Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fugro ahoy!

Fugro ahoy!

 

Dit is nog wel de leukste:

Of BOKA meldt een belang van 30% plus volgende week en doet een verplicht bod van 15 euro

Met een vriendje in de markt zat ik vanochtend beetje te pingpongen over Fugro en intussen... heeft die 15 al lang en breed en leng en braad op het bord gestaan. Wellicht is het verstandiger om nu eerst naar Leon te luisteren, hoewel die +25% intussen ook al van vroegâh is.

 

 

Let wel, die 7,23% is het officiële percentage. Daar komen nog eventuele kleine posities bij van partijen, plus al die belangen onder andere regeltjes. Persoonlijk had ik liever dat de toezichthouder de totale netto short-positie communiceert, dan wat namen en rugnummertjes zoal nu. Gaat het nu niet over.

Vooral bekende shorters AQR en Marshall Wace hebben leukere dagen op de beurs gekend dan vandaag met Fugro. Volgende week zien we pas aan versche AFM-data of er inderdaad short-covering is, maar dat moet haast wel bij - jee, er staat nu gewoon +30% op het bord! - bij zulk koersgeweld.

 

 

Tussen mean & lean en worst case scenario

Goed, die cijfers van vandaag. Veel beter dan gevreesd: orderboek weliswaar heel slecht (had iemand anders verwacht?), maar toch sterke cashflow en zowaar de nettoschuld teruggebracht. Die rekening wordt ergens betaald en dat is helaas het personeel. Er verdwijnen weer banen.

Belangrijkste kou die uit de lucht is, is dat Fugro niet meteen op omvallen staat. Tenzij u denkt dat de olieprijzen nóóit meer aantrekken, is het risico op Fugro misschien wel minder groot dan gedacht, oordeelt de markt vandaag. Tenminste, zo sigarendoosbrainstorm ik zo bij me eige.

Het fonds bewijst tegen een stootje te kunnen en heeft aandeelhouderswaarde hoog op de agenda staan, getuige die ratio's en saneringsronde. Mocht de olieprijs aantrekken, de orderportefeuille aandikken en iedereen weer blij en gelukkig worden, hebt u een mean & lean aandeel.

Of er écht een Boskalis-Westminster put onder het aandeel ligt, betwijfel ik. Dat kan zich permitteren om in een Fugro worst case scenario de koers helemaal te laten imploderen. Volgens de laatste gegevens is het belang 25% en dat houdt eventuele andere belangstellenden voor Fugro op verre afstand.

Vergeet ook niet dat het aandeel BOKA zelf ook regelrecht op haar mieter heeft gehad. Royal Dutch Shell, Vopak, SBM Offshore, vooruit Boskalis Westminster ook en Fugro om al onze oliewaarden te nemen: ja, de koersen hebben (dramatische) klappen gekregen door vooral de oliemalaise.

Liggen ze er niet relatief goed bij en presteren ze nog aardig in vergelijking met de rest. de buitelandse concurrentie? Meningen kunnen verschillen, daarvoor hebben we ook een beurs, maar ik vind van wel. Geldt voor meer. We hebben in Nederland de neiging te zwart te kijken en vooral te veel te zeuren:

 

 

Terug naar Fugro, de grafiek. Ja, het kan, maar nee, ik ga niet roepen of het aandeel de bodem heeft gezien. Wel is vandaag duidelijk dat er leven is na het vertrek van Fugro pater familias Gert-Jan Kramer. Het management nu maakt een kundige indruk. Geen overbodige luxe deze hectische tijden.

 

 

Tot slot nog eén ding. Ik spreek voortdurend over Fugro en de olieprijs. En ik niet alleen, zo gaat het al tijden op de beurs. Kom es met bewijs, hoort u nu als kritische lezer te denken. Bij deze dan. Fugro (oranje) in dollars versus West-Texas Light Intermediate (paars) over de afgelopen vijf jaar.

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht