Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

854,100
  • Verschill

    +0,400 +0,05%
  • Volume

    270.000 Gem. (3M) 511,2K
  • Bied

    853,600  
  • Laat

    860,000  
+ Toevoegen aan watchlist

Interesse voor Mapper

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 december 2008 12:27
    Chipproducenten testen ASML-rivaal door Bernard Vogelsang

    AMSTERDAM - De kansen van chipmachinefabrikant Mapper Lithography om het nieuwe ASML te worden, nemen sterk toe dankzij een order van het Franse onderzoeksinstituut Leti. Mapper maakt vandaag bekend één van zijn eerste chipmachines te hebben verkocht aan dit gezaghebbende instituut uit Grenoble.

    Grote chipfabrikanten, waaronder naar verwachting STMicroelectronics, TSMC en IBM, gaan de machine van het jonge bedrijf uit Delft de komende drie jaar uitgebreid testen bij Leti.

    Als de chipreuzen er enthousiast over raken, gloort voor Mapper een zonnige toekomst. „Dit is een geweldige kans voor ons, want in de chipindustrie spreken de belangrijkste spelers altijd met elkaar af welke technologie zij in de komende jaren gaan gebruiken”, zegt Mapper-topman Christopher Hegarty.

    De machines van Mapper kunnen voor een grote verandering in de chipindustrie zorgen. Ze maken gebruik van elektronenstralen, terwijl traditionele chipmachines werken met lichtstralen. De Mapper-systemen zijn bovendien een stuk goedkoper dan die van bijvoorbeeld ASML, omdat ze zonder een kostbaar ’masker’ (elementen waar de blauwdruk van een chip uit is gesneden) kunnen produceren. Terwijl aan de nieuwste ASML-systemen een prijskaartje van ruim €20 miljoen hangt, kost een Mapper-machine circa €5 miljoen. Een nadeel is wel dat de apparaten van de nieuwkomer minder snel zijn. Naast de order van Leti heeft Mapper inmiddels ook een exemplaar verkocht aan het Taiwanese TSMC.

    Indien de chipmachines van Mapper in de smaak vallen bij partijen als TSMC of Intel, kan eind 2011, begin 2012 worden overgaan tot het op grote schaal produceren van deze systemen, aldus Hegarty.

    Maar voor het zover is, zal Mapper volgens de Australische topman eerst rond 2010 aansluiting moeten zoeken bij een gevestigde chipmachinefabrikant die over voldoende productiecapaciteit beschikt. „Want voor ons als startend bedrijf heeft het geen zin om het wiel van de massaproductie nog eens een keer opnieuw te gaan uitvinden”, meent Hegarty, die twee maanden geleden de overstap maakte van de Duitse chipgigant Infineon. Omdat op termijn wordt gezocht naar zo’n strategische partner met verstand van produceren, sluit hij een beursgang van Mapper uit.

    Hegarty denkt dat het Veldhovense ASML absoluut geïnteresseerd zal zijn in een overname van Mapper. Maar ook het Amerikaanse Applied Materials zit vrijwel zeker op het vinkentouw. Tot andere potentieel geïnteresseerden behoren onder meer de Japanse branchegenoten Canon en Nikon. „Er zijn vele scenario’s mogelijk. Maar uiteindelijk zal de prijs beslissend zijn”, benadrukt Mappers financieel directeur Jaap Bastiaansen.

    De grootste aandeelhouder van Mapper is ASMI-oprichter Arthur del Prado. Andere eigenaren zijn het Mapper-management, ING-dochter Parcom én de TU Delft, doordat de chipmachinefabrikant in 2000 werd opgericht door de Delftse hoogleraar Pieter Kruit en twee oud-studenten.
    DFT
1 Post
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 mei

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Jap)
    2. Investeringen maart (NL)
    3. Consumentenvertrouwen mei (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Dld)
    6. Ahold Delhaize - beleggersdag
    7. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (eurozone)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VK)
    9. Aalberts - jaarvergadering
    10. Turkse centrale bank - rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht