Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Let op 489,50

Ongeveer drie weken geleden werd de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek rond de 474 opwaarts gebroken. Dit was een belangrijk signaal in het stijgende middellangetermijnbeeld.

Dit betekent namelijk dat de stijgende middellangetermijntrend aan het versteilen is binnen de grenzen van de brede stijgende langetermijntrend sinds 2009. Deze stijgende langetermijntrend is ondertussen alweer zes jaar onderweg.

Mijn vorig jaar afgegeven koersdoel voor dit jaar van 495 is behaald in het eerste kwartaal van 2015. Hier ligt een belangrijke top uit 2008. Met de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend heb ik enkele weken geleden mijn koersdoel voor dit jaar verhoogd naar de dubbele top van 2007 bij 564.

Zes correcties

De weg hiernaartoe zal echter niet in een rechte lijn plaatsvinden. Correcties zijn noodzakelijk om de contouren van de stijgende middellangetermijntrend aan te geven en de vorige correctie is alweer even geleden.

Die vond namelijk in de eerste week van januari plaats, een daling van 428 naar 406. In de afgelopen jaren hebben we gemiddeld zes correcties per jaar gehad. Ook dit jaar verwacht ik er een aantal voordat we uiteindelijk de 564 kunnen zien.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vlagpatroon

De huidige stijgende kortetermijntrend is zeer krachtig en de AEX is vanaf de januaribodem van 406 bijna 90 punten opgelopen. Dergelijke opgaande bewegingen vonden eerder alleen plaats in 2009 en in 2012. Alleen eind januari vond een tijdelijke onderbreking plaats, een vlagpatroon.

Ik verwachte destijds al de start van de tweede correctie van dit jaar, maar die bleef beperkt tot een correctie in de tijd. Met de doorbraak door de 459,45 (top van eind januari) werd deze correctiemogelijkheid uitgesteld en het vlagpatroon afgerond. Vanuit dit patroon was een koersdoel te berekenen van ongeveer 495.

De belangrijkste doorbraak die hierna plaatsvond was de doorbraak door de genoemde stijgende toppenlijn op de weekgrafiek bij 474. De bodemzone van begin februari (446,45 tot 447,25) was het startpunt van de huidige en zeer steile opgaande kortetermijnbeweging (de tweede etappe vanaf de 406-bodem).

Belangrijke steun

Deze stijgende bodemlijn vanaf 447,25 heeft ondertussen een aantal raakpunten en is daarmee een belangrijke steunlijn. Deze steunlijn loopt dagelijks ongeveer 1,5 punt op en hij ligt vandaag bij 489,50. Hierdoor wordt de handelsruimte steeds smaller, uitgaande van de horizontale weerstand bij 495.

De AEX zal in de komende dagen dan ook een vervolgrichting moeten kiezen. Zodra de index structureel boven de 495 breekt (enkele dagen) dan lijkt een vervolgbeweging in het verschiet te liggen naar de 521. Hier ligt een tussenliggende dubbele top van eind 2007.

Een tijdelijke (intraday) overshoot is natuurlijk wel mogelijk.

Twee toppatronen

De bovenkant van  het sinds medio februari smalle stijgende kortetermijntrendkanaal ligt bij 500,50. De onderkant van dit trendkanaal bij 489,50 is een belangrijk niveau. Een doorbraak en slotkoers hieronder kan het startsein zijn van een neerwaartse beweging.

Een dergelijke beweging zou een eerste duidelijke verzwakking in het kortetermijnbeeld inhouden.

AEX-indicatoren
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In de afgelopen twee handelsdagen werden overigens al twee toppatronen gevormd:

  • donderdag een shooting star
  • vrijdag een hanging man

 

Neerwaarts vervolg

Ook de technische indicatoren geven aan dat de kans op een verzwakking en terugval in de AEX realistisch is. De RSI brak al zijn stijgende bodemlijn en vormt een patroon van lagere toppen. Doordat de AEX nog hogere toppen op de borden wist te zetten is er sprake van negatieve divergentie.

Ook de zware overbought-conditie van zowel de RSI als de MACD enige tijd geleden geeft aan dat de risico’s redelijke groot zijn. Er werden niveaus behaald die we de afgelopen jaren niet meer op de borden hadden gezien. De MACD wist begin vorige week ook een negatieve crossing op de borden te zetten.

Kortom de risico-signalen voor topvorming en een neerwaarts vervolg onder de stijgende bodemlijn zijn zeker aanwezig, maar bij een dergelijke visie moeten we vooral de bovenkant in de gaten houden.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht