.
    fundamenteel is tomtom nog steeds een koopje.
    begin vorig jaar had het gezonde arcelor een k/w van nota bene 3,5 , nu staat het bijna 200 % hoger ( indirect berekend want het is, uiteraard, overgenomen ).
    men was bang voor een zware terugval in de meer cyclische staalmarkt, zoals men zich nu zorgen maakt om concurrentie voor tomtom.
    angst is gewoonlijk een slechte raadgever.
    tomtom is ook financiëel gezond, zelfs schuldenvrij om over kasgeld nog maar te zwijgen, en heeft een dominante positie opgebouwd ( schaalvoordelen ).
    bovendien is tomtom in korte tijd uit het niets verrezen en het zal me niks verbazen als het het langzamer groeiende garmin binnen afzienbare tijd z'n hielen laat zien.
    een bedreven management met een groot eigen belang in het bedrijf is van een niet te onderschatten waarde.
    tenslotte kun je een mio niet met een tomtom vergelijken, dat blijkt niet alleen uit mijn eigen ervaring maar ook uit consumenten-tests.
    bij mijn mio kan je niet eens kiezen uit meerdere stemmen, ik wordt gek van dat vermanende toontje ! en het ding hapert.


  10. [verwijderd] 13 juli 2007 10:39
    quote:

    NavSys schreef:

    Dat is nooit waar dat je uitgaat dat een aandeel alleen een richting gaat! Als je zo denkt over TomTom, dan kan ik super veel puts schrijven.

    Verder ben ik van mening het volgende,

    - TomTom is NIET veel beter dan andere navigatiesystemen, b.v. Mio, navman

    - TomTom is wel duurder dan zijn concurrenten

    - Er zijn inderdaard meer concurrenten uit Azie

    - Veel mensen gebruiken liever zijn mobielje voor navigatie, wilt geen grote en onhandige TomTom erbij!!! Probeer TomTom 910 in jouw zak te stoppen!

    - Zelfs KPN komt ook met navigatiedienst!

    Ik geloof steeds niet dat TomTom eind dit jaar boven 40 euro komt.

    Beleggen is vooruit kijken. Nu zit ik met verlies maar dat betekent niet dat mijn visie fout zit. Ik ga echter door met TomTom, die fundenmentaal niet meer dan 30 a 35 euro waarde heeft. Garmin is ook een goede aandeel, maar ook overwaardeerd!

    Maar ik weet ook dat de markt soms kan langtijd irrational blijft!

    We zullen zien zal ik zeggen.
    Mijn mening over jou opmerkingen (en ik zit maar voor een paar duizend euro in TomTom dus stelt niets voor)

    1) TomTom is kwalitatief WEL beter dan de B merken uit Azie. Dit komt naar voren in de afwerking en gebruiksgemak. Dit bewijzen ook veel testen van bijvoorbeeld de consumentenbond enz. Maar, en dit is veel belangrijker, in de BELEVING van de massa is TomTom kwaliteit. OF dit nu daadwerkelijk zo is of niet is niet relevant (bv ipod versus andere mp3 spelers?

    2) Klopt, maar zie 1. Dit is niet heel relevant als de kwaliteit daadwerkelijk beter is, of in de beleving van mensen beter is. Daar komt nog bij dat ik steeds minder bedrijven echt aan het prijsdumpen zijn. Mio en navman zijn er nog wel, maar je ziet ze minder in reclame uitingen dan TomTom

    3) Concurrentie is alleen maar goed, het vergroot de totale markt. De kans is alleen groter dat het totale volume alleen maar toe neemt, dus kansen voor TomTom

    4) De nieuwe One's en Go's zijn makkelijk in je zak te stoppen. En met alle respect, navigatie op een mobiel zal nooit dusdanig doorbreken onder de massa. Dat duurt nog jaren. Daar komt bij: als je navigatie op je mobiel wilt kopen mensen ook vaak TomTom software hiervoor. Zie trouwens ook hier weer het mp3 verhaal. Alle jongeren hebben telefoons met mp3 ,maar kopen toch een ipod

    Belangrijkste reden voor deze mening? zelfs mijn ouders rond de 60 hebben nu een TomTom gekocht. Omdat ze dit handig vonden, en ze bestelden ook meteen een TomTom omdat deze toch het beste was volgens hun. Als dus de gemiddelde consument (en geloof me, dat zijn mijn ouders) dit soort beslissingen neemt komt het echt goed denk ik

    Maar goed, dit is een mening. TomTom terug naar de 35 zie ik echt niet. Een daling zou best kunnen, maar op langere termijn zeker een stijging. Mede omdat steeds meer buitenlandse banken het aandeel in de gaten gaan houden.

    Ik ben benieuwd, wij hebben dezelfde informatie en 2 verschillende meningen. Time will tell
  11. [verwijderd] 13 juli 2007 11:54
    Korte termijn TIP voor wie in TomTom gelooft:

    Koop aandelen en schrijf calls 42 jul07 (=volgende week): omgerekend jaarrendement rond de 70%. Bij een optie prijs van 0,80 mag hij dus in een week 0,77 (na transactiekosten) terugvallen voordat je spijt hebt!

    Ik heb zelf zojuist 10 (gedekt!) geschreven calls 39 jul09 omgeruild in 42 jul07. Levert na aftrek van transactiekosten 650 Euro op.

    Overigens volledig met xxxMaverick eens, waar nog eens bij komt dat TomTom binnenkort als enige van de portable leveranciers de inbouwmarkt gaat bedienen. En daar gelden heel andere marges.

    Het verhaal van xxxMaverick over zijn ouders herken ik helemaal. Daarom vond ik de One XL een briljante vondst van TomTom: een optie bieden die in de ogen van de consument net effe wat mooier is dan het instapmodel en die ze dan vervolgens kopen (net als bij auto's waar het instapmodel ook het minst wordt verkocht). Dus met de Average Selling Price en marges van dit voorjaar zit het wel goed.

    Alle (goed getime-de) reclames gingen over de One XL, als jullie dat ook is opgevallen. Volgens mij hebben ze het marketingbudget ook goed in de hand gehouden. Goed management daar!
  12. [verwijderd] 13 juli 2007 12:43
    MARKET TALK: TomTom koersdoel omhoog naar EUR43 bij UBS


    AMSTERDAM (Dow Jones)--UBS verhoogt het koersdoel voor TomTom naar EUR43 van EUR35 en handhaaft het advies neutral. De bank verwacht veel van de verkeersinformatiesystemen die in de tweede helft van dit jaar in Nederland op de markt worden gebracht en vanaf 2008 ook worden geintroduceerd in andere markten. Daarnaast is de marktpenetratie van TomTom groter dan eerder werd voorzien, aldus analist David Kerstens. TomTom is volgens hem goedkoper gewaardeerd dan concurrent Garmin. Omstreeks 12.05 uur staat de producent van navigatiesystemen 0,7% hoger op EUR41,99, terwijl de AEX met 0,4% stijgt. (CHG)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31 20 5890270, amsterdam@dowjones.com



  13. [verwijderd] 13 juli 2007 14:54
    quote:

    NavSys schreef:

    Dat is nooit waar dat je uitgaat dat een aandeel alleen een richting gaat! Als je zo denkt over TomTom, dan kan ik super veel puts schrijven.
    Ik denk dat je de essentie van mijn verhaal een beetje hebt gemist: ik zoek tegenwoordig risico-reductie! Ik probeer er bewust rekening mee te houden dat ik mogelijk GEEN gelijk krijg. Dus super veel puts schrijven zou ik in dat kader NOOIT doen.

    En aan mijn recente transacties kun je zien dat ik er ook naar handel: op hoge niveau's, na een door mij gewenste stijging, begin ik geheel of gedeeltelijk calls te schrijven c.q. posities af te bouwen. Mijn eerder gegeven TIP is een voorbeeld van zo'n safe appeltje/eitje met >70% rendement op jaarbasis. Als die maar vaak genoeg lukken bouw je je rendement leuk op!

    Natuurlijk blijf ik wel in alle gevallen hopen dat ik zo vaak/veel mogelijk gelijk krijg, want dan maak ik de beste resultaten (nu 20,6% gerealiseerd, wat bij expiratie waarschijnlijk oploopt tot 22% en dan lekker op vakantie, grotendeels liquide om geen stress te hebben).
  14. [verwijderd] 13 juli 2007 17:32
    De prijs is het bewijs!

    Met mijn eerdere TIP kon je nu lekker relaxed het weekend in en daarna kalmpjes wachten tot de expiratie komende vrijdag.
  15. [verwijderd] 13 juli 2007 17:43
    Wat denk je dat ik de enorme verlies bij TomTom terugverdien? Welke optie constructies zal je aanbevelen? na expiratie volgende week?

    Vandaag tegen mijn zin 500 stuks TomTom gekocht op 42 euro. Ik heb nog 1000 stuks te kort voor 10 geschreven calls, maar dat 10 stuks calls ga ik wel sluiten volgende week vrijdag hoe dan ook. Het probleem is hoe verder?!

    Nog nog 5 puts Sept. 2007 40 euro, geschreven, dat mede dankzij u dat TomTom alleen maar omhoog. Ik ga nog puts schrijven met nog hogere uitoefeningsprijs, 46 euro b.v. Ik weet dat ik veel risico meeneem in deze constructies, maar gezien mijn enorme verlies, moet ik de risico gewoon nemen als ik snel de verlies goed maakt. Ik ga door.
  16. [verwijderd] 13 juli 2007 20:14
    quote:

    NavSys schreef:

    Wat denk je dat ik de enorme verlies bij TomTom terugverdien? Welke optie constructies zal je aanbevelen? na expiratie volgende week?

    Vandaag tegen mijn zin 500 stuks TomTom gekocht op 42 euro. Ik heb nog 1000 stuks te kort voor 10 geschreven calls, maar dat 10 stuks calls ga ik wel sluiten volgende week vrijdag hoe dan ook. Het probleem is hoe verder?!

    Nog nog 5 puts Sept. 2007 40 euro, geschreven, dat mede dankzij u dat TomTom alleen maar omhoog. Ik ga nog puts schrijven met nog hogere uitoefeningsprijs, 46 euro b.v. Ik weet dat ik veel risico meeneem in deze constructies, maar gezien mijn enorme verlies, moet ik de risico gewoon nemen als ik snel de verlies goed maakt. Ik ga door.
    tja, grotere risico's nemen omdat je geld moet verdienen dat je verloren hebt met grote risico's nemen klinkt niet logisch bij mij.....

    Trouwens ook 1 van de redenen waarom ik geen turbo's opties of wat dan ook gebruik maar pure aandelen
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 juni

    1. Fabrieksorders april (Dui)
    2. Besi beleggersdag
    3. Detailhandelsverkopen april (EU)
    4. Fastned jaarvergadering
    5. Europese Centrale Bank (ECB) rentebesluit volitaliteit verwacht
    6. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    7. Handelsbalans april (VS)
    8. ECB rentebesluit: toelichting Lagarde
  2. 07 juni

    1. Handelsbalans mei (Chi)
    2. Consumptie huishoudens april (NL)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht