Akzo Nobel - 4e kwartaal 2015

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
'AkzoNobel ziet omzet stabiliseren'

Gepubliceerd op 8 feb 2016 om 14:35 | Views: 1.206

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - AkzoNobel heeft de omzet in het vierde kwartaal naar verwachting zien stabiliseren. Geholpen door bezuinigingsoperaties wist het verf- en chemicaliënconcern de winst wel flink op te voeren, voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die Akzo woensdag voorbeurs publiceert.

De analisten voorzien gemiddeld een omzet uit voortgezette activiteiten van 3,51 miljard euro voor de laatste drie maanden van 2015, blijkt uit een door Akzo opgesteld overzicht. Dat is een fractie lager dan de 3,52 miljard van een jaar eerder. Het operationeel resultaat is naar verwachting ruimschoots verdrievoudigd naar 275 miljoen euro. De vergelijkbare aangepaste nettowinst steeg van 80 miljoen naar ruim 190 miljoen euro, denken de marktvorsers.

Een en ander zou betekenen dat AkzoNobel heel vorig jaar de omzet uit voortgezette activiteiten zo'n 3,6 procent zag toenemen, bij 46,8 procent meer winst. De verfgigant had eerdere kwartalen al te maken een relatief zwakke groei van de verkopen, terwijl de operationele resultaten sterk verbeterden.

Olieprijs

In het derde kwartaal kwam de winst AkzoNobel eveneens behoorlijk hoger uit. Daarbij profiteerde het bedrijf ook van de lage olieprijs en gunstige wisselkoerseffecten. Het concern sprak bij de presentatie van zijn cijfers, in oktober, nog wel van ,,moeilijke marktomstandigheden''. AkzoNobel zag toen nog altijd geen tekenen van herstel in Europa, terwijl de ontwikkelingen in opkomende markten als Brazilië, China en Rusland zwak bleven.

AkzoNobel wil de komende drie jaar minstens even sterk groeien als zijn relevante markten, liet het bedrijf nog niet zo lang geleden weten. De verfgigant mikt voor de periode van 2016 tot en met 2018 op een rendement op de verkopen van 9 tot 11 procent.

Overnames

Het concern staat staat daarbij open voor kleinere overnames, mits die in de eigen strategie passen. Topman Ton Büchner zei onlangs dat daarbij gedacht moet worden in de orde van grootte van ,,honderden miljoenen, niet miljarden''.
voda
0
Akzo Nobel boekt hoger resultaat op licht lagere kwartaalomzet - Preview

AMSTERDAM (Dow Jones)--Akzo Nobel (AKZA.AE) zal woensdag voorbeurs een sterk verbeterd resultaat op een licht lagere kwartaalomzet rapporteren, denken 22 door Vara Research geraadpleegde analisten. Ze denken dat het verf- en chemieconcern heeft geprofiteerd van interne kostenbesparingen, lagere grondstofprijzen en gunstige valutaverhoudingen.

Bedrijfs- en nettoresultaat zijn volgens de analisten sterk beter dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, toen Akzo Nobel te maken had met hoge eenmalige lasten, onder meer voor een externe fraudezaak in de VS en voor herstructureringen en desinvesteringen.

Niettemin blijft het bedrijf last houden van onzeker macro-economische omstandigheden, zwakke prijs/mix-ontwikkelingen bij Decorative Paints en Specialty Chemicals, en lagere volumes bij Performance Coatings als gevolg van sterk krimpende olie- en gasmarkten.

De analisten gaan er vanuit dat Akzo Nobel de doelstelling voor 2015, met een rendement op de omzet van 9% en een rendement op investeringen van 14%, zeker heeft gerealiseerd. Bij de rapportage over het derde kwartaal op 22 oktober meldde het concern nog op schema te liggen voor het realiseren van deze doelstellingen.

De analisten voorzien voor het vierde kwartaal gemiddeld een 0,2% lagere kwartaalomzet van EUR3,51 miljard, een 33% hoger bedrijfsresultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van EUR438,1 miljoen en een aan aandeelhouders toe te schrijven nettowinst van EUR157,5 miljoen tegen EUR7,0 miljoen een jaar geleden, toen de eerder genoemde eenmalige lasten werden genomen.

Voor het hele jaar voorzien de analisten gemiddeld een 4% hogere omzet van EUR14,81 miljard, een 24% hogere EBITDA van EUR438,1 miljoen en een 71% hogere nettowinst van EUR933,4 miljoen.

Omstreeks 12.00 uur noteert het aandeel vlak op EUR53,77, terwijl de AEX met 0,2% daalt. (bart.koster@wsj.com)


Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 26 mei 2020 09:46
Koers 73,400
Verschil +0,020 (+0,03%)
Hoog 73,880
Laag 73,360
Volume 25.861
Volume gemiddeld 1.356.118
Volume gisteren 255.219

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group