Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

5,815
  • Verschill

    +0,120 +2,11%
  • Volume

    225.209 Gem. (3M) 281,8K
  • Bied

    5,710  
  • Laat

    5,840  
+ Toevoegen aan watchlist

Weekend, 23 en 24 juli 2011, uithuilen. En opnieuw beginnen ?

66 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 juli 2011 13:44
    quote:

    justin_case schreef op 23 juli 2011 21:44:

    Tocas:

    1) Goed gezien van die toename debiteuren. Moeten ze snel aan werken.

    2) Over de vraag of impairment kan leiden tot lagere belasting heb ik wel eens met straddleman gediscussieerd.Hij stelde dat bij goodwill afschrijving geen fiscaal voordeel geldt, in tegenstelling tot afschrijving van tastbare activa. Ik weet niet of wat hij zei klopte...

    3) Verder: dat voorraden q on q niet zo heel sterk waren toegenomen had ik gezien. Ik kijk echter ook naar year on year, en dan is de toename fors. Ik kijk yoy omdat ieder kwartaal waarschijnlijk andere voorraden vergt. Ik neem aan dat ze voor de zomer (vakantieverkopen) extra voorraden hebben.

    Toch is dat hele verhaal rond distributie wel een probleem. Bij afnemende afzet is fijnmazige distributie gewoon duur. Ben je bij de een out of stock en de ander teveel op voorraad. In dit draadje veel over gediscussieerd. www.iex.nl/Forum/Topic/1267313/1/NIEU...
    ad 1)
    Debiteuren HY'10: 259 mln = 41% van HY omzet
    Debiteuren HY'11: 197 mln = 34% van HY omzet
    Ik zie afname, geen toename.

    ad 2)
    Op goodwill impairment geenbelastingaftrek

    ad 3)
    voorraad HY'10 63 mln = 21% HY inkw
    voorraad HY'11 102 mln = 37% HY inkw
    Verontrustende toename.
    Lijkt een onvoorziene kopersstaking.

  2. [verwijderd] 24 juli 2011 14:02
    Goed gezien MarQant. Tenminste als wat je zegt klopt.

    Ik moet de cijfers nog in duiken. En als iemand dan hier cijfers neerzet, dan denk ik direct dat ze kloppen. Nu lijkt het of Jij en Tocas andere dingen zien in dezelfde cijfers. Opnieuw het bewijs: DYOR (do your own research).

    Op impairment geen belastingaftrek, dat dacht ik al (dat straddle gelijk had). Maar wist t niet zeker.

  3. [verwijderd] 24 juli 2011 14:07
    quote:

    marQant schreef op 24 juli 2011 13:44:

    [...]

    Lijkt een onvoorziene kopersstaking.


    Januari 2011:
    We verwachten dat de PND markt met 10-15% daalt (outlook tomtom)

    Juni 2011:
    We verwachten dat de PND markt in Europa daalt als verwacht (10-15%) en in de VS sterker (20-30%).

    Juli 2011:
    Gemiddeld genomen daalt de PND markt 15-20%
    (niet in tegenspraak met hun statement van juni, want ze nemen hier het gemiddelde van Europa en VS)

    Dus logisch dat ze nu hogere voorraden hebben. Die kunnen ze wel weer opmaken natuurlijk, dus een deel van de kosten (iedere dag dat iets op de plank ligt brengt extra kosten met zich mee) kunnen ze wel weer oplossen.

    Dit maakt de trend niet minder zorgelijk, maar als je bij een afnemende vraag ook je aanbod daar op afstemt, dan heb je wel minder kosten die weglekken. Dat was een van de punten die ik ook hier noemde. www.iex.nl/Forum/Topic/1267313/1/NIEU...
  4. [verwijderd] 24 juli 2011 14:12
    Waarom zou het geen belastingvoordeel opleveren?
    In Nederland betaal je als BV en neem aan ook al NV 25% belasting over de behaalde winst. (wellicht dat internationale bedrijven wat minder hoeven te betalen maar niet niets. in ierland is het volgens mij 14%)

    Dit jaar wordt er dus geen winst meer gemaakt, sterker nog dit verlies is waarschijnlijk verrekenbaar waardoor betaalde belastingen over 2009 en 2010 ook terug gehaald kunnen worden.
    Door de afschrijving zal er over de jaren heen dus 500 miljoen minder winst gemaakt worden x 25% belasting zou je zeggen dat dat uitkomt op 125 miljoen minder belastinguitgaven. Als er vanuit vorige jaren nog 500 miljoen te verrekenen winsten open staan, zou dit volgend kwartaal door de belastingdienst bijgeschreven moeten worden volgens mij.

    Als het niet geheel verrekend kan worden, dan blijft het restant van het verlies verrekenbaar met komende jaren.

    Ik weet hier niet voldoende van, maar ik kan mij goed voorstellen dat deze constructie bij verkoop uit eindelijk meer geld per aandeel op zou kunnen leveren omdat er dadelijk meer cash in het bedrijf zit.
    Helemaal als de NV in de toekomst wordt verplaatst naar een gunstiger belasting klimaat, dan is dit pure winst.


  5. [verwijderd] 24 juli 2011 14:15
    quote:

    Guppie59 schreef op 23 juli 2011 22:25:

    Bedrijfseconomisch gezien lijkt het me een belasting voordeel op televeren. Door het compensabel verlies wat je creeerd, zullen de winsten in een gezonde situatie naar de toekomst worden verplaats
    Bij een groot bedrijf heb je tig manieren om de winst te tweaken, zowel in positieve of negatieve zin. Als je bijvoorbeeld een 'heel erg goed jaar' hebt, maar je denkt dat dat eenmalig is, dan kun je de winst wat drukken en naar komend jaar verschuiven. Om te voorkomen dat beleggers onnodig hoge verwachtingen hebben.

    Andersom kan ook: als je toch al een slecht jaar hebt, en beleggers zijn toch al ontevreden, dan kun je in een keer alle ellende op een hoop gooien, en een jaar slecht afsluiten. Zodat daarna de cijfers er een stuk beter uitzien.

    Bovendien kun je dan de trend wat meer sturen..

    Situatie A
    Winst 2010 110 mln
    Winst 2011 - 440 mln (door afwaardering)
    Winst 2012 90 mln

    Situatie B
    Winst 2010 110 mln
    Winst 2011 100 mln
    Winst 2012 90 mln

    Bedrijf A ziet er uit als een bedrijf dat in 2011 een grote klap heeft gekregen en sindsdien herstelt. Bedrijf B ziet er uit als een bedrijf in een structurele downtrend. Ik denk dat het management situatie B wil voorkomen.

    -------

    They could take a bath by accelarating an impairment when earnings are already poor, to maximise profits in the future. publishing.eur.nl/ir/darenet/asset/20... Onder bathing (een bad nemen) wordt verstaan dat je in een toch al moeilijk jaar (een verloren jaar) alle pijn in 1 keer neemt, om er daarna beter voor te staan.

  6. forum rang 4 guusje 24 juli 2011 16:16
    quote:

    KidBackInTown schreef op 23 juli 2011 03:26:

    Nog steeds geen weekenddraadje ? Ik voel me eigenlijk niet geroepen om er één aan te maken, zit op dit moment niet meer in het aandeel. De korte termijn koersuitslagen kunnen me ook niet meer boeien, blijf waarschijnlijk een behoorlijke poos aan de zijlijn staan. Maar ja, iemand moet het doen, dus vooruit dan maar.

    Ik begin hier even met een deel van de bijdrage van gisteren van Justin, iemand die ik in de loop van de laatste weken wat meer ben gaan waarderen. Mede omdat hij in staat en bereid is om z´n zienswijze aan te passen aan de omstandigheden. Niet dat ik het daarom altijd met hem eens ben, hoeft ook niet, daar is een forum voor.

    [...]

    Ik denk: niet dom en vooral ook niet bang. Bangheid is iets voor onzekere mensen. Als je onzeker bent kun je niet zo lang zo`n succesvol bedrijf leiden, grootste aandeelhouder of niet, dan moet je een keer plaats maken voor een meer zekere leider. Dom en bang kunnen we doorstrepen.

    Intelligent, blijft wat mij betreft staan. Hij is geen, met alle respect, handige winkelier die een Zeeman, Blokker of van der Valk heeft opgebouwd. Nogmaals, met alle respect, een marktkraam 10 of 100 keer kopieren of een nationale winkelketen uitbouwen met een eenvoudige formule, je moet het maar doen, al die onderbroeken en t-shirts verkopen, al die schaaltjes appelmoes met kers (verkopen ze die nog, kom er nooit meer), maar niet te vergelijken met TOM.

    Nee, bij een bedrijf als TOM heb je te maken met ingewikkelder concepten, meer internationale spelers, noem het maar op. Alles is hier al uit ten treure opgenoemd.

    Blijft over: slecht. Slecht in die zin, dat het slecht kan aflopen voor de aandeelhouders, er geen kadootjes gegeven worden, slecht ook dat eigen portemonnaie eerst komt en waarom zou je 1 eurocent weggeven wat niet nodig is. Ik denk dat er wel een plan is, dat plan kost een jaar of drie, vergt veel geduld en discipline, wordt uitgevoerd door spelers die dit niet voor het eerst doen en precies weten wat er nodig is om (particuliere) aandeelhouders te ontmoedigen, murf te maken en uit te roken. Vandaar ook dat ik hoogstens een paar dagen in het aandeel blijf zitten, durf gewoon niet langer omdat ik weet dat ik op de langere termijn genaaid wordt.

    Nog even iets over een mogelijke overname. Zou best kunnen zijn dat er op dit niveau belangstelling is (geweest). Gegadigden hebben zich dan natuurlijk grondig verdiept in het bedrijf en de aandelenverhoudingen. Ze zullen zich dan als eerste melden bij HG c.s. Deze zal direct aangeven, voordat er verder een bericht naar buiten komt, dat een bod, welk bod dan ook, kansloos is want er wordt door hen geen enkel stuk geleverd. Kom over een paar jaar maar eens terug, als we alles weer in eigen hand hebben, kunnen we praten over onderdelen die je wel wilt en die je niet wilt.

    Misschien moeilijk voor te stellen, de traditionele aandeelhouder koopt eerst en hoopt dan duurder weer te verkopen. Vandaar dat de traditionele aandeelhouder moeilijk kan begrijpen dat HG eerst verkocht heeft (emissie) en later goedkoop gaat terugkopen. Daarom is alles erop gericht om door een slecht nieuwsstroom, een bedroevende presentatie en shorten, de koers in een paar jaar naar een minimum terug te brengen.

    Tis nie anders.

    Een ieder een fijn weekend toegewenst.
  7. forum rang 4 guusje 24 juli 2011 16:20

    Als je niet meer in tomtom zit, wat heeft het dan voor nut om op dit forum een draadje aan te maken. zo kan je fijn de boel opruien.
  8. [verwijderd] 24 juli 2011 16:27
    quote:

    *Joris* schreef op 24 juli 2011 14:12:

    Waarom zou het geen belastingvoordeel opleveren?
    In Nederland betaal je als BV en neem aan ook al NV 25% belasting over de behaalde winst. (wellicht dat internationale bedrijven wat minder hoeven te betalen maar niet niets. in ierland is het volgens mij 14%)

    Dit jaar wordt er dus geen winst meer gemaakt, sterker nog dit verlies is waarschijnlijk verrekenbaar waardoor betaalde belastingen over 2009 en 2010 ook terug gehaald kunnen worden.
    Door de afschrijving zal er over de jaren heen dus 500 miljoen minder winst gemaakt worden x 25% belasting zou je zeggen dat dat uitkomt op 125 miljoen minder belastinguitgaven. Als er vanuit vorige jaren nog 500 miljoen te verrekenen winsten open staan, zou dit volgend kwartaal door de belastingdienst bijgeschreven moeten worden volgens mij.

    Als het niet geheel verrekend kan worden, dan blijft het restant van het verlies verrekenbaar met komende jaren.

    Ik weet hier niet voldoende van, maar ik kan mij goed voorstellen dat deze constructie bij verkoop uit eindelijk meer geld per aandeel op zou kunnen leveren omdat er dadelijk meer cash in het bedrijf zit.
    Helemaal als de NV in de toekomst wordt verplaatst naar een gunstiger belasting klimaat, dan is dit pure winst.
    ten aanzijn van de volgende opmerkingen van personen.
    Hoor ik graag waarom zij van mening zijn dat dit geen belasting voordeel op zou leveren. Vaste en immateriële activa mag ik van de belastingdienst gewoon afschrijven.... Ik zou niet weten waarom deze situatie anders zou zijn.

    Straddleman
    2) Over de vraag of impairment kan leiden tot lagere belasting heb ik wel eens met straddleman gediscussieerd.Hij stelde dat bij goodwill afschrijving geen fiscaal voordeel geldt, in tegenstelling tot afschrijving van tastbare activa. Ik weet niet of wat hij zei klopte...

    marQant
    ad 2)
    Op goodwill impairment geenbelastingaftrek
    (misschien dat ik al weet wat je hier bedoeld. je krijgt hier geen investeringsaftrek op maar wel winst/vpb belasting terug!)
  9. [verwijderd] 24 juli 2011 16:34
    Zou je nou je winst over meerdere jaren mogen middelen en daardoor minder winstbelasting betalen, dat is de vraag. Ik mag dat wel als ondernemer, maar mag het ook met goodwill? Met deze impairments houdt tomtom de winstbelasting zowat op 0. Garmin is gevestigd om de Cayman Eilanden (ook een manier om minder belasting te betalen) en tomtom doet dit met impairments. Klopt dat, of snap ik er gewoon geen zak van??

    --------

    Ander punt:

    In februari 2009 was de eerste impairment. Toen werd er 1 miljard afgeschreven op de goodwill van Teleatlas. Wat deed de koers in februari 2009? Die raakte even zijn alltime low aan. En wat gebeurde er daarna? Kijk hier maar even. www.belegger.nl/koersen.php?page=bkoe...

    ---

    Verslag over Q4 2008, in feb 2009:
    - Winst per aandeel in Q4 2008: 57 cent (meer dan nu in een heel jaar)
    - Winst per aandeel in Q4 2008 (inclusief een impairment van 1 miljard): minus 8,02 euro (ouch!!)
    - files.shareholder.com/downloads/TOMTO...

  10. [verwijderd] 24 juli 2011 16:56
    Waarom zou dat niet mogen?
    Zijn uit eindelijk gewoon kosten die TomTom gemaakt heeft.
    Of je nou kosten hebt aan goodwil of een nieuwe productie machine, dat maakt geen reet uit.
    Investeringsaftrek is uberhaupt niet van toepassing bedenk ik mij net, omdat de investering qua grote sowieso buiten de investeringsaftrek valt.
    Maar je kunt het uiteraard zoals het nu ook gebeurd afschrijven ten laste van de winst.

    p.s. justin
    activa op je balans afschrijven, of geen belasting hoeven te betalen op de Cayman Eilanden dat is wel wat anders. Want het eerst kunt je alleen doen zolang je iets (volgens de belastingregels) kunt afschrijven en belasting voordeel op de eilanden kun je eindeloos van profiteren.

    Nadat de hele balans is uitgekleed zoals nu is gebeurd. Is het dus niet heel waarschijnlijk dat TomTom nog heel lang in Nederland gevestigd zal zijn. Tenzij ze een mooie deal met de belastingdienst kunnen sluiten.
  11. [verwijderd] 24 juli 2011 19:06
    Goedenavond,

    Tja dat is meer dan 3 maanden geleden.
    Ik heb een terechte ban gekregen voor het uit de slof schieten naar de forumleden toe, aan de andere kant blijken mijn realistische berichten achteraf een waarheid als een koe.
  12. de koe 24 juli 2011 19:11
    quote:

    BWR schreef op 24 juli 2011 19:06:

    Goedenavond,

    Tja dat is meer dan 3 maanden geleden.
    Ik heb een terechte ban gekregen voor het uit de slof schieten naar de forumleden toe, aan de andere kant blijken mijn realistische berichten achteraf een waarheid als een koe.
    Laat mij erbuiten :~)
  13. forum rang 6 NewKidInTown 24 juli 2011 19:30
    quote:

    BWR schreef op 24 juli 2011 19:06:

    Goedenavond,

    Tja dat is meer dan 3 maanden geleden.
    Ik heb een terechte ban gekregen voor het uit de slof schieten naar de forumleden toe, aan de andere kant blijken mijn realistische berichten achteraf een waarheid als een koe.
    Welcome back.

    Ik heb nog niet nagekeken hoe jouw berichten waren. Ik neem aan dat je een verdere koersdaling verwachtte drie maanden geleden.
  14. [verwijderd] 24 juli 2011 19:40
    quote:

    KidBackInTown schreef op 24 juli 2011 19:30:

    [...]

    Welcome back.

    Ik heb nog niet nagekeken hoe jouw berichten waren. Ik neem aan dat je een verdere koersdaling verwachtte drie maanden geleden.
    Dank je.

    Na de interpretatie van de outlook en de cijfers van Q1 2011 ben ik op het eind van dat draadje van die dag inderdaad pessimistischer geworden.
    Het gebeuk op mijn alias daarna heeft mij een keer razend gemaakt en ben ik flink uit mijn slof geschoten, maar dat overkomt mij niet meer.
    Ben mijn realistische kijk op TomTom echter niet kwijt :-)

    Ik kan weer met open vizier posten.
  15. [verwijderd] 24 juli 2011 20:23
    quote:

    BWR schreef op 24 juli 2011 19:06:

    Goedenavond,

    Tja dat is meer dan 3 maanden geleden.
    Ik heb een terechte ban gekregen voor het uit de slof schieten naar de forumleden toe, aan de andere kant blijken mijn realistische berichten achteraf een waarheid als een koe.
    Welkom terug BWR. Ken je als realist en die kunnen we hier nog wel gebruiken. Alhoewel, het is een beetje aan het draaien, het forum word realistisch en beter.

    P.S. Laat je niet opnieuw op stang jagen door Balzak annex HarryA.

    Ja Harry praat allemaal over meerdere aliassen en waarom, juist hijzelf heeft er in iedergeval meerdere !
  16. [verwijderd] 24 juli 2011 20:25
    quote:

    BWR schreef op 24 juli 2011 19:06:

    Goedenavond,

    Tja dat is meer dan 3 maanden geleden.
    Ik heb een terechte ban gekregen voor het uit de slof schieten naar de forumleden toe, aan de andere kant blijken mijn realistische berichten achteraf een waarheid als een koe.
    Ja je had helemaal gelijk..

    Je bent dus ook ingestapt voor 5,70?
  17. [verwijderd] 24 juli 2011 20:32
    quote:

    Guppie59 schreef op 24 juli 2011 20:23:

    [...]

    Welkom terug BWR. Ken je als realist en die kunnen we hier nog wel gebruiken. Alhoewel, het is een beetje aan het draaien, het forum word realistisch en beter.

    P.S. Laat je niet opnieuw op stang jagen door Balzak annex HarryA.

    Ja Harry praat allemaal over meerdere aliassen en waarom, juist hijzelf heeft er in iedergeval meerdere !
    Nee ik laat mij door niemand meer op stang jagen, ook al word ik onterecht aangevallen.
    Blijf gewoon schrijven en let er niet meer op.
  18. san marco 24 juli 2011 20:39
    Een welgemeend advies: wordt niet verliefd op dit aandeel. Ik heb genoeg verliefde belggers (Opentv, KPNQ, Laurus) geld zien verliezen.
  19. [verwijderd] 24 juli 2011 20:39
    quote:

    justin_case schreef op 24 juli 2011 20:16:

    Welkom terug BWR. Wat is jouw idee met de huidige koers? En ken ik je ook van erikerik? En waar is Woopsie?
    Justin-case,

    Dank je.

    Beeld over de huidige koers en de komende tijd zie andere draadje kan er niet meer van maken.
66 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 04 juni

    1. Werkloosheid mei (Dld)
    2. Vacatures april (VS)
    3. Fabrieksorders april (VS)
  2. 05 juni

    1. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex diensten Caixin mei (Chi)
    3. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (Dld)
    4. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (EU)
    5. Inkoopmanagersindex diensten mei def. (VK)
    6. Producentenprijzen april (eurozone)
    7. Campbell Soup Q3-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht