Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Richtpunt blijft 428

De opgaande bewegingen in het zeerkortetermijnbeeld zijn volledig intact. Nog steeds is een patroon van hogere bodems en hogere toppen te zien. Wel werd gisteren de scherpe opgaande angel uit de markt gehaald met de opvulling van de gap tussen de 416,80 en 417,15.

Ook de slotprijs onder de voormalige oude horizontale weerstand van 417,50 zorgt ervoor dat een zeer snelle voortzetting naar mijn uiteindelijke doel niet binnen een week zal plaatsvinden.

Ondertussen is de AEX vanaf de maartbodem van 379,80 ongeveer 40 punten opgelopen tot net onder de 420 eind vorige week. Hiermee is mijn kortetermijnkoersdoel op ongeveer 8 punten na behaald (minder dan 2%).

Is daarmee de top dan al gezet?

Start correctie?

Nee, ik ga er vanuit dat het opwaarts potentieel voor de komende paar weken nog intact is, maar zoals in de afgelopen week al vaker vermeld moeten we zeer alert zijn op topvormingsignalen die het startpunt van de vierde correctie kunnen inluiden.

Waar en wanneer de top precies gezet gaat worden is niet te voorspellen. In het middellangetermijnbeeld werd begin dit jaar de bovenkant van het sinds 2012 stijgende trendkanaal getest bij 409. In maart werd de onderkant van dit trendkanaal aangeraakt bij 379,50.

Deze test in maart viel samen met een test van de eerdere jaarbodem en een test van het 200-daags gemiddelde. De doorbraak enige tijd geleden door de dubbele top van 409 was het startpunt van de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend.

Stijgende trend intact

Voor de tweede helft van dit jaar blijf ik bij mijn mening dat een test van de zone 450 tot 470 mogelijk moet zijn. De stijgende trends in zowel het middellange als langetermijnbeeld zijn namelijk volledig intact.

De bodem in maart was tevens het startpunt van de huidige drie maanden durende stijgende kortetermijntrend. Deze trend loopt zoals gezegd wel op zijn laatste benen, maar een test van zone 428 tot 431,50 blijft mogelijk in de komende weken.

Bij 428 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de 409 en 379,50 en bij 431,50 is nu de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal te vinden.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Bodem gezet

In het kortetermijnbeeld wist de AEX dus niet de gap open te houden en boven de 417,50 te sluiten. Hieronder liggen nog een aantal steunpunten die deze kleine terugval moeten kunnen opvangen. Bij 414,80 ligt nog een eerdere zeer kleine openstaande gap.

De voormalige sinds 22-april stijgende toppenlijn ligt nu bij 414,40. Met een dieptepunt gisteren van 414,90 werden deze niveaus op een haar na getest. Of hiermee in het zeerkortetermijnbeeld de bodem al is gezet, moeten we nog bezien, maar de kans hierop is zeker realistisch.

Ook hier geldt dat we goed op candlestick-omkeerpatronen moeten letten die een bodem kunnen aangeven. De vorige bodem in het zeerkortetermijnbeeld werd recent gevormd bij 412,25, ook met omkeerpatronen.

Hier werden drie patronen gevormd:

  • een hammer
  • een inverted hammer
  • een tweezers bottom

Bodemtest?

Ik acht de kans overigens beperkt dat de AEX deze bodems nog zal testen, maar niets is uit te sluiten. De sinds maart stijgende kortetermijnbodemlijn ligt hieronder nog als belangrijk vangnet bij 406,40 met vlak daarboven de zware steunzone bij 408,50 tot 409.

Maar een terugval naar dergelijke niveaus lijkt een stap te ver in de komende week. Ik verwacht dat de opgaande weg snel weer kan worden ingezet binnen enkele dagen en de AEX richting het einde van de week alweer de jaartop van ongeveer 420 onder druk kan zetten.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht