Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Technische analyse Bas Heijink 13 april 2016

TA: Krachtig vervolg

De AEX is naar mijn mening op weg naar de eerstvolgende halte bij 449. Ik verwacht dat deze zware horizontale weerstand in de komende weken ook opwaarts zal worden gebroken en de weg daarna openstaat voor een beweging in de komende paar maanden naar mijn eerstvolgende doel bij 475, de top van november. De trends zijn in alle tijdstermijnen opwaarts gericht, na de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 in het eerste kwartaal van dit jaar.

In het kortetermijnbeeld vond in de afgelopen weken een terugval plaats die zorgde voor de 1e hogere bodem in het middellangetermijnbeeld sinds de februari-bodem bij 378,50 werd geplaatst. Vanaf deze februari-bodem steeg de AEX in enkele weken tijd ruim 70 punten tot aan de 449-grens zonder terugvallen die langer duurden dan 2 dagen.

Ik gaf eerder al aan dat de kans reëel was dat rond de 449 een tijdelijke top gevormd zou worden voor een daaropvolgende terugval danwel consolidatiefase. Uiteindelijk vond precies vanaf deze weerstand (waar toen ook het 200-daags gemiddelde was te vinden) een terugval plaats van 22 punten in totaal. Hiermee bleef de terugval steken op bijna 5% daling. Hij vormde vorige week een dieptepunt bij 426,75 en bleef daarmee net boven het oplopende 50-daags gemiddelde, een belangrijk richtpunt voor een terugval. We zagen bij meerdere Europese indices vergelijkbare terugvallen richting dit gemiddelde.

Belangrijk signaal

Afgelopen vrijdag vond de opwaartse doorbraak plaats van de zeer steil dalende toppenlijn vanaf de 449. Ook brak de AEX door de horizontale weerstand van 434. Dit was een belangrijk signaal in het zeerkortetermijnbeeld van de AEX. Ook de technische indicatoren lieten in de afgelopen weken een terugval zien voor de vorming van een 1e hogere middellangetermijnbodem. De RSI lijkt al te zijn uitgebodemd en de MACD kan vandaag of morgen weer een positieve crossing maken, net boven de nul-grens. De opwaartse ruimte in deze indicatoren is overigens nog steeds behoorlijk groot.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

De hogere bodem is naar mijn mening gezet bij 426,75 en de AEX is bezig met de opwaartse beweging naar in eerste instantie de 449. Dit is een belangrijke grens waarboven een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon wordt afgerond. Dit patroon is al sinds december vorig jaar in ontwikkeling en zou de afronding zijn van een maandenlang klassiek bodempatroon in de AEX. Eerder werd natuurlijk al het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau sinds 2009 teruggetest, was er sprake van positieve divergentie en vormde de AEX op maandbasis meerdere grote hammers en een bullish engulfing als bodempatronen.

Stijgende middellangetermijntrend

De enige tussenliggende weerstand is nu nog te vinden bij het 200-daags gemiddelde van 445,10. Er zullen nog steeds meerdere neerwaarts ingestelde beleggers zijn die wijzen op de dalende toppenlijn langs de top van augustus en november. Deze toppenlijn werd recent al op slotbasis gebroken en zou vandaag bij 441,50 liggen.

De waarde van deze lijn is naar mijn mening beperkt. Belangrijker is de langetermijntrend en de gevormde bodempatronen. Voor de komende week/weken verwacht ik dat de opwaarts druk op de 449 verder wordt opgevoerd en de AEX deze uiteindelijk zal weten te breken. Hierboven start dan de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend richting de 475 punten.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn nog steeds te vinden bij 434 en 430. Pas onder de zone 426 - 426,75 ontstaat meer neerwaartse ruimte, maar zoals in de afgelopen dagen gezegd, verwacht ik dat niet.

Opwaarts potentieel grondstofprijzen

In de afgelopen maanden heb ik geregeld gewezen op het enorme opwaartse potentieel van de grondstofprijzen. Als we kijken naar de WTI dan vond recent een technisch perfecte terugtest plaats richting het 50-daags gemiddelde. Dit vond plaats na de eerdere test van het 200-daags gemiddelde. Hij viel recent terug naar de 35,30.

Vier dagen geleden werd al de dalende toppenlijn van deze terugval gebroken en inmiddels is de WTI alweer fors opgelopen en noteerde gisteren alweer boven zowel het 200-daags gemiddelde als de recente top bij 41,90. Er ligt nog een belangrijke meermaals geteste horizontale weerstand bij 43,40 die nog voor een tijdelijke terugval kan zorgen. Voor de komende maanden blijft mijn eerste koersdoel echter liggen bij 51.

Grafiek olie
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Philadelphia Fed index september (VS)
    6. Bestaande woningverkopen augustus (VS)
    7. Consumentenvertrouwen (UvM) aug (VS)
    8. FedEx cijfers eerste kwartaal
  2. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht