Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

TA: Tijdelijke onderbreking

Vandaag is de laatste dag dat u uw stem kunt uitbrengen voor de publieksprijs van de Gouden Stieren: Beste Beleggingsexpert 2015.

Mede door uw stem mocht ik deze prijs vorig jaar in ontvangst nemen. Dit jaar zit ik weer in de finale. Ik wil iedereen enorm bedanken die al op mijn heeft gestemd en natuurlijk ook diegenen die vandaag nog op mij willen stemmen.

Terug naar de markt

Mijn eerste kortetermijndoel (rond de 470) dat ik voor oktober-begin november voor de AEX had gesteld is bijna behaald. Hier ligt een oude horizontale weerstand en het oplopende 200-daags gemiddelde van nu 471,80. Met een intraday-top van afgelopen vrijdag bij 468,65 werd dit niveau op ongeveer 3 punten na behaald.

Hiermee werd ook precies een eerdere neerwaartse gap uit augustus getest.

Ik acht de kans op de vorming van een volgende tijdelijk top echter wel realistisch voor een kortstondige terugtest. Eind september bij een indexstand van 410 tot 415 gaf ik al aan dat het vierde kwartaal wel eens vergelijkbaar kon worden met het krachtige opgaande eerste kwartaal.

Destijds steeg de AEX ongeveer 25% vanaf een bodem bij 406. Nu ligt de bodem van september bij 405. In de zone 402 tot 406 is in de maanden augustus-september een drievoudige belangrijke langetermijnbodem gevormd.

Inmiddels is de AEX dus al ruim 60 punten opgelopen en heeft daarmee precies het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de voormalige zware augustuscorrectie bereikt. Dit niveau ligt bij 466 punten.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 20 punten in 2 dagen

Voor de komende maanden is een beweging (nog dit jaar) naar de 490 tot 495 kansrijk. Zelfs een test van de zone 505 tot 510 sluit ik niet uit in de laatste weken van dit jaar. Toch is het technische minder relevant of deze zone nog dit jaar of pas volgend jaar wordt behaald.

Wel blijft de stijgende langetermijntrend intact en verwacht ik volgend jaar de volgende fase boven de jaartop van 510 punten. Ruim een week geleden werd de neklijn van een groot sinds september in ontwikkeling zijnde omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond boven de neklijn van 447 tot 448.

Na vier dagen van consolidatie tussen de 445 en 452 zette de AEX in de laatste handelsdagen zijn opwaartse beweging krachtig door. In slechts twee dagen tijd steeg de AEX ongeveer 20 punten.

Weerstand ligt nu in het kortetermijnbeeld bij:

  • de 470 (horizontaal)
  • de 471,80 (200-daags gemiddelde)

Steunpunten liggen bij:

  • de vrijdag gevormde gap tussen de 459,10 en 460,90
  • 454
  • de vanaf de septemberbodem zeer steil stijgende bodemlijn van nu 450,50

Topvormingssignalen

Als ik evenwijdig aan deze (te) steile bodemlijn een toppenlijn trek, dan komt de bovenkant ook ongeveer uit bij 470. Zodra de AEX boven het 200-daags gemiddelde weet te sluiten, ontstaat direct ruimte naar de zone 490 tot 495.

Voor de komende dagen moeten we dus alert zijn op topvormingsignalen voor een tijdelijke onderbreking van de krachtige opgaande trend en mogelijk voor een normale terugtest voor de vorming van een hogere bodem.

Een trend gaat nooit alleen in een rechte lijn omhoog. Juist de terugvallen (correcties) bepalen de steilheid van een trend in alle tijdstermijnen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht