Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASM International NL0000334118

Laatste koers (eur)

596,400
  • Verschill

    -27,400 -4,39%
  • Volume

    172.233 Gem. (3M) 144,2K
  • Bied

    596,400  
  • Laat

    600,400  
+ Toevoegen aan watchlist

FONDSEN UITGELICHT: ASMI

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 15 maart 2013 19:18
    FONDSEN UITGELICHT: SBM Offshore en ASMI


    Door Patrick Buis en Levien de Feijter

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week waarin het CPB en de Nederlandsche Bank zich voorzichtig uitlieten over de eerste tekenen van herstel in de Nederlandse economie, macro-economische cijfers in de VS en de eurozone dat voor de wereldeconomie ondersteunden en de Dow Jones-index op Wall Street record na record brak, liet SBM Offshore de belegger opveren met een oplossing voor het lang slepende "Why Me" syndroom. ASMI daarentegen stelde investeerders teleur met zijn magere oplossing voor de onderwaardering van het bedrijf.

    ASMI STELT BELEGGERS TELEUR MET VERKOOP DEEL BACK-END DIVISIE


    ASM International nv (ASM.AE) wordt al jarenlang onder druk gezet door beleggers om een oplossing te vinden voor de onderwaardering van het bedrijf. Maar de deze week bekendgemaakte onderzoeksresultaten, en de daaruit volgende stappen die het bedrijf onderneemt, konden de markt niet overtuigen.

    ASMI bestaat uit twee onderdelen. In de in Almere gevestigde front-end divisie worden machines gemaakt voor de eerste productiefase van halfgeleiders. In het back-end onderdeel wordt apparatuur gefabriceerd voor assemblage en verpakking van de halfgeleiders, door het aan de beurs van Hongkong genoteerde ASM Pacific Technology Ltd (0522.HK), waarin ASMI een belang van 52% heeft.

    Al enkele jaren is het Aziatische onderdeel meer waard dan ASMI in zijn geheel, wat betekent dat door de markt een negatieve waarde aan de front-end divisie wordt toegekend. Daarom wordt het bestuur onder druk gezet om het bedrijf op te splitsen. Oprichter en huidige grootaandeelhouder Arthur del Prado, vader van bestuursvoorzitter Chuck del Prado, is lange tijd fel tegenstander geweest van deze optie, maar gaf vorig jaar tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering aan de druk toe door niet langer tegen een splitsing te zijn. ASMI zei toen te gaan onderzoeken waarom de gecombineerde marktwaarde niet erkend wordt.

    Deze week kwam dan de conclusie van het onderzoek naar buiten: de onderwaardering is het gevolg van de huidige bedrijfsstructuur. Daarom gaat ASMI zijn belang in ASM PT terugbrengen met 8 tot 12 procentpunten tot ongeveer 40-44%. Dit moet EUR357 miljoen opleveren, waarvan 65% zal worden uitgekeerd aan ASMI's aandeelhouders.

    Beleggers reageerden ronduit teleurgesteld. Woensdagochtend verloor het aandeel 16% in reactie op de plannen, en op het slot bedroeg de daling 10,1%. Vrijdag herstelde de koers enigszins, maar op weekbasis verloor het aandeel toch 10,1%. Vrijdag won het aandeel 2,3% tot EUR28,14.

    Er was duidelijk gerekend op meer. "Ik had een grotere strategische stap verwacht, dan alleen de verkoop van een deel van het belang in ASM PT, waarvan dan nog maar een deel wordt uitgekeerd aan aandeelhouders", vertegenwoordigde een ING-analist de stemming. ASMI zei verschillende oplossingen te hebben overwogen, zoals een volledige verkoop van het onderdeel, een spin-off of een fusie. De beslissing voor een gedeeltelijke verkoop werd grotendeels genomen vanwege de optionele verbondenheid tussen de divisies, aldus de onderneming.

    Maar misschien moeten beleggers wat meer geduld hebben. In de persverklaring viel ook te lezen dat deze stap flexibiliteit verschaft "voor aanvullende acties, indien dit nodig wordt geacht". Dezelfde ING-analist maakt daaruit op dit slechts het begin is en dat meerdere stappen kunnen volgen als het probleem blijft bestaan.

    Afwachten dus. Het management zal meer toelichting verschaffen tijdens de AVA op 16 mei.


    - Door Patrick Buis en Levien de Feijter; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; levien.defeijter@dowjones.com

  2. [verwijderd] 16 maart 2013 11:13
    Mijn inziens is dit aandeel een snoepje voor beleggers. Naar alle waarschijnlijkheid zal het belang in de dochteronderneming verder worden afgebouwd; en kunnen de aandeelhouders een gedeelte hiervan in de zak steken. Daarnaast is het aandeel ASMi op zich al laag gewaardeerd, dus een verdere aandelendump zal het zeker niet veroorzaken; de bewustwording hiervan moet alleen even doordringen denk ik.
2 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht