Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ING Groep NL0011821202

Laatste koers (eur)

15,898
  • Verschill

    +0,090 +0,57%
  • Volume

    13.097.295
  • Bied

    15,860  
  • Laat

    15,920  
+ Toevoegen aan watchlist

ING - PB's en andere relevante informatie

5.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 69 70 71 72 73 ... 278 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. peter545 10 december 2009 19:11
    Oeps, 'n paar taalfouten. Daarom nu verbeterd bericht:

    Koers op 26 november 2009 (= dag vóór aankondiging emissie) = E 8,92
    Voor elke 7 aandelen kon men 6 nieúwe aandelen kopen onder bijbetaling van E 4,24.
    Gevolg: koers ná emissie is minimaal:
    {(7 x 8,92) + (6 x 4,24)} : 13 = E 6,76.
    Het aandeel doet momenteel rond de E 6,00.
    Gevolg: bijna 100% zeker zeer (!) spoedig te verwachten koerswinst = E 0,76 (Dit is 12% spoedig te verwachten koersstijging).

    De normale koers van ING ligt echter nóg hoger: vóór 26 november lag die koers rond de E 11,00.
    Gevolg: de normaliter te verwachten koers =
    {(7 x 11,00) + (6 x 4,24)} : 13 = E 7,88.

    Recap: de spoedig (!) te verwachten koers ligt tussen de E 6,76 en E 7,88.
    Ieder die nog geld over heeft: inkopen die hap!
  2. loosloos 11 december 2009 08:01
    www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ing_gr...

    vr 11 dec 2009, 07:34

    ING betaalt de staat op 21 december terug
    AMSTERDAM (AFN) - ING betaalt de Nederlandse staat een deel van het aan de bank en verzekeraar geleende geld op 21 december terug. Dat maakte ING vrijdag bekend.

    Het gaat om 5 miljard euro van de totale lening van 10 miljard euro. In totaal moet ING 5,606 miljard euro betalen. Bovenop het geleende bedrag komt nog een rente van 259 miljoen euro en 347 miljoen euro als premium.

    De Nederlandse staat en ING kwamen eerder dit jaar een vervroegde terugbetaling overeen. ING betaalt dit deel van de lening terug met de claimemissie van 7,5 miljard euro die het bedrijf deed. ING verwacht de emissie af te ronden op 21 december.
  3. [verwijderd] 11 december 2009 11:52
    www.irishtimes.com/newspaper/breaking...

    Evolution Securities, in a note today, called ING "an excellent buying opportunity" and said it was likely to repay the rest of its aid with an IPO for a minority of the unit.

    KBW and Cheuvreux both upgraded ING to "market perform" as well.
  4. forum rang 10 voda 11 december 2009 15:26
    Boete ING over restant staatssteun kan lager-SNS


    AMSTERDAM (Dow Jones)--SNS Securities schat in dat de terugbetaling van de steun aan de Nederlandse staat een boete van 30% met zich mee kan brengen in plaats van een eerdere 50% over de resterende uitstaande schuld van EUR5 miljard. Analist Maarten Altena van SNS verwacht dat ING laag zal inzetten bij de onderhandelingen over deze boete die nu van start gaan. Over de aflossing van de eerste EUR5 miljard betaalt ING een boete van 7% tegen aanvankelijk 50%. Altena beoordeelt de algehele gang van zaken over de terugbetaling van de steun van EUR10 miljard als positief. De Nederlandse staat verschafte deze steun in ruil voor aandelen ING zonder stemrecht. Hij hanteert een buy-advies op het aandeel ING met een koersdoel van EUR7,50. Het aandeel ING noteert vrijdag rond 10.00 uur 5,8% hoger op EUR6,38, volgens Altena op basis van een technisch herstel en de positieve perceptie bij beleggers dat de boete een stuk lager zal uitvallen. De AEX gaat met 1,2% omhoog. (ANS)



    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com



  5. forum rang 10 voda 11 december 2009 16:09
    bij mercurius
    12 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Conijn, F.

    Frits Conijn

    Help! Het personeel loopt weg

    De effectenhuizen rollen tegenwoordig vechtend over straat. Vooral in Groot-Brittannië is sprake van talrijke rechtszaken, vuige beschuldigingen en zelfs doodsbedreigingen. De Londense City smult van alle schandaalverhalen.

    Zo is effectenhuis BGC aangeklaagd door zijn grootste concurrent, Tullett Prebon. BGC zou tientallen miljoenen Britse ponden spenderen om handelaren weg te roven bij Tullett Prebon. Niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook in de Verenigde Staten en in verre Aziatische oorden als Singapore en Hongkong. Tullett Prebon eist bij de rechter een schadevergoeding van maar liefst $ 1 mrd. De overgestapte handelaren zouden zich niet houden aan hun concurrentiebeding.

    BGC en Tullett Prebon zijn zogenoemde inter-dealer brokers. Deze partijen staan tussen de grote zakenbanken in. Als bijvoorbeeld Goldman Sachs of Merrill Lynch betrokken is bij een emissie van een obligatielening of bij een beursgang en aandelen in de markt moet zetten, benaderen zij een dergelijke makelaar. Dan blijven de koper en verkoper onbekenden voor elkaar. Deze inter-dealer brokers nemen geen eigen posities in en lopen dus een relatief beperkt risico.

    Juist in de tweede helft van verleden jaar hebben de inter-dealer brokers goede zaken gedaan. Door het wegvallen van grote partijen als Lehman Brothers kostte het weinig moeite om de mooiste koopjes in de wacht slepen. De winsten liepen bij de overgebleven partijen op tot grote hoogte en van vuiltjes aan de lucht leek geen sprake.

    Als de bomen tot in de hemel groeien, wordt het tijd ruzie te maken over de opbrengst van de houtkap. Dus ontstonden grote onenigheden over de hoogte van de bonussen. Dertig handelaren van Tullett Prebon claimden £ 23 mln bij hun werkgever. Die weigerde te betalen en een leger advocaten liep zich warm.

    BGC zag zijn koren bloeien, benaderde deze ontevreden handelaren en beloofde hun een mooie salarisverhoging. Dit tot woede van Terry Smith, een van de bazen van Tullett Prebon. In een Britse zondagskrant liet hij weten dat Tony Verrier van BGC niet meer is dan een 'dode gladiator'. 'Ik zou hem het liefst levend begraven.' In de financiële wereld, waar het fatsoen in ieder geval voor de bühne hoogtij viert, is een dergelijk taalgebruik hoogst ongebruikelijk. Smith liet dan ook snel weten verkeerd geciteerd te zijn.

    Tom Stevenson was een van de brokers van Tullett die werden benaderd door BGC. Hij weigerde op het aanbod in te gaan en werd door de rechter opgeroepen om zijn verhaal te vertellen. Maar zijn getuigenis werd uitgesteld toen hij telefoontjes kreeg waarin hij en zijn gezin met de dood werden bedreigd. Voordat de rechtszaak wordt voortgezet, wil de magistraat eerst luisteren naar de opgenomen gesprekken en achterhalen wie de bedreigingen heeft geuit.

    Effectenhuizen zijn zo goed of slecht als hun handelaren. Kijk maar de perikelen rond het Nederlandse Van der Moolen. Toen daar de beste medewerkers hun arbeidscontract opzegden, was het einde nabij. De opengevallen gaten waren niet meer met een vergelijkbare kwaliteit op te vullen.

    Bij Tullett Prebon geldt een soortgelijk verhaal. Door het vertrek van de talentvolle traders moest deze inter-dealer broker half november een omzetdaling wereldkundig maken van meer dan 9%. De wanhopige pogingen het personeel te behouden zijn dan ook niet zo moeilijk te verklaren. Al schiet de paniek in dit geval natuurlijk wel erg ver door.

    Frits Conijn is redacteur van Het Financieele Dagblad.

    'Hij is een dode gladiator. Ik zou

    hem het liefst

    levend begraven'

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  6. forum rang 10 voda 11 december 2009 16:25
    Wederopstanding
    11 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Wolzak, M.

    Martine Wolzak

    Het aandeel ING leek gisteren plotsklaps helemaal geen last meer te hebben van 'het drukkende effect' van de claimemissie. De koers spoot met 7,5% omhoog naar euro 6,03. Volgens handelaren en analisten zit er nog meer in het vat.

    Sinds ING op maandagochtend 26 oktober een claimemissie aankondigde van euro 7,5 mrd, is de koers van de bank-verzekeraar met een derde naar beneden geduikeld. De claimemissie betekent een enorme verwatering van het bezit van de huidige aandeelhouders. 'Er komen 1,7 miljard aandelen bij. Dat is pijnlijk', zegt Geoffrey Leloux van Keijser Capital.

    Bij een claimemissie moet een belegger die zijn belang niet wil laten verwateren, gebruikmaken van zijn recht op eerste koop van aandelen tegen een (hopelijk aantrekkelijke) korting. ING-aandeelhouders hebben daarvoor de tijd tot en met volgende week dinsdag. Maar velen blijken de investering niet te willen doen. Ze verkopen hun claim en dat drukt de koers van het aandeel.

    Zelfs op dagen dat andere Europese banken en verzekeraars het goed deden, drukte de claim de afgelopen twee weken de koers van ING. Gisteren dus niet. De bank-verzekeraar profiteerde net als de rest van de markt donderdag van het herstel van de beurzen, na de schok van de kredietverlaging voor Griekenland. Dat herstel ging bovendien gepaard met een zeer hoge omzet van 125 miljoen stukken.

    Sommige handelaren en analisten zagen in de koerssprong de eerste tekenen van de spurt die een koers meestal maakt na afloop van een claimperiode. Neem TomTom. De autonavigatieproducent kondigde in juni een claimemissie aan. Tijdens de claimperiode schoot de koers naar beneden, om vervolgens hard op te lopen. 'Dat gaan we met ING ook weer zien', zegt een Amsterdamse optiehandelaar. De claimperiode voor ING loop echter pas volgende week dinsdag af. 'Veel beleggers hebben hun keus al gemaakt. Ze doen mee, of ze hebben hun claims al aangeboden', zegt handelaar Cees Smit van Today's Beheer. 'Daardoor zie je het drukkende effect op de koers nu al afnemen.'

    Niet alleen de wetmatigheid dat koersen opveren na de afhandeling van een claim, duidt op verder herstel van het aandeel ING. De koersdoelen die analisten afgeven voor de bank-verzekeraar, zijn ook aanmerkelijk hoger dan het huidige niveau. Gisteren kwam Keefe Bruyette & Woods, een Londense zakenbank die zich exclusief richt op de financiële sector, met een adviesverhoging voor ING en een koersdoel van euro 8,50. Volgens de Londense analisten is het aandeel ING goedkoop, ook als je alle risico's die de bank als gevolg van de kredietcrisis loopt, meeweegt. 'De beloningen wegen zwaarder dan het risico.'

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  7. forum rang 10 voda 11 december 2009 16:41
    Fors minder overnames en fusies in 2009
    11 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Tankus, A.

    Arnold Tankus

    Amsterdam

    Het aantal fusies en overnames is het afgelopen jaar wereldwijd aanzienlijk gedaald. Dat komt vooral doordat veel private-equitypartijen van de markt zijn verdwenen. Het totale bedrag dat met de transacties is gemoeid, daalde van begin dit jaar tot eind november met 56% tot $ 600 mrd.

    Dit blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Het is volgens de organisatie de sterkste daling sinds 1995. Het overgrote deel van de krimp is toe te schrijven aan een sterke afname van fusies en overnames in de Oeso-landen: van $ 1000 mrd in 2008 naar $ 454 mrd dit jaar.

    Björn van der Klip, advocaat bij Stibbe en gespecialiseerd in fusies en overnames, ziet de dalende trend dagelijks terug in zijn werk. 'De hausse aan transacties kwam de afgelopen jaren voor een groot deel van private equity, die met schuld bedrijven opkocht. Het is evident dat dit soort partijen door de kredietcrisis grotendeels uit de markt zijn', zegt Van der Klip. Toch hebben advocaten nog steeds veel werk: 'De transacties die we momenteel doen zijn bewerkelijker en duren langer.' Volgens de advocaat zijn bedrijven, veel meer dan voorheen, beducht voor risico en wordt een boekenonderzoek momenteel uitvoeriger gedaan dan in de afgelopen jaren. 'Ook financiering is voor bedrijven een stuk moeilijker geworden. Het kost daarom allemaal meer tijd.'

    Het zijn vooral zakenbanken die last hebben van de dalende volumes. Zij worden veelal betaald in een percentage van de omzet van de transactie. 'Ook daar zie je dat banken dit compenseren door zich op herstructurering van bedrijven te richten', zegt Van der Klip. Zakenbanken verdienden dit jaar veel geld met het in de markt zetten van bedrijfsobligaties voor herfinanciering van bedrijven.

    Hans Schenk, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in fusies en overnames, is niet rouwig om de ingezette daling. 'Op de lange termijn moeten we hier gelukkig mee zijn: fusies en acquisities genereren nauwelijks meerwaarde voor de economie.' Volgens Schenk hebben 80% van de fusies en overnames die de afgelopen jaren zijn gepleegd nauwelijks waarde gecreëerd. 'Bedrijven hebben vooral veel middelen over de balk gegooid', stelt de hoogleraar.

    Schenk legt uit dat fusies de afgelopen jaren in golven op gang zijn gekomen. In de tweede helft van de jaren negentig was er sprake van een explosie aan 'strategische fusies', met name de telecomsector deed toen grote overnames. Vanaf 2003 heeft vooral private equity zich geroerd op de overnamemarkt door met geleend geld op overnamepad te gaan. In Nederland werden op deze wijze NXP, Stork en VNU van de beurs gehaald. Volgens Schenk zouden bedrijven zich nu veel meer moeten richten op interne groei.

    Ook de opkomende markten, waar consolidaties de laatste jaren sterk waren gegroeid, zagen deze het afgelopen jaar met 40% afnemen. Marktvorsers verwachten dat het aantal fusies en overnames volgend jaar weer toeneemt, met name in de opkomende markten.

    Minder maar meer

    Nut van een fusie

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  8. [verwijderd] 14 december 2009 16:32
    4-Star Stocks Poised to Pop: ING Group

    By Brian D. Pacampara
    December 14, 2009 | Comments (0)

    Based on the aggregated intelligence of 145,000-plus investors participating in Motley Fool CAPS, the Fool's free investing community, Dutch financial services giant ING Groep (NYSE: ING) has earned a respected four-star ranking.

    On CAPS, 94.2% of the 1,000 members who have rated ING believe the stock will outperform the S&P 500 going forward. These bulls include a2investments and All-Star mrindependent, who is ranked in the top 1% of our community.

    Late last month, a2investment singled out ING as a bargain worth banking on: "High quality bank with valuable assets, now at fire sale prices."

    In a pitch from last week, mrindependent expanded on the stock's recent weakness as a great chance to pounce:

    ING recently had to "eat crow" when the pricing of its recent rights offering came in below expectations. After the rights offering, the company's book value per share ought to be ... more than the current share price. The future for ING, which is a global financial powerhouse, includes disposing of all of its insurance assets. ... This leaves a lot of valuable banking and investment management operations. Volatility will be high for this stock, but the next big move ought to be up. If not, I will be patient.

    www.fool.com/investing/general/2009/1...

    Who knows...
  9. [verwijderd] 14 december 2009 16:35
    "Arkadi Kuhlmann, president and CEO of ING Direct has seen an influx of new customers since the recession took hold."

    More Clever Economic Indicators
    Knowledge@Wharton, 12.12.09, 12:00 PM EST
    Professors, economists and company chiefs share some off-the-beaten-path insights.

    For some bankers, the careful consumer is actually good for business. Arkadi Kuhlmann, president and CEO of ING ( ING - news - people ) Direct--an online bank based in Wilmington, Del., that advertises low fees and simple ways to save -- has seen an influx of new customers since the recession took hold. The number of children's savings accounts jumped 28% this year, for example. "Parents are opening accounts for their children and teaching them how to save," he says. "I think Americans have gotten the message of getting your debt down. ... We're not going back to the way it was before. ... I haven't talked to a person in the last year who hasn't cut back on a trip, decided against a purchase or scaled back in some way. ... People are saving. And they're actually reducing their debt more than they're saving."

    www.forbes.com/2009/12/11/economic-in...

    Who knows...
  10. forum rang 10 voda 14 december 2009 16:49
    Vragen aan Wellink
    14 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Vliet, H. van

    Een economie die weer aantrekt, goede Amerikaanse banencijfers. We zouden haast vergeten dat de crisis van 2008 vooral een financiële is. Sinds banken zeer soepele boekhoudregels mogen hanteren, hoor je niemand meer over de gezondheid van banken. Als je naar Amerika kijkt, dan gaat het slechter met de huizenmarkt, met hypotheek- en creditcardbetalingen en dalen de prijzen voor commercieel vastgoed. Ook Europese banken krijgen steeds meer te maken met slechte leningen. Dubai is echt geen uitzondering.

    En dan zijn er nog meer vragen: hoe zit het met de OTC-derivatenmarkt? De off balance-activiteiten van banken? De markt voor commercial paper? De hefbomen? En de vergiftigde producten? Graag zou ik van de heer Wellink van DNB willen horen hoe slecht de situatie bij banken nu werkelijk is. Want ik krijg steeds meer het gevoel dat de bankensector technisch failliet is.

    Daarnaast beginnen de schulden van de VS, Japan en Groot-Brittannië parabolisch op te lopen. Wie gaat dat volgend jaar allemaal financieren? De wekelijkse veiling van U.S. Treasuries is geen geweldig succes, dus hoe lang kan de Fed met zijn primary dealers staatsschuld blijven opkopen? Ook deze vragen zou ik graag door DNB beantwoord willen zien. Het wordt tijd dat de toezichthouder ons vertelt hoe goed of slecht de situatie is.

    Hans van Vliet, Amersfoort

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  11. forum rang 10 voda 14 december 2009 16:52
    Begin van een bubble (wel toepasselijk)?

    Markt hefboomleningen komt weer op gang
    14 december 2009, 7:54 uur | FD.nl
    De markt voor leningen aan bedrijven met weinig onderpand, de zogeheten hefboomkredieten, lijkt weer te groeien.

    Vorige week zei kauwgomfabriek Wrigley te werken aan een herfinanciering van $ 3,5 mrd aan risicovolle leningen. Dat is het grootste bedrijf tot nu toe dat officieel zegt hiermee bezig te zijn. Volgens bronnen werkt ook de maker van auto-onderdelen Cooper-Standard aan een herstructurering van $ 3,7 mrd aan gevaarlijke schulden.

    Groeiende belangstelling beleggers

    Dat risicovolle bedrijven - het gaat om bedrijven met een kredietoordeel van BB+ of lager - weer kunnen onderhandelen over hun kredietvoorwaarden, is het gevolg van groeiende belangstelling bij beleggers. Banken die hefboomkredieten verschaffen hadden jarenlang de gewoonte om ze door te verkopen aan derden. Die markt is sinds de kredietcrisis en vooral sinds de val van Lehman, vorig jaar september, vrijwel stil komen te liggen.

    Beleggers hebben dit jaar per saldo $ 4,32 mrd in deze markt gestoken, na twee jaar van een netto uitstroom. De grotere vraag naar slechte leningen heeft geleid tot een druk op de rentemarge.

    Daardoor kunnen banken op hun beurt weer goedkopere kredieten geven. 'De groei van de markt voor deze leningen maakt het voor banken mogelijk om meer risico te nemen. Ze zijn er iets geruster op dat er een stevige beleggersbasis is', zegt Scott Baskind van Invesco in New York. 'Bedrijven zoeken langere looptijden en lagere rentes.'

    Lagere rentelasten

    De verbetering is ook zichtbaar in de S&P/LSTA 100, een index voor hefboomleningen. De koersen liggen nu boven de 85% van de nominale waarde, waar dat een jaar geleden nog 59% was. De gemiddelde risico-opslag van hefboomleningen is gedaald naar 5,12%. Ter vergelijking: in december 2008, op het dieptepunt van de markten, was dat ruim 11%. Ofwel: een bedrijf dat een miljard nodig heeft, is jaarlijks zestig miljoen goedkoper uit met rentelasten.

    Ondanks de recente opleving is de markt nog lang niet wat hij was in de periode voor de zomer van 2007. Dit jaar hebben banken in de VS nog maar $ 141 mln uitgeleend aan ondernemingen met een laag kredietoordeel. Dat is 47% minder dan in 2008 en een schijntje vergeleken met de $ 866 mln uit 2007.

    Opleving in markt overnamekrediet (10 november 2009)
    Schuldafbouw op volle snelheid (15 september 2009)
    Korte termijn staat centraal (25 augustus 2009)

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  12. forum rang 10 voda 15 december 2009 16:11
    ING komt kredietafspraak na
    15 dec 2009, 15:18 uur

    AMSTERDAM (AFN) - ING voldoet aan een afspraak met de staat om dit jaar minstens 25 miljard euro uit te lenen aan Nederlandse bedrijven en consumenten. Dit zei directeur Nick Jue van ING Nederland dinsdag tijdens een bijeenkomst met journalisten.

    Banken staan onder druk om de kredietverlening weer op gang te krijgen, waarmee de economie kan worden aangejaagd. De financiële instellingen zijn door de kredietcrisis en de recessie voorzichtiger met het uitlenen van geld.

    ING en de Nederlandse staat sloten in januari een garantieregeling af voor de Amerikaanse hypothekenportefeuille van het concern. Daarbij deed ING de toezegging. Volgens Jue is de kredietverlening dit jaar met meer dan 4 procent gegroeid ten opzichte van 2008. ,,Die 25 miljard euro gaan we halen.''

    Nieuwe diensten

    Omdat ING omvangrijke staatssteun heeft gekregen moet het van de Europese Commissie een groot aantal onderdelen, waaronder de verzekeraar, afstoten. Verder mag ING in Nederland geen prijsleider zijn. Jue zei dat hij hiervan geen negatieve invloed verwacht op zijn bedrijfsvoering. Op de spaarmarkt zijn volgens hem prijsvechters die altijd hogere spaartarieven hanteren dan ING.

    Jue ging verder in op enkele nieuwe diensten die de bank volgend jaar lanceert. ING komt met applicaties voor de iPhone waarmee klanten met de telefoon van Apple mobiel kunnen bankieren. Verder komt ING met een applicatie waarmee rekeninghouders eenvoudig hun uitgaven in kaart kunnen brengen en vergelijken met andere vergelijkbare rekeninghouders.

    De topman vroeg ook nog aandacht voor het feit dat ING de kas in zijn nieuwe bankkantoren handhaaft. SNS Bank maakte eerder dit jaar bekend de kas in zijn filialen af te schaffen. Jue erkende dat het een relatief dure dienst is. Hij denkt echter dat veel klanten toch hechten aan de mogelijkheid om aan de balie kastransacties te doen.

  13. forum rang 10 voda 15 december 2009 16:16
    AFM handhaaft meldingsplicht short gaan
    15 dec 2009, 13:52 uur

    AMSTERDAM (AFN) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een meldingsplicht voor beleggers die speculeren op koersdalingen van financiële aandelen verlengd. Dit maakte de toezichthouder op de financiële markten dinsdag bekend.

    Het zogenoemde 'short gaan', of 'short selling' in financiële aandelen werd op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 tijdelijk verboden. Het speculeren op koersdalingen werd gezien als een van de oorzaken van de problemen op de financiële markten.

    De AFM zei het belang van 'short selling' voor een goede werking van de financiële markten te onderkennen. De beurswaakhond zal de meldingsplicht intrekken als de marktomstandigheden het toelaten.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 504 5999))

  14. forum rang 10 voda 15 december 2009 16:46
    Wellink: draai stimuleringspakketten niet te snel terug


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Overheden moeten hun steunmaatregelen om de economie stimuleren niet te snel afbouwen, zegt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag in een interview met RTL-Z.

    De 's morgens naar boven bijgestelde ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doen daar volgens Wellink niets aan af. "Het herstel kwam wat sneller dan verwacht."

    De situatie is nog onverminderd "fragiel", aldus Wellink. Hij ziet de werkloosheid nog oplopen en ook de situatie in de financiele sector noemt hij fragiel.

    Daarom moeten overheden volgens de bankier terughoudend zijn met het terugdraaien van "budgettaire en monetaire stimulansen". "Als we die ineens zouden stoppen, dan hebben we een groot probleem."

    Wellink wijst op de "valse starten" die de economie in Japan in de jaren-90 maakte. Deze waren volgens hem het gevolg het te vroeg intrekken van maatregelen bij de eerste tekenen van herstel, waardoor "de zaak weer verziekt" werd.

    Op termijn zal de begroting evenwel op orde worden gebracht. Nederland zou er goed aan doen dit in lijn met andere Europese landen te doen. De landen hebben zich voorgenomen gedurende 2010 en 2011 een begin te maken, waarna ze in 2013 weer zouden moeten voldoen aan afgesproken criteria.

    Na Wellink trad minister Wouter Bos van Financien op in een interview voor de zender. Ook hij wil ervoor hoeden te snel te beginnen met bezuinigen en zei "pas in 2011 orde op zaken" te willen stellen. In april zal de regering met plannen komen om in totaal zo'n EUR36 miljard te bezuinigen.

    In het dagblad De Telegraaf van dinsdag opperde Wellink de limiet van EUR100.000 op de garantie van van spaargeld onder het depositogarantiestelsel te verlagen. "In crisistijd moet je die grens niet verlagen, maar je moet je voor de toekomst wel afvragen of dat niet te hoog is. Je nodigt bankiers uit tot forse risico's om geld aan te trekken met hoge rentes en als het misgaat, betaalt het collectief."



    Door Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-5890270
  15. forum rang 10 voda 15 december 2009 16:57
    Nog niet achterover
    15 december 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Grol, C.

    Carel Grol

    Ongeacht de uitkomst ervan, heeft de claimemissie van ING in ieder geval één positief effect. De omzetten op de AEX-index blijven tot ver in december stevig op peil.

    Het is een van de vele ongeschreven beursregels: ergens in december drogen de omzetten op. Banken en handelaars sluiten de boeken en maken aan het eind van het jaar letterlijk hun balans op. Na elf maanden van drukke handel - daarbij aantekenend dat het ook zomers vaak rustig is - worden 'de posities gladgestreken', risico's zoveel mogelijk gemeden en kabbelt de AEX-index lusteloos het jaar uit.

    De laatste jaren zit er enigszins de sleet op het beeld van een wegstervende beurs. In de voorbije twee jaar is dat onlosmakelijk verbonden met de kredietcrisis. Toen de banken op 12 december 2007 besloten om gezamenlijk de liquiditeitsproblemen aan te pakken, explodeerde de AEX-omzet prompt tot 243 miljoen stukken.

    De eerste twee weken van december vorig jaar kampte de beurs met de naweeën van het ingestorte Lehman Brothers. Negen dagen eindigde de AEX met een omzet boven de honderd miljoen stukken. Ter vergelijking: in de eerste helft van december 2004 gebeurde dat maar vier keer.

    Dit jaar waren er genoeg voortekenen voor een rustig december. Sinds het dal in maart is de beurs fors opgelopen, dus er is geen reden meer om nu nog drastisch te gaan beleggen. De onzekerheid rond eerst Dubai en daarna Griekenland kon daarbij nog net dat zetje zijn om het behaalde rendement veilig te stellen. Achteroverleunen en alleen ingrijpen bij paniek leek een aantrekkelijke strategie.

    Kijkend naar de omzetten ontstaat echter een heel ander beeld. Vorige week waren er drie dagen dat de omzet de 150 miljoen passeerde. Vrijdag werden er in de AEX zelfs meer dan 200 miljoen stukken verhandeld.

    Dat alles heeft te maken met de claimemissie van ING, die euro 7,5 mrd wil ophalen. Die bank is al een week goed voor minstens de helft van de handel. Vrijdag werden er net geen 125 miljoen aandelen ING verhandeld, meer dan 60% van het algehele AEX-volume.

    De handel in het aandeel van de te splitsen bank-verzekeraar heeft sinds het begin van deze maand een enorme vlucht genomen. Vorige week zeiden handelaren nog dat vooral buitenlandse grote institutionele beleggers, hedgefondsen en high frequency-handelaren erg actief waren in het fonds. Maandag verwisselden 90 miljoen aandelen ING van eigenaar.

    Vandaag loopt de claimemissie af. Ongetwijfeld zal het rustiger worden, zowel rond het aandeel als in de AEX. Dus als de situatie rond Dubai en Griekenland niet escaleert, is het weldra tijd om achterover te leunen.

    De AEX drijft op ING

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  16. forum rang 10 voda 16 december 2009 16:34
    2e UPDATE: ING claimemissie geslaagd


    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'ING claimemissie voor 97% ingeschreven' om extra informatie toe te voegen)



    Door Bart Koster en Archie van Riemsdijk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Beleggers hebben ingetekend op 97% van de nieuwe aandelen van de claimemissie ING Groep nv ter waarde van EUR7,5 miljard, meldde het bedrijf woensdag.

    Met de opbrengst kan ING voor het jaareinde de eerste helft terugbetalen van de EUR10 miljard staatssteun die de bank en verzekeraar eind vorig jaar ontving.

    In totaal werden ingetekend op EUR1,715 miljard nieuwe aandelen, die bestaande aandeelhouders van ING konden kopen voor EUR4,24 per stuk, een korting van 37% ten opzichte van de slotkoers van 26 november. De inschrijving ging op vrijdag 27 november van start en sloot dinsdag 15 december om 15.00 uur.

    Met een inschrijvingspercentage van 97% is de claimemissie succesvol, stelt analist Maarten Altena van SNS Securities. Hij wijst erop dat eerder deze week op de claimemissie van het Britse Lloyds Banking Group plc - met GBP13,5 miljard de grootste ooit - voor 95% werd ingetekend. Altena, die een buy-advies hanteert, stelt verder dat beleggers zich nu weer kunnen richten op de onderliggende waarden, en de onzekerheid over de kapitaalpositie kunnen laten varen.

    De resterende 3% van de emissie, of 53,4 miljoen aandelen, werd woensdag geplaatst bij institutionele beleggers buiten de VS en publiek aangeboden aan beleggers in de VS, voor een prijs van EUR6,68 per aandeel.

    Het aantal uitstaande aandelen ING zal door de claimemissie bijna verdubbelen tot ruim EUR3,831 miljard. De nieuwe aandelen zullen naar verwachting vanaf 21 december verhandelbaar zijn.

    Het aandeel ING noteert woensdag omstreeks 15.15 uur 3,6% hoger op EUR6,81, terwijl de AEX met 0,6% oploopt.



    - Door Bart Koster en Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com



  17. forum rang 10 voda 16 december 2009 16:39
    Banksector hoger op mogelijk uitstel kapitaaleisen


    (Update van eerder gepubliceerd bericht om onder andere actuele koersen toe te voegen)



    AMSTERDAM (Dow Jones)--De aandelen van veel Europese banken noteren woensdagmiddag stevig hoger, op hernieuwde speculatie dat plannen om wereldwijd hogere kapitaaleisen te stellen aan banken zullen worden uitgesteld. Vertraagde invoering van de strengere kapitaaleisen door toezichthouders zou banken meer tijd geven om te herstellen van de financiele crisis en om de ontvangen staatssteun terug te betalen.

    Het zou tevens de druk op banken verlichten om nieuwe aandelen uit te geven om zo te kunnen voldoen met de strengere normen voor de kapitaalpositie.

    Het Basel Committee on Banking Supervision, de koepel van banktoezichthouders, zal naar verwachting tegen eind 2012 starten met de introductie van hogere kapitaaleisen, maar zou de banken nu meer tijd kunnen geven om zich aan te passen aan de strengere regels.

    "Investeerders reageren duidelijk positief op de gedachte dat banken niet meteen onder druk komen te staan om te voldoen aan de kapitaaleisen", zegt analist Joseph Dickerson van Execution.

    Vooral aandelen van Duitse banken, zoals Commerzbank AG (+6,2%) en Aareal Bank (+6,3%) reageren positief op de speculatie, wat samenhangt met de zogenoemde stille participaties, of niet stemgerechtigde aandelen, van de Duitse overheid in Duitse financials. Deze stille participaties zouden onder toekomstige Basel-boekhoudregels waarschijnlijk worden gediskwalificeerd.

    In de Euro Stoxx 50-index staan Deutsche Bank (+4,5%) ING Groep nv (+3,7%), Credit Suisse Group AG (+2,8%) UBS Ag (+2,1%), BNP Paribas (+1,9%) en Societe Generale (+1,9%) bij de sterkste stijgers. De Franse bank Natixis klimt 5,4% en in Brussel stijgt KBC Groep nv 3%.

    Banken en beleggers hadden de kosten van hogere kapitaaleisen al grotendeels ingeprijsd in hun winsttaxaties voor de komende jaren. Als banken meer tijd krijgen om te herstellen van hun verliezen en wellicht verwatering van het aandeel door een claimemissie kunnen uitstellen, dan zal dit een positief effect hebben op de aandelenkoersen, zeggen analisten.

    Eerder vandaag blonk de financiele sector in Tokio al uit, nadat de Japanse zakenkrant The Nikkei berichtte dat het Basel Committee de banken meer dan tien jaar de tijd zou geven om aan de strengere kapitaalregels te voldoen.



    - Door William Launder en Martijn Mom; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201; martijn.mom@dowjones.com

  18. forum rang 10 voda 16 december 2009 17:06
    Mooi is dat!

    Nieuwe betaalpas gekraakt
    16 dec 2009, 08:47 uur

    AMSTERDAM (AFN) - Onderzoekers van de universiteit van Cambridge zijn erin geslaagd het nieuwe systeem van betalen, dat de Nederlandse banken in 2012 in ons land willen invoeren, te kraken. In het VPRO-programma Goudzoekers is te zien hoe ze met de pas van iemand anders, buiten diens medeweten, een transactie konden verrichten.

    In het nieuwe systeem wordt niet gebruik gemaakt van een magneetstrip op het betaalpasje, maar van een zogeheten EMV-chip. De magneetstrip heeft als nadeel dat criminelen door skimmen, het manipuleren van de betaalterminal, geld van de rekening van derden kunnen halen.

    Een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Banken zegt over de uitzending dat het nieuwe systeem ,,stukken veiliger'' is dan het bestaande en dat de gegevens minder makkelijk te kopiëren zullen zijn. Ze zegt ook dat 100 procent veiligheid nooit te garanderen is.

  19. forum rang 10 voda 16 december 2009 17:29
    Claim zorgt voor wilde rit ING
    16 december 2009, 7:20 uur | FD.nl
    2Door: Gijs den Brinker en Martine Wolzak
    De claimemissie van ING was pijnlijk voor zittende aandeelhouders, maar een feest voor de beurs en de professionele handel.

    De aankondiging dat ING euro 7,5 mrd wil ophalen met een claimemissie lokt eind oktober zoveel handel uit, dat de systemen van de beurs het niet meer aankunnen. Op 27 oktober om half vijf 's middags, een uur voor het slot van de handel, legt de Amsterdamse beurs de handel in het aandeel ING stil.

    'Op een bepaald moment stond de teller op een miljoen ingelegde orders voor ING. Dat is meer dan het tienvoudige van een normale dag', zegt Cees Vermaas, hoofd van de Europese aandelenhandel van beursbedrijf NYSE Euronext.

    Verwateren

    De uitgifte van 1,7 miljard nieuwe ING-aandelen schrikt beleggers af. Een aandeelhouder die zijn belang niet wil laten verwateren, moet gebruikmaken van zijn recht op eerste koop, de zogeheten claim. Voor elke zeven aandelen die hij reeds bezit, mag hij er zes nieuwe bijkopen voor euro 4,24 per stuk.

    In die prijs zit weliswaar een forse korting, maar voor veel beleggers blijft de investering te groot. Zij doen al voordat de emissie van start gaat afstand van hun stukken. Het gevolg is een koersdaling van 20% op de dag van de aankondiging en een gecrasht beurshandelssysteem op dag twee.

    'High frequency-handelaren'

    Euronext-directeur Vermaas wijt de ongekende orderstroom vooral aan de zogeheten 'high frequency-handelaren', die profiteren van kleine prijsverschillen door met hoge snelheid effecten te kopen en te verkopen. De beurs heeft inmiddels de handelssoftware aangepast, zodat een volgende keer de systemen gewoon blijven draaien. Drukke dagen als die rond de claimemissie van ING, zijn goed voor de inkomsten van de beurs.

    Ook als de claimemissie op 30 november daadwerkelijk van start gaat - vanaf die dag worden de claims en de aandelen los van elkaar verhandeld - blijven de omzetten extreem hoog. Vanaf dat moment tot gisteren, het slot van de claimperiode, zijn bijna een miljard aandelen verhandeld. Dat is het viervoudige van de normale volumes.

    Nieuw spel

    Tijdens deze periode ontstaat er een nieuw spel waar high frequency-traders als de Amsterdamse optiehuizen Optiver en All Options van profiteren. Door het grote aanbod van claims, die het recht geven om nieuwe aandelen bij te kopen, ontstaat er een prijsverschil van minder dan een cent tussen de theoretische beurskoers op basis van de claimprijs en de beurskoers van de aandelen. High frequency-handelaren zijn er in gespecialiseerd om met hulp van snelle computers dit soort prijsverschillen weg te handelen. Het gaat om centenwerk. Maar omdat zij dit spel op grote schaal spelen, verdienen ze er toch goed aan. 'Wij hebben dit spel de afgelopen weken groot gespeeld', zegt een handelaar van een groot Amsterdamse handelshuis die niet met naam genoemd wil worden.

    Enkele dagen voor het aflopen van de emissie droogt de verkoopdruk van beleggers op die niet mee willen doen aan de emissie. Beleggers beginnen weer naar de waarde van het aandeel ING te kijken op basis van toekomstige winstverwachtingen en realiseren zich dat de koers van het aandeel sinds de aankondiging van de emissie op 26 oktober fors is gedaald. Er ontstaat een oplevingsrally in de afgelopen dagen, die opnieuw gepaard gaat met grote omzetten. Alleen gisteren, de dag dat de emissie afliep, zakt de omzet wat in.

    Geslaagd

    Voor ING is de emissie hoe dan ook geslaagd. Een groep begeleidende banken onder leiding van Goldman Sachs heeft de emissie gegarandeerd. Eventuele claims die niet zijn uitgeoefend, zullen de komende dagen in een zogeheten rompplaatsing alsnog worden verkocht. Maandag kan er voor het eerst in de 1,7 miljard nieuwe aandelen gehandeld worden. Het is de bedoeling van ING om die dag gelijk euro 5 mrd van de opbrengst te gebruiken om een groot deel van de staatssteun af te lossen.

    ING betaalt staatssteun voor Kerst terug 11 december 2009

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  20. forum rang 10 voda 16 december 2009 18:16
    Beurzen eindigen met winst
    16 december 2009, 18:10 | BNR.nl
    De stemming op de Europese beurzen zat er woensdag goed in. Daarbij werd de handel grotendeels bepaald door de financiële sector. Financiële fondsen waren in trek na mediaberichten dat ze langer de tijd krijgen om aan nieuwe regelgeving te voldoen voor aan te houden reserves. Bank en verzekeraar ING schitterde op het Damrak met een plus van 5,9 procent door de bijna volledige plaatsing van een claimemissie.

    De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 328,61 punten, een winst van 3,42 punten ofwel 1,1 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen eindigde 0,9 procent hoger op 508,49 punten. De toonaangevende DAX-index in Frankfurt won 1,6 procent. In Londen en Parijs gingen de beurzen omhoog met respectievelijk 0,7 en 1,1 procent.

    Banken en verzekeraars zouden volgens diverse media een 'gratieperiode' krijgen voor de implementatie van Basel III. In dat akkoord, dat in moet gaan in 2012, is onder meer afgesproken dat financiële instellingen grotere kapitaalreserves moeten aanhouden. ,,Als ze echt meer tijd krijgen, neemt de druk op de sector af'', aldus een handelaar in Frankfurt.

    ING

    Deutsche Bank en Commerzbank spanden door het nieuws de kroon in Frankfurt met winsten tot bijna 7 procent. Dat was ook te danken aan positieve analistenrapporten van Bank of America. Barclays, BNP Paribas en Société Générale stegen tot 2,6 procent.

    ING maakte voorbeurs bekend dat de claimemissie voor 97 procent onder de pannen is. Het concern zal 5 miljard euro van de opbrengst van de aandelenuitgifte gebruiken voor aflossing van staatssteun. Branchegenoot Aegon stond 2,3 procent hoger.

    Homburg

    Vastgoedbedrijf Homburg won 14 procent. De onderneming gaat haar organisatiestructuur aanpassen en een deel van de portefeuille naar de beurs brengen.

    Stijgende grondstofprijzen zorgden voor koerswinsten tot 2,6 procent bij fondsen als ArcelorMittal, Shell en SBM Offshore. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg met 3,3 procent tot boven de 73 dollar.

    De euro was woensdag 1,4570 dollar waard in vergelijking met 1,5410 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.
5.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 69 70 71 72 73 ... 278 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht