Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een dubbel toppatroon in de AEX

TA: Bearish engulfing

In de afgelopen dagen zijn in meerdere indices een aantal toppatronen gevormd. Hiermee lijkt de recentste opwaartse beweging in de AEX steeds meer op de laatste stuiptrekking van de zeer steile opgaande kortetermijntrend.

De AEX was in de afgelopen twee weken een van de weinige indices die geregeld zijn jaartop wist te verhogen. Veel andere indices leken bezig te zijn met de vorming van een lagere danwel een gelijke top.

De top in de AEX werd enkele dagen geleden op de borden gezet bij 514. Hiermee werd de zware weerstand van 510,50 opwaarts gebroken. Toch was en is er nog geen sprake van een structurele doorbraak. De AEX zet nog niet door boven deze voormalige top en consolideert juist net boven de 510,50.

Geen bevestiging

Een andere belangrijke voorwaarde om te kunnen spreken van een structurele doorbraak moest komen vanuit bevestiging in andere indices. Daar zien we juist geen opwaartse doorbraak van de toppen van de afgelopen weken, maar de vorming van een dubbele of lagere top.

De 510,50 is de top uit 2015 en was tot enkele dagen geleden het hoogste punt van de bullmarkt die begin 2009 werd gestart. Ik gaf vorig jaar al aan dat in dit jaar de volgende fase in het langetermijnbeeld kon worden gestart met de doorbraak door de 510,50 en de vervolgbeweging naar de top uit 2007 bij 564.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Aanzienlijke risico's

Toch had ik deze test en doorbraak van de 510,50 nu nog niet verwacht. Al enige tijd ga ik uit van de start van de eerste correctie van dit jaar voordat de 510,50 zou worden getest en gebroken. In de zeer euforische markt van de afgelopen tijd is de AEX aanzienlijk verder opgelopen maar de risico’s blijven aanwezig.

  • De afstand tot aan het 200-daags gemiddelde was in de afgelopen week rond de 10% en vanuit het verleden weten we dat een dergelijke afstand de kans op een forsere correctie laat toenemen.

  • Ook in de RSI en MACD zien we de nodige risico’s. In het kortetermijnbeeld is er sprake van een stijgende bodemlijn, maar in het technische beeld over de afgelopen maanden zien we juist negatieve divergentie.

  • De huidige en laatste opgaande beweging van de afgelopen tijd wordt steeds minder breed wordt gedragen. Het zijn een beperkt aantal aandelen die voor deze opgaande beweging zorgen.

  • De VIX geeft nog steeds de nodige risico’s in de markt aan. Daar zien we juist hogere bodems in het kortetermijnbeeld, ook een vorm van negatieve divergentie.

  • Als laatste is de euforie in de markt tot grote hoogte gestegen.

Al deze risico’s geven het draaipunt echter niet aan en vooral in een euforische markt kan een index vaak aanzienlijk verder doorlopen dan verwacht.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Smalle consolidatie

Het elastiek wordt echter steeds strakker aangespannen en in veel indices onstaan de nodige vermoeidheidsverschijnselen. De DAX vormde bijvoorbeeld een dubbele top en brak al door zijn sinds eind vorig jaar stijgende bodemlijn. Die lijn maakt overigens deel uit van een grote stijgende wig.

Momenteel is er sprake van een zeer smalle zijwaartse consolidatiefase en het is wachten op een negatief vervolg onder de bodems van de afgelopen tijd voor het vervolgsignaal.

De S&P 500 en de Stoxx Europe 600 wisten in de afgelopen twee weken hun eerdere toppen niet meer te bereiken. Hier is de kans reëel dat een lagere top in de maak is. Beide indices staan ook op het punt hun sinds vorig jaar stijgende bodemlijn neerwaarts te breken; een verslechtering in het kortetermijnbeeld.

Vanuit deze technische situaties zien we het belang om breder te kijken en vooral ook andere indices in de gaten te houden betreffende hun technische condities.

Verzwakking?

Weerstand in de AEX ligt nu bij 514 en 519. In de afgelopen dagen werd een dubbel toppatroon gevormd. Ten tijde van de top bij 514 werd een grote shooting star gevormd waarna gisteren een bearish engulfing-patroon werd afgerond.

Deze patronen worden boven de 514 opgeheven, waarna in dat scenario ruimte zou ontstaan naar de zone 519 tot 521. Ook zien we meerdere versteilingen in het kortetermijnbeeld. De meest steile opgaande bodemlijn startte eind februari en ligt momenteel bij 509.

Een neerwaartse doorbraak hiervan zou na de gevormde toppatronen een eerste verzwakking in de trendmatigheid betekenen. Verder ligt er nog een opwaartse gap die enkele dagen geleden werd gevormd, tussen de 508,20 en 509,45. Ook de sluiting van deze gap zou meer topvormingssignalen opleveren.

Steun bij 498,70

De belangrijkste te breken steun is de oplopende bodemlijn langs de decemberbodem van 445,65 en de januaribodem bij 476,70. Een neerwaartse doorbraak hiervan zou de bevestiging opleveren dat een top is gevormd en de correctie lijkt te zijn gestart.

Vandaag ligt deze oplopende steunlijn bij 498,70. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat deze steile opgaande bodemlijnen gebroken worden. Dit zou het einde betekenen van deze blow off-fase in de té euforische markt.

Een normale tot forse correctie zou uiteindelijk een belangrijke en volgende hogere middellangetermijnbodem moeten opleveren die de springplank is voor een beweging tot ruim boven de 510,50.

Zo ver is het nu nog niet en we moeten eerst maar eens bezien of de verzwakkingen doorzetten. Toch zien we steeds meer signalen die wijzen op topvorming, maar bevestiging moet nog worden gegeven.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht