Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

854,100
  • Verschill

    +0,400 +0,05%
  • Volume

    270.000 Gem. (3M) 511,2K
  • Bied

    853,600  
  • Laat

    860,000  
+ Toevoegen aan watchlist

ED: ASML vergroot EUV voorsprong op Nikon

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 mei 2009 11:38
    (Uit het Eindhovens Dagblad, kenner bij uitstek van ASML)

    ASML vergroot EUV voorsprong op Nikon

    Japanse chipmachine-maker zou vertraging in ontwikkeling oplopen.

    door Harrie Verrijt

    VELDHOVEN - ASML's grootste concurrent Nikon heeft een vertraging opgelopen als het gaat om de ontwikkeling van de EUV-technologie. Volgens de technologische nieuwssite EE Times zou Nikon enkele EUV-instrumenten 'on hold' hebben gezet. Dit zou ASML een belangrijke voorsprong kunnen geven in de verkoop van deze nieuwe generatie chipmachines. Woordvoerder Lucas van Grinsven zegt dat ASML volledig op schema ligt met de ontwikkeling van de EUV-machine. Eind volgend jaar worden de eerste machines aan klanten geleverd.

    Volgens Richard Windsor, specialist op dit gebied bij het Londense verzekeringshuis Nomura, is de vertraging van Nikon verrassend omdat het bedrijf steeds heeft geroepen dat het in 2012 de eerste machines gaat leveren. “ASML's virtuele monopolie zou zo wel eens een echt monopolie kunnen worden. We schatten de voorsprong die ASML al had op 18 maanden, maar die zal nu zeker nog groter worden.”

    ASML heeft in 2006 twee prototypes geleverd waarop de industrie momenteel tests doet. Het Belgische Imec heeft gemeld de eerste chips met details van 22 nanometer erop te hebben geproduceerd. Ook Nikon heeft prototypes van zijn EUV-machine uitgezet.

    Vooral het Amerikaanse Intel, een grote afnemer van dit soort machines, zal niet blij zijn met deze ontwikkeling. Intel wil zijn chipmachines van twee fabrikanten blijven betrekken en is dan ook bij de tests van beide machines betrokken. „Ik denk dat Nikon zijn ontwikkelingsprogramma onder druk en met hulp van Intel zo snel mogelijk zal hervatten, hoe dan ook zal ASML hier met winst uit komen.”

    EUV-technologie is zeer complex omdat dit extreem ultraviolet licht alleen gedijt in vacuüm en kan worden vervormd met spiegels in plaats van lenzen.

    ASML had al een voorsprong van 18 maanden op Nikon in de ontwikkeling van EUV-chipmachines. Deze lijkt vergroot nu Nikon vertraging heeft opgelopen.

    Ik interpreteer dit als volgt:

    ASML benut dus nu de huidige crisis om de voorsprong zodanig groot te maken dat zij in de volgende economische upswing een de facto monopolie hebben m.b.t. EUV. Hun afnemers zien dat natuurlijk ook aankomen en dat zal ongetwijfeld helpen om "early adapters" eerder over de streep te trekken. Wachten tot de upswing echt is begonnen kan duur uitpakken voor die afnemers, omdat ze dan achter in de rij kunnen aansluiten. Onder die afnemers bevindt zich uiteraard ook Intel dat zich kan veroorloven om anti-cyclisch te investeren.

    Als de economie serieuze tekenen van herstel zou vertonen in de loop van 2010 dan zitten er gouden tijden voor ASML aan te komen.

    De huidige koers lijkt zich momenteel weer iets meer op de korte termijn te focussen dan op de zeer gezonde lange termijn. Eén berichtje (zoals de definitieve bevestiging van de Taiwan order, of de aankondiging van een nieuwe Intel order) kan dat weer snel doen omslaan en we vliegen weer naar 16 en hoger.
  2. [verwijderd] 18 mei 2009 09:06
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Goldman Sachs waardeert ASML af, maar blijft desondanks optimistisch over het bedrijf. Het advies is verlaagd naar neutral van buy, vanwege de relatief sterke koerswinst van het aandeel sinds december. Het koersdoel gaat omhoog naar EUR20 van EUR18. Het aandeel sloot vrijdag op EUR14,31. (HJL)

    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

    Mijn commentaar:
    Rare jongens, die GS-boys!!
    Koersdoel omhoog, advies omlaag? Omdat de koers zo is opgelopen? Heuh, hebben ze ff gemist dat die weer flink omlaag is gegaan in de afgelopen week?

    Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom (= omgekeerde van Gaal-uitspraak)?
  3. [verwijderd] 18 mei 2009 09:19
    Koersdoel 20 = screaming buy bij huidige koers van 14!

    Zeker wanneer je je realiseert dat de pijplijn weer eerder zal gaan vollopen door de EUV-voorsprong die steeds groter wordt, waardoor afnemers zich minder "nadenktijd" kunnen veroorloven.

    "Neutral": lamenielachuh!
  4. [verwijderd] 18 mei 2009 09:30
    quote:

    munckf schreef:

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Goldman Sachs waardeert ASML af, maar blijft desondanks optimistisch over het bedrijf. Het advies is verlaagd naar neutral van buy, vanwege de relatief sterke koerswinst van het aandeel sinds december. Het koersdoel gaat omhoog naar EUR20 van EUR18. Het aandeel sloot vrijdag op EUR14,31. (HJL)

    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

    Mijn commentaar:
    Rare jongens, die GS-boys!!
    Koersdoel omhoog, advies omlaag? Omdat de koers zo is opgelopen? Heuh, hebben ze ff gemist dat die weer flink omlaag is gegaan in de afgelopen week?

    Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom (= omgekeerde van Gaal-uitspraak)?
    Zij zijn dom zeer zeer dom.
    Of niet te vertrouwen, dat ze hopen nog lager te kunnen instappen en daardoor andere op het verkeerde been willen zetten.
    Conclusie, adviezen van dit soort jongens hebben nul en gene waarde. Ze zouden kunnen worden beticht van koersmanipulatie. Is toch strafbaar ?
  5. [verwijderd] 18 mei 2009 09:39
    quote:

    succes46 schreef:

    Of niet te vertrouwen, dat ze hopen nog lager te kunnen instappen en daardoor andere op het verkeerde been willen zetten.
    Conclusie, adviezen van dit soort jongens hebben nul en gene waarde. Ze zouden kunnen worden beticht van koersmanipulatie. Is toch strafbaar ?
    Ik ben het helemaal met je eens dat de GS-adviezen (en die van hun gelieerde "vrienden" in de Benelux) regelmatig een "aparte" bijsmaak hebben.

    Ik formuleer het maar even op de grens van waar de IEX-censuur nog wel eens wil ingrijpen ter bescherming van hun broodheren.

    Laten we het zo zeggen: wanneer er genoeg mensen in een Pavlov-reactie op het woord "adviesverlaging" zonodig moeten verkopen op toch al te lage koersen is dat voor hun tegenpartijen wel erg aantrekkelijk. En wie o wie zouden toch die tegenpartijen zijn?
  6. [verwijderd] 27 mei 2009 08:37
    (Uit Eindhovens Dagblad, 27-05-09)

    Nikon laat 1000 man vertrekken

    Reorganisatie bij productie van chipmachines.

    Tokyo - Nikon schrapt 1000 arbeidsplaatsen op zijn divisie die chipmachines produceert. Het Japanse bedrijf heeft gisteren aangekondigd 800 van de 2900 mensen in de productie naar huis te sturen en 200 mensen die actief zijn in de serviceverlening in Europa en de Verenigde Staten Op deze markt ondervindt Nikon, nummer twee op de wereld, steeds meer concurrentie van marktleider ASML in Veldhoven. Ook in Singapore, waar Nikon concurrentie ondervindt van de derde speler op deze markt Canon, gaat Nikon zijn serviceafdeling inkrimpen.

    Nikon verwacht dit jaar 248 miljoen euro verlies te lijden op zijn divisie die lithografische chipmachines produceert.

    --- tot zover het bericht ---

    Ik heb uit de wandelgangen begrepen dat er in juni een nog belangrijker beslissing gaat vallen dan de marktdominantie in EUV. Ik weet niet of ik het goed heb onthouden maar ik meen dat het ging over de keuze van een standaard voor dual-layer mastering. Daar staan ook Nikon en ASML tegenover elkaar in de ring. De uitslag van die keuze zou bepalend zijn voor leveringsopdrachten van honderden machines in de komende jaren.

    Is er iemand op dit forum die hier meer over weet?
  7. [verwijderd] 6 juni 2009 19:53
    (Uit Eindhovens Dagblad, 06-06-09)

    ASML stuurt nog niet aan op deeltijd-WW na werktijdverkorting

    Onderhandelingen met ondernemingsraad en bonden blijven nog uit.

    door Harrie Verrijt

    VELDHOVEN - Het lijkt er sterk op dat ASML na het aflopen van de werktijdverkorting zijn personeel weer full time in dienst neemt. De raad van bestuur heeft nog geen beslissing genomen over wat het vervolg moet zijn. Bonden en ondernemingsraad zeggen dat er nog geen onderhandelingen of voorstellen zijn. Hierdoor zou de tijd te kort worden om deeltijd-WW tijdig geregeld te krijgen. De werktijdverkorting voor de 1100 personeelsleden van ASML loopt op 26 juni af. Een woordvoerder van de chipmachinefabrikant zegt te verwachten dat de directie komende weken een besluit neemt over het vervolg.

    ASML besloot in december vorig jaar tot de invoering van werktijdverkorting nadat de markt voor chipmachines ongekend hard instortte. Het gevolg van deze ineenstorting was dat in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet van ASML beperkt bleef tot 184 miljoen euro, een vijfde van de omzet een jaar eerder.

    Financieel topman Peter Wennink heeft woensdag op een conferentie in Londen echter betoogd dat daarmee het dal bereikt was. Hij schetste een aantrekkende chipmarkt en herhaalde voorspellingen dat de omzet van zijn bedrijf zich verbetert. In het lopende kwartaal (tot 1 juli) ligt deze nog tussen de 210 en 23o miljoen euro, maar daarna komen de omzetten weer uit tussen de 450 en 500 miljoen euro.

    Hierdoor zouden de mensen die nu in de regeling voor werktijdverkorting zitten - vooral productiepersoneel - weer langzaam maar zeker full time inzetbaar moeten zijn. Dat is ook de verwachting van voorzitter Harold Rossing van de ondernemingsraad. „Als aansluitend op de werktijdverkorting mensen gedeeltelijk in de WW gaan, zijn ze dus niet volledig inzetbaar. Dat maakt je dus minder flexibel om in te spelen op de aantrekkende vraag. Maar het hangt er natuurlijk vanaf met welk tempo de vraag aantrekt. Het laatste woord is er in ieder geval nog niet over gesproken."

    ASML heeft nog geen stappen ondernomen om de werktijdverkorting in te ruilen tegen deeltijd-WW. Dat heeft te maken met de aantrekkende markt.

    --- tot zover het bericht ---

    Gecombineerd met de 25% omzetstijging van NXP in afgelopen kwartaal suggereert dit dat we in de semi-conductor markt langzaam maar zeker weer "voorbij de crisis" mogen gaan kijken.

    En wat je daar kunt zien voor ASML ziet er verrottes goed uit!! Ze hebben er alles aan gedaan om als winnaar uit dit dal te komen.
  8. [verwijderd] 10 juni 2009 08:54
    (Uit het ED, 10-06-2009)

    Miljoenenorder ASML

    VELDHOVEN - ASML heeft van het
    Taiwanese chipproductiebedrijf TSMC een bestelling ontvangen ter waarde van 1,8 miljard Taiwanese dollar (4o miljoen euro). Dat blijkt uit een melding van het bedrijf bij de Taiwanese beurs. Het maakt onderdeel uit van een totale bestelling van 204 miljoen euro bij tien fabrikanten.
  9. david bohm 11 juni 2009 12:30
    Artisan Investments meldt stemrecht 5,64% in ASML - Wft
    11-6-2009 9:49

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Artisan Investments GP LLC heeft een stemrecht van 5,64% in ASML Holding nv. Dit blijkt donderdag uit een melding in het kader van de Wet op het financiele toezicht (Wft).

    De meldingsplicht is ontstaan op 8 juni 2009. Het aantal stemmen bedraagt 225.424.251 en het stemrecht wordt middellijk reeel gehouden via Artisan Partners Limited Partnership.

    Het betreft de eerste melding van Artisan Investments GP inzake ASML.

    Uit een andere melding blijkt dat Artisan Investment Corporation per 8 juni 2009 het stemrecht in ASML heeft teruggebracht tot 0,72%. Het stemrecht bestaat uit 28.894.428 stemmen en wordt middellijk reeel gehouden via Artisan Partners Limited Partnership.

    De vorige melding van Artisan Investment Corporation inzake ASML dateert van 14 maart 2008. Toen bedroeg het stemrecht 5,14%.

    Door Martijn Mom; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715 201; martijn.mom@dowjones.com
10 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 mei

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Jap)
    2. Investeringen maart (NL)
    3. Consumentenvertrouwen mei (NL)
    4. Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (Dld)
    6. Ahold Delhaize - beleggersdag
    7. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (eurozone)
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex mei (VK)
    9. Aalberts - jaarvergadering
    10. Turkse centrale bank - rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht