Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Zorgpremie ongezonde mensen moet omhoog

1.076 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 54 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Fred 62 15 december 2012 20:43
    quote:

    Insider01 schreef op 15 december 2012 20:25:

    [...]

    Je argumenten zijn nogal slap Fred. Zo worden nog altijd de meeste ongelukken veroorzaakt door mensen die geen alcohol hebben gedronken. Ook je argument mbt arbeidsproductiviteit van rokers is niet sterk. Want mocht iemand om de 1 of andere reden niet voldoende arbeidsproductief zijn dan heeft de werkgever hier last van en niet de Nederlandse Staat. Laat de werkgever hier dan maatregelen voornemen. En dan wel gericht op de individuele werknemer. Want veel rokers zijn helemaal niet minder arbeidsproductief. Elke werknemer neemt namelijk op zijn manier rust wat bij de 1 zich uit door een sigaretje te roken en bij de ander door even met de buurman over koeitjes en kalfjes te praten. Laat de werkgever dit beoordelen en de oplossing zit niet in het meer laten betalen door rokers. En wat hebben rokers in vredesnaam te maken met drugsgebruikers die huizen leeg roven? Ben wel met je eens dat de BTW op de cocaine iets omhoog mag.

    En mocht je dan nog met geldprikkels ongezond leven willen stimuleren wat is dan het beste beleid?
    1) Het verbieden of de prijzen gigantisch verhogen. Bijvoorbeeld 1 pakje sigaretten voor 50 euro
    2) Het geleidelijk aan doorvoeren van kleine prijsverhogingen die als psychologisch effect heeft dat de gebruiker de verhoging accepteert en het product blijft kopen.

    Het lijkt mij dan strategie 1 beter werkt dan strategie 2. Waarom kiest de overheid dan niet voor de meest effectieve manier?

    Het antwoord is dat ze helemaal niet willen dat je bv stopt met roken omdat dit de schatkist gewoon geld kost. Dus kom dan niet aan met een flauwekul reden dat dit is om mensen te stimuleren gezonder te leven.

    En nogmaals Fred, rokers kosten de gemeenschap niet meer geld dan mensen die gezond leven. Maar kennelijk zijn dat voor jouw helemaal niet valide argumenten. Jouw insteek is gewoon wat voor jouw het meest financieel voordeel oplevert en de argumenten zoeken we er wel bij. Het feit dat je aangeeft dat je hierin wel van mening bent veranderd doordat je bent gestopt met roken geeft dit goed aan. Jij past je mening niet aan omdat de ander misschien gelijk heeft, jij past je mening aan omdat je eigen situatie is veranderd en dit niet meer aansluit bij je eigen visie. Tsja, merkwaardige manier van denken.
    Er gaan ook meer mensen dood die niet roken , ik zou zeggen lekker blijven roken dan.
    En voor dat je erop uitgaat met de auto , eerst even flink aan de baco he!
    &%^$&^%^&&)&%^&#@$

    Zie je wel dat roken de hersens aantast.
  2. [verwijderd] 15 december 2012 20:48
    quote:

    fred 51 schreef op 15 december 2012 20:43:

    [...]
    Zie je wel dat roken de hersens aantast.
    Welk gedeelte van de hersenen ?
    Mvg Peerke
  3. [verwijderd] 15 december 2012 20:49
    Fred,

    Bedankt voor je uitgebreide toelichting vwb je ervaringen met het stoppen met roken.
    Zelf was ik zo dom om vorig jaar na 4 maanden rookvrij geweest te zijn weer te beginnen.
    Maar ok....ik heb een slag verloren niet de oorlog.

    Fijn weekend allen !
  4. [verwijderd] 15 december 2012 20:51
    quote:

    Insider01 schreef op 15 december 2012 20:25:

    [...]

    Jij past je mening niet aan omdat de ander misschien gelijk heeft, jij past je mening aan omdat je eigen situatie is veranderd en dit niet meer aansluit bij je eigen visie. Tsja, merkwaardige manier van denken.
    Eigenlijk de meest voorkomende wijze van denken, denk ik. Tenminste ik heb hier nog geen rokende, spuitende en zuipende patateters horen betogen dat het allemaal mea culpa is. Hun volkomen foutieve gedrag is de reden van alle ellende in de gezondheidszorg en hoe eerder de overheid maatregelen neemt om hen te bestraffen hoe beter. Op vele andere draadjes lees je hetzelfde, de fouten van anderen worden er uitgelicht en oplossingen geboden, zelden of nooit wordt er gesproken over het eigen falen. Hoogstens als er dit als voorbeeld kan worden gebruikt om anderen te tonen dat ook de poster vroeger iets niet goed deed, maar daar door eigen kracht is uitgekomen en er alleen maar beter door is geworden. Een wijze les voor anderen en wie dit dan niet oppikt, tja…. Overigens verder mijn compliment voor de rest van het betoog

    Ook weinig ouderen zullen betogen dat er toch weinig meer te beleven valt in hun leven en dat de toekomst niets meer zal brengen, zodat dat sigaretje best kan. Dat doen ook alleen jongeren, vanuit hun ietwat gekleurde wereldbeeld wel voor ze.
  5. [verwijderd] 15 december 2012 20:54
    Peer, ik denk dat er een trigger moet zijn en je karakter erbij moet aansluiten om stoppen een kans van slagen te geven. Ik denk dat het niet veel uitmaakt of je nou 10 of 40 jaar hebt gerookt.

    Tegen en over mij waren in juli drie ziekenhuisartsen het oneens, behalve over 1 punt. Als ik doorga met roken dan duurt het allemaal niet zo lang meer, zeiden ze. En dat beste Peer, was voldoende. Want ik heb nog vier kinderen die me nog steeds nodig hebben. Ze zijn nb volwassen maar ze kunnen nog niet alleen door het leven. Ik heb dus nog een belangrijk doel voor ogen en het roken neemt mij dat doel niet af. Ik heb op geen enkele wijze moeite gehad met het stoppen. Voor de waarschuwingen van de doktoren kon ik werkelijk nog geen half uur zonder een sigaret.

    En nu?

    Lopend over straat zie ik in een deuropening van een kroeg een gedaante verschijnen. Buiten is het koud en nat. Een korte condenspluim komt uit de buurt van het gelaat van de persoon. Een kort fel vuur licht plots zijn gezicht op, het blijkt een man. Slechts gekleed in een blouse trekt hij met ferme halen aan zijn sigaret. Rillingen gaan over zijn rug, het is kouder dat hij dacht.

    De afstand tussen hem en mij wordt kleiner en ik kijk hem plots recht in zijn gezicht. "Koud hè!" De man knikt en ik loop met een glimlach verder.

    Voorheen had ik het koud. Ik voel me op zo'n moment gelukkig dat ik niet meer rook.
  6. forum rang 6 Fred 62 15 december 2012 21:00
    Tabaksgebruik is in Nederland de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdige sterfte. Dertien procent van de totale ziektelast is direct herleidbaar tot tabaksgebruik, vooral door longkanker, COPD en coronaire hartziekten. Bovendien leidt tabaksgebruik tot economische schade, vanwege verlies aan arbeidsproductiviteit. Tabaksgebruik is een belangrijke oorzaak van de groeiende gezondheidsverschillen tussen arm en rijk in Nederland. Tabaksgebruik leidt tot vermijdbare kosten, bij rokers en bij meerokers.

    Onderzoek wijst uit dat ongeveer 30% van alle kanker in Nederland gerelateerd is aan roken. De meest bekende relatie is die tussen roken en longkanker, want zo’n 86% van de longkanker is veroor- zaakt door roken. Daarnaast is er een relatie tussen roken en andere kankers, maagkanker, nierkanker, alvleesklierkanker, blaaskanker, baarmoederhalskanker en tumoren in het hoofd/halsgebied waaron- der het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op longkanker neemt duidelijk toe met het aantal gerookte sigaretten. Rokers van 1-14 sigaretten per dag hebben een vijf maal zo hoog risico om aan long- kanker te overlijden als niet-rokers. Voor rokers van 20 of meer siga- retten per dag is dit risico 10-25 maal zo groot. Ook het aantal jaren dat men rookt en de leeftijd waarop men begonnen is met roken zijn van invloed op de kans om longkanker te krijgen. Het risico op het krijgen van longkanker stijgt naarmate men langer rookt en stijgt ook naarmate men op jongere leeftijd is begonnen met roken (Bron: rivm.nl). De overlevingskans van een patiënt met niet-kleincellige longkanker (80% van alle longkanker) is 18%, voor kleincellige long- kanker slechts 5%.

    De combinatie van alcohol en verkeer is in ons land jaarlijks 'goed' voor ongeveer 120 doden en 2 400 tot 3 200 (ernstig) gewonden. Ongeveer een kwart van alle alcoholdoden en -gewonden zijn mannen tussen de 18 en 24 jaar. En dat terwijl zij slechts 5% van de Nederlandse bevolking vormen.

    Ik kan misschien wel slappe argumenten hebben , maar ik zie geen enkele reden om
    roken en drinken [ vooral in het verkeer ] te verdedigen.

    mvg

    Fred
  7. forum rang 6 Fred 62 15 december 2012 21:02
    quote:

    Ali Jas schreef op 15 december 2012 20:49:

    Fred,

    Bedankt voor je uitgebreide toelichting vwb je ervaringen met het stoppen met roken.
    Zelf was ik zo dom om vorig jaar na 4 maanden rookvrij geweest te zijn weer te beginnen.
    Maar ok....ik heb een slag verloren niet de oorlog.

    Fijn weekend allen !
    Zonde Ali Jas , maar houd moed , zo te horen ben je op de goede weg.

    mvg

    Fred
  8. [verwijderd] 15 december 2012 21:03
    quote:

    Ali Jas schreef op 15 december 2012 20:49:

    Fred,

    Bedankt voor je uitgebreide toelichting vwb je ervaringen met het stoppen met roken.
    Zelf was ik zo dom om vorig jaar na 4 maanden rookvrij geweest te zijn weer te beginnen.
    Belangrijke vraag, waarom begonnen?
  9. forum rang 6 Fred 62 15 december 2012 21:04
    quote:

    Vlokkenfeest schreef op 15 december 2012 20:54:

    Peer, ik denk dat er een trigger moet zijn en je karakter erbij moet aansluiten om stoppen een kans van slagen te geven. Ik denk dat het niet veel uitmaakt of je nou 10 of 40 jaar hebt gerookt.

    Tegen en over mij waren in juli drie ziekenhuisartsen het oneens, behalve over 1 punt. Als ik doorga met roken dan duurt het allemaal niet zo lang meer, zeiden ze. En dat beste Peer, was voldoende. Want ik heb nog vier kinderen die me nog steeds nodig hebben. Ze zijn nb volwassen maar ze kunnen nog niet alleen door het leven. Ik heb dus nog een belangrijk doel voor ogen en het roken neemt mij dat doel niet af. Ik heb op geen enkele wijze moeite gehad met het stoppen. Voor de waarschuwingen van de doktoren kon ik werkelijk nog geen half uur zonder een sigaret.

    En nu?

    Lopend over straat zie ik in een deuropening van een kroeg een gedaante verschijnen. Buiten is het koud en nat. Een korte condenspluim komt uit de buurt van het gelaat van de persoon. Een kort fel vuur licht plots zijn gezicht op, het blijkt een man. Slechts gekleed in een blouse trekt hij met ferme halen aan zijn sigaret. Rillingen gaan over zijn rug, het is kouder dat hij dacht.

    De afstand tussen hem en mij wordt kleiner en ik kijk hem plots recht in zijn gezicht. "Koud hè!" De man knikt en ik loop met een glimlach verder.

    Voorheen had ik het koud. Ik voel me op zo'n moment gelukkig dat ik niet meer rook.
    een welgemeende ab , het had zo uit een boekje van Baantjer kunnen komen.
  10. [verwijderd] 15 december 2012 21:05
    quote:

    Vlokkenfeest schreef op 15 december 2012 20:54:

    Ik voel me op zo'n moment gelukkig dat ik niet meer rook.
    Blij Vlok dat we allebei gelukkig zijn, ik met en jij zonder.
    Zal de leeftijd wel zijn. ;-)
  11. [verwijderd] 15 december 2012 21:12
    Mijn bewering is ook niet dat roken gezond is Fred en dat je dit moet verdedigen. Maar de relatie van ongezond leven in combinatie met lagere zorgkosten staat haaks op het argument dat die mensen meer moeten betalen omdat het de gemeenschap veel geld kost. Dat tonen onderzoeken aan! Dus ik volg de kronkel in je gedachte niet.

    En als je je zo druk maakt om de gezondheid van de medeburgers dan moet je een pleidooi houden voor het verbieden van ongezonde producten of het dusdanig prijzen dat het niet meer betaalbaar is. Die kleine prijsverhogingen werken in iedergeval niet effectief.

  12. forum rang 6 Fred 62 15 december 2012 21:39
    quote:

    Insider01 schreef op 15 december 2012 21:12:

    Mijn bewering is ook niet dat roken gezond is Fred en dat je dit moet verdedigen. Maar de relatie van ongezond leven in combinatie met lagere zorgkosten staat haaks op het argument dat die mensen meer moeten betalen omdat het de gemeenschap veel geld kost. Dat tonen onderzoeken aan! Dus ik volg de kronkel in je gedachte niet.

    En als je je zo druk maakt om de gezondheid van de medeburgers dan moet je een pleidooi houden voor het verbieden van ongezonde producten of het dusdanig prijzen dat het niet meer betaalbaar is. Die kleine prijsverhogingen werken in iedergeval niet effectief.

    Okee , even voor de discussie , twee mannen beiden een leveraandoening , de een
    heeft gezond geleefd maar heeft de pech van een slecht gen , de ander drink al 20 jaar
    elke dag een fles jenever.

    Wie krijgt die ene voorradige lever?
  13. Excalibur 15 december 2012 21:47
    quote:

    fred 51 schreef op 15 december 2012 21:39:

    [...]

    Okee , even voor de discussie , twee mannen beiden een leveraandoening , de een
    heeft gezond geleefd maar heeft de pech van een slecht gen , de ander drink al 20 jaar
    elke dag een fles jenever.

    Wie krijgt die ene voorradige lever?
    Eigenaar slijterij?
  14. [verwijderd] 15 december 2012 21:53
    quote:

    Vlokkenfeest schreef op 15 december 2012 21:03:

    [...]
    Belangrijke vraag, waarom begonnen?

    Weer begonnen na de 4 maanden rookstop bedoel je?
    Ik dacht dat af en toe eentje draaien van een ander geen kwaad kon verkeerd gedacht dus !
    Zie het als leerproces zal me volgende keer niet meer gebeuren.
  15. [verwijderd] 15 december 2012 22:04
    quote:

    fred 51 schreef op 15 december 2012 21:39:

    [...]

    Okee , even voor de discussie , twee mannen beiden een leveraandoening , de een
    heeft gezond geleefd maar heeft de pech van een slecht gen , de ander drink al 20 jaar
    elke dag een fles jenever.

    Wie krijgt die ene voorradige lever?
    Het laat zich wel raden Fred waar jij voor kiest. Dat valt bij mij onder de noemer populistisch omdat de werkelijkheid toch wel even iets complexer in elkaar zit en die keuze niet zo makkelijk is te maken op basis van criteria wel of niet gedronken. Ik zou zeggen maak een model met duidelijke criteria waarbij de eindresultaten 100% betrouwbaar is en 100% eerlijkheid is gegarandeerd. Zie je het al voor je? Fred stijgt met 100 plaatsen op de wachtlijst want hij is gestopt met roken. Eindelijk is Fred aan de beurt en mag a.s. woensdag worden geopereerd. Helaas op dinsdag krijgt Fred slecht nieuws. Er is namelijk een nieuwkomer in de donorhitparade die nog nooit heeft gerookt en met stip op plek 1 binnenkomt. Degene die met stip op 1 binnenkomt blijkt zelf geen donor te zijn en dat is min 100 punten waardoor Fred eigenlijk nog een voorsprong zou hebben van 3 punten. Door een fout van een medewerker is dit niet geconstateerd. Dat vindt Fred belachelijk en hij is nu voorstander van een nieuw systeem, de Donororgaan of Holland waarbij het publiek mag kiezen wie het orgaan krijgt. Het heeft als voordeel dat patienten van 50 jaar niet een vragenlijst hoeven in te vullen waarbij ze moeten invullen wat ze de afgelopen 30 jaar hebben gedronken, gegeten, gerookt, hoeveel ze hebben gesport etc etc. En heel Nederland vindt Fred symphatiek dus dat komt wel goed.
  16. [verwijderd] 15 december 2012 22:15
    quote:

    fred 51 schreef op 15 december 2012 21:39:

    [...]

    Okee , even voor de discussie , twee mannen beiden een leveraandoening , de een
    heeft gezond geleefd maar heeft de pech van een slecht gen , de ander drink al 20 jaar
    elke dag een fles jenever.

    Wie krijgt die ene voorradige lever?
    In het kader van het begin van dit draadje, zou bij een hogere premie bij ongezond leven, de lever uiteraard dienen te gaan naar de drinker. Hij betaalt meer omdat hij meer gebruik wordt geacht te maken van de voorzieningen en meer kosten veroorzaakt. De gezond levende man heeft even pech, minder premie omdat hij er van uit zou kunnen gaan dat dit hem niet zou overkomen. Het leven kan soms hard zijn.
  17. [verwijderd] 15 december 2012 22:19
    Leuk die kerstmarkten , enkel al die lelijke wijven , pure gezichtvervuiling , wanneer gaat men nu eens een uitgangsbelasting heffen op deze tijdens uitgangsuren .
    Of moeten we ze een extra zorgpremie laten betalen voor extra oogartskosten?

  18. forum rang 6 Fred 62 15 december 2012 22:26
    Ik haalde dit voorbeeld aan omdat het acceptatie beleid van de ziekenhuizen voor
    transplantaties al voorziet in de keuzes , iemand met een drankprobleem krijgt de
    lever niet omdat hij aan de drank is , de lever gaat dus naar de ander.

    Het drinken van 20 jaar lang jenever heeft dus gevolgen , of je het nu eens bent
    of niet het is er al , een roker betaald al meer voor zijn levens verzekering en bij de
    aanschaf van een flinke hypotheek willen ze eerst een lichamelijke keuring , zo ook
    bij het zoeken naar werk , slechte gewoontes zijn dus niet alleen maar in cijfers uit
    te drukken , ze wegen door in het hele leven.

    Begrijp me goed , ik vind dat een ieder recht heeft op zijn slechte gewoontes , maar ik vind
    niet dat de samenleving daar voor op moet draaien.
    En wat een ander daar van denkt zal me een worst wezen , ik heb tenslotte ook recht
    op mijn slechte gewoontes.

    mvg

    Fred


  19. forum rang 5 DurianCS 15 december 2012 22:32
    quote:

    Insider01 schreef op 15 december 2012 22:30:

    En nogmaals Fred, hoevaak moet ik je nog vertellen dat de samenleving er niet voor opdraait? De kosten zijn lager.
    Welke kosten? Verzekeringsmaatschappijen zijn meer kwijt aan uitkeringen voor levensverzekeringen.
1.076 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 54 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.846
AB InBev 2 5.297
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.893
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.024
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.581
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.284
AFC Ajax 537 7.025
Affimed NV 2 5.775
ageas 5.843 109.782
Agfa-Gevaert 13 1.887
Ahold 3.536 74.014
Air France - KLM 1.024 34.377
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.778
Alfen 12 16.800
Allfunds Group 3 1.228
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 340
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.771
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.451
AMG 965 126.427
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.525
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 383
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.181
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.627
Arcelor Mittal 2.024 318.744
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.175
Aroundtown SA 1 184
Arrowhead Research 5 9.303
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.752
ASML 1.762 77.417
ASR Nederland 18 4.161
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 335
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.764
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 mei

    1. NL werkloosheid april
    2. Aegon Q1-cijfers
    3. Vastned Q1-cijfers
    4. Deutsche Telekom Q1-cijfers
    5. KBC Q1-cijfers
    6. Siemens Q2-cijfers
    7. ArcelorMittal $0,25 ex-dividend
    8. IMCD €2,24 ex-dividend
    9. Shell $0,344 ex-dividend
    10. Unilever €0,4268 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht