Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

De CRASH van 2015

1.624 Posts
Pagina: «« 1 ... 77 78 79 80 81 82 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Ed Verbeek 11 januari 2016 17:46
    quote:

    BEN er weer weg van. Tot ooit. schreef op 11 januari 2016 17:08:

    Denk niet dat je voor aandelen over een periode van 20jaar+ op een verlies komt, zelfs na correctie voor inflatie.
    Kwam wel voor vóór WWII: zie www.businessinsider.com/a-deep-dive-i...

    En om nou blij te zijn met een reëel rendement incl. herbelegd dividend van
    0,4% per jaar over een periode van 20 jaar.....
    Dat gebeurde, ná WWII, twee keer
    (zie zelfde bron)

    Maar reële verliezen over periodes van 10 jaar komen nog heel wat vaker voor, ook ná WWII, bijv.:
    -5,9% per jaar tussen 1999 en 2009
    -4,0% per jaar: diverse periodes tussen 1964 en 1982
    (zie ook weer: www.businessinsider.com/a-deep-dive-i... )

    En dan hebben ook nog alleen gekeken naar dat grote economische wonder van de 20e eeuw, de V.S.
    Wereldwijd zullen aandelen het heel wat minder hebben gedaan, en dát is waarmee we eigenlijk moeten vergelijken, tenzij je kunt voorspellen welke regio de komende ca. twintig jaar de hoogste (of: minst slechte ;-) rendementen zal laten zien.
    :-)

    Weet jij grafieken met de reële rendementen (incl. dividend) wereldwijd over de afgelopen ca. 60 á 100 jaar?
  2. forum rang 5 Ed Verbeek 11 januari 2016 20:43
    quote:

    BEN er weer weg van. Tot ooit. schreef op 11 januari 2016 20:37:

    100jr+ niet lang genoeg?
    :-)
    Ha, ik heb er nu eentje gevonden waar zo'n grafiekje in staat: publications.credit-suisse.com/tasks/... , blz. 6 hoewel niet inflatiegecorrigeerd en daar zat-em nu net mijn punt.
  3. Belegde boterham 11 januari 2016 21:23
    Nice info - Ed, thnx wil het nog eens in zijn geheel lezen ipv scannend lezen, las wel:

    Capital market returns for the United States
    Figure 1 shows that, over the last 114 years, the real value of equities,
    with income reinvested, grew by a factor of 1247.6 as compared to 8.2
    for bonds and 2.7 for bills.

    --------------
    Reinvested income is de trigger imo
  4. forum rang 5 Ed Verbeek 12 januari 2016 10:09
    quote:

    BEN er weer weg van. Tot ooit. schreef op 11 januari 2016 22:27:

    p.61
    Dank voor je hulp, Ben. Jij leest verder waar anderen al gestopt zijn met lezen :-)
    Ik ga er vanavond verder naar kijken
  5. forum rang 4 bearishbull 12 januari 2016 11:07
    Huidige tijden hebben enige gelijkenissen met de aanloop naar 1940. Vind ik geen fijne gedachtte.

    Als we nu echt weer in de aanloop zitten van een nieuwe recessie denk ik niet dat Europa dat zal overleven in de huidige staat. Ze komen er nu al amper uit. Is ook een self fullfilling prophecy. Kiezer wordt het ook steeds aantrekkelijker en vanzelfsprekender gemaakt om voor een anti-Europa partij te kiezen. Er zijn dus denk ik ook dichter bij huis wat gevaren die een bearmarkt rechtvaardigen.

    Ook Keulen laat weer eens zien dat democratie grote tekortkomingen heeft. Politiek die het nieuws in de doofpot wilt stoppen omwille van de kiezers. Wat natuurlijk averechts werkt en in dit internet tijdperk weinig zin heeft.
  6. [verwijderd] 12 januari 2016 11:12
    quote:

    bearishbull schreef op 12 januari 2016 11:07:

    Huidige tijden hebben enige gelijkenissen met de aanloop naar 1940. Vind ik geen fijne gedachtte.
    Die angst heb ik ook al een tijdje. Stagnerende economie, morrende bevolking en politiek die daar geen antwoord op heeft. Volatiele mix.
  7. @iPlof 12 januari 2016 11:37
    'RBS: 2016 wordt catastrofaal. Verkoop alles'

    www.rtlz.nl/finance/beurs/rbs-2016-wo...

    De Royal Bank of Scotland waarschuwt voor een catastrofaal jaar op de beurzen. In ongewoon harde bewoordingen adviseren zij hun klanten om 'alles te verkopen'.

    Dat blijkt uit een memo aan zakelijke klanten van de bank dat in handen is van RTL Z. RBS waarschuwt dat de beurskoersen dit jaar 20 procent in waarde kunnen dalen en de olieprijs kan zakken tot een schamele 16 dollar per vat.

    In het bericht adviseert de bank dan ook om "alles te verkopen behalve hoogwaardige staatsobligaties. Het draait nu om het terugkrijgen van kapitaal, niet om winst op kapitaal. In een drukke kamer zijn de nooduitgangen smal."

    Paniek
    Daarmee doelt de bank op de paniek die kan ontstaan als beleggers massaal van hun aandelen af willen. Als veel partijen tegelijkertijd van hun aandelen willen verkopen, kunnen de koersen extreem snel dalen.

    De aanstichter van de potentiële ellende is China. RBS verwacht dat de grote correctie op de beurs van Sjanghai voor een sneeuwbaleffect kan zorgen. De beurs in Londen zou nog het meeste gevaar lopen, doordat er veel energie- en oliebedrijven aan genoteerd staan.

    RBS signaleert verder dat de wereld "veel te veel schulden heeft opgebouwd om goed te kunnen groeien."

    Minder staatsobligaties op de markt
    Om de vooruitzichten voor beleggers nog wat slechter te maken: vluchten in staatsobligaties wordt er niet bepaald makkelijker op. RBS verwacht dat Europese landen 65 miljard minder aan staatsobligaties gaan uitgeven. Nederland wordt specifiek genoemd als een van de landen met het grootste aandeel hierin. Wij zouden dit jaar 22 miljard minder hoeven lenen op de kapitaalmarkt. Daarbij zijn de opbrengsten van de beursgang van ABN Amro nog niet eens meegenomen.

    Bron • RTL Z
  8. jrxs4all 12 januari 2016 11:38
    quote:

    bearishbull schreef op 12 januari 2016 11:07:

    Huidige tijden hebben enige gelijkenissen met de aanloop naar 1940. Vind ik geen fijne gedachtte.

    Als we nu echt weer in de aanloop zitten van een nieuwe recessie denk ik niet dat Europa dat zal overleven in de huidige staat. Ze komen er nu al amper uit. Is ook een self fullfilling prophecy. Kiezer wordt het ook steeds aantrekkelijker en vanzelfsprekender gemaakt om voor een anti-Europa partij te kiezen.
    Dan heeft de kiezer denk ik nog gelijk ook. Door de euro kunnen de zwakke broeders in Europa niet meer devalueren en door de bezuinigingen die het EU politbureau in Brussel de lidstaten opdringt is de crisis erger en langer geworden. Afgezien daarvan is er sowieso een groot gebrek aan democratie in de EU.

    Als je kijkt naar de economische groei in de euro en niet-euro landen in de EU zie je dat de landen die de euro hebben ingevoerd het slechter doen.

    En dan heb je in Duitsland voor de zoveelste keer een leider die gek is geworden en het land in de ellende stort, waar dat naar toe gaat durf ik ook niet meer te voorspellen.

    De kans dat de EU desintegreert lijkt me inderdaad redelijk groot. Maar wat zou dat nu betekenen voor onze beleggingen in niet-euro valuta (vooral dollars) ?

    Stort de euro in ? Of krijg je juist een nieuwe sterke munt, een nieuwe gulden of een nieuwe euro met een aantal kernlanden.

    In het eerste geval moet je veel beleggingen in vreemde valuta hebben, in het tweede geval juist niet (of ze hedgen).

  9. [verwijderd] 12 januari 2016 13:22
    Ja, dat is de hamvraag natuurlijk waar ik paar jaar terug ook mee worstelde.

    Worden je euro's omgezet in harde guldenmarken? En geldt dat bijvoorbeeld ook voor euro tegoeden die je aanhoudt bij een broker buiten Nederland/Duitsland? Of worden dat zachte zeuro's?
  10. jrxs4all 12 januari 2016 13:59
    quote:

    BEN er weer weg van. Tot ooit. schreef op 12 januari 2016 13:22:

    Ja, dat is de hamvraag natuurlijk waar ik paar jaar terug ook mee worstelde.

    Worden je euro's omgezet in harde guldenmarken? En geldt dat bijvoorbeeld ook voor euro tegoeden die je aanhoudt bij een broker buiten Nederland/Duitsland? Of worden dat zachte zeuro's?
    Je bedoelt cash ? Dat is een goede vraag, maar dat probleem kun je makkelijk voorkomen door niet teveel cash aan te houden.

    Volgens mij wordt het eindeffect voor ons vooral bepaald door de sterkte van de in Nederland gebruikte munt ten opzichte van de andere valuta en dan vooral ten opzichte van de dollar.

    Dan maakt het denk ik niet zoveel uit of nu bijvoorbeeld Nederland en Duitsland uit de euro stappen of juist de zuidelijke landen.

    In het eerste geval zal de euro instorten en de nieuwe guldenmark sterk worden ten opzichte van de euro maar waarschijnlijk ook ten opzichte van de dollar. In het tweede geval zal de euro sterk worden en hou je die, uiteindelijk hetzelfde effect.

    Als je aandelen hebt in bedrijven in de zuidelijke landen is het misschien een ander verhaal, maar voor mijn portefeuille is veel belangrijker wat onze munt (de nieuwe of de huidige) doet ten opzichte van de dollar.

    Dan ga ik er nog wel even vanuit dat het economische en monetaire lot van Nederland en Duitsland gekoppeld blijven, als Duitsland echt in chaos vervalt kan ook dat nog veranderen.

    Ik heb op dit moment ruim 50% van mijn dollar assets gehedged, ik neig er eerder toe om wat meer af te dekken dan minder. Daar komt ook nog bij dat alleen al door heel veel onrust op de markten de euro sterker kan worden door het terugdraaien van carry trades, dat hebben we het afgelopen jaar al eerder gezien.

  11. jrxs4all 12 januari 2016 14:53
    quote:

    BEN er weer weg van. Tot ooit. schreef op 12 januari 2016 14:37:

    De introductie van de guldenmark zal een zelfde soort ervaring geven als die Zwitserse beleggers hadden vorig jaar?
    Dat lijkt me wel het meest waarschijnlijke scenario voor ons bij een euro desintegratie.

    Tenzij Duitsland in een totale chaos vervalt en Nederland daarin wordt meegezogen. Dan zul je in de aanloop ook zien dat mensen van hun euro's af willen en bijvoorbeeld het geld naar het buitenland brengen of omzetten in cash dollars.

    Ik zit ook nog te denken om al mijn dollar assets te hedgen met futures en dan otm eur/usd puts te kopen voor het geval de euro toch instort.
  12. [verwijderd] 12 januari 2016 15:59
    quote:

    plof® schreef op 12 januari 2016 11:37:

    'RBS: 2016 wordt catastrofaal. Verkoop alles'

    www.rtlz.nl/finance/beurs/rbs-2016-wo...

    De Royal Bank of Scotland waarschuwt voor een catastrofaal jaar op de beurzen. In ongewoon harde bewoordingen adviseren zij hun klanten om 'alles te verkopen'.

    Dat blijkt uit een memo aan zakelijke klanten van de bank dat in handen is van RTL Z. RBS waarschuwt dat de beurskoersen dit jaar 20 procent in waarde kunnen dalen en de olieprijs kan zakken tot een schamele 16 dollar per vat.

    In het bericht adviseert de bank dan ook om "alles te verkopen behalve hoogwaardige staatsobligaties. Het draait nu om het terugkrijgen van kapitaal, niet om winst op kapitaal. In een drukke kamer zijn de nooduitgangen smal."

    Paniek
    Daarmee doelt de bank op de paniek die kan ontstaan als beleggers massaal van hun aandelen af willen. Als veel partijen tegelijkertijd van hun aandelen willen verkopen, kunnen de koersen extreem snel dalen.

    De aanstichter van de potentiële ellende is China. RBS verwacht dat de grote correctie op de beurs van Sjanghai voor een sneeuwbaleffect kan zorgen. De beurs in Londen zou nog het meeste gevaar lopen, doordat er veel energie- en oliebedrijven aan genoteerd staan.

    RBS signaleert verder dat de wereld "veel te veel schulden heeft opgebouwd om goed te kunnen groeien."

    Minder staatsobligaties op de markt
    Om de vooruitzichten voor beleggers nog wat slechter te maken: vluchten in staatsobligaties wordt er niet bepaald makkelijker op. RBS verwacht dat Europese landen 65 miljard minder aan staatsobligaties gaan uitgeven. Nederland wordt specifiek genoemd als een van de landen met het grootste aandeel hierin. Wij zouden dit jaar 22 miljard minder hoeven lenen op de kapitaalmarkt. Daarbij zijn de opbrengsten van de beursgang van ABN Amro nog niet eens meegenomen.

    Bron • RTL Z
    deze schotse bank moet nou gaan vertellen dat een vat olie minder dan 16 dollar gaat kosten Als deze bank zoiets verteld dan is dat maar een ding en dat is analistenpraat van de bank om straks te vertellen dat ze zich toch hadden vergist maar intussen alle spotgoedkope olieaandelen hebben opgekocht Ieder wat oudere belegger zal daar niet intrappen omdat een oliecrisis niet eeuwig duurt en dat de olieprijs,,,,,,, zich snel herstelt als iedereen zijn aandelen heeft weg gegeven voor een belabberde prijs
    Zelf vandaag zie je op de beurzen dat de olieaandelen stijgen op de beurzen als dan nog wordt beweert dat de olie 16 dollar gaat kosten dan wordt autorijden nog intensiever dan ooit van te voren,en diegene die nu olieaandelen opkopen grote runderen zijn!!!!!!
  13. forum rang 6 marique 19 januari 2016 20:00
    Zijn we er al?

    Het jaar 2011 eindigde met een bescheiden correctie. Aex bijvoorbeeld met -11,9%. Gedurende het jaar gingen diverse indexen echter veel dieper door het stof. AEX bijvoorbeeld tot -29,6%.

    In de bijlage een vergelijking van de recente correctie (begonnen april-mei '15) met die van het jaar 2011. Enkele indexen lijken het dieptepunt al in aug-sept '15 gepasseerd te zijn. Maar definitief?

  14. kck 19 januari 2016 22:24
    quote:

    marique schreef op 19 januari 2016 20:00:

    Zijn we er al?

    Wie durft?Jouw draadje 2008 bij een aex 400.
    Of denk aan de aex tijdens de Enron affaire,inderdaad 400 all over again.

    Neen ik verwacht geen crash,wat lager kan altijd,ook al worden de graphs dan erg bearish.

    zorg voor wat cash ofzo,mijn idee,maar dat zat je al denk ik,las ik?

    succes
1.624 Posts
Pagina: «« 1 ... 77 78 79 80 81 82 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.272
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.892
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.307
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.040
AFC Ajax 537 7.017
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.308
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.767
Alfen 12 16.227
Allfunds Group 3 1.185
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 328
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.246
AMG 965 125.633
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.516
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.110
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.591
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.105
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.260
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.647
ASML 1.762 76.828
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 332
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.649
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.660

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht