Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Kendrion NL0000852531

Laatste koers (eur)

13,120
  • Verschill

    +0,160 +1,23%
  • Volume

    15.401 Gem. (3M) 35,2K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

kendrion doet grote sprong voorwaarts!

161 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 mei 2013 07:53
    Kendrion kondigt overname van Kuhnke en emissie van nieuwe gewone aandelen aan
    - Kendrion N.V. ("Kendrion") heeft toegezegd alle geplaatste aandelen in Kuhnke AG ("Kuhnke") aan te kopen (de "Overname") tegen een combinatie van cash en nieuw te plaatsen gewone aandelen in Kendrion's kapitaal ("Gewone Aandelen")
    - De beide bedrijven vormen een strategisch sterke combinatie, die snellere en winstgevende, wereldwijde groei mogelijk maakt
    - Kuhnke boekte in 2012 een omzet van EUR 110 miljoen en is voornamelijk actief vanuit Duitsland en Roemenië
    - Gepaard aan de Overname kondigt Kendrion een versnelde bookbuilding (de "Plaatsing") aan van, inclusief de Gewone Aandelen die worden aangeboden aan de aandeelhouders van Kuhnke, maximaal 1.165.521 nieuwe Gewone Aandelen. De inschrijving opent met de publicatie van dit bericht
    - Bestaande grootaandeelhouders van Kendrion hebben hun steun voor de Overname en de Plaatsing uitgesproken.
    - Rabobank International treedt bij deze Plaatsing op als sole global coordinator. ING en Rabobank International treden op als joint bookrunners
    Sterke combinatie van twee belangrijke marktpartijen
    Kendrion heeft op 6 mei 2013 overeenstemming bereikt met de aandeelhouders en het management van Kuhnke betreffende de overname van Kuhnke door Kendrion. Kuhnke boekte in 2012 een omzet van EUR 110 miljoen en telt in totaal circa 1.100 medewerkers. Kuhnke heeft vestigingen in Malente (Duitsland, circa 500 medewerkers), Sibiu (Roemenië, circa 560 medewerkers) en verkoopkantoren op diverse locaties zoals Kristianstadt (Zweden). Kuhnke is actief in de automobielindustrie, waar het in 2012 een omzet van circa EUR 70 miljoen boekte, en in de automatiseringindustrie (Automation), waar het in 2012 een omzet boekte van circa EUR 40 miljoen (in de sectoren machinebouw en medische technologie).

    Mijn commentaar:
    Met 110 mio omzet en 1100 medewerkers zal de winstgevendheid beperkt zijn geweest ( Kendrion: 1700 man 300 miljoen omzet)

    Zoef
  2. [verwijderd] 7 mei 2013 11:48
    Dow Jones gesprek met Venema:
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Kendrion nv (KENDR.AE) neemt Kuhnke AG, actief in de automatisering en automobiel-industrie, over tegen een combinatie van cash en nieuw te plaatsen gewone aandelen Kendrion, meldt het concern dinsdag.
    Het concern meldt maximaal 1,165 miljoen nieuwe gewone aandelen uit te gaan geven, oftewel iets minder dan 10% van het nu uitstaande aandelenkapitaal. "Een waarde van EUR2,1 miljoen gaat naar de grootaandeelhouders in Kuhnke", meldt CEO Piet Veenema, die vooralsnog niet wil aangeven welk bedrag de aandelenemissie moet opbrengen, maar later vandaag bekendmaakt wat de uitgifteprijs van de nieuw uit te geven aandelen zal zijn. Tegen de huidige beurskoers van EUR18,90 zal een uitgifte van 1,165 miljoen aandelen circa EUR22 miljoen opbrengen. Daarnaast heeft Kendrion een faciliteit voor acquisities met een waarde van EUR70-80 miljoen beschikbaar.
    Veenema weigert vooralsnog in te gaan op de totale overnameprijs. "Dit zal bekend worden gemaakt bij de halfjaarcijfers. Het is niet zo dat wij dit niet bekend willen maken, maar de verkopende partij wil niet naar buiten brengen hoeveel zij ontvangen. Dit is wel vaker zo bij een familiebedrijf", aldus Veenema.
    Kuhnke, een familiebedrijf dat zich nu in de derde generatie bevindt, waarbij de familieleden geen deel meer uitmaken van de directie, boekte in 2012 een omzet van EUR110 miljoen en is voornamelijk actief vanuit Duitsland en Roemenie in de automobielindustrie en automatiseringsindustrie.
    Hoewel de CEO van Kendrion over de omvang van de transactie in cash geen uitspraken wil doen geeft Veenema wel als indicatie dat het bedrijf nooit meer dan 5 tot 7 maal de EBIT van een over te nemen bedrijf betaald. Het laatst bekende Ebit cijfer van Kuhnke betreft 2011 en bedroeg EUR7,6 miljoen.
    Analist Thijs Hollestelle van ING schat dat de overnameprijs kan oplopen tot EUR85 miljoen. Analisten van Rabobank schatten in dat Kendrion 6 keer de Ebitda zal neerleggen voor de overname, wat in lijn is met de voorgaande acquisities door Kendrion. Beide banken beschrijven de overname van e e n van Kendrions grootste concurrenten als een belangrijke stap voorwaarts, waarbij veel synergievoordelen te behalen zijn. Rabobank schat in dat de deal direct een stijging van 8% tot 11% tot gevolg zal hebben voor de winst per aandeel.
    Op 6 mei bereikte Kendrion overeenstemming met het management en de aandeelhouders van Kuhnke over de overname. De bestaande grootaandeelhouders van Kendrion hebben reeds hun steun voor de plaatsing van nieuwe aandelen en de overname uitgesproken, aldus Kendrion.
    De beide bedrijven vormen een strategisch sterke combinatie, die snellere en winstgevende, wereldwijde groei mogelijk maakt, meldde het concern in het begeleidend persbericht. "Kendrion en Kuhnke vullen elkaar strategisch zeer goed aan met hun respectievelijke competenties en posities in de markten voor elektromagnetische, elektronische en mechatronische subsystemen en componenten voor een breed scala aan toepassingen in voertuigen en industriele systemen."
    Veenema voegt hier in het interview met Dow Jones Nieuwsdienst aan toe voor de lange termijn veel vertrouwen te hebben in de activiteiten van Kuhnke. "We hebben een omzet van circa EUR300 miljoen, daar komt nu ongeveer EUR100 miljoen bij. We gaan nu ons uiterste best doen om die activiteiten van Kuhnke te integreren. Dat heeft nu even onze prioriteit, maar we hebben als doelstelling om in de komende twee jaar op een omzet van EUR450 tot EUR500 miljoen uit te komen", aldus Veenema, die aangeeft dat Kendrion autonoom wil groeien, maar ook open blijft staan voor nieuwe overnames.
  3. Biobert 7 mei 2013 16:36
    Forse koerstijging Kendrion na afronding van de emissie doordat grote partij niet genoeg aandelen Kendrion heeft toegewezen gekregen. Dan koop ik de rest maar op de beurs dacht die partij uit frustratie. Vandaar.
  4. [verwijderd] 7 mei 2013 21:15
    Het is zeker een interessante overname. Ik moet er nog eens rustig op studeren, kom net terug van een andere aandeelhoudersvergadering.
    Weinig overlappende markten, interesaante kennis op medisch gebied, veel ervaring met samegestelde systemen ( zoals Kendrion dat heeft met zijn busairconditioning) en die kant wil K. juist uit.
    Ik schat in dat Kunhke niet goed draaide en dat de overname som realistisch is ( 6* EBITA). Meer dan 50 mio zal het neit geweest zijn; zeker niet de 80 mio waar een van de analsiten over sprak.
    Kom er later deze week wel op terug.

    Zoef

  5. [verwijderd] 8 mei 2013 00:20
    Koers reactie in he tlaatste half uur verbaast mij. Gezien de uitgifte prijs van de emissie zou een slot van 18 meer voor de hand liggen. Met de huidige slotkoers van 19,50 passeert de marktkapitalisatie de mijlpaal 250 miljoen.

    Ben benieuwd welke partijen zijn ingestapt vandaag bij de emissie. Het addvaluefund van Willem Burgers had 7% van het vermogen van het fonds liquide per 30 april; hij kijkt al enkele jaren naar Kendrion.
  6. G 60. 8 mei 2013 15:54
    Geert Schaay heeft ze ook in de portefeuille genomen dat verklaard
    ook een beetje de grote orderomzet van gisteren .
  7. [verwijderd] 9 mei 2013 10:39
    Er zijn enkele spaarzame cijfers van Kuhnke bekend over 2012 (2011)
    omzet 110 miljoen (111)
    cost of materials 52,1% (48,5%)
    R&D 6% (7%)
    Cash flow 2,7% (5,6%)
    EBIT in mio 2,6 miljoen ( 7,6)

    Opvallend vind ik, de daling van de EBIT; bij Kendrion in 2012 altijd nog 7,8%. kendrion betaalt bij overnames ca 5-6 keer EBITA. Nu zal K. wel wat meer betalen dan de 2,6 mio. Gaan wij uit van 5 miljoen basis dan zal de koopsom ca 30 mio bedragen. De familie zal betaald willen worden op basis van de 7,6 miljoen van 2011 en dat zal dan in een earnoutregeling 2013 zijn gestopt. K. heeft ook altijd gezegd dat bij familiebedrijven het tijdstip belangrijker is dan de koopsom en dat zal hier ook het geval zijn. Er zat geen familie meer in de leiding van Kuhnke dus afscheid nemen wordt dan ook al makkelijker. En zo bemoedigend zijn de ontwikkelingen in 2013 op de korte termijn ook niet. Dus daarom vermoed ik dat de koopsom tussen de 25 en 50 mio zal liggen. In de pers zijn bedragen verschenen van 80 miljoen, lijkt mij zwaar overdreven.

    Er is betaald in aandelen ( ruim 100.000 dus ca 2 mio) daarnaast in cash, gefinancierd met de opbrengst van de emissie 19 miljoen en de rest uit de oorlogskas, die zeker nog 70 mio bevatte.

    Met max 50 mio koop je een omzet van 110 miljoen in producten en klanten die je zelf niet of nauwelijks hebt. Bij dit soort bedragen vind ik de overname niet duur.

    Het productpalet van Kuhnke is breder dan electromagnetisme alleen. Ik zag iets in pneumatiek, plc's ( mechatronics). Ook levert Kuhnke ook meer complete systemen af, een terrein waar Kendrion ook over dacht als volgende stap. kendrion heeft gezegd, dat er weinig overlap bij klanten bestaat , dus dat biedt allerlei mogelijkheden tot crosselling.

    Tenslotte zie ik nog wel ruimte voor kostenbesparingen bij Kuhnke; ergens tussen de drie tot 5 miljoen. Deze komt ten dele door personeel ( overhead en support) , door gezamenlijke inkoop van onderdelen ( inkoop macht van 25o mio is groter dan die van 40 mio) en door een zekere inbesteding ( kuhnke maakt onderdelen zelf die kendrion nu nog inkoopt en omgekeerd)

    Kortom een mooie overname met een win-win karakter (familie Kuhnke en Kendrion)

    Zoef
  8. G 60. 9 mei 2013 13:55
    quote:

    BAH schreef op 8 mei 2013 20:50:

    Koersdoel naar € 24,- bij Rabo. Nou, dat zal de koers ondersteunen. lijkt me.
    Ik vind 24 Euro nog aan de magere kant als de bedrijven elkaar zo goed
    aanvullen als beweerd word lijkt mij een koersdoel van richting de 30 euro
    meer relevant .
  9. forum rang 6 marique 9 mei 2013 16:13
    quote:

    G 60. schreef op 9 mei 2013 13:55:

    Ik vind 24 Euro nog aan de magere kant als de bedrijven elkaar zo goed
    aanvullen als beweerd word lijkt mij een koersdoel van richting de 30 euro
    meer relevant .
    Er komt 40% omzet bij.
    Als ook kosten en winst in dezelfde verhouding als bij Kendrion liggen, zou je kunnen denken dat ook de koers wel zo'n 30-40% mag stijgen.
    Maar pas op. In de praktijk blijken synergie en kostenbesparing zwaar tegen te vallen. Zeker de eerste jaren. Voorzichtigheidshalve lijkt me +20% voordeel redelijk. Zo gek vind ik die 24 euro als koersdoel niet.
  10. [verwijderd] 9 mei 2013 16:21
    Als je als koersdoel definieert de koers die binnen 12 maanden haalbaar is, dan is 24 euro niet overdreven. Reken maar mee:
    Er staan nu 12,5 miljoen aandelen uit. ga uit van een K/w verhouding van 12 dan moet de winst per aandeel dus 2 euro zijn; dus op jaar basis 25 miljoen euro. Dat zie ik in 2013 niet gebeuren, maar over geheel 2014 wel.

    Ik verwacht in H1 2013 een lager resultaat dan in 2012 ( zonder Kuhnke) ,pas in H2 komt de groei op stoom: de productie in Amerika voor GM is al begonnen en voor Chrysler gaat de productie in H2 van start. In H2 zullen ook de effecten van een beter gevuld orderboek in de machinesector zichtbaar worden. Resultaat: winst 18 mio + Kuhnke vanaf mei 2 mio ./. de acquisitiekosten van 2 mio.

    Aan het eind van het jaar wordt bekend of de boete aan de EU betaald moet; wel of niet betalen worden heeft een beperkt effect op de rente kosten: betalen kost ca 1 mio extra ( want nu wordt ook al betaald voord e garantie) en niet betalen levert dan een winst op van 0,6 mio ( het bedrag dat nu aan de bank betaald moet worden. ( dit alles zijn mijn schattingen; de exacte bedragen zijn nooit bekend gemaakt)

    Dit alles bij het uitblijven van een sterkere recessie uiteraard.

    Zoef
  11. conradus 13 mei 2013 11:17
    Volgens mij zou er in Mei 2013 een advies komen inzake de boete opgelegd door de Europese Commissie. Dit advies wordt door de rechtbank meestal opgevolgd. Het gaat wel om ruim € 3,00 per aandeel.
    De koers kan een dezer dagen dus een sprong maken, bij een voor de aandeelhouders gunstig advies.
  12. forum rang 10 voda 13 mei 2013 16:26
    Kendrion neemt grote stap met overname Kuhnke - ING


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Kendrion (KENDR.AE) heeft vorige week een belangrijke stap gezet met de overname van de Duitse sectorgenoot Kuhnke om zijn groeiambities voor de lange termijn te verwezenlijken, stelt analist Tijs Hollestelle van ING. Met deze overname van een van de grotere concurrenten in de markt voor elektromagneten, voegt Kendrion ongeveer 40% toe aan de jaaromzet van 2012 die een omvang had van EUR285 miljoen. Hollestelle schat in dat het wereldwijde marktaandeel van Kendrion omhoog gaat naar 14% van 10%. Ook het marktaandeel in Duitsland gaat omhoog, en daarmee stijgt ook de internationale blootstelling via de Duitse export naar Azie en de Verenigde Staten. Ook omdat Kendrion voornamelijk actief is in het zuiden van Duitsland en Kuhnke in het noorden is het een perfecte match volgens de analist. Kendrion financiert de deal gedeeltelijk met de uitgifte van nieuwe aandelen en blijft financieel gezond met genoeg geld om aanvullende overnames te doen, aldus Hollestelle. Het koersdoel gaat omhoog naar EUR23,75 van EUR22,00. Het advies blijft buy. Omstreeks 11.10 uur noteert het aandeel 0,7% hoger op EUR19,80, terwijl de ASX met 0,3% daalt. (LDF)


    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

  13. forum rang 10 voda 13 mei 2013 16:33
    Kendrion koersdoel omhoog naar EUR23,75 van EUR22,00 - ING
    Kendrion advies blijft buy - ING

    (MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires


  14. G 60. 13 mei 2013 17:43
    Ik heb zo een vermoeden dat Geert Schaaij bij Harry Mens aanstaande
    Zondag Kendrion een koopadvies geeft omdat hij ze zelf ook in de
    portefeuille heeft opgenomen .
  15. Debit or Credit 14 mei 2013 15:34
    quote:

    G 60. schreef op 13 mei 2013 17:43:

    Ik heb zo een vermoeden dat Geert Schaaij bij Harry Mens aanstaande
    Zondag Kendrion een koopadvies geeft omdat hij ze zelf ook in de
    portefeuille heeft opgenomen .
    Beursgenoten zit goed in aandelen kendrion. Zelf vind ik de analisten nog aan de lage kant qua koersdoelen ik zet hem op 26 euro. tevens moet ik nog fors mijn belang uitbreiden heb nog niets vergeleken met wat ik in 2010 had.
161 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht