Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Omkeren

De AEX bevindt zich momenteel in de vierde correctie van dit jaar en de derde correctie sinds de langere en grotere correctiefase startte in maart-april. Destijds werd de sinds januari stijgende bodemlijn gebroken en een grote bearish engulfing gevormd.

Ik gaf toen een doelzone aan van 450 tot 460. Na de afronding van de vorige correctie waarbij een bodem bij 464,60 op de borden werd gezet, was ik er vanuit gegaan dat deze correctieperiode was beëindigd.

Er werd echter opnieuw een lagere top sinds april op de borden gezet bij 497, waarna de Griekse situatie zorgde voor een schok in de aandelenmarkten en de start van de huidige correctie. Begin deze week leek dit nog uit te monden in een gelijke bodem rond de 464 tot 464,60.

Steunlijnen gebroken

Toch viel de AEX afgelopen dinsdag door deze steunzone en kwam middenin de zone 450 tot 460 terecht. De eerste steunlijnen werden daarbij gebroken. Het betrof hier de sinds oktober stijgende bodemlijnen op zowel de daggrafiek als de logaritmische weekgrafiek.

De waarde hiervan was echter beperkt aangezien buiten de oktoberbodem (366) alleen een raakpunt in december bij 389 was te vinden. Deze raakpunten liggen relatief dicht bij elkaar en er is slechts één hoger raakpunt waardoor de betrouwbaarheid beperkt is.

Belangrijker zijn de andere steunpunten die in de zone 450 tot 460 zijn te vinden. Bij 450 ligt namelijk het te berekenen koersdoel vanuit een eerder afgerond hoofd-schouderpatroon (neklijn destijds bij 481) maar ook het 50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem.

Verder stuitert de AEX in de afgelopen twee dagen op zowel het 200-daags gemiddelde bij 454,50 als een langer Fibonacci-retracementniveau bij 456. Dit is het 38,2%-niveau vanaf het startpunt van de huidige nieuwe stijgende middellangetermijntrend die in oktober startte bij 366.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ik ga er vanuit dat de huidige correctiefase uiteindelijk zal zorgen voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem na de zeer forse stijging van 25% in de eerste maanden van dit jaar.

Ondertussen is de AEX iets meer dan 10% teruggevallen vanaf de jaartop en is er sprake van een forse maar nog steeds normale correctie. De grote vraag is waar en wanneer een bodem gevormd gaat worden.

Ik houd er rekening mee dat met het bereiken van de zone 450 tot 456, waar een batterij aan belangrijke steunpunten ligt, het neerwaarts potentieel beperkt is en we opnieuw zeer alert moeten zijn op een plotselinge en krachtige omkeer.

Het sentiment is inmiddels behoorlijk negatief gedraaid terwijl dit een kwartaal geleden zeer euforisch was boven de 510. Toen gaven veel analisten en beleggers aan dat correcties niet meer mogelijk waren en de AEX zou doorstomen in de zomer naar 560 tot zelfs 600 punten.

In de technische indicatoren is er verder sprake van positieve divergentie. De AEX zelf maakt aanzienlijk lagere bodems in de afgelopen dagen, maar de indicatoren vormen gelijke tot licht hogere bodems, ofwel verkoopdruk lijkt op te drogen.

De onderkant, de steunpunten zijn gedefinieerd en een volgende verkoopgolf zal pas ontstaan met een structurele slotkoers onder de 450.

Waar liggen de belangrijke te breken weerstanden?

  • De belangrijkste is in het zeerkortetermijnbeeld de vanaf de 497 scherp dalende toppenlijn. Deze lijn ligt vandaag bij 468 en daalt dagelijks ongeveer 3 indexpunten.
  • Daaronder ligt nog de voormalige bodem bij 464,60.

We moeten dus bezien of de AEX de zone 450 tot 456 verder onder druk zal zetten, of dat de bodem mogelijk als is geplaatst bij het 200-daags gemiddelde. Bevestiging hiervan treedt echter pas op boven de genoemde dalende toppenlijn.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht