Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Steun bij 412,25

De consolidatie in de AEX op hoog niveau is nog steeds intact. Afgelopen vrijdag dook de AEX wel kortstondig onder de bodem van die week van 412,70 en zakte tot een niveau van 412,25.

Opvallend is wel dat opnieuw een hammer werd gevormd. Daarbij werd verder bijna de sinds 22 april voormalige stijgende kortetermijntoppenlijn getest. Dit niveau ligt vandaag precies gelijk aan de bodem van die dag: 412,25.

Dit is nu het eerste steunpunt voor vandaag. Daaronder mag een verdere terugtest worden verwacht naar de voormalige dubbele jaartop van 408,50 tot 409. Veel dieper zie ik de AEX nog steeds niet wegzakken in deze tijdelijke consolidatiefase.

Laatste uptick

Deze onderbreking van de sinds maart stijgende kortetermijntrend zie ik nog steeds in het kader van het op adem komen van de markt voordat de volgende en mogelijk voorlopig laatste uptick in de komende weken zal plaatsvinden naar hogere niveaus.

Mijn richtpunt voor de komende weken blijft ongeveer de 428. Hier ligt het 161,8% Fibonacci-projectieniveau tussen de voormalige hogere top van begin dit jaar en de dubbele jaarbodem bij 379,50. De bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal is ondertussen opgelopen tot ongeveer 429,50.

Waar en wanneer er precies een top gevormd gaat worden is niet te voorspellen. Ik verwacht dat dit nog een aantal weken kan duren. Zodra de AEX echter tot ruim boven de 420 stijgt, moeten we wel alert worden op topvormingsignalen.

Hogere top

Ik acht de kans namelijk groot dat de AEX hier een hogere top zal vormen die het startpunt zal zijn van de vierde correctie van dit jaar. Deze zomercorrectie zal moeten zorgen voor een hogere middellangetermijnbodem die weer de aanzet zal zijn voor de voortzetting van de stijgende trend naar hogere jaartoppen.

Mijn doel voor de rest van dit jaar blijft dan ook onveranderd liggen bij de zone 450 tot 470.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Laatste horde

In het kortetermijnbeeld werd de jaartop vorige week verder aangescherpt naar een niveau van 415,90. De koers bleef hiermee onder de belangrijke weerstandsgrens (een niveau uit 2008) van 417,50. De sinds februari dit jaar stijgende toppenlijn ligt bij 417,30.

Dit is de laatste belangrijke horde die genomen moet worden om de AEX richting de 428 te brengen. Zolang deze niveaus echter niet worden gebroken, blijft de huidige consolidatiefase intact waarbij lagere niveaus onder de bodem van vorige week niet zijn uit te sluiten.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Afkoeling zien we verder ook in de RSI. Deze indicator gaf in de afgelopen tijd een sterk signaal met de opwaartse doorbraak door de toppen van de afgelopen twaalf maanden. Ondanks dat de AEX hierbij boven de 70-puntengrens terechtkwam, zie ik een dergelijke beweging als teken van kracht.

De huidige stand van net onder de 70 is ook een normale afkoeling waarbij de kans groot is dat een hogere kortetermijnbodem gevormd zal worden om de RSI uiteindelijk opnieuw boven de 70 te krijgen.

Ondanks dat er vijf maanden lang sprake was van een zijwaartse trendontwikkeling binnen de grenzen van de sinds 2012 stijgende middellangetermijntrend, was de hertest van de jaarbodem in maart (379,80) het startpunt van de huidige stijgende kortetermijntrend.

Deze trend zorgde in de afgelopen drie maanden voor een opwaartse beweging van ongeveer 35 punten waarbij een sterke opgaande bodemlijn werd gevormd. Deze sinds maart stijgende bodemlijn ligt nu bij 404,30 en beweegt net boven het 50-daags gemiddelde.

Daarboven liggen verder nog

  • de bodem van 404,60
  • de recente dubbele bodem (tweezers bodem) bij 406,50

Dit zijn de steunpunten mocht de AEX toch onder het voormalige uitbraakniveau van 408,50 tot 409 zakken. Ook in dat scenario zou de stijgende kortetermijntrend dus niet veranderen.

Toch ga ik er vanuit dat het neerwaarts potentieel in de komende dagen beperkt zal zijn en de AEX mogelijk in de loop van deze week al de opwaartse druk naar de 417,50 kan opvoeren.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht