Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vier lange Imtech dagen

Vier lange Imtech dagen

 

Vakwerk van Het Financieele Dagblad (FD). Het zal uiteindelijk wel in boekvorm verschijnen. Vandaag deel 4 in de reconstructie wat er allemaal mis ging bij het bedrijf, waadoor het nu in de touwen hangt. En niet zo'n beetje ook, zoals Jim Tehupuring laatst zo treffend omschreef.

Imtech is als een huis dat een marktwaarde heeft van 300.000 euro, waarop een hypotheek van 1 miljoen euro is en waarvan de eigenaar werkloos is. 

Huiver even mee met wat het FD nu weer ontdekte. Betaalde content, dus ik copypaste maar een tipje van de sluier:

Zelfs in de laatste week voor dit drama zich ontvouwde, vlogen de adviseurs voor Imtech nog de wereld rond. Onder het voorwendsel financiering aan te trekken, deden ze plaatsen aan als Istanboel, Linz, Dubai en Londen. Dit alles op kosten van het Poolse dochterbedrijf van Imtech.

Intussen zetten enkelen van die adviseurs vanuit Dublin een banklening op van de Britse grootbank HSBC, die als oplossing moest dienen. Zowel ex-topman René van der Bruggen als zijn financiële rechterhand Boudewijn Gerner heeft de HSBC-documenten onder ogen gekregen, zo bevestigt Imtech.

Maar de HSBC-documenten waren vervalsingen en de bankmedewerker die deze zou hebben verzonden, is niet bij HSBC bekend, aldus de Britse bank. Uit e-mailverkeer blijkt dat noch Van der Bruggen, noch Gerner ooit heeft vermoed dat de HSBC-lening in werkelijkheid niet bestond.

Dinsdag voorbeurs komt Imtech met KW2-cijfers en wat moet u maandag met deze informatie? Ik denk niet veel. Oud nieuws. Dit zit al in de koers. Die staat niet voor niets op 0,36 euro met een bijna 10% short-muur er omheen. Dinsdag gaat het om Jim's probleemstelling, zeg maar.

Gruwelverhaal van FD natuurlijk, maar het vertrouwen is al helemaal weg. Er resteert slechts hoop. Van een oude vloeroptiehandelaar leerde ik ooit deze prachtige wijsheid:

Hopen is verkopen

Of het ook voor Imtech geldt, moet u en u alleen voor uzelf bepalen. Eén ding. Elk geval staat op zichzelf. Daarom zijn het ook special occasions, zoals Imtech. Noem mij alleen één Damrak bedrijf in deze eeuw dat ook langs het randje van de afgrond scheerde en waarbij de aandeelhouders toch de winnaars werden.

Zo maar een greep: Baan, UPC, Getronics, Buhrmann, Hagemeyer, Versatel, Fortis en SNS Reaal. Ik kan er geen een verzinnen. U wel? Ho, ik suggereer niet dat Imtech ook omkiepert en de aandeelhouders met lege handen achterblijven, maar he trackrecord op het Damrak in zulke zaken is barslecht.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht