Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Waarom steun aan de Grieken juist een crisis zal veroorzaken.

302 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2011 20:54
    quote:

    mineset schreef op 27 juli 2011 20:51:

    Het gaat niet om de man, maar om het instituut !
    individuele poppetjes zijn in dit soort spellen niet belangrijk.
    Nou ik denk dat je niet weet wat er in de BIS afspeelt.
    Nee de meesten maakt het ook niet uit. Maar Nout wellink is nou net die 1 persoon die in de club zit met nog een paar. En die regeren over de IMF en ECB.
    En je kan denken dat hij dat niet is. Maar hij is degelijk de genen die de macht hebt. Hij doet alleen bescheiden en laat af en toe zijn gezicht zien.
    En doet net als of hij zich alleen maar met de Nederlandse bank bezig houd.
    Nou ik ken hem wel langer dan vandaag haha :)
  2. forum rang 6 !@#$!@! 29 juli 2011 15:41
    Italië twijfelt over deelname Griekssteunplan
    Van onze redacteur
    vrijdag 29 juli 2011, 10:37
    update: vrijdag 29 juli 2011, 11:00


    De deelname van Italië aan de tweede bail-out voor Griekenland is onzeker. Ingewijden in Brussel zouden volgens persbureau Reuters donderdag gezegd hebben dat het land mogelijk de ‘step-out’ clausule inroept als de eigen financieringskosten verder toenemen.
    Meer over dit onderwerp
    'Uitverkoop lijkt de beste optie voor Italië' Geslaagde obligatieveiling Italië
    Italië zou zich genoodzaakt voelen uit het noodfonds te stappen, als de eigen kosten boven die voor de lening aan de Grieken uitkomen. De mogelijke intrekking zou in een conference call besproken zijn, omdat de rente die Italië betaalt over de eigen leningen is toegenomen na een obligatieveiling.
    Er is nog geen officieel besluit genomen, maar Italië zou in september, wanneer de tweede Griekse tranche wordt uitbetaald, de knoop willen doorhakken. Als de rentekosten excessief stijgen kan Italië volgens de step-out clausule kiezen om uit het noodfonds te stappen of vragen om compensatie bij de andere lidstaten.
    Investeerders vragen een hogere risicopremie vanwege de zorgen over de eurocrisis en het Amerikaanse schuldenplafond. De kosten voor de Italiaanse staat stijgen daarmee.

    - Logisch gevolg dat Italie en Spanje dus niet meer meedoen. Dat betekent dat landen als Duitsland en Nederland dus extra moeten betalen. Ook onze kredietwaardigheid zal steeds lager worden ondanks alle bezuinigingen. Snap nog steeds totaal niet de logica om griekenland maar te helpen, je ziet het gewoon voor je neus escaleren.
  3. [verwijderd] 30 juli 2011 15:52
    Italië en Spanje hebben beide nog geen steun aangevraagd van het Europese noodfonds. Hierdoor doen ze wel mee aan het noodfonds en dragen ze dus geld bij aan sten voor Griekenland, Portugal en Ierland.
    Italië en Spanje moeten nu rond de 6 procent rente betalen als zij nieuwe leningen afsluiten, maar Griekenland krijgt in september als het goed is een lening met 3,5 procent rente van het Europees noodfonds. Italië en Spanje maken dus verlies hierop.

    ---

    Gelukkig snappen journalisten het ook allemaal niet meer. Spanje en Italie lenen zelf geen geld om aan Griekenland uit te lenen (net als Nederland dat niet doet). Zij staan garant voor het EFSF, dat zelfstandig geld leent (tegen 3,5% ongeveer) en dat tegen kostprijs uitleent aan Griekenland nu. Eerder deden ze dat met een woekerwinst opslag.

    Spanje en Italie maken dus geen verlies. Wel lopen ze risico in het geval Griekenland de lening aan het EFSF niet meer kan terugbetalen.
  4. [verwijderd] 30 juli 2011 15:59
    Het hele plan gaat niet door, het was een sentiment-killer opgesteld in 3 uurtjes om de markten te kalmeren.
    Er komt geen volgende bijeenkomst: ieder voor zich, god voor ons allen...de politiek is uitgespeeld.
  5. [verwijderd] 30 juli 2011 16:01
    het hele plan heeft geen politiek nodig. EFSF kan zelf beslissen over de fondsen. allemaal voor de show. alsof het volk beslist heeft om banken een bailout te geven (want daar komt dit plan feitelijk op neer). er gaat nagenoeg geen geld naar Griekenland zelf, en het land krijgt geen/nauwelijks een lagere schuld door dit plan.
  6. artware 30 juli 2011 16:23
    quote:

    BJL b.d. schreef op 30 juli 2011 15:52:

    Spanje en Italie lenen zelf geen geld om aan Griekenland uit te lenen (net als Nederland dat niet doet). Zij staan garant voor het EFSF,
    Het EFSF is pas opgericht nadat Griekenland z'n eerste bailout kreeg. En tot nu toe heeft het EFSF dan ook niet aan Griekenland uitgeleend.

    En het ziet er naar uit, dat het niet lukt om de komende tranche aan Griekenland door het EFSF te laten uitbetalen, dus dat zal dan nog onder de 'oude' methode van bilaterale leningen worden gedaan.
    Zie o.a.
    economistmeg.com/2011/07/29/italy-and...
  7. forum rang 6 !@#$!@! 30 juli 2011 16:30
    quote:

    BJL b.d. schreef op 30 juli 2011 15:52:

    Spanje en Italie maken dus geen verlies. Wel lopen ze risico in het geval Griekenland de lening aan het EFSF niet meer kan terugbetalen.
    Indirect en in de toekomst natuurlijk wel. Ze betalen door hun garanties aan het steunfonds wel degelijk meer rente op hun leningen. Griekenland kan niet alles terugbetalen en dat gaat wel degelijk geld kosten, wat ze dus moeten lenen op de markten en hun schulden verhoogd.
  8. [verwijderd] 30 juli 2011 16:45
    quote:

    artware schreef op 30 juli 2011 16:23:

    [...]
    Het EFSF is pas opgericht nadat Griekenland z'n eerste bailout kreeg. En tot nu toe heeft het EFSF dan ook niet aan Griekenland uitgeleend.

    En het ziet er naar uit, dat het niet lukt om de komende tranche aan Griekenland door het EFSF te laten uitbetalen, dus dat zal dan nog onder de 'oude' methode van bilaterale leningen worden gedaan.
    Zie o.a.
    economistmeg.com/2011/07/29/italy-and...
    Dat is geld van het eerste pakket van 110mrd inderdaad. Artikel hierboven ging over het tweede pakket van 109mrd. Dat gaat wel via de EFSF.
  9. [verwijderd] 30 juli 2011 16:46
    quote:

    !@#$!@! schreef op 30 juli 2011 16:30:

    [...]

    Indirect en in de toekomst natuurlijk wel. Ze betalen door hun garanties aan het steunfonds wel degelijk meer rente op hun leningen. Griekenland kan niet alles terugbetalen en dat gaat wel degelijk geld kosten, wat ze dus moeten lenen op de markten en hun schulden verhoogd.
    Een druppel op de gloeiende plaat voor Italie. Lijkt me dat rentestijging in Italie meer te maken hebben met hun eigen begrotingsproblemen.
  10. forum rang 6 !@#$!@! 30 juli 2011 16:54
    Die begrotingsproblemen, uiteraard. (al is er wel een goedgekeurd bezuinigsplan in werking wat dat betreft). Maar 18% van zeg 180 mld wat griekenland niet gaat terugbetalen. Delen van Ierland en Portugal, extra steun aan banken als de default officieel is etc. Ff met de natte vinger, denk toch al gauw zo'n 10% extra staatsschuld.
  11. forum rang 6 !@#$!@! 31 juli 2011 11:02
    'Landen met te hoog begrotingstekort straffen'
    Laatste update: 31 juli 2011 10:37 info
    AMSTERDAM – Eurolanden die zich niet houden aan de budgetaire regels van het Europese Stabiliteitspact moeten hun EU-subsidies teruggeven.

    Foto: Getty Images
    Zodoende kunnen landen worden gedwongen om hun staatsfinanciën onder controle te krijgen.
    Dit verklaart de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, in een zondag gepubliceerd interview me de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    "Je kan snel stoppen met betalingen van de EU aan die landen die de regels breken”, vertelt Schäuble. “We hoeven niet te wachten tot het kind in de put is gevallen."
    In de regels van het Stabiliteitspact, afgesproken in 1997, staat dat landen in de eurozone geen groter begrotingstekort mogen hebben dan 3 procent van hun bruto nationaal product. Ook moet er een verbetering zijn in de staatsfinanciën op de lange termijn.
    Fiat
    Het breken van het stabiliteitspact door verschillende landen wordt wel gezien als een fiat voor landen zoals Griekenland om zich ook niet meer aan de regels te houden.
    De minister verdedigt verder de steun die de eurolanden aan Griekenland hebben gegeven. Volgens hem is er geen sprake van een transfer-unie, waarin landen garant staan voor de fouten van een ander land.
    Stimulans
    Bundesbank president Jens Weidmann waarschuwde vorige week dat het nieuwe steunpakket aan Griekenland van 109 miljard euro een stimulans was voor armere eurolanden om het niet zo nauw te nemen met de staatsfinanciën.
    "Wij creëren geen geharmoniseerd renteniveau. Wij zijn niet schuldenrisico aan het collectiviseren. We creëren effectieve crisismechanismes. Niets meer, niets minder", aldus Schäuble.

    - Kijk, voor het eerst dit soort geluiden, vanuit een nationale bank.
  12. [verwijderd] 31 juli 2011 11:41
    eerste landen die de regels braken waren Frankrijk en Duitsland ...

    en hoe constructief is het om landen met een begrotingstekort verder in het rood te duwen?
  13. forum rang 6 Fred 62 31 juli 2011 11:50
    Tja beetje raar ,eerst zorgen dat ze nog verder afzakken en dan die landen weer steunen.
  14. [verwijderd] 31 juli 2011 11:56
    beste manier om te zorgen dan landen niet onverantwoord veel kunnen lenen is om banken er huiverig voor te maken om zoveel uit te lenen. dat kun je bereiken door ze nu zwaar te laten bloeden (50% afschrijving op griekse schuld bijvoorbeeld). griekenland weer deels uit de problemen en een verse start. en banken zullen de volgende keer niet zo gemakkelijk zoveel geld aan griekenland geven.
  15. [verwijderd] 31 juli 2011 11:59
    Het hangt er van af welk doel je probeert te bereiken.

    Als landen geen goed economisch beleid voeren verdwijnen die subsidies slechts in het grote zwarte gat. Beter is dan maar om het weg te halen, zodat men gedwongen is om onderliggende problemen eerst op te lossen (icm. hulp op een andere manier). Subsidies moeten groei stimuleren, en niet onderliggende problemen maskeren.
  16. [verwijderd] 31 juli 2011 12:03
    quote:

    BJL b.d. schreef op 31 juli 2011 11:56:

    .. en banken zullen de volgende keer niet zo gemakkelijk zoveel geld aan griekenland geven.
    Defaulted landen kunnen toch ook weer gewoon volop lenen?
    Het geheugen is over het algemeen erg kort.
302 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.339
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.898
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.357
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.053
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.311
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.275
Allfunds Group 3 1.191
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 334
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.257
AMG 965 125.715
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.614
Arcelor Mittal 2.023 318.600
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.270
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.677
ASML 1.762 76.910
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.665

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht