Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wanneer en waar draait de AEX?

TA: Omkeer dichtbij?

In een week tijd is de AEX bijna 5% teruggevallen. De kans is aanwezig dat tijdens deze terugval de zevende correctie van dit jaar alweer een feit zal worden. Ik ga bij een normale correctie uit van een terugval van 5% tot 10%.

Om daaraan te voldoen zal de AEX terug moeten vallen tot ongeveer de belangrijke zone 447 tot 448. Met de slotkoers onder de 458 (bodem vorige consolidatiefase) trad een verdere versnelling van deze terugval op.

Is hiermee de stijgende kortetermijntrend ten einde gekomen? Nee, ik acht de kans groot dat deze terugval op zijn laatste benen loopt en een opwaartse draai dichtbij is. Hiermee zou de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem gevormd kunnen worden.

Té steil

Vanaf de septemberbodems net boven de 400 was de AEX ook in bijna een rechte lijn ongeveer 70 punten opgelopen. Alleen enkele kortstondige en beperkte consolidatiefases zorgen voor enige afkoeling van de opgaande trend. Hierdoor was de opgaande beweging ook veel te steil.

Een week geleden drukte de AEX nog tegen zijn 200-daags gemiddelde aan. Deze weerstand bleek te sterk te zijn na een meervoudige top rond de 473. Ook werd een bearish engulfing gevormd bij dit niveau. Het grote risico in deze markt is het feit dat ook op de weekgrafiek een dergelijk toppatroon is gevormd.

Dit patroon kan ervoor zorgen dat voor de komende tijd de top toch al is gezet. Ik ga daar momenteel nog niet vanuit en houd er rekening mee dat de opgaande korte-, middellange- en langetermijntrend toch krachtig genoeg zullen zijn om dergelijke toppatronen uiteindelijk weer op te heffen.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Klassieke terugtest

Er ligt een brede steunzone met meerdere belangrijke punten, die ervoor zouden moeten zorgen dat deze terugval in zijn eindfase is beland. Afgelopen vrijdag vormde de AEX een intraday-dieptepunt bij 449,60. Daarmee werd intraday ook de septembertop gebroken, bij 451,40. De AEX sloot hier nog wel boven.

Een andere belangrijke terugtestzone ligt bij 447 tot 448. Hier ligt het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de septemberbodems tot aan de recente top bij 473. Zolang een index rond dit niveau weet te bodemen, blijft er sprake van een krachtige opgaande trend.

Ook is in deze zone de neklijn van een groot en afgerond omgekeerd hoofd-schouderpatroon te vinden. De huidige terugval is dan ook nog steeds te zien als normale en klassiek terugtest van deze neklijn en bevestiging van dit patroon. Vlak daaronder liggen ook nog meerdere punten.

Brede steunzone bereikt

Ik gaf al aan dat er sprake is van meerdere belangrijke punten in een brede zone. Deze niveaus zouden tijdens een overshoot onder de 447 tot 448 nog best intraday bereikt kunnen worden. Zo ligt:

  • bij 445 nog een aantal bodems van medio oktober
  • bij 443,50 het oplopende 50-daags gemiddelde

Het is bijna altijd onmogelijk om het precieze omkeermoment te voorzien. Toch verwacht ik dat de bodem tijdens deze terugval dichtbij is en we alert moeten zijn op positieve omkeerpatronen vanuit de candlesticks nu een brede en belangrijke steunzone is bereikt.

Bevestiging?

Het risico in deze markt blijft de gevormde bearish engulfing op de weekgrafiek. Maar zoals eerder gezegd, wordt een dergelijk patroon pas bevestigd in de daaropvolgende week (weken) als de dieptepunten van dat patroon op slot(week)basis verder worden verlaagd.

Ik ga daar op dit moment niet vanuit en verwacht dat deze terugval in zijn eindfase zit. Weerstanden in het kortetermijnbeeld liggen bij 454 en 458.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht