Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dom, dommer, domst

Dom, dommer, domst

 

Het is weer raak vandaag. Domme Dingen orakelen over beleggen, vermogen, rendementen en de beurs. Drie keer zelfs. Eerst het voornemen in de belastingsverschuingsplannen van het kabinet om een fictieve vermogensrendementsheffing  te ruilen voor een... fictieve vermogensrendementsheffing.

Zucht.

Nisk aan toe te voegen, deze treft u ook al aan ins ons nieuwsblogje. Ik copypaste: 

Joost van Kuppeveld, van DasKapital, veegt de vloer aan met het plan voor een ander soort vermogensrendementsheffing. Wij van IEX sluiten ons her graag bij aan. Als je als je staat vermogen- en vermogenswinst wilt belasten, doe dat dan over échte bedragen en rendementen!  

Het kabinet wil voor de vermogensrendementheffing wéér voor een fictief rendement kiezen. Namelijk via een gemiddeld (historisch?) rendement. Daarbij zou onderscheid worden gemaakt tussen de diverse beleggingscategoriën. Sparen een gemiddeld spaarrendement en aandelen, onroerend goed en wie weet wat nog meer weer een eigen fictief rendement.

Viel ik zelf vanochtend nog van mijn stoel. Hoe kan een kwaliteitskrant dit nou schrijven?

 

 

 

De Volkskrant is geen uitzondering. Op DFT, FD en nog wat financiële websites na zijn bij de hele Nederlandse pers - en de publieke omroep in het bijzonder - beurs en beleggen vieze woorden. U kent het wel, niet gehinderd door ook maar enige kennis van en ervaring met de beurs heel hard Casino! en Gokken! bleren.

Laat verder ook maar zitten, geen zin om aan dit soort geinstitutionaliseerde domheid nog enige aandacht te besteden. Ik beperk mij tot deze grafiek. Kijk beste Nederlandse journalisten met een aversie tegen de beurs: dit is de voornaamste waarom rijk rijk is en arm arm. Daar hoef je geen Thomas Piketty voor te lezen.

Wacht even, toch nog géén opmerking. Als het weer eens fout gaat op de beurzen en particulieren weer massaal de bietenbrug opgaan, kijk dan ook eens naar de rol van de Nederlandse media, AFM. Een preek van jullie eens een keertje die kant op over al die onzin die ze beweren en die bangmakerij kan geen kwaad.

Het is toch consequent het publiek verkeerd voorlichten?

 

 

Corné de snelste :-)

Tot slot niet dom, als wel principieel. Corné van Zeijl schrijft in zijn FD-column van vandaag over de beursgang van market maker Flow Traders. Corné heeft het niet zo op de snelle jongens op de vloer, populair gezegd de high frequency traders (HFT). Wat zegt Corné onder meer?

Zijn er risico’s? Ja zeker, het kan zijn dat FlowTraders als flitshandelaren worden gezien. Ik verwacht dat de flitshandel op een gegeven moment aan banden wordt gelegd en dat daar zelfs claims uit voort kunnen komen.

Persoonlijk vind ik flitshandel ongewenst. Immers als iemand dat bij de bakker voordringt is het voor iedereen duidelijk dat dat asociaal gedrag is. Op de beurs behoren geen andere regels te gelden dan bij de bakker.

In principe heb je wel gelijk, Corné, maar de beurs is geen herensociëteit, of overheidsbedrijf waar rechtvaardigheid op de eerste plaats komt. Nee, de beurs is straathandel. Zo is ze trouwens ook letterlijk ontstaan hier in Amsterdam - op straat - en eigenlijk geldt nog dezelfde mores: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Zelf ben ik pragmatisch en niet principieel wat betreft HFT. Het is inderdaad niet eerlijk dat de een snellere lijnen heeft en het boek voor je neus afgraast. Aan de andere kant hebbn die HFT'er de beleggingskosten dit decennium met ik meen driekwart terug gebracht en voor betere spreads gezorgd, wat ook geld scheelt.

Met name voor lange termijn en institutionele beleggers scheelt dit uiteindelijk tientallen procenten rendement na een paar decennia. Tja, daar staat dan tegenover dat een HFT'er af en toe wat knaken voor uw neus weggrist. Niet netjes, maar nogmaal: de beurs was, is en zal nooit netjes zijn. Het is een boksring.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht