Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

45,820
  • Verschill

    -0,560 -1,21%
  • Volume

    336.660 Gem. (3M) 422,3K
  • Bied

    45,600  
  • Laat

    45,880  
+ Toevoegen aan watchlist

De NL overheid met zijn grote mond!

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. tourder 14 december 2008 17:24
    Fortis-cao botst met ontslagrecht
    Gepubliceerd: 12 december 2008 13:03 | Gewijzigd: 12 december 2008 13:03
    Door onze financiële redactie
    Amsterdam, 12 dec. Fortis Bank Nederland wijkt in de nieuwe cao voor 2009 af van de door kabinet en sociale partners gemaakte afspraken over ontslagvergoedingen. In plaats van de ontslagvergoeding voor medewerkers met een inkomen van boven de 75.000 euro te maximeren op één jaarsalaris, handhaaft Fortis de oude, ruimhartigere ontslagvergoeding.
    Dat heeft een woordvoerder van het concern vanmorgen bevestigd. De afwijking van de nieuwe ontslagregeling is pikant omdat Fortis sinds begin oktober volledig in handen is van de Nederlandse overheid. Toen nam het rijk Fortis Bank Nederland, ABN Amro Bank Nederland en twee verzekeringsbedrijven van Fortis over van het Belgische holdingconcern. De staat betaalde daar 16,8 miljard euro voor.

    De maximering van de ontslagvergoeding kwam in oktober tot stand na moeizame onderhandelingen tussen kabinet, bonden en werkgevers. De discussie over een mogelijke versoepeling van het ontslagrecht, die tot politieke problemen in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie had geleid, werd ermee beslecht.

    De Fortis-woordvoerder zegt dat bewust gekozen is voor het in stand houden van de huidige regeling voor ontslagrecht via de zogeheten kantonrechtersformule. Die bepaalt dat de hoogte van de ontslagvergoeding afhankelijk is van het aantal dienstjaren, zonder dat te maximeren. De woordvoerder zegt dat deze oplossing „vanuit sociaal perspectief” de beste oplossing is voor Fortis.

    De cao voorziet verder in een loonstijging van 3,5 procent voor komend jaar, Dat is in lijn met de cao die vorige week werd afgesloten bij ABN Amro Nederland, de bank waarmee Fortis Bank Nederland op termijn moet fuseren. De Fortis-medewerkers krijgen verder per 1 maart 2009 een eenmalige uitkering van 1 procent van het dan geldende jaarsalaris.

    www.nrc.nl/economie/fortis/article209...
  2. [verwijderd] 15 december 2008 11:16
    FYI:

    Aanpassingen kantonrechtersformule (1 jan 2009)
    19-11-2008 | Auteur: Diana Simons | Reacties: 1 De kring van kantonrechters heeft besloten om de kantonrechtersformule per 1 januari 2009 aan te passen. De aanpassing heeft onder meer betrekking op de hoogte van de ontslagvergoeding en de positie van de werknemer op de arbeidsmarkt.


    Berekening dienstjaren
    De eerste verandering betreft de berekening van het aantal dienstjaren (factor A). Op basis van de huidige kantonrechtersformule tellen de dienstjaren bij de betreffende werkgever tot de leeftijd van 40 jaar voor 1, van 40 tot 50 voor 1½ en vanaf 50 jaar voor 2.
    De kantonrechtersformule die vanaf 1 januari 2009 als richtlijn zal gaan gelden houdt enerzijds meer rekening met de verbeterde arbeidsmarktpositie van jongere werknemers en anderzijds met de positie van de oudere werknemers.
    Vanaf 1 januari 2009 geldt de volgende formule:

    1. de dienstjaren tot de leeftijd van 35 jaar tellen voor ½ maandloon per dienstjaar ;
    2. van 35 tot 45 jaar voor 1 maandloon per dienstjaar;
    3. van 45 tot 55 jaar voor 1½ maandloon per dienstjaar;
    4. en vanaf 55 jaar voor 2 maanden per dienstjaar.

    Pensioengerechtigde leeftijd
    In de huidige kantonrechtersformule is bepaald dat de vergoeding niet hoger zal zijn dan de verwachte inkomstenderving tot de pensioengerechtigde leeftijd. Omdat de pensioengerechtigde leeftijd lang niet altijd samenvalt met het bereiken van de 65 levensjaar wordt de kantonrechtersformule ook op dit punt aangepast. Bij de bepaling van de vergoeding zal voor oudere werknemers rekening worden gehouden met de leeftijd waarop zij naar verwachting met pensioen zouden zijn gegaan als de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet had plaatsgevonden.

    Arbeidsmarktpositie en financiële positie
    Verder zal meer aandacht besteed worden aan de arbeidsmarktpositie van de werknemer en de financiële positie van de werkgever.
    Een werknemer, die door zijn werkgever in staat is gesteld om via cursussen en dergelijke zijn kennis bij te houden en uit te breiden, heeft een steviger positie op de arbeidsmarkt dan een werknemer die deze mogelijkheid niet heeft gehad. Een werknemer, die werkzaam is in een branche met een groot gebrek aan personeel, heeft minder bescherming nodig dan een werknemer in een sector, waarin al veel werkloosheid heerst.
    Ook zal meer rekening gehouden worden met de financiële positie van de werkgever. Kan de werkgever aan de hand van de jaarstukken aantonen dat het betalen van een volledige ontslagvergoeding financieel niet haalbaar is dan zal de kantonrechter bij het vaststellen van de hoogte van de vergoeding daarmee rekening houden.

    (bron: Intermediair.nl 19-11-2008)
2 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 04 juni

    1. Werkloosheid mei (Dld)
    2. Vacatures april (VS)
    3. Fabrieksorders april (VS)
  2. 05 juni

    1. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex diensten Caixin mei (Chi)
    3. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Dld)
    4. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (EU)
    5. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (VK)
    6. Producentenprijzen april (eurozone)
    7. Campbell Soup Q3-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht