Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dubbel omkeerpatroon in AEX

TA: Tweezers bottom

De brede zijwaartse tradingrange is nog steeds intact en opnieuw hobbelde de AEX rond zijn 50-daags gemiddelde. Wel werd er gisteren een dubbel tweedaags positief omkeerpatroon gevormd, een piercing line en een tweezers bottom (dubbele bodem). En de AEX sloot ook weer boven zijn 50-daags gemiddelde.

Er is ook een verdere verbetering in de technische indicatoren te zien.

  • Zo wist de RSI enkele dagen voor de Trump-terugval bijna de 30-puntengrens aan te tikken. Deze terugval vond toen plaats vanaf de 463-top en stopte net boven de steun van 437,60.

    Tijdens de Trump-terugval vlak na deze bodem, zakte de AEX naar een iets lager niveau en vormde toen een bodem bij 436,40. De RSI vormde op dat moment een hogere bodem.

    Er was dus sprake van positieve divergentie, een lagere bodem in de AEX zelf en een hogere bodem in de RSI. Inmiddels is de RSI begonnen aan een nieuwe opgaande beweging.

  • Ook in de MACD zagen we in de afgelopen twee dagen een positieve crossing ontstaan, de eerste in enkele weken tijd. De MACD bewoog in de afgelopen weken zeer vlak maar wist geen positieve crossing te maken.

Beide indicatoren hebben overigens nog een aanzienlijk opwaarts potentieel.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Stijgende driehoek

In het middellangetermijnbeeld is de stijgende trend nog gewoon intact en vanuit deze optiek mag dan ook een vervolg naar hogere jaartoppen worden verwacht. Het gehele beeld sinds februari heeft ook iets weg van een stijgende driehoek, opgaande bodems en gelijke toppen.

Buiten de zeer belangrijke langetermijnbodem in februari bij 378,50 werden twee hogere middellangetermijnbodems gevormd. Die vonden telkens plaats tijdens de grote events waar iedereen al maanden op zat te wachten.:

  • de eerste was natuurlijk de uitslag van het Brexit-referendum in juni, toen een bodem bij 410 werd gevormd
  • de tweede was de onverwachte verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten

 

Normale correcties

De terugvallen tijdens deze events bleven beperkt tot normale correctieve bewegingen en de terugvallen werden ook in een rap tempo weer goedgemaakt. Alleen tijdens de Trump-terugval brak de AEX voor het eerst kortstondig onder het opgaande 200-daags gemiddelde sinds juli dit jaar.

Deze uitslag zorgde ook voor een zeer korte overshoot onder een meervoudige bodem en de stijgende bodemlijn sinds februari. Ik zie deze beweging als bevestiging van een belangrijke middellangetermijnbodem.

Er is nu een viervoudige bodem gevormd rond de 437,60 waarbij enkele keren het 200-daags gemiddelde werd getest. Deze onderkant maakt overigens deel uit van de huidige brede zijwaartse handelsfase die de AEX de laatste maanden in zijn greep houdt.

Volgende fase

Een structureel meerdaags slot onder de 437,60 zou het technische beeld voor de daaropvolgende maanden overigens wel verzwakken. De bovenkant van deze brede consolidatiefase is zoals bekend bij 457 tot 458 te vinden.

Deze zone is inmiddels zeer vaak getest sinds april dit jaar en alleen in de laatste maanden enkele keren doorbroken. Drie doorbraken waren zeer kortstondig (enkele dag) en alleen begin september wist de AEX hier meerdere dagen boven te blijven en vormde toen ook zijn huidige jaartop bij 466,20.

Het is dus belangrijk dat de AEX in de komende tijd de druk verder zal opvoeren richting de 458 en deze weerstand uiteindelijk structureel doorbreekt om de volgende fase in de langere trend te starten.

Vervolgstijging

Dit blijft mijn verwachting voor de rest van dit jaar, een doorbraak en vervolgstijging tot de zone tussen 475 en 485. Ik verwacht dat de druk in de komende week op de zone 457 tot 458 verder kan worden opgevoerd.

De technische indicatoren verbeteren en ook in andere indices zien we dat de opwaartse druk steeds verder wordt opgevoerd. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • het 50-daags gemiddelde van nu 450,50
  • de dubbele bodem (tweezers bottom) die in de afgelopen twee dagen bij 447,30 werd gevormd
  • de sinds februari stijgende bodemlijn bij 443,10

Zodra de 458 structureel wordt gebroken, kan de volgende opwaartse beweging met nieuwe hogere jaartoppen wel eens snel gaan plaatsvinden. Maar zolang dat niet gebeurt, blijft de AEX nog gevangen in de huidige saaiwaartse consolidatiefase.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht