Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

SBM Offshore NL0000360618

Laatste koers (eur)

13,980
  • Verschill

    +0,180 +1,30%
  • Volume

    181.832 Gem. (3M) 544,6K
  • Bied

    13,970  
  • Laat

    13,990  
+ Toevoegen aan watchlist

SBM Offshore -februari 2014- on topic draadje

1.488 Posts
Pagina: «« 1 ... 58 59 60 61 62 ... 75 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 februari 2014 22:24
    Ook al zou de boete hoger uitvallen (750 miljoen tot laten we zeggen 1,25 miljoen), dan nog zit er veel in de koers verwerkt. Er kan die ochtend nog een daling optreden (vlak na opening/berichtgeving) tot aan -10% om vervolgens de min weer in te lopen en groen te sluiten.

    Op dit moment geen positie, ik wacht nog even tot we of vanzelf lager staan of tot wanneer de boete bekend is.

    En of we de 20,- dit jaar nog gaan zien betwijfel ik, maar 15,00 moet ruim haalbaar zijn.
  2. [verwijderd] 17 februari 2014 22:37
    De vorige keer stapte ik in op €10,-. dacht de bodem te zien. dat was vlak voordat de waarde naar €8,- ging.
    Dit keer maar even wachten tot alles bekend is. Het zelfde kan zo maar weer gebeuren. wil niet zeggen dat ie weer naar de 8 gaat, maar er kan zo nog maar flink wat af.
  3. forum rang 6 ff_relativeren 17 februari 2014 22:53
    ik vermoed dat Roobaaro iets te lichtvoetig over een horde gaat struikelen.
    Om hem en anderen hiervoor te behoeden, even een korte bespiegeling ;

    Bij het inschatten van de impact van een hoge(re) boete / boetes, immers in Nederland en in de USA, moet je als eerste stap het mogelijke bedrag vergelijken met het budget dat SBM Offshore maximaal op tafel kan leggen zonder in de moeilijkheden te komen.

    Mag ik voorstellen dat we dit doen aan de hand van :
    Cash reserve + maximaal op te nemen bank-kredieten = maximaal werkkapitaal.
    20% hiervan is goed op te brengen, 30% is op te brengen maar vertraagt de operationele slagkracht, en 40% is in extremis de bovengrens ...

    quote:

    ff_relativeren schreef op 7 februari 2014 22:54:

    De financiele positie + free cash flow + bancaire faciliteiten zijn bekend ;

    Met de presentatie van de Q4 en Y2013 cijfers heeft SBM Offshore aangegeven dat er voor 2014 en 2015 geen positieve cashflow verwacht wordt. Het is na te lezen in het SBM document onder het kopje Dividend ;

    Dividend

    The Management Board reiterates that the Company will not pay a dividend over 2013, in view of the losses incurred in 2011 and 2012 and the need to strengthen the balance sheet. The Management Board intends to discuss at the Annual General Meeting (AGM) in 2015 a change of dividend policy, making dividends dependent on available free cash flow as opposed to the existing policy of paying out 50% of IFRS net income. Given the on-going execution of the Group’s record project backlog, the Management Board does not expect positive free cash flow for 2014 or 2015. Following the 2015 Annual General Management meeting the Management Board intends to propose a payout ratio of between 25% and 35% of Directional1 net income subject to the availability of free cash flow.


    bron : www.sbmoffshore.com/?press-release=sb...

    Beschikbare bankfaciliteiten en de cash reserve zijn ook bekend, zie hetzelfde bron-document, onder het kopje Financial Review - Highlights ;

    available committed bank facilities of US$1,234 million. Cash plus undrawn facilities amounted to US$1.4 billion at the end of December 2013 compared to US$2.0 billion in 2012..

    Totale ruimte = dus 1,4 miljard US $, ofwel € 1,026 miljard.

    Greetzzz

    Daar hebben we het vertrekpunt voor deze discussie ;
    € 1,026 miljard is de totale cash reserve + maximale bankkredieten.

    20% = € 200 miljoen
    30% = € 300 miljoen
    40% = € 400 miljoen

    Deze laatste , 400 miljoen is dus in extremis de bovengrens.
    Ofwel de dodemansknop voor de omvang van de boete(s).

    Hebben we hier een consensus ?

    Okidoki, de tweede stap die je nu wil overwegen, is op welk moment de bank-convenanten in het geding komen. Zodra SBM Offshore meer kapitaal nodig heeft dan de totale somma van cash reserve + maximale bankkredieten, dan raak je in ieder geval aan de grenzen -en er overheen- van de bank-convenanten.

    Hebben we hier een consensus ?

    De focus ligt dus voor de opinie-vorming ergens tussen de € 300 miljoen en € 400 miljoen.

    Alles daar boven, heeft direkte invloed op :

    - bankconvenanten
    - solvabiliteit
    - werkkapitaal
    - voorfinanciering van met name de lease contracten
    - balanspositie
    - en uiteraard op de beurskoers.

    In de derde stap ga je ook uitsluitingen van orders (omvang X aantal orders) als indirecte schadepost mee wegen ....

    En overweeg dan nog eens of je er zo makkelijk naar kunt kijken.

    Omwille van het overzicht, zal ik een apart draadje openen met alleen info over de cash reserves en maximale bankkredieten, gebaseerd op SBMO documentatie over de looptijd 2014 en 2015. Voor nu betekent dat 1 of 2 postings, met mogelijk per half jaar een aanvulling zodra SBM Offshore hier iets over bekend geeft.

    Met dit initiatief hebben we een basis voor iedere opinievorming over extra kosten, ongeacht of het om boetes of andere zaken gaat.

    Moraal van dit verhaal :
    Uitgaven zijn afhankelijk van de financiële positie van een bedrijf. Bij overschrijding van die ruimte is de impact groot omdat er nieuwe financiering gevonden moet worden. Ach ja, ook dat weegt uiteraard negatief op de beurskoers ....

    Hebben we hier een consensus ?

    Greetzzz
  4. [verwijderd] 18 februari 2014
    quote:

    gpjf schreef op 17 februari 2014 19:42:

    [quote alias=beterwisdanonwis id=7461084 date=201402171150]
    [...]

    applaus voor Jos Versteeg, goed artikel daar kan Quote en BB een voorbeeld aan nemen (ik had het zelf geschreven kunnen hebben,

    Als ik de naam van Jos Versteeg lees met zijn analyses dan beginnen gaan mijn haren recht overeind staan. Tsjonge, tsjonge wat heeft die man het vaak mis gehad. Ik zit is SBM en ik zou het graag willen geloven maar als Versteeg iets aanbeveelt, dan ben ik al gauw geneigd om contrair te handelen.

    We zullen het zien maar zoals ik wel meer lees ,heeft deze man al het nodige aan imagoschade opgelopen met zijn aanbevelingen. Het zou dus een sterke verbetering kunnen zijn als hij nu eens gelijk krijgt maar ik sluit ook niet uit dat hij plots klap ergens iets vindt om in zijn aanbeveling te kantelen.

    Inderdaad, Jos Versteeg is bepaald geen autoriteit die enig gewicht in de schaal legt. Sterker nog, hij is al jaren de grootste cheerleader van SBM onder de analisten die keer op keer in de fout gaat. En dan zegt Jos eindelijk eens een keer iets zinnigs te weten 'De hoogste boete die de SEC ooit heeft gegeven was USD 800 miljoen .', maar ondergraaft middels onjuiste gegevens zijn eigen betoog. De hoogste boete van de SEC was namelijk USD 550 miljoen voor Goldman Sachs.
  5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 februari 2014 06:09
    quote:

    ff_relativeren schreef op 16 februari 2014 00:57:

    [...]

    @ Beperktedijkbewaking,

    Compliment. Dit vind ik een hele plausibele benadering. AB van mij als uitdrukking van mijn waardering. Prettig leesbaar en goed gemotiveerd. Neutraal en observerend geschreven. Dank je wel voor je feedback.
    Greetzzz
    Dank voor je reële respons, en graag gedaan. Ik beleg als MLT- of LT-belegger bescheiden in SBM, volg daarom met veel interesse dit forum, maar weet minder van details dan sommige posters hier.
    Ik zal me dan ook alleen weer melden als ik meen echt iets te zeggen te hebben. Maar ik blijf meelezen....

    PS. Is het je ook opgevallen dat Zandeman ons in zijn Xcite-draad in het Fugro-forum op 5 febr. jl. door elkaar haalde? Overigens lof voor je huiswerk en analyses daar: voorzover ik dat avontuur al volgde, ben ik nu helemaal afgehaakt. Heel veel risico, en evt. winst pas over 20-30 jaar?
    (Verder niks kwaads over Zandeman. Een olie-exploratiekenner, maar als belegger extreem avontuurlijk. Ik heb hem enkele jaren geleden persoonlijk ontmoet, leuke kerel. Nu kampt hij volgens eigen zeggen/posts met medische problemen, helaas.)
  6. [verwijderd] 18 februari 2014 08:19
    Petrobrás heeft tot dusver niets gehoord van Nederlandse, Britse of Amerikaanse autoriteiten noch van Braziliaanse toezichthouders.

    Het onderzoek is al geruime tijd in gang!!!
    Mogelijk kunnen we nu gelijk concluderen dat Petrobas niet de derde partij is waar wordt over gesproken?
  7. [verwijderd] 18 februari 2014 08:53

    oppassen en afblijven, het bedrijf is " besmet " , reputatie naar de knoppen, niemand zal meer een contract durven tekenen, bang dat er in het verleden gediept gaat worden.

    dit is een regelrechte ramp voor het bedrijf en dit groeit als een olievlek

    SBM moet zo snel mogelijk een regeling treffen met de autoriteiten en de boete slikken, Management op de schop, schoonschip maken en van het imago van een corrupte tent af, dit zal niet meevallen en gaat lang duren.

    de koers zal zich moeilijk kunnen stabiliseren, gaat veel en veel lager vrees ik, we gaan onder de 10 eindigen, eerder richting de 8, maar het zal een langzaam proces zijn.

    is wel op een gegeven moment koopwaardig, want zal uitgekocht gaan worden, is eigenlijk ook de enige goede oplossing, onder een andere vlag
    verder, is het verleden afgeschreven.

    dus BUY op een fikse afstraffing, die moet nog komen.
    zo zie ik t althans
    Wies
  8. andrejes 18 februari 2014 08:59
    quote:

    geen pechvogel schreef op 18 februari 2014 08:57:

    inderdaad..pre opening nu 11.02
    Indicatieve opening

    11,65

    8:58:47
  9. beterwisdanonwis 18 februari 2014 09:00
    Logisch artikel in de Braziliaanse krant: want anders zou de oppositie moeten roepen. Komt uiteindelijk niks uit dat onderzoek, maar het artikel is wel weer schadelijk voor SBMO en ze kunnen daar niets aan doen. Herstel van de koers wordt weer een week uitgesteld, it's all in the game. En pechvogels houd je altijd, ook al zie je er geen.
  10. Wimmo83 18 februari 2014 09:41
    heb mijn long posities ook omgeruild in shortposities. Vind het een mooi bedrijf met een unieke dienst maar komende tijd (kortetermijn verwacht ik weinig herstel)
  11. tedje007 18 februari 2014 10:00
    als dobbeltje leuk fonds, maar je moet hier niet je pensioen op inzetten. Ik weet uit ervaring dat bedrijven die voor dit soort zaken veroordeeld worden bij aanbestedingen doorgaans worden uitgesloten. Een zwarte lijst is dus niet eens nodig om SBM voor een lange tijd buiten spel te zetten. Er zijn genoeg partijen in de markt die kunnen profiteren van een douw voor SBM. Persoonlijk denk ik dan ook dat we de bodem nog niet gezien hebben en de koers nog makkelijk een keer door de 10 euro kan gaan. In het positieve scenario kruipt SBM in een aantal jaren op eigen kracht uit het dal en kun je een leuk rendement bereiken. In het horror scenario gaat dit bedrijf door het opdrogen vd orderstroom naar de kloten en wordt en voor een appel en een ei uiteengereten door partijen die er nog een beetje brood in zien. Ik zet mijn geld op het eerste scenario en heb wat cash achter de hand om tzt mijn slag te slaan
  12. TraderRon 18 februari 2014 10:19
    quote:

    daja schreef op 18 februari 2014 10:15:

    duikvlucht
    Zit te wachten of er enige bodemvorming optreed.
    Lijkt het nog niet echt op.
1.488 Posts
Pagina: «« 1 ... 58 59 60 61 62 ... 75 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht