Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX richting 475?

TA: Kleine beperkte terugtest

Voor de komende dagen kan er wat meer neerwaartse druk ontstaan. Wel verwacht ik dat deze druk tijdelijk en beperkt zal blijven. De volgende opwaartse AEX-halte ligt bij 466,20 en daar houdt het naar mijn mening in de komende weken nog niet op.

Ik verwacht dat de jaartop verder zal worden opgehoogd en ik houd als richtpunt de zone 475 tot 485 voor de komende tijd aan.

Aan de ene kant nam in de afgelopen week de opwaartse druk steeds verder toe. Maar aan de andere kant zorgde de opwaartse doorbraak van de zone 457 tot 458 in de afgelopen twee dagen voor enkele topvormingsignalen in de grafiek zelf. De vraag is nu welke de overhand zullen krijgen in de komende dagen.

Met de opwaartse doorbraak van de 457 tot 458 werden enkele grote bodempatronen afgerond. Maar zoals we vaker zien, is een dergelijke doorbraak een proces dat enige tijd kan duren, waarbij een index geregeld rond de uitbraakniveaus blijft schommelen.

Richting 475 en 485

Een neerwaartse beweging tot onder de zone tussen 457 en 458 zou dan in het middellangetermijnbeeld geen enkele verandering opleveren. De beweging boven de 458 zorgde voor de afronding van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon en twee stijgende driehoeken:

  • De grote stijgende driehoek startte bij de junibodem van 410 en heeft een te berekenen koersdoel voor het komende halfjaar van 510.
  • De kleinere stijgende driehoek startte bij de bodem van de meest recente correctie (september) bij 437,60 en heeft een te berekenen doel voor de komende twee maanden van 480.

Dit past precies in mijn visie van een beweging naar de zone 475 tot 485 richting het einde van dit jaar. Bij 475 ligt namelijk de top van november vorig jaar (startpunt van een zeer forse correctieve periode) en bij 485 is het 161,8%-Fibonprojectieniveau te vinden van de meest recente correctie.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Derde doorbraak

De doorbraak door de 457 tot 458 van twee dagen geleden was de derde opwaartse doorbraak van deze zone in de afgelopen twee maanden.

  • Begin september was de eerste, waarbij de jaartop werd opgehoogd naar 466,20. Hierna volgde de meest recente correctie van 6% tot aan de 437,60. Bij dit niveau werd een belangrijke dubbele bodem gevormd in het middellangetermijnbeeld.

  • Begin oktober vond de tweede doorbraak plaats, die slechts één dag duurde en de top van die doorbraak bij 460,10 werd in de afgelopen dagen tijdens de derde doorbraak al opwaarts gebroken.

Toch werd twee dagen geleden een potentieel toppatroon gevormd, een shooting star. Dit patroon wordt pas opgeheven zodra de intraday-top bij 463 wordt gebroken.

 

Neerwaarts vervolg?

Gisteren kreeg dit toppatroon een vervolg met de afronding van een kleine bearish engulfing en een sluiting van de maandag gevormde opwaartse gap (tussen de 458,60 en 459,30).

Om deze toppatronen een neerwaarts vervolg te geven in de komende dagen is nog wel een beweging onder de 457 tot 458 op slotbasis nodig. Zolang deze zone niet neerwaarts wordt gebroken, blijft er sprake van een zeer kortstondige en zeer beperkte terugtest naar het uitbraakniveau.

Mocht de AEX in de komende handelsdagen hierboven weten te blijven, dan zal de druk aan het einde van deze week naar de 463 en hoger weer toenemen. In dat scenario verwacht ik dat de jaartop bij 466,20 mogelijk aan het einde van deze week tot begin volgende week verder onder druk gezet kan worden.

Dubbele bodem

Onder de 457 tot 458 (op slotbasis) ontstaat ruimte voor een diepere terugtest richting het 50-daags gemiddelde. Dit oplopende gemiddelde ligt momenteel bij 452,10. Vlak daaronder ligt verder nog de steile opgaande bodemlijn (vanaf de 410-bodem) die bij 449,50 is te vinden.

Deze bodemlijn werd in de afgelopen weken één maal neerwaarts gebroken tijdens een overshoot. Deze overshoot zorgde toen ook voor een dubbele bodem in het kortetermijnbeeld bij 442,70. Verder ligt het eerste Fibo-retracementniveau van deze opgaande kortetermijnbeweging (vanaf 442,70) bij 455.

Ondanks de toppatronen moet de zone 457 tot 458 dus neerwaarts worden gebroken om te spreken van een diepere terugtest. Of deze situatie nu wel of niet plaatsvindt, het verandert mijn visie voor de komende weken niet.

De opwaartse trend is intact en de jaartop kan op korte termijn al onder druk worden gezet waarna de weg openstaat voor een beweging dit jaar naar de zone 475 tot 485. Zolang de 457 op slotbasis niet wordt gebroken in de komende dagen, kan alweer snel de druk op de 466,20-jaartop toenemen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht